Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Egészségügy
Orvosi rendelőket az iskolákba
2011. 11. 22.

Hétfőn, november 21-én tárgyalta a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely szorgalmazza orvosi rendelők létrehozását az iskolákban. A rendelőket állami finanszírozásból hoznák létre és tartanák fent, és nem csak orvosi ellátásra szolgálna, hanem a szükséges elsősegély nyújtást is megtanulhatnák itt a diákok.
»

Címkék: Egészségügy, Ifjúság, Szenátus

Winkler Gyula: Kisebbségi kérdésekben következetesen lépjünk fel a kettős mérce alkalmazása ellen
2011. 11. 17.

A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult magyarellenes és törvénytelen helyzetről tartott tájékoztatót Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának ma délelőtti (2011. november 17.) ülésén Brassai Attila professzor, a MOGYE tanszékvezetője. A kisebbségi Intergroup azt követően hallgatta meg a marosvásárhelyi professzort, hogy az egyetem szenátusa több alkalommal is elutasította a törvény alkalmazását és az önálló magyar nyelvű kar létrehozását. »

Címkék: Egészségügy, Európai Parlament, Winkler Gyula

Lombikbébi-program: 52 mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre
2011. 11. 2.

52 mesterséges megtermékenyítési procedúrát hajtottak végre az Egészségügyi Minisztérium Mesterséges megtermékenyítés és embriótranszfer (ún. lombik-) programjának keretében.
»

Címkék: Egészségügy

Lehetőség lesz alternatív szülésre is a megyei kórházban - Öt kórházi osztályt újítanak fel Csíkszeredában
2011. 11. 2.

Vízben szülésre és apás szülésre is lehetőség lesz hamarosan a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, erre a célra külön helyiség áll majd rendelkezésre, miután felújítják a szülészetet. A szülész-nőgyógyászati osztályon kívül az elkövetkező hatvan napban még korszerűsítik az újszülött-, a gasztroenterológiai és az urológiai osztályt, valamint a sürgősséget is. A munkálatok november 2-i indításán jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Ferenc, a kórház menedzsere és Vitos Attila orvos igazgató is. Borboly Csaba szerint gyorsabb diagniosztizálásra és kezelésre lesz majd lehetőség a felújítás után. »

Címkék: Egészségügy, Hargita

Folynak az előkészületek a rezidensvizsgára
2011. 10. 28.

Az Egészségügyi Minisztérium idén november 20-án szervezi meg a rezidensvizsgát, amelyre eddig 5030 jelentkező iratkozott be. Idén az orvosi egyetemet végzettek összesen 2998 helyre és 812 állásra vizsgázhatnak. A meghirdetett 2998 helyből 2600 orvosi szakosodásra van fenntartva, 290 helyet fogorvosok, 108 helyet pedig gyógyszerészek foglalhatnak el.
»

Címkék: Egészségügy, Ritli László

Beszámoló a hétvégi Hargita megyei eseményekről
2011. 10. 24.

Böjte Csaba testvér kezdeményezésére a csíksomlyói kegytemplomban október 21-én szentmisével emlékeztek meg az 1661. évi török betörés áldozatairól. A megemlékezés második részeként 22-én faültető lelki napot tartottak ugyancsak Csíksomlyón, a Szent István-ház udvarán lévő Mária-kertben. Itt ültette el mintegy ötven gyerek az emlékfák csemetéit. A munkához szükséges szerszámokat Hargita Megye Tanácsa bocsátotta az emlékfaültetők rendelkezésére, és az ültetésben Borboly Csaba tanácselnök is részt vett. »

Címkék: Egészségügy, Hargita, Ifjúság, Megemlékezés

Büntetik az egészségügyi személyzet elleni erőszakot
2011. 10. 20.

Az Egészségügyi Minisztérium javaslatára, mai ülésén elfogadt a kormány a 2006/95. törvény módosítását, amelynek értelmében drasztikusan büntetik a munkahelyi kötelességét ellátó egészségügyi személyzetet támadókat. »

Címkék: Egészségügy, Ritli László

Idén is felmérik a kisdiákok egészségügyi állapotát Nagyváradon
2011. 10. 19.

A 2011/2012/es tanévben is folytatódik Biró Rozália nagyváradi alpolgármester azon kezdeményezése, amelynek keretén belül I. és V. osztályos gyermekek körében egészségügyi felméréseket végeznek. Az alpolgármester október 18-án sajtótájékoztatón ismertette az idei tanévre vonatkozó egészségügyi felmérés részleteit.
»

Címkék: Bíró Rozália, Egészségügy, Nagyvárad

Fürdővárosi rangot kapott 10 romániai központ - Szerdai ülésén fogadta el a kormány azt a határozatot, amelyben fürdővárosi rangot kap 10 gyógyhatású tényezőkkel rendelkező üdülő- és kezelőközpont.
2011. 10. 13.

Az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Rehabilitációs, Orvosfizikai és Balneoklimatológiai Intézet szakértőinek értékelése és a helyi tanácsok kérése nyomán, Amara, Călimăneşti-Căciulata, Félixfürdő, Govora, Herkulesfürdő, Kovászna, Olăneşti-fürdő, Szováta, Techirghiol és Vízakna (Ocna Sibiului) kapta meg a balneoklimatológiai központ minősítést a most elfogadott kormányhatározattal, amely kiegészíti a létező jogszabályi keretet. »

Címkék: Egészségügy

Egészségügyi figyelmeztetés
2011. 10. 11.

Az Egészségügyi Minisztérium felhívja a lakosság figyelmét, hogy a hőmérséklet-ingadozások időszakban mindenki fordítson különös figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra, illetve, a megbetegedések elkerüléséért, fogadja meg orvosa tanácsait és ha valamely rizikócsoportba tartozik, oltassa be magát influenza ellen.
»

Címkék: Egészségügy

Ingyenes sugárterápia 1200 romániai beteg részére
2011. 10. 6.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a DEOEC Sugárterápia Tanszék és a Nagyváradi Orvostudományi Egyetem Onkológiai Osztálya közös pályázatot (HURO/0802/010) nyújtott be és nyert el, amely célja, hogy a határ menti daganatos betegek is az európai standardnak megfelelő sugárkezelésben részesüljenek. »

Címkék: Bíró Rozália, Egészségügy

Családcentrikus kezdeményezés - Megyei összefogás a gyerekek korai fejlesztése érdekében
2011. 9. 28.

Közösségközi fejlesztési társulás (ADI) megalakításáról döntöttek szeptember 27-én a csíkszeredai megyeházán Hargita Megye Tanácsa, a sürgősségi kórház, a tanfelügyelőség, valamint helyi önkormányzatok képviselői. »

Címkék: Borboly Csaba, Egészségügy, Hargita, Ifjúság

Közzétették a rezidensvizsga tematikáját
2011. 9. 16.

Idén november 20-án kerül sor a decentralizált rezidensvizsgára. Ma az Egészségügyi Minisztérium közzétette a Viaţa medicală szakfolyóiratban és a www.rezidentiatinfo.ro honlapon az idei vizsga tematikáját, a vonatkozó bibliográfiát, valamint a meghirdetett helyek és állások számát.
»

Címkék: Egészségügy, Ritli László

Megtakarítás páciensnek, kórháznak egyaránt - Új orvosi műszerekkel szerelik fel a Hargita megyei kórház járóbeteg-rendelőit
2011. 9. 15.

Újabb szakaszához érkezett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőinek korszerűsítése: szeptember 14-én a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba tanácselnök a közbeszerzést megnyerő cég képviselőjével aláírta a hiánypótló orvosi felszerelések megvásárlásáról szóló szerződést a Hargita Megye Tanácsa által megnyert, másfél millió euró értékű uniós pályázat keretében. »

Címkék: Egészségügy, Hargita

Elektronikus oltás-nyilvántartás
2011. 9. 2.

Mától on-line jegyzik be az orvosok az elvégzett oltásokat az Országos Egységes Elektronikus Oltásregiszterbe, miután megkezdte működését az ezt biztosító felület. »

Címkék: Egészségügy, Ritli László

Prioritás: rendszer-szervezés és megelőzés
2011. 8. 30.

Sajtótájékoztatón mutatta be ma Ritli László egészségügyi miniszter a szaktárca terveit az elkövetkező időszakra. A prioritások között szerepel a rendszer finanszírozási helyzetének javítása, új intézkedések bevezetése az egészségügyi ellátásra vonatkozóan, valamint az országos egészségügyi programok átszervezése, nagyobb szerephez juttatva a megelőzést. »

Címkék: Egészségügy, Ritli László

Az RMDSZ Ritli Lászlót javasolja egészségügyi miniszternek
2011. 8. 17.

Cseke Attila lemondását követően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ritli Lászlót, a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórház igazgatóját javasolja az Egészségügyi Minisztérium élére.  »

Címkék: Cseke Attila, Egészségügy

Közlemény
2011. 8. 4.

Cseke Attila ma délután bejelentette, hogy lemond egészségügyi miniszteri tisztségéről. Döntésének legfontosabb oka: az egészségügy számára elkülönített költségvetési keret, amely elégtelen a hosszút távú és fenntartható reform megvalósításhoz. Cseke elfogadhatatlannak és rendkívül súlyos hibának tartja, hogy a költségvetés kiegészítésekor a pénzügyminisztérium semmilyen formában nem konzultált a legilletékesebb döntéshozóval, az egészségügyi tárcavezetővel. »

Címkék: Cseke Attila, Egészségügy

Átalakul az Egészségügyi Minisztérium működési struktúrája
2011. 7. 28.

A szaktárca keretében külön osztály foglalkozik ezentúl az egészségügyi rendszerben tapasztalható visszaélések és csalások felderítésével és megelőzésével. Az Egészségügyi Minisztérium struktúrájának átalakítását a 2010/144. sz. Kormányhatározat rögzíti, amelyet a tegnapi Kormányülésen fogadtak el. Az újonnan alakult osztály dolgozói eddig is a szaktárca keretében végezték munkájukat, olyan szakemberekről van szó, akik mostanig gazdasági átvilágító és ellenőrző tevékenységet folytattak. »

Címkék: Cseke Attila, Egészségügy

A Nemzetközi Valutaalap képviselőivel találkozott Cseke Attila egészségügyi miniszter
2011. 7. 27.

„Tartalmas és hasznos tárgyalás volt, a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek bemutattam az elmúlt egy év és hét hónap reformintézkedéseit” – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter a tegnapi találkozót követően.
»

Címkék: Cseke Attila, Egészségügy, Gazdaság

Archívum »