Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Magyar-magyar
Kelemen Hunor és Orbán Viktor találkozója - Jó úton az RMDSZ és a FIDESZ kapcsolatának rendezése
2011. 11. 24.

Hivatalos találkozóra került sor Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Orbán Viktor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség elnöke között, ma, november 24-én, Budapesten. A magas szintű találkozón a felek megállapították, hogy a FIDESZ és az RMDSZ közötti kapcsolat rendezése „jó úton halad, hiszen ugyanabba az európai, politikai családba tartozunk, nemzetstratégiai és nemzetpolitikai kérdésekben ugyanazt az álláspontot képviseljük”. »

Címkék: Bíró Rozália, Budapest, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Magyar-magyar

Orbán Viktor és Kelemen Hunor találkozója
2011. 11. 24.

Hivatalos találkozóra kerül sor Orbán Viktor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke között, ma délután, Budapesten. A magas szintű, FIDESZ - RMDSZ találkozón a Szövetség részéről jelen lesz Kovács Péter főtitkár,
Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, Nagy Zoltán államtitkár, a Szövetségi Elnöki Hivatal kabinetigazgatója és Porcsalmi Bálint politikai tanácsadó.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Magyar-magyar

Erős Magyarországra van szükség - Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalása a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésén
2011. 11. 24.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, az erdélyi és a Kárpát-medencei magyaroknak az a közös érdekük, hogy Magyarország erős és hiteles legyen a régióban, tekintélye legyen Európában, mert akkor tudja segíteni a Kárpát-medencei magyarok érdekérvényesítését” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Magyar Állandó Értekezlet mai, plenáris ülésén, Budapesten. »

Címkék: Budapest, Kelemen Hunor, Magyar-magyar, Román-magyar

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkárának felszólalása a Magyar Szocialista Párt soron kívüli Kongresszusán
2011. 11. 12.

Fontosnak és örvendetesnek tartjuk, hogy az MSZP a nemzetpolitikájának újraértékelésére készül, ezáltal nagyobb nyitást tanúsítva a határon túli régiók irányába. Megítélésünk szerint nem elsősorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Koalíció Pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség vagy más politikai szervezet, hanem a magyar emberek, a magyar családok irányába kell nyitni. Azon emberek fele kell nyitni, akik nem tudják elfelejteni 2004. december 5-ét. »

Címkék: Kovács Péter, Magyar-magyar

Határon túli magyarok szimpóziuma Budapesten
2011. 10. 17.

Határtalanul címmel szervezett a múlt hétvégén kétnapos szimpóziumot a budapesti székhelyű Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnökségében szervezett rendezvénysorozat keretén belül egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyben a határon túli szervezetek képviselői vázolták a Kárpát-medencei országokban élő magyar közösségek lehetőségeit, jövőképét. A Románia Magyar Demokrata Szövetséget Kovács Péter főtitkár képviselte. »

Címkék: Budapest, Kovács Péter, Magyar-magyar

Kitartás, türelem és makacsság szükséges az autonómia eléréséhez - Kelemen Hunor szövetségi elnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen
2011. 7. 22.

Kelemen Hunor szövetségi elnök július 22-én, pénteken 10 órától részt vett a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor „Az autonómia változó feltételei” című nemzetpolitikai kerekasztalán. Előadásában az RMDSZ elnöke elsősorban az erdélyi magyar közösség azon igényéről beszélt, hogy itthon, magyarként, szabadon és biztonságban akarnak élni. Ehhez az elmúlt húsz év megteremtette az alapvető feltételeket, az autonómia eléréséhez pedig meg kell vizsgálni, melyik a járható út. „Lépésről-lépésre, párbeszéddel, partnereket keresve kell nekünk az autonómia kereteit megteremteni úgy, hogy figyelembe vesszük, milyen igényei és elvárásai vannak Székelyföldnek, a Partiumnak, az interetnikus közegben élő magyaroknak. »

Címkék: Autonómia, Kelemen Hunor, Magyar-magyar

Akkor lehet a magyar nemzet szabad, ha minden részében szabaddá válik - Magyar Szabadságért-díjat kapott Markó Béla
2011. 6. 20.

- Nem lehet egy ország szabad, ha a nemzet egésze nem szabad, különösen, ha az ország és a nemzet, az állam és nemzet nem esik egybe. Akkor lesz szabad a magyar nemzet, ha minden részében szabadon élheti meg a magyarságát Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban és Kárpátalján is - jelentette ki a Magyar Szabadságért-díj idei kitüntetettje, Markó Béla  költő, író, politikus vasárnap Gödöllőn. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Ünnep

Markó Béla fogadta a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának küldöttségét
2011. 6. 15.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes 2011. június 15-én bukaresti hivatalában fogadta a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának küldöttségét, melyet Balla Mihály, a bizottság elnöke vezetett. A küldöttség további tagjai Szabó Vilmos, Vejkey Imre, Grúber Attila, valamint Korányi Noémi voltak. A találkozón Markó Béla méltatta Magyarország támogatását, melyet Románia schengeni övezethez való csatlakozási folyamatában tanúsít, ugyanakkor hangsúlyozta a két ország parlamentjei közti minél rendszeresebb és szorosabb együttműködés fontosságát. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Román-magyar

Van magyar jövő Felvidéken - Székelyföldi üzenet a felvidéki népszámlálás zárórendezvényén
2011. 5. 16.

A szlovákiai magyar kisebbség szempontjából rendkívül fontos esemény a május végén sorra kerülő népszámlálás, amelynek a nem hivatalos kampányzáró rendezvényén vettek részt a székelyföldi fiatalok Léván. Az eseményt a Magyar Koalíció Pártja és a Via Nova ifjúsági csoport szervezte.
»

Címkék: Ifjúság, Magyar-magyar, Székelyföld

A magyar igazolvány megszerzésével kapcsolatos RMDSZ közlemény
2011. 5. 3.

A státustörvény romániai alkalmazását a román és a magyar kormány közötti megállapodás teszi lehetővé. Ennek értelmében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség javaslatára létrejöhetett egy olyan szolgáltató rendszer, mely feloldotta a két ország közötti jogszabály alkalmazásával kapcsolatos ellentéteket, és biztosította közel tíz éven át a rendszer működését, gyakorlatilag hibamentesen.
»

Címkék: Magyar-magyar, RMDSZ

Az Iskola Alapítvány sajtóközleménye
2011. 5. 3.

Az Iskola Alapítvány 15 éves fennállása óta számos ösztöndíjpályázata és támogatási programja által a romániai magyar nyelvű oktatás kiemelt támogatójává vált. Éppen ezért értetlenül áll az idén kialakult helyzettel szemben, amikor semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott a Magyar Kormánytól az oktatási-nevelési támogatások és a hallgatói ösztöndíjak ügyében. »

Címkék: Iskola Alapítvány, Magyar-magyar

Ifjúságpolitikai ügyekben egyeztetett a MIÉRT Budapesten
2011. 4. 14.

A hét első napjain, április 11-12-én a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviseletében Bodor László MIÉRT elnök és Grüman Róbert ügyvezető elnök hivatalos látogatáson vett részt Budapesten. A látogatás során több találkozóra is sor került, melyek alkalmával a MIÉRT vezetősége, a szervezet nyitottságának alapelve jegyében mutatta be a Magyar Ifjúsági Értekezletet, továbbá különböző ifjúságpolitikai kérdésekben egyeztetett a magyarországi vendéglátókkal.
»

Címkék: Magyar-magyar, MIÉRT

Markó Béla fogadta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárt
2011. 3. 24.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes 2011. március 24-én, bukaresti hivatalában fogadta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárt. Az államtitkár tájékoztatta a miniszterelnök-helyettest az új magyar egyházügyi törvényről. Markó Béla többek között az új oktatási törvényről beszélt, azon belül a felekezeti oktatással kapcsolatos rendelkezésekről, amelyeket a román kormány életbe akar léptetni. Kiemelte: a román kormány a továbbiakban is kiemelten kezeli az egyházi javak visszaszolgáltatásának kérdését. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla

Nemzeti összefogás Berekfürdőn - Gyerkó László: tartalommal kell megtölteni a megállapodást
2011. 3. 13.

Aláírták a Kárpát-medencei magyarlakta települések testvérvárosi közösségének alapító okiratát az erdélyi Csíkszentkirály, a felvidéki Krasznahorkaváralja, a délvidéki Lukácsfalva, a kárpátaljai Tiszapéterfalva, valamint a magyarországi Zalakomár és a vendéglátó Berekfürdő polgármestere március 12-én. A március 15-i ünnep előestéjén – és annak jegyében – szervezett ünnepi eseményen Gyerkó László szenátor kijelentette: „Bízom benne, hogy ez a dokumentum, akárcsak együttlétünk gyümölcsöző lesz az általunk képviselt közösségek számára, erősíti majd e közösségek minden tagjában az együvé tartozás tudatát és érzését.” »

Címkék: Gyerkó László, Magyar-magyar

Winkler Gyula: az RMDSZ továbbra is partneri viszonyt kíván fenntartani a határon túli magyar szervezettekkel
2011. 3. 4.

Zágrábban találkoztak Winkler Gyula és Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti-képviselői a horvátországi magyar érdekképviselet vezetőivel, Jakab Sándorral, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) elnökével, Pálinkás Krisztián ügyvezető titkárral, valamint Szekeres Péterrel, a Horvátországi Magyar Kisebbségi Tanácsok és Képviselők Országos Koordinációjának (HMKTKOK) elnökével »

Címkék: Magyar-magyar, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Kárpát-medencei testvér-települési hálózat - Együttműködés az egyszerűsített honosításért
2011. 2. 20.

A magyarországi és az utódállamok magyarsága közötti élő kapcsolatok kiépítését szorgalmazták a Kárpát-medencei magyar testvértelepülések találkozójának résztvevői a hét végén Berekfürdőn. A rendezvény keretében az alcsíki kistérség polgármesterei felkeresték testvértelepüléseiket, pénteken pedig a vendéglátók, valamint az erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai polgármesterek tanácskoztak »

Címkék: Gyerkó László, Magyar-magyar

"Számítunk az anyaország nyitottságára" - Biró Rozália a köztársasági elnök beiktatásán
2010. 6. 30.

Biró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke képviselte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget az Országházban, Magyarország új, augusztus 6-án hivatalába lépő köztársasági elnök beiktatásán. Az elöljáró ünnepélyes eskütétele után, Biró Rozália, a romániai magyarság nevében gratulált az új köztársasági elnöknek, kiemelvén annak fontosságát, hogy egy erős anyaország szilárd talajon álló nemzetpolitikát és jó kapcsolati hátérrel rendelkező nemzeti kisebbségi politikát jelenthet. »

Címkék: Bíró Rozália, Magyar-magyar

Az önkormányzatok közötti kapcsolatok felhajtóerőt jelentenek a szomszédos országok együttműködésében
2010. 6. 28.

- A gazdasági válság kényszerűség, de egyben esély is arra, hogy felismerjük: a térségbeli országok egymásra vannak utalva, így közöttük nemcsak ajánlatos, hanem kötelező az együttműködés – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes hétfőn, a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának hétfői zárónapján Gödöllőn.
»

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Önkormányzatok

A magyar kormány elkötelezett az autonómia mellett - Semjén Zsolt Háromszéken
2010. 6. 19.

Közös tér-közös örökség

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének jelenlétében nyitották meg pénteken a Székely Nemzeti Múzeumban a Közös tér-közös örökség, A Kárpát-medence megújuló épített öröksége című műemlékvédelmi kiállítást. A magyar kormányfő-helyettes  hivatalos látogatásra érkezett Romániába. »

Címkék: Kovászna, Magyar-magyar, Román-magyar

A Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség az egész térség hajtómotorja lehet
2010. 6. 18.

A Románia és Magyarország között fennálló stratégiai partnerségről, a két ország által foganatosított gazdasági reform-intézkedésekről, a kettős állampolgárság kérdéséről, valamint az ősszel tartandó magyar-román együttes kormányülés előkészítéséről tárgyalt többek között Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettes pénteken, Bukarestben. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Román-magyar

Archívum »