Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: EU
Beleszólhatunk abba, mire költsön az Unió - A 2014-2020-as EU-s fejlesztési tervekről tanácskoztak Csíkszeredában
2011. 11. 15.

Az Európai Unió 2014–2020-as fejlesztési terveiről tartottak megbeszélést a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) munkatársai, valamint Hargita Megye Tanácsának pályázati szakemberei és dekoncentrált intézmények képviselői november 15-én a csíkszeredai megyeházán. »

Címkék: Csíkszereda, EU, Gazdaság

Az Európai Unió történelmét oktatni kellene az összes tagállam iskoláiban
2011. 10. 4.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint az európai öntudat erősítésében kiemelt szerepet foglalna el az Európai Unió történelmének oktatása mind a 27 tagállamban. Az EP-képviselő kedden a Hotnews hírportál meghívására online beszélgetésen vett részt, amelyen rámutatott: az európai polgárok támogatására van szükség ahhoz, hogy az EU politikai integrációja sikeres és demokratikus folyamat legyen, ehhez viszont arra is szükség van, hogy az európai állampolgárok ne csak Európa lakóiként, hanem európaiként is határozzák meg önmagukat. »

Címkék: EU, Oktatásügyek, Winkler Gyula

Románia számára előnyös az európai szintű összehangolt fejlesztési politika
2011. 7. 14.

Románia számára előnyös az uniós szintű jobb gazdasági összehangolás – jelentette ki szerdán Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki a bukaresti RFI Nyereség vagy veszteség című adásának vendége volt Constantin Rudniţchi meghívására. Winkler Gyula az adásban hangsúlyozta, Romániának nagy lemaradást kell behoznia, éppen ezért előnyös számára az európai szintű összehangolt fejlesztési politika. »

Címkék: EU, Winkler Gyula

8. EU Tábor, Marosfő - Erdélyinek lenni jó!
2011. 7. 11.

A 8. EU Tábor záróakkordjaként, szombaton, július 9-én délután Winkler Gyula, EP képviselő és Bodor László, MIÉRT elnök sajtótájékoztató keretén belül beszélgetett az idei rendezvény kiértékeléséről, a Winkler Gyula és a MIÉRT közti együttműködésről, valamint a jövőbeni ifjúsági tervekről a sajtó képviselőivel Marosfőn.
»

Címkék: Bodor László, EU, Gyerkó László, Ifjúság, MIÉRT, RMDSZ, Winkler Gyula

EU Tábor - 3. nap
2011. 7. 9.

A péntek délelőtti első plénumon az Európai Unió 2020-as stratégiája került terítékre az EU Táborban Winkler Gyula, EP képviselő és Sógor Csaba, EP képviselő előadásai során. Winkler Gyula tájékoztatta a táborlakókat a stratégiáról. „Ez egy olyan téma, amelyről sok szó fog még esni, hiszen a tartalma egy egész évtized célkitűzéseit foglalja magában. Arról szól, hogy hogyan képzelik el az Európai Uniós intézmények a felzárkózást, az élen maradást, egy olyan környezetben, ahol a globális verseny tényleg nagyon éles.” A képviselő elmondása alapján az elmúlt időszakban két beszélgetésre is sor került, ami a pénteki előadás keretét meghatározta: José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Böjte Csabával, aki Európai Polgár elismerést szerzett 2011 júniusában. »

Címkék: EU, Ifjúság, Kultúra

Az EU 2020 stratégiának az egész EU fejlődését kell szolgálnia
2011. 7. 7.

Az Európai Parlament (EP) júliusi plenáris ülésén, július 6-án, Strasbourgban kiemelt viták tárgyát képezték az Európai Unió Tanácsának (Tanács) lengyel elnökségi programja, valamint a pénzügyi, gazdasági és szociális válság elemzése, a végrehajtandó intézkedések és kezdeményezések kijelölése. A Tanács és a Bizottság nyilatkozatai nyomán felszólaló EP képviselők az elnökség tevékenységéhez fűződő elvárásaikat fogalmazták meg. Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő írásban részletezte álláspontját:
»

Címkék: EU, Gazdaság, Sógor Csaba

Invázió Marosfőn - Kezdetét vette a 8-ik EU Tábor
2011. 7. 5.

Kedden délben megnyitotta kapuit a 8-ik EU Tábor Marosfőn, melynek keretén belül a Magyar Ifjúsági Értekezlet, RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia EMTE kolozsvári karának szervezésében, valamint az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság és a Hargita Megye Tanácsának társszervezésében, július 5. és 10. között az „Erdélyinek lenni jó” mottó jegyében számos előadás, szekcióülés és szabadidős tevékenység várja a résztvevőket. »

Címkék: EU, Ifjúság, MIÉRT, RMDSZ

Az Európai Uniós ökocímke alkalmazását szorgalmazó intézkedéseket hagyott jóvá a kormány
2011. 7. 1.

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium kezdeményezésére a mai, június 29-i kormányülésen a kormány határozattal jóváhagyta a minisztérium azon intézkedéseit, melyek az Európai Uniós ökocímkével kapcsolatos jogszabály romániai alkalmazását szorgalmazzák. »

Címkék: EU, Környezetvédelem

Már csak sátorral lehet jelentkezni az EU Táborba!
2011. 6. 28.

„Évről-évre érezhetően nő a jelentkezők érdeklődése a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága, a Sapientia EMTE kolozsvári kara szervezésében, valamint az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság és a Hargita Megye Tanács társzervezésében sorra kerülő EU Tábor iránt. Az eddigiekhez hasonlóan, idén is, a határidő lejárta előtt beteltek a helyek, ezen a héten, július 1-ig már csak a sátorozók jelentkezését tudjuk fogadni, akikre idén külön figyelmet fordítunk, többek közt 5 Tuborg Greenfest Félsziget jegyet sorsolva ki köztük a tábor végén” – ismertette Jakab Adorján, az EU Tábor szervezője a mai kolozsvári sajtótájékoztató alkalmával. »

Címkék: EU, Ifjúság, MIÉRT, RMDSZ

Winkler Gyula: Új gazdasági szerkezetet kell kialakítani az EU-ban
2011. 6. 24.

A gazdasági válság szorító hatásának enyhülésével gyengült a tagállamok gazdasági reformok meghozatalát célzó ambíciója és ismét vannak, akik kivételeket a közös szabályok betartása alól, pedig egy új belső protekcionizmus kialakulása végezetes lehet az EU számára - állapította meg Winkler Gyula az RMDSZ európai parlamenti képviselője a gazdasági kormányzásról tartott EP-plenáris vita alkalmából benyújtott írásbeli hozzászólásában. Az Európai Parlament szerdán és csütörtökön tartotta plenáris ülését Brüsszelben. »

Címkék: EU, Gazdaság, Winkler Gyula

Újdonságok az EU Táborban
2011. 6. 22.

Javában folynak a 8-ik EU Tábor előkészületi munkálatai: körvonalazódnak az előadások, zajlanak az egyeztetések, gyakorolnak a fellépők és gyűlnek a szabadidős tevékenységek. A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia EMTE hagyományos rendezvényének kezdetéig még két hét van hátra, amikor majd a „Transzilván jövőkép” témakörén belül a szakmai programok és szórakozási lehetőségek sokassága fogadja Marosfőn az ország minden területéről érkező fiatalokat.
»

Címkék: EU, Főtitkárság, Ifjúság, MIÉRT

A cél: EU szintű kisebbségvédelem - Az RMDSZ nemzetközi és erdélyi szintű összefogást kezdeményez
2011. 5. 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) határozattervezetet terjeszt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) 2011. június 3-án, Eisenstadban ülésező kongresszusa elé, amelyben javasolja, hogy a mintegy 86 tagszervezetet számláló testület hasznosítsa az Európai Unió által létrehozott állampolgári kezdeményezés eszközét, az európai uniós politikában való részvétel új formáját.
»

Címkék: EU, Külkapcsolatok, RMDSZ

Újabb uniós pénzek Hargita megyének - Öt Hargita megyei önkormányzat vesz részt a RobinWood Plus alprojektjeiben
2011. 5. 19.

Közel 300 000 euró uniós pályázati pénzhez jut öt Hargita megyei önkormányzat a RobinWood Plus alprojektekben nyert pályázatoknak köszönhetően – számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 17-i sajtótájékoztatóján, amelyet a franciaországi Limousine régióban tartott a RobinWood Plus konferencia díszvendégeként. Ennek értelmében Gyergyóremete 93 000 eurónyi pályázati pénzhez jut, melyet a fa helyi feldolgozására és a francia, olasz és finn partnerekkel tartott tapasztaletcserékre fordíthat. »

Címkék: EU, Gazdaság, Hargita

A tiltások és korlátozások nem vezetnek a Schengen-övezet stabilitásához
2011. 5. 10.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője úgy véli, a Schengen-övezetbeli korlátozások, még ha ideiglenesek is, az európai egység gyengüléséhez vezetnek. Az EP-képviselő kedden írásbeli hozzászólást nyújtott be az Európai Parlamentben ahhoz a vitához, amely a schengeni övezet bevándorlásügyi kérdéseiről és menekült-hullámok hatásáról szólt. »

Címkék: EU, Winkler Gyula

Új kohéziós politika a mihamarabbi felzárkózásért - Hargita Megye Tanácsa hozzájárult javaslataival az ötödik Gazdasági és Társadalmi Kohézióról szóló jelentésben megfogalmazott következtetésekhez
2011. 4. 21.

Romániából Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége és a Pénzügyminisztérium tett javaslatokat az Európai Unió 2013 utáni kohéziós politikájának kialakításához. Hargita Megye Tanácsa olyan kohéziós politika kialakítását támogatja, amely a jövőben nagyobb figyelmet szentel a Hargita megyeihez hasonló gazdasági és társadalmi jellemzőkkel, településstruktúrával és térszerkezettel rendelkező térségek és régiók felzárkóztatásának. Ezért a megfogalmazott javaslatai között szerepel például a kis és közepes városhálózatú térségek területfejlesztési és kohéziós szerepének újraértékelése. »

Címkék: EU, Hargita

Munkacsoport alakul az EU-s kisebbségi jogokkal kapcsolatos konzultáció céljából
2011. 4. 6.

Az RMDSZ X. Kongresszusán elfogadott Legyen európai szintű politika: a nemzeti közösségek védelme című dokumentumából kiindulva az RMDSZ szövetségi elnöke munkacsoportot hoz létre, amely a maga során cselekvési tervet készít az Európai Uniós kisebbségi keretszabályozás elfogadtatására. »

Címkék: EU, Kelemen Hunor, Kisebbségvédelem

Az Európa Tanács dokumentumai alapul szolgálhatnak az Unió számára is
2011. 4. 5.

Az Európai Unióban a kulturális és nyelvi sokféleség tiszteletben tartását szigorú számonkérési mechanizmussal ellátott jogrendszerben, az Európa Tanács által már kidolgozott dokumentumok felhasználásával kellene hatékonyabbá tenni - szorgalmazta Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő hétfő este, 2011. április 4-én, a strasbourgi plenáris ülésszak első napján. »

Címkék: EU, Sógor Csaba

Tudnivalók az európai polgári kezdeményezésről
2011. 4. 3.

A Lisszaboni Szerződés bevezette az európai polgári kezdeményezést, az európai uniós politikában való részvétel új formáját. »

Címkék: EU

Az EU jövője a gazdasági kormányzás és az euró megerősítésén múlik
2011. 2. 15.

Az Európai Unió jövője a gazdasági kormányzás és az euró megerősítésén múlik - hívta fel a figyelmet Winkler Gyula hétfőn Frankfurtban, ahol az EP pénzügyi és gazdasági válsággal foglalkozó különbizottságának tagjaként részt vett az Európai Központi Bank vezetőségével folytatott megbeszélésen. »

Címkék: EU, Gazdaság, Winkler Gyula

Archívum »