Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Román-magyar
Erős Magyarországra van szükség - Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalása a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésén
2011. 11. 24.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, az erdélyi és a Kárpát-medencei magyaroknak az a közös érdekük, hogy Magyarország erős és hiteles legyen a régióban, tekintélye legyen Európában, mert akkor tudja segíteni a Kárpát-medencei magyarok érdekérvényesítését” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Magyar Állandó Értekezlet mai, plenáris ülésén, Budapesten. »

Címkék: Budapest, Kelemen Hunor, Magyar-magyar, Román-magyar

Állásfoglalás
2011. 6. 21.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan visszautasítja és elítéli azt a vandál tettet, amelyet a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektora ellen követtek el a hétvégén. Az Oláh Zoltán ellen elkövetett agresszió nem csak személye ellen szólt, hiszen az ittas állapotban lévő fiatalok magyarellenes szólamokat is kiabáltak, így az erdélyi magyarság egészét érintő vandalizmusnak vagyunk a tanúi. »

Címkék: Fehér, Kelemen Hunor, RMDSZ, Román-magyar

Markó Béla fogadta a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának küldöttségét
2011. 6. 15.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes 2011. június 15-én bukaresti hivatalában fogadta a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának küldöttségét, melyet Balla Mihály, a bizottság elnöke vezetett. A küldöttség további tagjai Szabó Vilmos, Vejkey Imre, Grúber Attila, valamint Korányi Noémi voltak. A találkozón Markó Béla méltatta Magyarország támogatását, melyet Románia schengeni övezethez való csatlakozási folyamatában tanúsít, ugyanakkor hangsúlyozta a két ország parlamentjei közti minél rendszeresebb és szorosabb együttműködés fontosságát. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Román-magyar

Nagyváradon ülésezett a 8-ik román-magyar környezetvédelmi vegyes bizottság
2011. 2. 15.

Február 15-én, Nagyváradon ülésezett a 8-ik román-magyar környezetvédelmi vegyes bizottság. Az eseményen Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, Fazekas Sándor magyarországi vidékfejlesztési miniszter, Rácz András környezetvédelmi államtitkár-helyettes, valamint a  minisztériumok képviselői vettek részt. »

Címkék: Borbély László, Környezetvédelem, Román-magyar

Fejlődő román-magyar egészségügyi együttműködés
2010. 7. 18.

Kölcsönös tapasztalatátadás, a sürgősségi segélyhívó rendszerek összekapcsolása és a szervátültetés – ezek lesznek a román és a magyar egészségügyi szakértők következő megbeszéléseinek témái, Ebben egyezett meg pénteken Budapesten Cseke Attila, Románia egészségügyi minisztere és Réthelyi miklós, a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője. »

Címkék: Cseke Attila, Egészségügy, Román-magyar

Továbbra is szoros a viszony Románia és Magyarország között
2010. 6. 29.

Kedden hivatalos látogatást tett Bukarestben Martonyi János magyar külügyminiszter, aki román partnerével, Teodor Baconschi külügyminiszterrel, Emil Boc miniszterelnökkel és Markó Béla miniszterelnök-helyettessel találkozott.
A magyar külügyi tárca vezetőjét Markó Béla a Victoria Palotában fogadta. »

Címkék: Markó Béla, Román-magyar

A magyar kormány elkötelezett az autonómia mellett - Semjén Zsolt Háromszéken
2010. 6. 19.

Közös tér-közös örökség

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének jelenlétében nyitották meg pénteken a Székely Nemzeti Múzeumban a Közös tér-közös örökség, A Kárpát-medence megújuló épített öröksége című műemlékvédelmi kiállítást. A magyar kormányfő-helyettes  hivatalos látogatásra érkezett Romániába. »

Címkék: Kovászna, Magyar-magyar, Román-magyar

A Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség az egész térség hajtómotorja lehet
2010. 6. 18.

A Románia és Magyarország között fennálló stratégiai partnerségről, a két ország által foganatosított gazdasági reform-intézkedésekről, a kettős állampolgárság kérdéséről, valamint az ősszel tartandó magyar-román együttes kormányülés előkészítéséről tárgyalt többek között Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettes pénteken, Bukarestben. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Román-magyar

Ötszázezer homokzsákot adományoz Románia Magyarországnak
2010. 6. 7.

- Románia több mint 166 ezer euró értékben küld vissza nem térítendő gyorssegélyt Magyarországnak – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter a június 7-i kormányülést követően. Az árvíz sújtotta Magyarország támogatását kezdeményező Borbély László elmondta: az első gyorssegélyt május 30-án hagyták jóvá, akkor 200 ezer homokzsák küldéséről döntöttek, azóta azonban Magyarország helyzete súlyosabbá vált. A hétfői kormányülésen további 300 ezer zsák adományozásáról fogadtak el határozatot, a homokzsákok a Román Vízügyi Hatóság tartalékalapjából származnak.
»

Címkék: Román-magyar, Vízügy

A román-magyar minisztériumközi együttműködést erősítené meg Kelemen Hunor - A Magyar Köztársaság romániai nagykövetével találkozott a kulturális tárcavezető
2010. 1. 27.

A műemlékvédelem, a kulturális, kortárs irodalmi és műfordítói csereprogramok terén szeretne szorosabb együttműködést Románia és Magyarország kulturális intézményei között Kelemen Hunor. A kulturális tárcavezető ezekről az elképzeléseiről, jövőbeli terveiről tárgyalt Füzes Oszkárral, a Magyar Köztársaság romániai nagykövetével, Bretter Zoltánnal, a Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatójával és Dr. Balázs Áron sajtóattaséval. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra, Román-magyar

Antal Árpád elítéli a Székelyföld elrománosító stratégiáját kidolgozó tanulmányt
2009. 9. 11.

Antal Árpád András polgármester elfogadhatatlannak tartja azt a Ioan Lăcătuşu nevével fémjelzett, Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ által kiadott tanulmányt, mely a „Kovászna, Hargita és Maros megyei elmagyarosított románok visszarománosításának” stratégiájáról értekezik. »

Címkék: Antal Árpád, Román-magyar

Antal Árpád csalódott Crin Antonescuban, a Nemzeti Liberális Párt elnökében
2009. 9. 11.

„Csalódottan és meglepetéssel vettük tudomásul Crin Antonescunak, a Nemzeti Liberális Párt elnökének a székelyföldi önkormányzati naggyűlésekkel kapcsolatos nyilatkozatait” – mondta Antal Árpád András polgármester. »

Címkék: Antal Árpád, PNL, Román-magyar

Antal Árpád az etnikumközi megegyezést szorgalmazza
2009. 9. 11.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Antal Árpád András polgármester ismertette álláspontját a csíkszeredai és székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlések kapcsán kialakult médiahisztériáról. »

Címkék: Antal Árpád, Etnikumközi Kapcsolatok H., Román-magyar

Az RMDSZ büntetőjogi panaszt nyújtott be a Steaua-Újpest mérkőzésen történtek miatt
2009. 7. 24.

- Az RMDSZ csütörtökön büntetőjogi panaszt nyújtott be a bukaresti bíróság melletti ügyészséghez a Steaua-Újpest labdarúgó mérkőzésen történt magyarellenes, nacionalista, sovén propaganda és nemzeti gyűlöletre való uszítás miatt – jelentette be Markó Béla szövetségi elnök csütörtökön, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ elnöke aggasztónak nevezte az utóbbi időben felerősödött magyarellenes, ultranacionalista jelenségeket. »

Címkék: Markó Béla, Román-magyar

Az RMDSZ megkerülhetetlen tényező a magyar-román kapcsolatokban
2009. 7. 10.

Az RMDSZ megkerülhetetlen tényező a magyar-román kapcsolatokban, függetlenül attól, hogy a szervezet részese a kormánykoalíciónak vagy ellenzékben van-jelentette ki Szabó Vilmos, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára pénteken, Bukarestben. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Román-magyar

Helyes volt a politikai út választása 1990 után - Markó Béla szövetségi elnök bukaresti sajtótájékoztatója
2009. 3. 17.

1990 márciusának véres interetnikai konfliktusai után helyesen választottuk meg a követendő utat: az RMDSZ-nek és a vele együttműködő román pártok rendelkeztek azzal a bölcsességgel, amellyel a békés utat, a politikai utat választották az etnikumközi problémák megoldására - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök kedden, bukaresti sajtóértekezletén. »

Címkék: Markó Béla, Román-magyar

KÖZLEMÉNY
2009. 3. 11.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásától kezdve következetesen küzdött azért, hogy a romániai kisebbségi közösségek akadálytalanul megünnepelhessék nemzeti évfordulóikat, és szabadon emlékezhessenek történelmük fontos pillanataira. A békés együttélés feltételének tekintettük egymás kultúrájának és történelmének kölcsönös tiszteletét, még akkor is, ha múltunknak nem minden eseményét szemléljük egyformán. »

Címkék: Kelemen Hunor, Markó Béla, Rendezvények, Román-magyar,

Az RMDSZ megkerülhetetlen tényező a román-magyar kétoldalú kapcsolatokban
2009. 2. 18.

Az RMDSZ megkerülhetetlen tényező Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolataiban a jövőben is, függetlenül attól, hogy az RMDSZ most ellenzékből politizál – jelentette ki Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke szerdán, február 18-án az RMDSZ bukaresti Elnöki Hivatalában, Markó Béla szövetségi elnökkel történt találkozója után. A házelnök delegációjában többek között részt vett Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, az RMDSZ-t a szövetségi elnök mellett Kelemen Hunor ügyvezető elnök és Borbély László ügyvezető alelnök képviselte.
»

Címkék: Borbély László, Kelemen Hunor, Markó Béla, Román-magyar

Közgazdasági szakszótár jelent meg
2008. 10. 24.

Megjelent a román-magyar, magyar-román közgazdasági szótár – tájékoztatott Dáné Károly, az Országos Tankönyvkiadó vezérigazgatója. »

Címkék: Kiadványok, Román-magyar

Határokon átívelő elsősegélynyújtás
2008. 10. 22.

A 112-es egységes sürgősségi hívószámról írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot kedden, a román-magyar kormányülésen. Az eseményen Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter is részt vett. »

Címkék: Borbély Károly, Román-magyar

Archívum »