Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Brüsszel
Borbély Károly államtitkár részt vesz Brüsszelben az uniós energiaügyi miniszterek november 24-i találkozóján
2011. 11. 24.

Borbély Károly államtitkár írta alá Románia képviseletében az Észak-Dél Energia Infrastruktúra Folyosó cselekvési tervet és az annak végrehajtásáról szóló szándéknyilatkozatot 2011. november 23-án, Brüsszelben. »

Címkék: Borbély Károly, Brüsszel, Energiapolitika

Borbély Károly államtitkár a bányák bezárására vonatkozó programról és állami támogatásról tárgyalt Brüsszelben
2011. 11. 18.

2011. november 17-én Borbély Károly államtitkár a bányák bezárására vonatkozó programról és állami támogatásról (szubvencióról) tárgyalt Brüsszelben az EB Versenyképességi Vezérigazgatójával. »

Címkék: Borbély Károly, Brüsszel, Külkapcsolatok

Minden magyar számít - Brüsszelben is!
2011. 10. 20.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Sógor Csaba és Winkler Gyula körlevélben fordultak a Brüsszelben dolgozó vagy tanuló magyar fiatalokhoz, tájékoztatva őket a népszámlálásra vonatkozó hasznos információkról. Winkler Gyula csütörtökön délután személyesen is találkozott a parlamentben az uniós intézményekben dolgozó erdélyi magyarokkal, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az otthon éppen megkezdődő népszámlálásra. »

Címkék: Brüsszel, Népszámlálás, Sógor Csaba, Winkler Gyula

NEMZETI IDENTITÁSOK AZ EGYESÜLT EURÓPÁBAN - Markó Béla Brüsszelben
2011. 10. 20.

Amikor 1989 decemberében Romániában a kommunista-nacionalista diktatúra megbukott, kétféle kihívással kellett szembenézniük azoknak, akik a régi rendszer lebontására és egy új rendszer felépítésére vállalkoztak. Ez a feladat némiképpen talán különbözött a volt szocialista tömb egyik-másik országának problémáitól, hiszen nem csupán a demokrácia általánosan érvényes elveit és intézményeit kellett újra meghonosítani, hanem a nemzeti-etnikai kérdésre is helyes választ kellett adni. Ugyanis Romániában olyan jelentős, több mint másfél milliós magyar közösség él, amelynek a román többséggel való viszonyát politikai-közigazgatási eszközökkel is rendezni kellett, nem lett volna elegendő csupán, ahogy mondani szokták, „a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak” megadásáról beszélni. »

Címkék: Brüsszel, Markó Béla

Az Európai Unió jövője a nemzeti-etnikai kérdés rendezésétől függ - Markó Béla előadása az Európai Parlamentben tartott kisebbségi konferencián
2011. 10. 18.

- Az Európai Uniónak közösen kell megoldásokat keresnie a nemzeti, kulturális, nyelvi identitások védelmére: az Unió jövője ugyanis nem elsősorban a gazdasági válságra adott válaszoktól függ, hanem a rendkívül komplex – természetesen gazdasági elemeket is tartalmazó – nemzeti identitások egybeillesztésétől – jelentette ki Markó Béla kedden, Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A miniszterelnök-helyettes az RMDSZ EP-képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba által szervezett kisebbségi konferencián tartott előadást a nemzeti identitás kérdésének európai vonatkozásairól, a romániai magyar érdekvédelmi politizálás alapvető kérdéseiről. A rendezvényen jelen volt az Európai Parlament kisebbségi frakció-közi csoportjának számos képviselője is.   »

Címkék: Brüsszel, Markó Béla, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Folytatódtak Brüsszelben a PNDR módosítására vonatkozó tárgyalások
2011. 10. 12.

A szeptember folyamán hivatalosan is elküldött, az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) intézkedéseinek módosítását és a támogatási összegek átcsoportosítási lehetőségeit célzó javaslatokról tárgyalt tegnap ismét Brüsszelben Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár. »

Címkék: Brüsszel, Mezőgazdaság, Tánczos Barna, Vidékfejlesztés

Terítéken a polgári védelem és a katasztrófamegelőzés - A CIVPro projekt résztvevői találkoztak Brüsszelben
2011. 10. 6.

A polgárvédelem és a katasztrófamegelőzés javítását célzó CIVPro európai uniós finanszírozású projekt újabb találkozóját rendezték meg október 6-án Brüsszelben. Ennek romániai partnere Hargita Megye Tanácsa. A projekt során a megyei tanács katasztrófavédelmi stratégiát dolgoz ki Hargita megye számára, ennek elkészítésébe bevonta az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségét (ISU), amely szakmai tanácsokkal segít. Hargita megyén kívül a projektben partnerek még magyar-, görög-, lengyel- és spanyolországi, valamint szlovákiai, szlovéniai és portugál régiók, amelyek képviselői már több találkozót szerveztek tapasztalatcsere céljából. »

Címkék: Borboly Csaba, Brüsszel, Hargita

EU Kvíz - Otthon vagy Európában? - Kvízjáték indult erdélyi magyar fiatalok számára - Játssz és utazz Brüsszelbe!
2011. 10. 6.

Európa kétségkívül a mi otthonunk! Ám most kiderülhet, hogy ismerjük-e eléggé az Európai Uniót, illetve tudunk-e eleget arról a 27 országról, amelyek ezt az egységet alkotják! »

Címkék: Brüsszel, Sógor Csaba

A kisebbségi tematikájú európai polgári kezdeményezésről beszélt Brüsszelben Winkler Gyula
2011. 6. 30.

Az Európai Parlament több képviselőjével találkozott ma délben, Brüsszelben az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) vezetősége. A FUEN intenzívebbé szeretné tenni kapcsolatait Brüsszelben, főként az Európai Parlamentben, ezért munkaebéddel egybekötött szemináriumon Hans Dietrich Hansen a FUEN elnöke és Jan Diedrichsen a szervezet igazgatója az európai kisebbségvédelem szempontjából fontos témákat vetettek fel. »

Címkék: Brüsszel, Kisebbségvédelem, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőinek közös állásfoglalása
2011. 5. 27.

Június elsején nyílik meg Brüsszelben Székelyföld képviseletének irodája, amelyet közösen hozott létre Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzata. Ezzel Székelyföld csatlakozik azon európai tartományok, régiók, megyék és városok hosszú sorához, amelyek saját érdekképviseleti irodával vannak jelen Európa fővárosában. Korábban többek között a Romániai Megyei Tanácsok Országos Tanácsa, Kolozs és Temes megye is nyitott irodát Brüsszelben. »

Címkék: Brüsszel, Sógor Csaba, Székelyföld, Tőkés László, Winkler Gyula

A régiók Európájában normális Székelyföld
2011. 5. 27.

Hisztériának nevezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Mircea Geoană szociáldemokrata politikus nyilatkozatait, amelyben elítéli a Székelyföldi Képviseleti Iroda létrehozását. Mint ismeretes, Kovászna és Hargita megyék tanácsai közös képviseleti irodát nyitnak Brüsszelben. Tamás Sándor május 27-i sajtótájékoztatójának keretében elmondta: „Ebben a pillanatban Brüsszelben több ezer lobbi iroda működik: megyék, régiók, népcsoportok számára. »

Címkék: Brüsszel, Hargita, Kovászna, Székelyföld

Kelemen Hunor szövetségi elnök: nem értem a felháborodást
2011. 5. 27.

„Nem értem a felháborodást Székelyföld brüsszeli képviselete ügyében” – nyilatkozta ma az RMDSZ elnöke, hozzátéve, „egy teljes mértékben törvényes, alkotmányos és normális kezdeményezésről van szó, amelyet a három székely megye tanácselnöke kezdeményezett. A brüsszeli képviseleti iroda célja az, hogy biztosítsa a kapcsolatot az Európai Unió intézményeivel, lobbitevékenységet folytasson, befektetőket vonzzon és népszerűsítse Székelyföldet turisztikai szempontból. »

Címkék: Brüsszel, Kelemen Hunor, Székelyföld

Hargita és Kovászna megye tanácselnökének közleménye - Szükségesnek tartjuk önálló brüsszeli irodánk megnyitását
2011. 5. 27.

Június elsején nyílik meg a Hargita és Kovászna megye tanácsa által fenntartott brüsszeli információs és tájékoztató iroda, amelynek elsődleges célja, hogy megjelenítse e megyék fejlesztési igényeit az Európai Unió intézményeinek szintjén. Nem többről és nem kevesebbről van szó, mint egy, a térség igényeit az Unióban megjelenítő lobbiirodáról, amilyenből már van kétezer Brüsszelben, és ezen iroda megnyitásával létrejön a 2001-ik »

Címkék: Borboly Csaba, Brüsszel, Hargita, Kovászna, Tamás Sándor

Európa fővárosa erdélyi táncokkal ünnepelte március 15-ét - Sógor Csaba meghívására Brüsszelben vendégszerepelt a Maros Művészegyüttes
2011. 3. 16.

Az idei nemzeti ünnep alkalmából Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő újabb nagy sikerű kultúrdiplomáciai eseménysorozatot szervezett Brüsszelben, ezúttal a Maros Művészegyüttes közreműködésével. »

Címkék: Brüsszel, Sógor Csaba, Ünnep

Üdvözöljük a készülő Európa 2020 stratégia ifjúsági kezdeményezését - Kihelyezett MIÉRT elnökségi ülés Brüsszelben
2010. 3. 23.

*** A Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöksége és Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő 2010. március 23-i brüsszeli találkozójukon áttekintették az elmúlt évek együttműködésének eredményeit és megvizsgálták a készülő Európa 2020 stratégia ifjúsági összetevőjét. Ezt követően sor került a MIÉRT elnökségi ülésére, amelynek házigazdája Winkler Gyula európai parlamenti képviselő volt. »

Címkék: Brüsszel, MIÉRT

Befejeződtek a márciusi ünnepségek Brüsszelben - Jósika Miklós emléktáblájának megkoszorúzása
2010. 3. 19.

Brüsszelben tegnap, 2010. március 18-án befejeződött az a Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő által kezdeményezett márciusi ünnepi eseménysorozat, melynek utolsó mozzanata Jósika Miklós báró emléktáblájának megkoszorúzása volt. »

Címkék: Brüsszel, Sógor Csaba

Környezetbarát ipart Európában
2010. 3. 3.

Borbély Károly gazdasági államtitkár a hét elején részt vett az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának ülésén, Brüsszelben. A Tanács résztvevői abban állapodtak meg, hogy új iparpolitikára van szükség az Unióban, ugyanakkor arról is értekeztek, hogyan védelmezzék a szellemi tulajdont a belföldi piacon, de szó esett arról is, hogy milyen eszközök szükségesek a versenyképesség növelésére az új, Európa 2020 stratégia keretén belül. »

Címkék: Borbély Károly, Brüsszel

Borbély Károly Brüsszelben
2010. 2. 20.

Vasárnap kerül sor Brüsszelben az Európai Unió gazdasági minisztereinek találkozójára, amelyen Romániát Borbély Károly képviseli. »

Címkék: Borbély Károly, Brüsszel

Borbély László a minisztérium 2010-es prioritásait ismertette Brüsszelben
2010. 2. 4.

Borbély László február 4-i brüsszeli látogatása alkalmával Karl Falkenberg-gel, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának vezetőjével, valamint Jo Leinen-nel, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának elnökével ismertette a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium programjait, terveit.
»

Címkék: Borbély László, Brüsszel, Külkapcsolatok

Archívum »