Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Borboly Csaba
Hasznosítanunk kell az erdőt, de nem úgy, hogy a fákat kivágjuk - Oroszhegy is csatlakozott a RobinWood Plus projekthez
2011. 11. 30.

Az oroszhegyi polgármesteri hivatalban írták alá november 30-án a RobinWood Plus ELWOOD alprojektjére a szerződést Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke és Bálint Elemér Imre Oroszhegy polgármestere. A szerződés értelmében Oroszhegy önkormányzata 55 000 eurót költhet tapasztalatcserére, olasz, francia és finn partnerek bevonásával, Hegyvidéki desztinációk címmel. Az ünnepélyes aláíráson a polgármester kijelentette: »

Címkék: Borboly Csaba

Óvoda a tanyavilágban - Átadták a felújított fenyőkúti intézményt
2011. 11. 30.

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében avatták fel a felújított Csintalankodó óvodát november 30-án, a Korond községhez tartozó Fenyőkúton. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával felújított intézmény avatóünnepségén Katona Mihály polgármester megköszönte a megyei tanácsnak, Borboly Csaba tanácselnöknek, valamint a helybélieknek a munkálatok megvalósításában nyújtott segítséget. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita

Közel hatvanezer euró Madéfalvának - A RobinWood Plus ELWOOD alprojektjére aláírták a finanszírozási szerződést
2011. 11. 17.

Aláírták Madéfalván, november 16-án a RobinWood Plus projekt ELWOOD alprojektjére a finanszírozási szerződést. Hargita Megye Tanácsa RobinWood Plus INTERREG IV C projektje keretében nemzetközi pályázatokat írtak ki erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó témakörökben, aminek eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jut támogatáshoz az elkövetkező időszakban, ezek egyike Madéfalva önkormányzata. Az alprojekt témája a fa helyi feldolgozása/megmunkálása, értéke: 58 620 euró. »

Címkék: Borboly Csaba, Gazdaság, Székelyföld

"Moldovának tájairól érkezem..." - Tizedszer rendezték meg a Csángó Napot Csíkszeredában
2011. 11. 14.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ november 13-án, vasárnap immár tizedik alkalommal szervezte meg a moldvai csángó kultúrát, néphagyományt ismertető és népszerűsítő Csángó Napot Csíkszeredában, melynek mottója a száz éve született Lakatos Demeter csángó költő verssora: „Moldovának tájairól érkezem...”.
»

Címkék: Borboly Csaba, Csángók, Csíkszereda

"Székelyföld mondjon le támogatásokról a szórvány javára!" - A magyar szórvány napját ünnepelték Déván
2011. 11. 13.

– Mivel a szórványmegyékben élőknek nagyobb támogatásra van szükségük identitásuk megőrzésében, itt az ideje annak, hogy a pozitív diszkrimináció elve alapján a székelyföldi megyék lemondjanak a javukra a Communitas Alapítvány kiírásairól, amelyekre így csak a szórványban dolgozó szervezetek palyazhatnának – javasolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 12-én Déván, A magyar szórvány napja című rendezvényen, amelyet első ízben rendeztek meg. A Hargita megyei tanácselnök szerint Székelyföld felelős a szórványban élő magyarságért, ezért áldozatot kell hoznia a szolidaritás jegyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Székelyföld, Szórvány

A Magyar Szórvány Napja - egyedülálló kezdeményezés a magyar nemzetközösségben
2011. 11. 12.

„Itt kell megvessük a lábunkat annak érdekében, hogy a szórvány ne tűnjön el, hogy a tömb megerősödjön, és ne szórványosodjon el” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton, Déván, a Magyar Szórvány Napjának megnyitóján. Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének a napját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveztek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Hunyad, Kelemen Hunor, Szórvány, Tamás Sándor, Winkler Gyula

Merjünk nagyot álmodni! - Átadták a felújított sportpályát Nagygalambfalván
2011. 11. 7.

– Merjünk nagyot álmodni, mert összefogással, egyetértéssel minden megvalósítható, minden sikerül – mondta köszöntőbeszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 5-én Nagygalambfalván, a megújult sportpálya avatóján. A tanácselnök példának hozta fel Nagygalambfalva 2004-es leválását Bögöz községről, amikor a helyiek szintén merészet mertek álmodni, és ennek eredménye volt, mert az újonnan alakult község azóta sokat fejlődött. »

Címkék: Antal István, Borboly Csaba, Hargita, Verestóy Attila

Fűtenek a balánbányai tanintézetekben
2011. 10. 31.

A balánbányai Havasi Gyopár napközibe és három iskolába látogatott el október 31-én, hétfőn reggel Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke arról akart meggyőződni, hogy valóra vált-e az az ígéret, miszerint hétfőn beindítják a fűtést. Valamennyi intézményben kimelegedtek a fűtőtestek, kivéve a Geo Bogza Általános Iskola egyik épületét, de ott is megoldották összevont órákkal a másik épületben, ahogy arról szó volt a múlt heti egyeztetéseken. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Oktatásügyek

Azonnali tanácsülés politikai disputával
2011. 10. 28.

Az október 28-ára összehívott azonnali tanácsülésen az RMDSZ-frakció nyolcvanezer lejt szavazott meg Balánbányának, az MPP-frakció viszont kivonult a teremből, miután egyik tagját a tanácselnök kizárta az ülésről. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Önkormányzatok

Közművesítés Hargita megyei kistelepüléseken
2011. 10. 28.

Három ivóvíz-szolgáltató rendszer építési munkálatait indította el Borboly Csaba megyeitanács-elnök október 27-én, Hargita Megye Tanácsa 300-nál kevesebb lakosú települések ivóvízellátását biztosító programjában. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita

Kölcsönös bizalommal és alárendeltségi viszonyok nélkül kell együtt élni - Tusnádfürdőn rendeztek fórumot a roma kisebbség helyzetéről
2011. 10. 23.

Konkrét megoldásokat is megfogalmaztak a roma kisebbség helyzetével foglalkozó tusnádfürdői fórum második napján, október 21-én. Mintegy húsz résztvevővel egyeztetett Borboly Csaba, és a megyei tanács illetékesei bemutatták a roma közösségek képviselőinek a megyei tanács témához kapcsolódó programjait. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita

Hinni kell a közös gondolkodás erejében - Székelyföldi Akadémiát rendeztek Kőrispatakon
2011. 10. 12.

Az ökogazdálkodás és az agrárpolitika volt a témája az az október 11-én Kőrispatakon megrendezett Székelyföldi Akadémiának. Szőcs László, Etéd község polgármestere köszöntötte a résztvevőket és az előadókat. Beszédében elmondta, hogy első alkalommal a sajtóból értesült Hargita Megye Tanácsa rendezvénysorozatáról, és nagyon örült, hogy Kőrispatakon is megszervezik.
»

Címkék: Borboly Csaba, Székelyföld

Segítség nagycsaládosoknak - Megérkezett az első mobilház Tordátfalvára
2011. 10. 12.

Megérkezett az első, sokgyerekes családnak szánt mobilház a hét elején Tordátfalvára. A Siménfalva községhez tartozó faluba Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének közbenjárására összesen négy mobilházat szállítanak négy nagycsalád számára Bákó megyéből, a Hargita és a Bákó megyei prefektusi hivatal, illetve a sürgősségi esetek felügyelőségének (ISU) segítségével; a szállítás költségeit a polgármesteri hivatal állja. A fémvázas, műanyag falú, hőszigetelt szerkezetek egyből rácsatlakoztathatók az elektromos hálózatra, konnektorokkal, kapcsolószekrénnyel, neontesttel vannak felszerelve. Hosszuk 6 méter, szélességük 2,4 méter, magasságuk 2,5 méter. A rászoruló családok régi, omladozó házban élnek, és nincs pénzük a felújítására. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Szociális

Borboly Csaba Brüsszelben munkamegbeszélést tartott Sógor Csaba EP-képviselővel
2011. 10. 10.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a CIVPro című, polgárvédelemről és katasztrófa megelőzésről szóló uniós pályázat részeként megszervezett találkozó okán Brüsszelben tartózkodott folyó év október 4. és 6. között. A megyeitanács-elnök az említett projekt romániai partner-képviselőjeként az Európai Parlament brüsszeli székhelyén találkozott Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel és munkatársaival. Az egyeztetésen jelen voltak Winkler Gyula EP-képviselő tanácsadói is. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Sógor Csaba

Terítéken a polgári védelem és a katasztrófamegelőzés - A CIVPro projekt résztvevői találkoztak Brüsszelben
2011. 10. 6.

A polgárvédelem és a katasztrófamegelőzés javítását célzó CIVPro európai uniós finanszírozású projekt újabb találkozóját rendezték meg október 6-án Brüsszelben. Ennek romániai partnere Hargita Megye Tanácsa. A projekt során a megyei tanács katasztrófavédelmi stratégiát dolgoz ki Hargita megye számára, ennek elkészítésébe bevonta az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségét (ISU), amely szakmai tanácsokkal segít. Hargita megyén kívül a projektben partnerek még magyar-, görög-, lengyel- és spanyolországi, valamint szlovákiai, szlovéniai és portugál régiók, amelyek képviselői már több találkozót szerveztek tapasztalatcsere céljából. »

Címkék: Borboly Csaba, Brüsszel, Hargita

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált Parajdon
2011. 10. 2.

Sóvidék talán egyik legnépszerűbb hagyományőrző rendezvényét, a parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált idén tizenhetedik alkalommal szervezték meg szeptember 30–október 2. között. Az eseményre sereglettek a csapatok, hogy bemutassák főzőtudományukat a nagyközönségnek. Itt készülnek a legfinomabb kicsi, nagy és óriás töltelékek, hagyományos és titkos receptek alapján. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponton keresztül kiemelten támogatta a rendezvényt.
»

Címkék: Borboly Csaba, Hagyományápolás, Hargita, Kelemen Hunor

Hétvégi eseménybeszámolók Hargita megyéből
2011. 10. 2.

Idősnapi díszelőadást szervezett a Hargita Megyei Idősek Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa társszervezésében, szombaton, október 1-jén Csíkszeredában. A díszelőadás Máthé Rudolf, a Hargita Megyei Idősek Tanácsa elnökének megnyitóbeszédével kezdődött. »

Címkék: Borboly Csaba, Csíkszereda

Újra otthonra lelt a kultúra Borszéken - A Borszéki kultúrház átadásán vett részt Moldován József államtitkár
2011. 9. 30.

A felújított kultúrház átadásán vett részt Moldován József távközlési államtitkár szeptember 29-én, csütörtökön Borszéken. A rendezvényen Mik József polgármester meghívására jelen volt Elena Udrea fejlesztési és turisztikai miniszter, Ladányi László Zsolt Hargita megyei prefektus, valamint Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke is.
»

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Moldován József

Megújulás a Csíki Területi RMDSZ-ben
2011. 9. 30.

Borboly Csaba elnök politikai tájékoztatójával és beszámolójával vette kezdetét az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének Területi Küldötteink Tanácsa szeptember 29-én Csíkszeredában. Az elnök kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a Szervezet arra koncentrált, hogy a gazdasági válság ellenére olyan döntések szülessenek úgy a megyei önkormányzat, mint a kormányzati intézmények szintjén, amelynek értelmében minél jelentősebb anyagi források érkezzenek térségünkbe. »

Címkék: Borboly Csaba, Csík, Kelemen Hunor

Elena Udrea: Hargita megyében jó helyre kerül a pénz - Borszéken, Maroshévízen és Csíkszeredában járt a turisztikai miniszter
2011. 9. 30.

Elena Udrea regionális fejlesztési és turisztikai miniszter szeptember 29-én Hargita megyébe látogatott. Csíkszeredában, a megyeházán, a köszöntőbeszédek után, a tárcavezetőnek Borboly Csaba megyeitanács-elnök bemutatta Hargita Megye Tanácsa azon projektjeit, amelyekre az intézmény korábban nyert pályázatot. »

Címkék: Borboly Csaba, Fejlesztési Minisztérium, Hargita, Moldován József

Archívum »