Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Dokumentumok - Alapszabályzat

Határozat - Európai szintű politika a nemzeti közösségek védelme érdekébenAz RMDSZ Programjának és a X. Kongresszuson elfogadott Legyen európai szintű politika a nemzeti közösségek védelme című dokumentumának értelmében célkitűzésünk olyan Európai Uniós kisebbségi keretszabályozás elfogadtatása, amely az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozó egyének és közösségek széles körű jogait tartalmazza az önrendelkezéstől - beleértve az Európai Unióban meghonosodott autonómiaformák alkalmazhatóságát - a nyelvhasználati, oktatási és kulturális jogokig.

Az állampolgári kezdeményezés a Lisszaboni Szerződés által teremtett európai eszköz, amelynek működéséről az Európai Parlament és az Európai Unió nemrégiben hozott rendeletet, lehetőséget ad arra, hogy a romániai magyarság - és tágabb értelemben az Európai Unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek - jogkövetelő törekvéseit új keretben érvényesítsék. Az állampolgári kezdeményezés eljárás a tagállamokban szükséges nemzeti jogszabályok kiigazítása miatt 2012. április 1-én lép életbe.

A szövetségi elnök egy munkacsoportot bíz meg azzal, hogy széles körű konzultációt kezdeményezzen a témában a Kárpát-medencei magyar érdekképviseleti szervezetekkel és pártokkal, valamint az Európai Unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek szervezeteivel. A konzultáció eredményeként összeállított cselekvési terv alkalmazása során az állampolgári kezdeményezés jogintézményére is támaszkodni fogunk.

Elfogadta a Szövetségi Képviselők Tanácsa Kolozsváron, 2011. április 2-án.