Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Dokumentumok - Alapszabályzat

HATÁROZAT a megyei tanácselnökök jelöléséről (SZÁT - 2008. március 17.)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azokban a megyékben indít megyei tanácselnök-jelöltet, ahol a magyar lakosság számaránya meghaladja a 15%-ot. Ettől az előírástól csakis indokolt esetben, a Szövetségi Állandó Tanács jóváhagyásával lehet eltekinteni.

Az RMDSZ azokban a megyékben, ahol a magyarság számaránya nem éri el a 15%-ot, a megyei szervezet döntése alapján indíthat megyei tanácselnök-jelöltet.

A megyei tanácselnöki tisztségért indulóknak 2008. március 25-ig kell letenniük pályázatukat a megyei szervezetnél, amennyiben erre a tisztségre eddig külön pályázatot nem hirdettek. A megyei tanácselnök-jelöltnek ugyanazoknak a kritériumoknak kell eleget tennie, mint a megyei tanácsosi tisztségre pályázóknak. A megyei szervezeteknek április 6-ig kell meghozniuk döntésüket a megyei tanácselnök-jelölt személyéről.

A megyei tanácselnök-jelölt személyéről a TKT, illetve az Egyeztető Tanács dönt az Állandó Tanács, vagy - ott ahol több területi szervezet létezik - az Állandó Tanácsok javaslatára.

Egyidejűleg két közvetlenül választott tisztségért nem indulhat egyetlen RMDSZ-jelölt sem.

Azokban a megyékben, ahol a magyarság számaránya eléri a 15%-ot, a megyei tanácselnök-jelölt személyére a helyhatósági választások előkészítéséról szóló SZKT-határozat 9.6.-os cikkelye alkalmazandó.

Megyei politikai egyezségek megkötéséről a megyei szervezeteknek kötelező módon konzultálniuk kell a Szövetségi Állandó Tanáccsal.


Bukarest, 2008. március 17.
az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa