Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Sógor Csaba
Tizenöt éves a csíkszeredai Talentum Alapítvány - Sógor Csaba: Az erős és cselekvő társadalomba kreatív emberek kellenek
2011. 12. 4.

Tizenöt évvel ezelőtt fiatal, lelkes pedagógusok és barátaik közös kezdeményezésére jött létre a Talentum Alapítvány Csíkszeredában, azzal a céllal, hogy szabadidős tevékenységeket szervezzen Hargita megyei gyerekek számára. Az elmúlt évek alatt, a naptári év jeles eseményei, vagy a város nagyszabású rendezvényei kapcsán több száz gyereket mozgattak meg a népszerű játszóházakkal. »

Címkék: Csíkszereda, Sógor Csaba

Legyen-e az EU huszonnyolcadik tagállama Horvátország a jelenlegi válság körülményeinek ellenére?
2011. 12. 1.

Legyen-e az EU huszonnyolcadik tagállama Horvátország a jelenlegi válság körülményeinek ellenére? Az EP képviselői a kérdésről tegnap, november 30-án vitáztak, és ma, december 1-én a bővítés mellett foglaltak állást.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő felszólalásában a nyugat-balkáni államok integrációja mellett foglalt állást, de kizárólag az őshonos nemzeti kisebbségi közösségek problémáinak kezelése után. Beszédének szövege alább olvasható: »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Öt magyar ajkú EP képviselő az állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar színész ügyében emelt szót
2011. 12. 1.

Tegnap, november 30-án, a brüsszeli plenáris ülésen, napirenden kívül, öt magyar ajkú európai parlamenti (EP) képviselő - Bauer Edit, Gál Kinga, Mészáros Alajos, Sógor Csaba és Tőkés László - emelt szót a felvidéki színész, Boldoghy Olivér ügyében, akit a szlovák belügyminisztérium levele nyomán megfosztottak szlovák állampolgárságától csak azért, mert felvette egy másik tagállam, Magyarország állampolgárságát. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Brüsszelbe utaznak a WEBkastély vetélkedő legjobb csapatai - Sógor Csaba: "Mindnyájunk felelőssége a múlt emlékeinek megőrzése"
2011. 11. 27.

A gernyeszegi Teleki –kastély udvarmesterei és az olaszteleki Daniel-kastély apródjai vehették át a Brüsszelbe szóló meghívókat Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőtől, a WEBkastély vetélkedőn elért kimagasló teljesítményükért.  Az egy hónapon át zajló verseny november 26-án, a keresdi Bethlen-kastélyban egy díjátadó ünnepséggel zárult, amellyel egyidőben Kastély-napot is tartottak. »

Címkék: Sógor Csaba, Winkler Gyula

Átadták a 2011-es Európai Ifjúsági Károly-díjat
2011. 11. 25.

Az Európai Ifjúsági Károly-díjat az Európai Parlament és az aacheni székhelyű Nemzetközi Károly-díj Alapítvány közösen ítéli oda minden évben olyan fiataloknak, akik projektjükkel az európai fiatalok közti tapasztalatcserét és egymás kultúrájának megismerését segítik elő.
»

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Felavatták Fábián Ernő mellszobrát Kovásznán
2011. 11. 20.

Több százan gyűltek össze Kovászna központi parkjában, hogy együtt emlékezzenek meg Fábián Ernőről, a tíz éve elhunyt közismert íróról. Az évforduló alkalmából mellszobrot állítottak a település neves szülöttjének, amelynek leleplezésére 2011. november 18-án, pénteken délután került sor. »

Címkék: Kovászna, Sógor Csaba

Különbségek elismerése és kultúrák párbeszéde az Európai Örökség révén
2011. 11. 16.

Az Európai Parlament (EP) döntő többséggel szavazta meg ma, november 16-án az "Európai Örökség" címre irányuló Európai Uniós fellépés létrehozását, mely az Európai Unió (EU) és polgárai közötti távolságot hivatott áthidalni. Az intézkedés valójában több európai ország kormányközi programját emeli hivatalos uniós intézkedéssé. Jelentősége abban áll, hogy némi közösségi forrás igénybevételével szorgalmazza a határon átnyúló együttműködést. Erre - a többszörös válság ellenére - kifejezett igény van a polgárok részéről: az európai értékrendszer megerősítésére, a fiatalság európai kötődésének fokozása a legjobb válságkezelő eszköz - mutattak rá a szavazást megelőző vita során a képviselők. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

A romániai restitúciós folyamat akadálytalan folytatását sürgette Sógor Csaba az EP-ben
2011. 11. 15.

Folyó év november 14-én, Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) novemberi plenáris ülésszakának nyitányaként, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő a romániai restitúciós folyamat paradoxonára hívta fel napirenden kívül a házelnök, valamint képviselőtársainak figyelmét. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Jubileumi Csángó Nap Csíkszeredában
2011. 11. 15.

Sógor Csaba: emlékeztetnünk kell a román politikumot arra, hogy az Európa Tanács 1521/2001-es Ajánlása, amely a csángó kultúra védelméért született több egy egyszerű felhívásnál. »

Címkék: Csángók, Csíkszereda, Hargita, Sógor Csaba

Tibet ügye ismét az EP előtt - Sógor Csaba kezdeményezésére márciusban Kőrösi Csoma Sándor munkásságát ismertetik az EP-ben
2011. 11. 10.

Brüsszelben az International Campaign for Tibet egyesület, a belgiumi Tibet közösség tagjaival és az ügy támogatóival közösen, böjt és ima kíséretében többnapos megmozdulás-sorozatot, tiltakozó üléseket szervezett az Európai Parlament (EP) előtt, melynek záró mozzanatára szerdán, november 9-én került sor, követelve a tibetiek jogainak tiszteletben tartását Kína egész területén. Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő, a Tibet Frakcióközi Munkacsoport (Intergrup) tagja, munkacsoportbeli kollégái nevében átvette a tüntetőktől a parlament határozatát üdvözlő, de uniós szinten is állásfoglalás sürgető levelet. A szabadtéri tüntetéssel egy időben magas rangú kínai delegáció tárgyalt az EP-ben az Unió és Kína együttműködéséről. »

Címkék: Kisebbségvédelem, Sógor Csaba

Az EU kiskereskedelmi kifizetési szolgáltatásai - választhatnak-e a polgárok?
2011. 11. 9.

Az Európai Parlamentben (EP) a kiskereskedelmi szolgáltatások kifizetését szabályozó új európai rendszerről szervezett vitát európai döntéshozókkal, valamint pénzügyi intézmények, illetve nem kormányzati szervezetek (NGO-k) vezetőivel Marian Harkin, ír liberális képviselőasszony folyó év november 8-án. A rendezvény egyik résztvevője Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő volt. 
»

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

"Az emberekben élnie kell az egymásra figyelés, az összetartozás és a bizalom érzésének"
2011. 11. 6.

Aktuális Európai uniós témákról, pályázati lehetőségekről és a szórványban élő magyarok problémáiról értekezett Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő azon a találkozón, amelyet november 5-én a besztercei Magyar Házban szerveztek meg. A Beszterce-Naszód megyei RMDSZ által összehívott kerekasztal-beszélgetésen a közélet iránt érdeklődő, a társadalmi problémákat figyelemmel kísérő fiatalok mellett tanárok és közigazgatásban dolgozók egyaránt jelen voltak.   »

Címkék: Beszterce, Sógor Csaba

Útjára indult az Erdélyi Magyar Civil Konzultáció
2011. 10. 29.

Erdélyi Magyar Civil Konzultáció címszó alatt indította el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt a párbeszéd sorozatot, melynek célja az erdélyi magyar közösségben, közösségért tevékenykedő civil szervezetek minél közvetlenebb bevonása a törvényhozási folyamatba, fontos ugyanis, hogy e szervezetek által felhalmozott értékes, gyakorlati tapasztalatra épülő tudás a jogszabályokban is tükröződjön. »

Címkék: Kerekes Károly, Kovács Péter, Sógor Csaba

EP-vita a tibeti, egyiptomi és szíriai helyzettel kapcsolatosan
2011. 10. 29.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének záró mozzanatát rendszeresen a harmadik országbeli alapjogi kérdések megvitatása képezi, "Vita az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését érintő ügyekről" címmel. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Fókuszban a szociális ügyek
2011. 10. 26.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén tegnap, folyó év október 25-én a képviselők kézfelemeléssel megszavazták Dr. Kósa Ádám, fideszes néppárti EP-képviselő jelentését a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról.  A "befogadóbb társadalomért" néven is ismert jelentés nagyon nagy támogatottságot élvezett, és a Parlament foglalkoztatásügyi szakbizottsága is megvitatta. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Sógor: Őseink helytállásából erőt meríthetünk
2011. 10. 23.

A negyedik Dobrai Szüreti Fesztivál vendége volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő. Október 22-én, szombaton a falu újból a dobraiak és a Dobráról elszármazottak találkozási pontjává vált. »

Címkék: Sógor Csaba, Szatmár

Sógor: tíz évre határozza meg az életünket a népszámlálás eredménye
2011. 10. 22.

Az RMDSZ népszámlálási karavánjának utolsó hétvégéjén Maros megyébe látogatott el a szövetség önkéntescsapata. A karaván október 21-én Radnóton és Marosludason is megfordult, ahol lakossági fórum keretén belül Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, valamint Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese nyomatékosította a helyi magyarok számára a népszámlálás fontosságát. »

Címkék: Maros, Népszámlálás, Sógor Csaba, Székely István

Herbert Dorfmann a Dél-Tiroli modellről tartott előadást az Európai Beszélgető Estek keretében
2011. 10. 21.

Herbert Dorfmann dél-tiroli európai parlamenti képviselő Sógor Csaba beszélgetőpartnere volt az Európai Beszélgető Estek rendezvénysorozat újabb eseményén. Ahogyan az ismert, az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő egy évvel ezelőtt indította útjra az Európai Beszélgető Esteket, amelyen különböző témák kapcsán több EP-képviselővel is értekezett.
»

Címkék: Autonómia, Sógor Csaba

Minden magyar számít - Brüsszelben is!
2011. 10. 20.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Sógor Csaba és Winkler Gyula körlevélben fordultak a Brüsszelben dolgozó vagy tanuló magyar fiatalokhoz, tájékoztatva őket a népszámlálásra vonatkozó hasznos információkról. Winkler Gyula csütörtökön délután személyesen is találkozott a parlamentben az uniós intézményekben dolgozó erdélyi magyarokkal, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az otthon éppen megkezdődő népszámlálásra. »

Címkék: Brüsszel, Népszámlálás, Sógor Csaba, Winkler Gyula

A székely szombatosok közösségének sorsát ismertették Brüsszelben
2011. 10. 19.

A székely szombatosok közösségének sorsáról, a kisebbségi lét és identitás kérdéséről szervezett beszélgető estet Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, folyó év október 18-án este a brüsszeli Balassi Intézetben, azaz a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának Székházában. A házigazda meghívottjai az erdélyi származású, 1988-tól Budapesten élő Szávai Géza író, az est névadó művének szerzője, Bernard Le Calloc'h breton egyetemi professzor, történész, Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, költő és Miholcsa Gyula, a Román Televízió Magyar adásának operatőr-szerkesztője voltak. »

Címkék: Markó Béla, Sógor Csaba

Archívum »