Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Parlament
Újabb társadalomszervezői tevékenységet indít útjára az RMDSZ Főtitkársága
2011. 10. 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkársága 2011. októberében elindítja azt a széleskörű konzultációs folyamatot, melynek célja az erdélyi magyar közösségben, közösségért tevékenykedő civil szervezetek minél közvetlenebb bevonása a törvényhozási folyamatba – jelentette be Kovács Péter. A Szövetség főtitkára szerint a társadalmi párbeszéd hozzásegít ahhoz, hogy a civil szervezetek által felhalmozott értékes, gyakorlati tapasztalatra épülő tudás a jogszabályokban is tükröződjön. »

Címkék: Főtitkárság, Kormányzás, Parlament, RMDSZ

Kötő József felszólalása a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetről
2011. 9. 13.

A hatályos törvénykezés súlyos megsértésére figyelmeztetett múlt heti parlamenti nyilatkozatában Kötő József képviselő, utalva az új oktatási törvény előírásainak megszegésére a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Szenátusa által.
»

Címkék: Kötő József, Oktatásügyek, Parlament

Bosnyák találkozó a román parlamentben - Bosznia-Hercegovina küldöttségét fogadták a román parlamenti baráti kör tagjai szerdán délután
2010. 4. 15.

A baráti kör csoportjának elnöke, Fekete Szabó András-Levente RMDSZ-es szenátor köszöntötte a delegáció tagjait, többek között a bosnyák Biztonsági és Védelmi Bizottság elnökét, egyben a delegáció vezetőjét Branko Zrno-t. A baráti találkozón szó került a román-bosnyák eredményes együttműködésről, Fekete Szabó András viszont hangot adott azon véleményének is, miszerint a két ország közötti gazdasági kapcsolat még nem működik hatékonyan. »

Címkék: Külkapcsolatok, Parlament

Magyar bírák a román parlamentben
2010. 3. 31.

Egy tanulmányút keretében, egy magyar bírákból álló küldöttség érkezett Bukarestbe kedden. Tanulmányútjuk célja a román igazságszolgáltatás gyakorlati területeinek megfigyelése volt.  A delegáció tagjai között voltak szegedi, nyírbátori, kiskunhalasi, mosonmagyaróvári bírák, valamint a magyar Legfelsőbb Bíróság és a budapesti Fővárosi Bíróság néhány legfelsőbb tagja is. »

Címkék: Parlament

Ünnepelhetnek március 15-én
2010. 3. 9.

Kedden, március 9-én, a Szenátus Állandó Bürója elfogadta soros ülésén az RMDSZ által kezdeményezett munkanap-módosítást. A Szövetség parlamenti tisztségviselői az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából kérték a hétfői plénum keddre való elnapolását, hogy saját szavazókörzetükben ünnepelhessenek. »

Címkék: Parlament

Emil Boc: A parlament júniusig megszavazza a kisebbségi törvényt
2010. 2. 25.

Február 24-én Emil Boc miniszterelnök, Borbély László környezetvédelmi miniszterrel, Teodor Baconschi külügyminiszterrel, valamint Adriean Videanu gazdasági és kereskedelmi miniszterrel részt vettek a Budapesten megrendezett visegrádi országok kibővített csúcstalálkozóján.
»

Címkék: Kisebbségi törvény, Parlament

Az RMDSZ a parlament együttes ülésén is kiállt Klaus Johannis mellett
2009. 10. 21.

*** Az alkotmány helytelen értelmezésével magyarázta Markó Béla szövetségi elnök a jelenlegi politikai konfliktushelyzet kialakulását, szerdán, parlamenti felszólalásában. Az együttes ülésen a Klaus Johannis támogatását megerősítő ellenzéki nyilatkozatot vitatta meg a törvényhozó testület két háza. »

Címkék: Kormányzás, Markó Béla, Parlament

Az RMDSZ az igazság oldalán áll - KELEMEN HUNOR beszéde a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján
2009. 10. 13.

Mindkét kormánypárt felelőtlen volt. Az egyik adósságokba verte az országot, a másik, tudván mindezt, elmulasztotta a kormányfő lemondását kérni – hangsúlyozta az RMDSZ álláspontját a második Boc-kormány elleni bizalmatlansági indítvány vitáján Kelemen Hunor. A Szövetség államelnökjelöltje szerint a dokumentum vitája a demokrácia alapelveiről szóló vita is egyben – a parlament, a kormány és az államelnök viszonyáról. »

Címkék: Kelemen Hunor, Parlament

Az oktatási miniszterrel találkoztak az RMDSZ frakciói
2009. 9. 9.

Szerda délelőtt az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciója találkozott Ecaterina Andronescu miniszterasszonnyal. A tárcavezető tájékoztatta a frakciót az oktatási reformmal kapcsolatos álláspontjáról. A frakció oktatási szakemberei értékelték a törvénytervezetbe foglalt reformintézkedéseket, de elmondták, hogy véleményük szerint a kormány által a parlamenthez továbbított törvénytervezetben további módosításokra van szükség, beleértve az anyanyelvű oktatásról szóló rendelkezéseket is. Konkrétan továbbították a miniszter asszonynak azokat a módosító javaslatokat, amelyeket az RMDSZ két frakciója be fog nyújtani a kormány által előterjesztett jogszabálytervezethez. »

Címkék: Oktatásügyek, Parlament

Cseke Attila: a kormány semmibe veszi a parlamentet
2009. 7. 3.

8 politikai nyilatkozat, 17 kérdés és 5 interpelláció a szakminiszterekhez, egy további a miniszterelnökhöz, négy törvénykezdeményezés, valamint május 31-ig 52 felszólalás a Szenátus plénumában, Bihar megyében pedig a hét irodában 13 fogadóóra – így számszerűsíthető Cseke Attila féléves tevékenysége. A szenátor Nagyváradon, sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt hathavi munkát. »

Címkék: Cseke Attila, Parlament

Ne az embereket zaklassák: dolgozzanak hatékonyabban! - Cseke Attila interpellációja a pénzügyminiszterhez
2009. 5. 27.

Újabb interpellációt nyújtott be szerdán a Szenátusban Cseke Attila. Az RMDSZ Bihar megyei szenátora ezúttal a pénzügyminiszterhez intézi kérdését, tisztázást kérve a szaktárca azon kezdeményezéséről, hogy bővítse a Pénzügyőrség hatáskörét. »

Címkék: Cseke Attila, Kormányzás, Parlament

Elszigetelt esetek nem befolyásolják a jó román-olasz viszonyt - Borbély László Rómában
2009. 5. 27.

Hivatalos látogatáson vesz részt Rómában Borbély László elnök vezetésével a képviselőház külügyi bizottságának küldöttsége, az olasz külügyi bizottsági elnök, Stefano Stefani meghívására május 26-28 között.  »

Címkék: Borbély László, Külkapcsolatok, Parlament

RMDSZ-közbenjárásra beindulhat a nagyváradi színház felújítása
2009. 3. 31.

Pető Csilla és Derzsi Ákos RMDSZ-es képviselők hatékony közbenjárására sikerült megoldást találni a Nagyváradi Állami Színház felújítására. Mint ismeretes, Pető Csilla a Parlamentben is felszólalt a teátrum ügyében, most a két képviselő rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a színházban, ahová elhívták az intézményt fenntartó Bihar Megyei Tanács elnökét is. Az RMDSZ-politikusok szorgalmazására, Ilie Bolojan váradi polgármester hétfőn a Nagyváradi Helyi Tanács elé terjesztette a színház ügyét, és a képviselőtestület egyhangúlag meg is szavazta, hogy a megyeszékhely két évre átvegye a Megyei Tanácstól a színházépületet. A megye hárommillió lejjel több pénzt utal a városnak, amiből a színház felújítását végezhetik. »

Címkék: Parlament

A középiskolai rendszer decentralizációja a "nagyszünet" állapotában - Farkas Anna-Lili politikai nyilatkozata
2009. 3. 31.

A középiskolai oktatás sajátos helyzete lényegében az elmúlt 20 év kormányzásának mértékegységét jelenti – mondta parlamenti felszólalásában az RMDSZ Brassó megyei képviselője – éspedig a közszféra valós decentralizációjának sikertelenségét. »

Címkék: Farkas Anna, Oktatásügyek, Parlament

Három helyre számít az RMDSZ az európai parlamenti választásokon
2009. 3. 25.

 RMDSZ az első politikai szervezet, amely véglegesítette európai parlamenti választási listáját. Reálisnak tartom a három hely megszerzését, amely ugyanakkor nagy erőfeszítést és intenzív kampányt igényel majd - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szerdán, bukaresti sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ elnöke elégedetten nyilatkozott arról, hogy bár az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) kötött megállapodás, jellegénél fogva, folyamatos egyeztetést igényel, mégis sikerült viszonylag rövid idő alatt összeállítani a listát, és úgy értékelte, hogy ez a megállapodás mozgósító erővel bír az erdélyi magyarságra nézve. »

Címkék: EP választások, Kongresszus, Markó Béla, Parlament, SZKT

A palesztin nagykövettel tárgyalt Kötő József
2009. 3. 26.

Kötő József képviselő március 25-én találkozott Dr. Ahmad Majdalanival, a Palesztin Állam rendkivüli és meghatalmazott nagykövetével. Az RMDSZ-es politikus javaslatára áttekintették azokat a tennivalókat, amelyek révén a Palesztin Állam területén élő, rezidens joggal nem rendelkező román állampolgárok helyzetét kívánják rendezni. »

Címkék: Képviselőház, Külkapcsolatok, Parlament

Archívum »