Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Winkler Gyula
Kezdeményező szórványpolitika - Szemléletváltás az RMDSZ szórványpolitikájában
2011. 12. 4.

Az RMDSZ új szórványpolitikája kezdeményező, proaktív, fogalmazhatunk úgy is, hogy offenzív jellegű, nem pedig egy belenyugvó, önsirató, deffenzív politika – fogalmazott Winkler Gyula szombaton Vajdahunyadon az RMDSZ városi szervezetének tisztújító közgyűlésén tartott politikai tájékoztatójában.
»

Címkék: Szórvány, Winkler Gyula

Brüsszelbe utaznak a WEBkastély vetélkedő legjobb csapatai - Sógor Csaba: "Mindnyájunk felelőssége a múlt emlékeinek megőrzése"
2011. 11. 27.

A gernyeszegi Teleki –kastély udvarmesterei és az olaszteleki Daniel-kastély apródjai vehették át a Brüsszelbe szóló meghívókat Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőtől, a WEBkastély vetélkedőn elért kimagasló teljesítményükért.  Az egy hónapon át zajló verseny november 26-án, a keresdi Bethlen-kastélyban egy díjátadó ünnepséggel zárult, amellyel egyidőben Kastély-napot is tartottak. »

Címkék: Sógor Csaba, Winkler Gyula

Az RMDSZ szórványpolitikájában bekövetkezett szemléletváltásról beszélt Budapesten a KMKF szórvány munkacsoportjának ülésén Winkler Gyula
2011. 11. 23.

Szemléletváltás történt az RMDSZ szórványpolitikájában, hiszen új kihívásoknak kell megfelelni, ezért új eszközökre és új programokra van szükség – mondta Winkler Gyula kedden, Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Szórvány és diaszpóra munkacsoportjának az Országgyűlésben megtartott alakuló ülésén. Az ülésen részt vettek a KMKF tagszervezetei által jelölt küldöttek, valamint a nyugati magyarság szervezeteinek képviselői. »

Címkék: KMKF, Szórvány, Winkler Gyula

Winkler Gyula: Kisebbségi kérdésekben következetesen lépjünk fel a kettős mérce alkalmazása ellen
2011. 11. 17.

A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult magyarellenes és törvénytelen helyzetről tartott tájékoztatót Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának ma délelőtti (2011. november 17.) ülésén Brassai Attila professzor, a MOGYE tanszékvezetője. A kisebbségi Intergroup azt követően hallgatta meg a marosvásárhelyi professzort, hogy az egyetem szenátusa több alkalommal is elutasította a törvény alkalmazását és az önálló magyar nyelvű kar létrehozását. »

Címkék: Egészségügy, Európai Parlament, Winkler Gyula

Winkler Gyula: a fiatalok ne essenek a populizmus csapdájába
2011. 11. 16.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője azt javasolja a fiataloknak, hogy ne essenek egyes politikusok populista diskurzusainak csapdájába, akik kihasználva a világválság következményeit, szegregáló üzeneteket fogalmaznak meg, vagy a határok és egyéb korlátok újraállítását szorgalmazzák az Európai Unióban. Az EP-képviselő szerdán Strasbourgban találkozott a Belfort-Montbeliard Egyetemi Intézet 38 diákjával és tanárjával, akik Jean-Jaques Wagner professzor vezetésével látogatták meg az Európai Parlamentet.
»

Címkék: Gazdaság, Ifjúság, Winkler Gyula

A Magyar Szórvány Napja - egyedülálló kezdeményezés a magyar nemzetközösségben
2011. 11. 12.

„Itt kell megvessük a lábunkat annak érdekében, hogy a szórvány ne tűnjön el, hogy a tömb megerősödjön, és ne szórványosodjon el” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton, Déván, a Magyar Szórvány Napjának megnyitóján. Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének a napját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveztek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Hunyad, Kelemen Hunor, Szórvány, Tamás Sándor, Winkler Gyula

Az egyensúly hiánya jellemzi az EU-Kína kapcsolatokat
2011. 11. 9.

Az egyensúly hiánya jellemzi leginkább az Európai Unió és Kína kereskedelmi kapcsolatait, ezen a területen az unió komoly kereskedelmi deficitet könyvelhet el, ami tulajdonképpen annak tulajdonítható, hogy nem volt előrelépés a kétoldalú kapcsolatot nehezítő nézeteltérések igencsak hosszú listájának megoldásában – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kedden Brüsszelben. Az EP-képviselő részt vett A gazdaság és kereskedelem szerepe az EU-Kína stratégiai partnerségének fejlesztéséről témakörben szervezett megbeszélésen, amelyet a második alkalommal megtartott Kína-Európa Politikai Pártok Fóruma keretén belül zajlott. A magas szintű találkozót november 6-a és 9-e között tartják Brüsszelben. »

Címkék: Külkapcsolatok, Winkler Gyula

Winkler Gyula: kötelező érvényű szabályok nélkül a belső piac nem teljesülhet ki
2011. 11. 7.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerint kötelező szabályozásokat kell bevezetni a tagállamok számára annak érdekében, hogy az egységes uniós belső piac megerősödjön és kiegyensúlyozottá váljon. Az EP-képviselő hétfőn Brüsszelben részt vett az Európai Néppárt gazdasági és szociális politikákkal foglalkozó munkacsoportjának megbeszélésén, amelyen az Egységes Belső Piaci Intézkedés-csomagról (Single Market Act) tárgyaltak. »

Címkék: Gazdaság, Winkler Gyula

Észak-Európában sem magától értetődőek a kisebbségi jogok
2011. 10. 27.

A számi kisebbség képviselőivel és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnökével találkozott strasbourgi ülésén az Európai Parlament frakcióközi kisebbségi munkacsoportja. »

Címkék: Winkler Gyula

Működőképes egységes piac hiányában az EU csak egyszerű szemlélője lesz a versenytársak felemelkedésének
2011. 10. 25.

Az egységes piacra vonatkozó intézkedéscsomag alkalmazása az EU több gazdasági kihívására megoldást jelentene – véli Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki szerint az intézkedéscsomag megoldást tartalmaz például a multinacionális cégek termelési egységeinek Európán kívülre költözésének jelenségére is. »

Címkék: Gazdaság, Winkler Gyula

Minden magyar számít - Brüsszelben is!
2011. 10. 20.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Sógor Csaba és Winkler Gyula körlevélben fordultak a Brüsszelben dolgozó vagy tanuló magyar fiatalokhoz, tájékoztatva őket a népszámlálásra vonatkozó hasznos információkról. Winkler Gyula csütörtökön délután személyesen is találkozott a parlamentben az uniós intézményekben dolgozó erdélyi magyarokkal, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az otthon éppen megkezdődő népszámlálásra. »

Címkék: Brüsszel, Népszámlálás, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Az Európai Unió jövője a nemzeti-etnikai kérdés rendezésétől függ - Markó Béla előadása az Európai Parlamentben tartott kisebbségi konferencián
2011. 10. 18.

- Az Európai Uniónak közösen kell megoldásokat keresnie a nemzeti, kulturális, nyelvi identitások védelmére: az Unió jövője ugyanis nem elsősorban a gazdasági válságra adott válaszoktól függ, hanem a rendkívül komplex – természetesen gazdasági elemeket is tartalmazó – nemzeti identitások egybeillesztésétől – jelentette ki Markó Béla kedden, Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A miniszterelnök-helyettes az RMDSZ EP-képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba által szervezett kisebbségi konferencián tartott előadást a nemzeti identitás kérdésének európai vonatkozásairól, a romániai magyar érdekvédelmi politizálás alapvető kérdéseiről. A rendezvényen jelen volt az Európai Parlament kisebbségi frakció-közi csoportjának számos képviselője is.   »

Címkék: Brüsszel, Markó Béla, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Winkler: Meg kell találni termékeink és értékeink helyét a globális versenyben
2011. 10. 13.

Európában a jövő a helyi termékeké és értékeké, csupán megfelelőképpen kell hasznosítani és a fenntartható fejlődés szolgálatába kell állítani őket - ezzel a gondolattal nyitotta meg Brüsszelben Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Szilágyperecsen - mezőgazdasági világhírnév elnevezésű multimédiás kiállítást. »

Címkék: Gazdaság, Winkler Gyula

Winkler: Meg kell találni termékeink és értékeink helyét a globális versenyben
2011. 10. 12.

Európában a jövő a helyi termékeké és értékeké, csupán megfelelőképpen kell hasznosítani és a fenntartható fejlődés szolgálatába kell állítani őket - ezzel a gondolattal nyitotta meg Brüsszelben Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Szilágyperecsen - mezőgazdasági világhírnév elnevezésű multimédiás kiállítást. A rendezvényt köszöntötte Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos, valamint Bonczidai Csaba, Szilágyperecsen polgármestere. »

Címkék: Gazdaság, Winkler Gyula

Gazdasági helyzetkép itthon és az unióban
2011. 10. 10.

A munkahelyteremtés támogatásának szükségességére hívta fel a figyelmet Gyerkó László szenátor pénteken, a Megyeházán tartott gazdasági témájú megbeszélésen. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő pedig az unió hosszú távú stratégiáinak fontosságáról beszélt. A találkozó része volt annak a kétnapos megbeszélés-sorozatnak, amely Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen zajlott Gyerkó László szenátor, valamint Moldován József távközlési államtitkár kezdeményezésére, helyi vezetők, gazdasági szakemberek és vállalkozók részvételével. »

Címkék: Csíkszereda, Gazdaság, Gyerkó László, Moldován József, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Winkler Gyula Hargita megyében
2011. 10. 9.

Két napos Hargita megyei látogatáson vett részt Winkler Gyula EP-képviselő, aki önkormányzati vezetőkkel és vállalkozókkal találkozott pénteken és szombaton Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.
»

Címkék: Hargita, Winkler Gyula

Az Európai Unió történelmét oktatni kellene az összes tagállam iskoláiban
2011. 10. 4.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint az európai öntudat erősítésében kiemelt szerepet foglalna el az Európai Unió történelmének oktatása mind a 27 tagállamban. Az EP-képviselő kedden a Hotnews hírportál meghívására online beszélgetésen vett részt, amelyen rámutatott: az európai polgárok támogatására van szükség ahhoz, hogy az EU politikai integrációja sikeres és demokratikus folyamat legyen, ehhez viszont arra is szükség van, hogy az európai állampolgárok ne csak Európa lakóiként, hanem európaiként is határozzák meg önmagukat. »

Címkék: EU, Oktatásügyek, Winkler Gyula

Magyarok a Zsil-völgyében
2011. 10. 2.

Szórványban folyamatosan megpróbáltatásoknak vagyunk kitéve, de ebben a pillanatban a népszámlálás a legfontosabb – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, EP-képviselő szombaton Lupényban, ahol a nyolcadik alkalommal megszervezett Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok zajlanak. A rendezvény-sorozat szombati kiemelkedő eseménye a Szórványtengely-mozgalom által szervezett Magyarok a Zsil-völgyében címet viselő civil kerekasztal-beszélgetés volt. »

Címkék: Szórvány, Winkler Gyula

Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok
2011. 9. 30.

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napokat a hétvégén. A lupényi RMDSZ és az Eben Haezer Egyesület által szeptember 30-a és október 2-a között zajló rendezvény-sorozat többek között kulturális programokat, kerekasztal beszélgetést kínál a közönségnek, de a szórakoztató programok sem hiányoznak a műsorkínálatból. »

Címkék: Kultúra, Szórvány, Winkler Gyula

Winkler Gyula: sok EP-képviselő beszél Európa jövőjéről anélkül, hogy hinne benne
2011. 9. 29.

Az Európai Unió jövője nem kormányközi, hanem közösségi módszereken alapszik, fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője szerdán Strasbourgban a szavazatindokláskor. Az Európai Parlament plénuma szerdán többek között a Gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagról szavazott.
»

Címkék: EPP, Európai Parlament, Winkler Gyula

Archívum »