Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Hargita
Óvoda a tanyavilágban - Átadták a felújított fenyőkúti intézményt
2011. 11. 30.

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében avatták fel a felújított Csintalankodó óvodát november 30-án, a Korond községhez tartozó Fenyőkúton. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával felújított intézmény avatóünnepségén Katona Mihály polgármester megköszönte a megyei tanácsnak, Borboly Csaba tanácselnöknek, valamint a helybélieknek a munkálatok megvalósításában nyújtott segítséget. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita

Elszalasztott pályázati lehetőségek Gyergyószentmiklóson - Bende Sándor: a városvezetés alulteljesített projektek terén
2011. 11. 23.

– Sajnálom, hogy a polgármester úr csak most, három és fél év után fedezte fel, hogy Hargita Megye Tanácsa létezik – nyilakozta Bende Sándor megyei tanácsos, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke november 23-án Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester előző napi sajtótájékoztatójára reagálva, ahol a városvezető tizenhárom projektet ismertetett, amelyhez a megyei tanács támogatását kéri 2012-ben. Bende Sándor szerint Mezei János most próbálja menteni a menthetőt, miután ő és csapata korábban az összes európai uniós kiírást elszalasztotta. »

Címkék: Gazdaság, Gyergyó, Hargita, Pályázat

Együttműködési szerződés a partnerség jegyében - Hargita megye megerősítette kapcsolatát Aranyosszékkel
2011. 11. 20.

Tavaly október 8–9. között első ízben a Tordán megrendezett Összetartozunk szórványkonferencia fő mozzanatát a Hargita megye és Aranyosszék közötti együttműködési szerződés aláírása jelentette Hargita Megye Tanácsa közösségépítő programja keretében. A gyümölcsöző kapcsolat megerősítéséről újabb egy évre szóló szerződést írtak alá november 19-én a Tordán megrendezett Pedagógusok Fóruma megnyitóján.
»

Címkék: Hargita, Kolozs

Jubileumi Csángó Nap Csíkszeredában
2011. 11. 15.

Sógor Csaba: emlékeztetnünk kell a román politikumot arra, hogy az Európa Tanács 1521/2001-es Ajánlása, amely a csángó kultúra védelméért született több egy egyszerű felhívásnál. »

Címkék: Csángók, Csíkszereda, Hargita, Sógor Csaba

Haladnak a székelyföldi tervek megvalósításával - Konkrét ügyeket vitattak meg Hargita és Kovászna megye tanácsának munkatársai
2011. 11. 13.

Közös munkamegbeszélést tartott Hargita és Kovászna megye tanácsa november 11-én. Borboly Csaba és Tamás Sándor tanácselnökök javaslata az volt, hogy a jövőre nézve a munkamegbeszéléseken ne csak a székelyföldi ügyek legyenek napirenden, hanem a közös hivatali, közigazgatási ügyek is. A találkozón a két intézmény tíz-tíz igazgatója is részt vett, és számos konkrét témát tárgyaltak meg, így például a Hargita és Kovászna megyei kulturális és turisztikai értékek, illetve termékek speciális útmutatójának tervét, a székelyföldi megyék stratégiai együttműködését, Székelyföld egységes fejlesztési stratégiájának kidolgozását, a Szent Anna-tó és Csomád–Bálványos térségének fejlesztését, decentralizációs stratégia kidolgozását, valamint a Székelyföldi Turisztikai Ügynökség létrehozását. »

Címkék: Hargita, Kovászna

Jó eredmények a vállalkozások terén - Erdélyben élen jár Hargita megye a kisvárosi vállalkozások számát tekintve
2011. 11. 8.

Erdélyben mind a vállalkozói szándék, mind pedig a vállalkozói aktivitás magasabb az országos átlagnál, a válsággal felerősödő tőkehiány, a növekvő adóterhek és a jogrendszer ellentmondásossága azonban nagyban nehezíti a kis- és középvállalkozói szektor fejlődését – ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az Integrált vállalkozásfejlesztési modell három fejlesztési régió kisvárosaiban című projekt keretében végeztek. »

Címkék: Gazdaság, Hargita

Kutatási jelentés az erdélyi fejlesztési régiók kisvállalkozásainak helyzetéről
2011. 11. 8.

Erdélyben mind a vállalkozói szándék, mind pedig a vállalkozói aktivitás magasabb az országos átlagnál, a válsággal felerősödő tőkehiány, a növekvő adóterhek és a jogrendszer ellentmondásossága azonban nagyban nehezíti a kis- és középvállalkozói szektor fejlődését - ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az Integrált vállalkozásfejlesztési modell három fejlesztési régió kisvárosaiban című projekt keretében végeztek.  A kutatással és a projekttel kapcsolatosan november 7-én, hétfőnt tartottak sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön. »

Címkék: Gazdaság, Hargita, Kovászna, Tamás Sándor

Merjünk nagyot álmodni! - Átadták a felújított sportpályát Nagygalambfalván
2011. 11. 7.

– Merjünk nagyot álmodni, mert összefogással, egyetértéssel minden megvalósítható, minden sikerül – mondta köszöntőbeszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 5-én Nagygalambfalván, a megújult sportpálya avatóján. A tanácselnök példának hozta fel Nagygalambfalva 2004-es leválását Bögöz községről, amikor a helyiek szintén merészet mertek álmodni, és ennek eredménye volt, mert az újonnan alakult község azóta sokat fejlődött. »

Címkék: Antal István, Borboly Csaba, Hargita, Verestóy Attila

Hargita megyei sikerek zöldberuházások terén - Csíkszeredába és Udvarhelyszékre látogatott Borbély László miniszter
2011. 11. 4.

Hargita megye élen jár a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott integrált ivóvíz- és csatornarendszerek építését, felújítását és bővítését célzó program pályázatainál – jelentette ki Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter november 3-án Csíkszeredában. Mint a polgármesterekkel való találkozón elhangzott, a megye behozta lemaradását a víz- és csatornarendszerek tekintetében, és jól halad a hulladékgazdálkodás fejlesztése terén is.
»

Címkék: Borbély László, Hargita, Környezetvédelem

Műemlékvédelem Hargita megyében - fokozott érdeklődés, megnövekedett támogatás
2011. 11. 3.

Hargita Megye Tanácsa idén hetven százalékkal emelte a műemlékvédelmi projektek támogatására szánt összeget »

Címkék: Hargita, Műemlékvédelem

Lehetőség lesz alternatív szülésre is a megyei kórházban - Öt kórházi osztályt újítanak fel Csíkszeredában
2011. 11. 2.

Vízben szülésre és apás szülésre is lehetőség lesz hamarosan a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, erre a célra külön helyiség áll majd rendelkezésre, miután felújítják a szülészetet. A szülész-nőgyógyászati osztályon kívül az elkövetkező hatvan napban még korszerűsítik az újszülött-, a gasztroenterológiai és az urológiai osztályt, valamint a sürgősséget is. A munkálatok november 2-i indításán jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Ferenc, a kórház menedzsere és Vitos Attila orvos igazgató is. Borboly Csaba szerint gyorsabb diagniosztizálásra és kezelésre lesz majd lehetőség a felújítás után. »

Címkék: Egészségügy, Hargita

Fűtenek a balánbányai tanintézetekben
2011. 10. 31.

A balánbányai Havasi Gyopár napközibe és három iskolába látogatott el október 31-én, hétfőn reggel Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke arról akart meggyőződni, hogy valóra vált-e az az ígéret, miszerint hétfőn beindítják a fűtést. Valamennyi intézményben kimelegedtek a fűtőtestek, kivéve a Geo Bogza Általános Iskola egyik épületét, de ott is megoldották összevont órákkal a másik épületben, ahogy arról szó volt a múlt heti egyeztetéseken. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Oktatásügyek

Azonnali tanácsülés politikai disputával
2011. 10. 28.

Az október 28-ára összehívott azonnali tanácsülésen az RMDSZ-frakció nyolcvanezer lejt szavazott meg Balánbányának, az MPP-frakció viszont kivonult a teremből, miután egyik tagját a tanácselnök kizárta az ülésről. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Önkormányzatok

Közművesítés Hargita megyei kistelepüléseken
2011. 10. 28.

Három ivóvíz-szolgáltató rendszer építési munkálatait indította el Borboly Csaba megyeitanács-elnök október 27-én, Hargita Megye Tanácsa 300-nál kevesebb lakosú települések ivóvízellátását biztosító programjában. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita

Idén is kiemelkedő szerepet kap a faluképvédelem Hargita megyében
2011. 10. 28.

Hargita Megye Tanácsa 2009-ben indította útjára faluképvédelmi programját azzal a céllal, hogy pótolja azt a hiányt, ami a települések általános rendezési tervének alkalmazásakor jelentkezett, ugyanis a helyi építési szabályzók nagyon kevés esetben térnek ki a helyileg védendő építményekre, épületegyüttesekre, táji és faluképi elemekre, illetve a környezetükre vonatkozó speciális építési szabályokra. »

Címkék: Hargita

Megoldást találtak a balánbányai fűtésgondra
2011. 10. 26.

Konszenzus született a Hargita Megye Prefektusi Hivatalban tartott szerdai egyeztetésen, amelyet a balánbányai fűtésgond ügyében szerveztek. A megbeszélésen részt vett Ladányi László Zsolt prefektus, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő, Mihai Mereş, Balánbánya polgármestere, Nistor Imre alpolgármester, valamint Kele János, a Hargita Gáz Rt. vezérigazgatója. »

Címkék: Hargita

Folytatódik a moldvai csángó diákok támogatása - Márton Áron-emlékéremmel tüntették ki Solomon Adriánt
2011. 10. 25.

A csíkszeredai középiskolákban tanuló Bákó megyei diákok idei támogatásáról szóló szerződést írta alá október 25-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke a megyeházán. A megyei tanács a csángóprogramja révén idén is húszezer lejt folyósít az érintettek számára. Borboly Csaba szerint mindez apró morzsa, a székelyföldi tömbből talán többet is tehetnénk a csángókért, de ha a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok sok ilyen kis programmal segítenek rajtuk, akkor mindez kiteljesedhet. »

Címkék: Csángók, Hargita

Hétfőtől az óvodában és egyik iskolában újraindulhat a fűtés - Újabb találkozót szerveztek a balánbányai fűtésgondok megoldása érdekében
2011. 10. 24.

A balánybányai Havasi Gyopár óvodába hívott össze találkozót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyi polgármesterrel, tanácsosokkal, illetve az érintett tanintézetek vezetőivel, hogy megbeszéljék a balánbányai oktatási intézmények fűtésgondjait. A tanácselnök átiratot nyújtott át Mihai Mereș polgármesternek, amelyben kéri az önkormányzat költégvetésének adatait október 26-i határidővel, azért, hogy  a megyei tanács szakemberei javaslatokat tudjanak tenni a költségtételek átcsoportosítására, és hogy minél hamarabb megtalálják a fűtésszámlák fedezéséhez szükséges pénzügyi keret biztosításának lehetőségét. »

Címkék: Borbély László, Hargita

Beszámoló a hétvégi Hargita megyei eseményekről
2011. 10. 24.

Böjte Csaba testvér kezdeményezésére a csíksomlyói kegytemplomban október 21-én szentmisével emlékeztek meg az 1661. évi török betörés áldozatairól. A megemlékezés második részeként 22-én faültető lelki napot tartottak ugyancsak Csíksomlyón, a Szent István-ház udvarán lévő Mária-kertben. Itt ültette el mintegy ötven gyerek az emlékfák csemetéit. A munkához szükséges szerszámokat Hargita Megye Tanácsa bocsátotta az emlékfaültetők rendelkezésére, és az ültetésben Borboly Csaba tanácselnök is részt vett. »

Címkék: Egészségügy, Hargita, Ifjúság, Megemlékezés

Kölcsönös bizalommal és alárendeltségi viszonyok nélkül kell együtt élni - Tusnádfürdőn rendeztek fórumot a roma kisebbség helyzetéről
2011. 10. 23.

Konkrét megoldásokat is megfogalmaztak a roma kisebbség helyzetével foglalkozó tusnádfürdői fórum második napján, október 21-én. Mintegy húsz résztvevővel egyeztetett Borboly Csaba, és a megyei tanács illetékesei bemutatták a roma közösségek képviselőinek a megyei tanács témához kapcsolódó programjait. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita

Archívum »