Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Tamás Sándor
Anca Boagiu Kovászna megyében - Körforgalmakat ígért a miniszter
2011. 11. 27.

Hétvégén személyesen ellenőrizte az útépítési munkálatokat Háromszéken Anca Boagiu szállítási miniszter. A tárcavezető elégedett volt a fejleményekkel, november 26-án, szombaton, Ozsdolán azt is elmondta, hogy a meglévő országutak karbantartására is lesz pénz. »

Címkék: Infrastruktúra, Kovászna, Tamás Sándor

550 éves Aldoboly
2011. 11. 21.

Aldoboly írásos említésének 550. évfordulóját ünnepelték a sepsiszéki faluban, vasárnap, november 20-án. »

Címkék: Háromszék, Tamás Sándor, Ünnep

Aktuálpolitikai kérdések a terítéken
2011. 11. 20.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter a háromszéki sajtó képviselőivel találkozott november 19-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön. A kötetlen hangulatú sajtóbeszélgetésen sorra kerültek a közvéleményt foglalkoztató témák: a jövő évi költségvetés, a választási rendszer, a magyar-magyar párbeszéd, de a kulturális tárca tevékenysége és tervei is. »

Címkék: Antal Árpád, Kelemen Hunor, Sepsiszentgyörgy, Tamás Sándor

Vitafórum a közigazgatási átszervezésről Marosvásárhelyen
2011. 11. 18.

“Románia 1968-as közigazgatási felosztását újra kell gondolni, de nem lehet egyik napról a másikra: ehhez közvitára, tanulmányokra van szükség” – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kós Károly Akadémia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett marosvásárhelyi vitaesten. A résztvevõk arra a kérdésre keresték a választ: van-e szükség közigazgatási átszervezésre Romániában? Az est házigazdája Markó Béla volt, elõadói pedig a szövetségi elnök mellett Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Csutak István fejlesztéspolitikai szakértõ, valamint Novák Zoltán történész.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Markó Béla, Régiók átszervezése, Tamás Sándor

Otthontalan gyerekek számára épült befogadó központ Sepsiszentgyörgyön
2011. 11. 17.

Az otthontalan gyerekek számára épült befogadó központ Sepsiszentgyörgyön. Az épületet jól időzítve, a szélsőséges hideg beállta előtt adták át november 17-én, csütörtökön. »

Címkék: Sepsiszentgyörgy, Szociális, Tamás Sándor

Jövőre az 1 millió euró feletti pályázatok nagyobb támogatást kapnak Kovászna megyében
2011. 11. 16.


Rétyen a frissen felújított Antos-ház avatóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke bejelentette: a jövő évi költségvetésből nagyobb támogatást kapnak azok a vidéki települések, amelyek 1 millió eurós összeget meghaladó értékű pályázatba vágtak bele. »

Címkék: Gazdaság, Kovászna, Tamás Sándor

Székelyföld a Szórványért
2011. 11. 14.

Kovászna és Fehér megye közel egy éves kapcsolatát ünnepélyes keretek között is szentesítették. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve a Dr. Szász Pál Egyesület és a Bod Péter Alapítvány elnökei együttműködési megállapodást írtak alá. Az eseménynek a nagyenyedi református vártemplom adott otthont vasárnap, a délelőtti istentiszteletet követően. »

Címkék: Fehér, Kovászna, Tamás Sándor

A Magyar Szórvány Napja - egyedülálló kezdeményezés a magyar nemzetközösségben
2011. 11. 12.

„Itt kell megvessük a lábunkat annak érdekében, hogy a szórvány ne tűnjön el, hogy a tömb megerősödjön, és ne szórványosodjon el” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton, Déván, a Magyar Szórvány Napjának megnyitóján. Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének a napját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveztek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Hunyad, Kelemen Hunor, Szórvány, Tamás Sándor, Winkler Gyula

Kutatási jelentés az erdélyi fejlesztési régiók kisvállalkozásainak helyzetéről
2011. 11. 8.

Erdélyben mind a vállalkozói szándék, mind pedig a vállalkozói aktivitás magasabb az országos átlagnál, a válsággal felerősödő tőkehiány, a növekvő adóterhek és a jogrendszer ellentmondásossága azonban nagyban nehezíti a kis- és középvállalkozói szektor fejlődését - ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az Integrált vállalkozásfejlesztési modell három fejlesztési régió kisvárosaiban című projekt keretében végeztek.  A kutatással és a projekttel kapcsolatosan november 7-én, hétfőnt tartottak sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön. »

Címkék: Gazdaság, Hargita, Kovászna, Tamás Sándor

Támogatás székelyruhákra
2011. 11. 7.

November 6-án, vasárnap, Kézdiszentléleken, a Perkő Néptáncegyüttes fennállásának 35. évfordulóján jelentette be Tamás Sándor, hogy a megyei önkormányzat Székely Ruházati Alapot hozott létre. A projekt célja, hogy a támogassa a székely népi viselet megmaradását, illetve segítséget nyújtóson azoknak az együtteseknek, szervezeteknek, amelyek működéséhez elengedhetetlen a népi viselet.
»

Címkék: Hagyományápolás, Székelyföld, Tamás Sándor

Háromszéki megyejárás Árkoson - Visszakérik a borvizet
2011. 11. 7.

Az Otthonunk Háromszék program, azaz a Megyejárás Árkosra érkezett: a helyi emberekkel tartott nyílt beszélgetésen kiderült, hogy a település lakói elégedettek a község fejlődésével, emellett azonban nem feledkeztek meg a Glória forrásról sem. »

Címkék: Háromszék, Tamás Sándor

Baróti strand átadása
2011. 11. 5.

„Kovászna megyében összesen 6,5 millió eurót hívtunk le a Borvíz Útja programra: ebből a baróti strand elkészítésére 650.000 eurót fordítottunk. Ennek ellenére a helyi polgármester hozzáállása azért aggasztó, mert elutasította a beruházást, azzal az indokkal, hogy azt egy RMDSZ-es tanácselnök kezdeményezte. Ha polgármester nem kicsinyeskedik, nyáron már fürödhettek volna itt” – fogalmazott Tamás Sándor a baróti strand átadásán, november 4-én, pénteken. »

Címkék: Háromszék, Tamás Sándor

Székelyföldi fiókot nyit a kisebbségkutató intézet
2011. 10. 22.

Az Elemzések a Székelyföldről című műhelykonferencia keretében, Árkoson, október 22–én, szombaton, jelentette be Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető, hogy a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet székelyföldi irodát nyit Sepsiszentgyörgyön. »

Címkék: Háromszék, Székelyföld, Tamás Sándor

Idén is legyen székelyföldi az Év Fája!
2011. 10. 18.

Az idén második alkalommal sorra kerülő Év Fája Romániában verseny háromszéki „benevezettje”, a megközelítőleg háromszáz éves köpeci szil aljában gyülekeztek tegnap a megyei önkormányzat képviselői, a kezdeményező baróti Elveszett Világ Egyesület több képviselője, illetve a település apraja-nagyja, hogy tovább bátorítsák a szilre szavazókat. Az esemény az Otthonunk Háromszék elnevezésű programsorozat következő állomásának rendezvényéhez kapcsolódott.
»

Címkék: Háromszék, Tamás Sándor

Átadták az oltszemi kezelőközpontot
2011. 10. 9.

Verőfényes napsütés, fúvószenekar és a nyár közepén tartott falunapok hangulata jellemezte a Borvíz Útja program keretében elkészült oltszemi kezelőközpont átadását. Október 7-én, pénteken már parkosított környezet, turisztikai katalógusokba illő épület, fedett mofetta és forrás várta az épület avatójára érkező helybélieket.
»

Címkék: Háromszék, Kovászna, Tamás Sándor

Újra Szonda Szabolcs lesz a Bod Péter Megyei könyvtár igazgatója
2011. 10. 5.

Több mint három hónapon át nem volt igazgatója a Bod Péter Megyei Könyvtárnak. Gyakran magyarellenesnek bélyegzett törvényszéki döntés nyomán eltávolított Szonda Szabolcs volt az egyetlen jelentkező az intézményvezetői tisztségre: ő az október 5-én tartott versenyvizsgán 9,98-as átlaggal vizsgázott. »

Címkék: Kovászna, Kultúra, Tamás Sándor

250 éve hunyt el Mikes Kelemen
2011. 9. 30.

Több száz diák tolongott az utca mindkét oldalán, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum kertjében: Sepsiszentgyörgyön szeptember 30-án emlékeztek a zágoni születésű emlékíróra.
»

Címkék: Megemlékezés, Sepsiszentgyörgy, Tamás Sándor

Itthon maradhat az ágyú
2011. 9. 29.

Többek között Gábor Áron egyetlen megmaradt, jelenleg Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti ágyúja ügyében is szavaztak Kovászna Megye Tanácsának tagjai, a testület szeptember 29-i, csütörtöki soros ülésén. Az elmúlt üléseken heves vitát kiváltó, a szükséges kétharmados többség hiánya miatt elhalasztott határozattervezet értelmében, a megyei testület, a Székely Nemzeti Múzeum gondnokságában lévő 21 erősdi kerámia-, illetve 61 dák ezüstérmének, valamint Gábor Áron ágyújának hiteles másolatának tulajdonjogát átruházza a Román Állam tulajdonába, és a Román Nemzeti Múzeum gondnokságába, az eredeti ágyú pedig Kovászna Megye Tanácsának tulajdonába megy át. »

Címkék: Kovászna, Tamás Sándor

Hét településen épülhet a csatorna és vízvezeték hálózat Kovászna megyében
2011. 9. 28.

Több mint 38 millió lejjel támogatja Kovászna megye hét települését a Borbély László vezette Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium alárendeltségébe tartozó Környezetvédelmi Alap. »

Címkék: Borbély László, Kovászna, Környezetvédelem, Tamás Sándor

135 éves Háromszék vármegye
2011. 9. 26.

Háromszék vármegye 135 éves fennállását ünnepelték ma, szeptember 26-án, Sepsiszentgyörgyön. Az egykori vármegye alapító ülésére a Tamási Áron Színház nagytermében emlékeztek, ahol az RMDSZ vezető tisztségviselői, egykori és mai önkormányzati vezetők és tanácsosok voltak jelen. Kelemen Hunor szövetségi elnök ünnepi beszédében elmondta, az egyesek által nem létező Székelyföld Háromszék vármegyéjének 135 évvel ezelőtti megalapítására emlékeznek, egy olyan eseményre, amely meghatározta a mai Háromszék, Kovászna megye létét.
»

Címkék: Háromszék, Kelemen Hunor, Tamás Sándor

Archívum »