Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Maros
Az RMDSZ kormányzati szinten is fellép a nyárádszeredai per ügyében
2011. 11. 22.

- Az RMDSZ vezetői felkérték Emil Boc kormányfőt, utasítsa Marius Pascan Maros megyei prefektust, hogy vonja vissza a nyárádszeredai önkormányzati képviselők ellen indított perét – jelentette be Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke az Erdélyi Magyar Televízió „Metszet” című közéleti elemző műsorának adott interjújában kifejtette: ezzel az ok és indok nélküli lépéssel a prefektus túllépte a hatáskörét. - Az RMDSZ emellett minden jogi segítséget és asszisztenciát megad a nyárádszeredai önkormányzati képviselőknek – mondta a szövetségi elnök. 
»

Címkék: Kelemen Hunor, Kerekes Károly, Markó Béla, Maros

Felső-Marosmenti önkormányzati tisztségviselők találkozója
2011. 11. 17.

2011. november 17-én, Dr. Kelemen Atilla megyei elnök, Lokodi Edit Emőke Önkormányzati tanácsi elnök, Szabó Árpád ügyvezető elnök részvételével, felső-marosmenti önkormányzati tisztségviselők és helyi RMDSZ elnökök találkozóját szervezték meg Gernyeszegen. »

Címkék: Maros

Markó Béla könyvbemutatója Nyárádszeredában
2011. 10. 23.

Az erdélyi magyarság és az RMDSZ elmúlt két évtizedes történelmét készül megírni Markó Béla  - ezt maga a költő-politikus jelentette be szombaton, Nyárádszeredában tartott könyvbemutatóján. A Nyárádszereda Polgármesteri Hivatala és a Pallas Akadémia Könyvkiadó által szervezett teltházas író-olvasó találkozón a szerző „Kié itt a tér” és „Visszabontás” című köteteit mutatták be. A könyveket Nagy Miklós Kund méltatta, házigazda Tóth Sándor alpolgármester volt. »

Címkék: Kultúra, Markó Béla, Maros

Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

Sógor: tíz évre határozza meg az életünket a népszámlálás eredménye
2011. 10. 22.

Az RMDSZ népszámlálási karavánjának utolsó hétvégéjén Maros megyébe látogatott el a szövetség önkéntescsapata. A karaván október 21-én Radnóton és Marosludason is megfordult, ahol lakossági fórum keretén belül Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, valamint Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese nyomatékosította a helyi magyarok számára a népszámlálás fontosságát. »

Címkék: Maros, Népszámlálás, Sógor Csaba, Székely István

A magyarság segítőkészségétől függ a népszámlálás kimenetele
2011. 10. 21.

Az RMDSZ országos népszámlálási kampányának keretén belül Szatmár és Máramaros megye után Maros megyében hívják fel a karaván önkéntesei a lakosság figyelmét a népszámláláson való részvétel fontosságára és arra, hogy bátran vállalják nemzeti identitásukat. »

Címkék: Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár

Utolsó hetéhez érkezett az RMDSZ népszámlálási karavánja
2011. 10. 19.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos tájékoztató kampányának keretén belül utolsó hetéhez érkezett a népszámlálás karaván, amely a következő napokban Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye szórvány településein népszerűsíti a magyarság vállalásának fontosságát. »

Címkék: Fehér, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár

Tanévnyitó a Sapientián - Összefogásra van szükség
2011. 9. 20.

Több mint 300 elsőéves hallgatónak kezdődött meg a tanév tegnap délután a marosvásárhelyi Sapientia EMTE campusában. A tanévnyitó ünnepségen Markó Béla miniszterelnök-helyettes mellett jelen volt Dávid László, a Sapientia rektora, Székely Gyula dékán, Lokodi Edit Emőke megyei tanácselnök, valamint Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere. »

Címkék: Lokodi Emőke, Markó Béla, Maros, Oktatásügyek

A Szabadelvű Kör lakossági fóruma Balavásáron
2011. 9. 19.

Balavásáron tartott lakossági fórumot pénteken, 2011. szeptember 16-án, az RMDSZ Szabadelvű Köre. »

Címkék: Bognár Zoltán, Eckstein-Kovács Péter, Maros, Szabadelvű Kör

Borbély László részt vett a Let's Do It, Romania! marosvásárhelyi hulladékgyűjtési kampányban
2011. 9. 16.

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, szeptember 16-án a Let’s Do It, Romania! országos hulladékgyűjtési kampány marosvásárhelyi akcióján vett részt. A jelzés értékű hulladékgyűjtésre a marosszentgyörgyi lőtér felé vezető út melletti szemétlerakatnál került sor. »

Címkék: Borbély László, Környezetvédelem, Maros

Az erdélyi magyarságnak nemcsak kapnia kell a szülőföldtől, de adnia is - Keresztszentelés a deményházi búcsún
2011. 9. 5.

Keresztet szenteltek a deményházi búcsún. A nyárádmenti faluban egyházi méltóságok, RMDSZ-politikusok és önkormányzati vezetők, valamint többszáz résztetvő jelenlétében leplezték le a bronzból formázott corpust, amelyet az elismert marosvásárhelyi képzőművész, Gyarmathy János készített. - A deményházi Krisztus-szobor nemcsak egyházi kegyhely, hanem minden bizonnyal Erdély egyik kiemelkedő művészi értékű emlékműve is – hangzott el a rendezvényen. »

Címkék: Markó Béla, Maros, Ünnep

Díszplakettet vett át Markó Béla Nyárádszeredában
2011. 7. 30.

A Nyárádmente fejlődéséért kifejtett munkájának elismeréseként díszplakettet adtak át Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek pénteken, Nyárádszeredában. A Nyárádmenti Napok keretében tartott ünnepségen hasonló kitüntetésben részesítették Lokodi Editet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Borbély László erdészeti és környezetvédelmi minisztert, Kerekes Károly képviselőt, valamint Dászkel Lászlót, Nyárádszereda polgármesterét is. A rendezvényen a térség számos polgármestere és önkormányzati képviselője vett részt. »

Címkék: Borbély László, Kerekes Károly, Lokodi Emőke, Markó Béla, Maros

Tévedés azt hinni, hogy a történelem visszafordíthatatlan - SZKT-tagokat választott az RMDSZ Maros megyei szervezetének küldöttgyűlése
2011. 6. 18.

Marosvásárhelyt Csegzi Sándor, Csép Andrea, Dávid Csaba, Peti András, a Felső-Küküllőmentét és a Nyárádmentét Péter Ferenc és Osváth Csaba, a Felső-Marosmentét Balogh József és Vass Levente, a Mezőséget, illetve az Alsó-Marosmentét Simon István és Ilyés-Tóth Sándor, Segesvár környékét és az Alsó-Küküllőmentét pedig Gál Ernő és Szabó Albert képviseli majd az újraalakuló Szövetségi Képviselők Tanácsában (SZKT) – erről döntött pénteken az RMDSZ Maros megyei szervezetének küldöttgyűlése. A testület módosította az alapszabályzatot és meghallgatta a Bernády Alapítvány beszámolóját is. »

Címkék: Maros, SZKT

Küldöttgyűlést tartott a Maros megyei RMDSZ
2011. 6. 18.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete június 17-én, Marosvásárhelyen tartotta rendkívüli küldöttgyűlését. Ez alkalommal megyei képviselőket választottak az SZKT-ba, valamint módosították a szervezet alapszabályzatát. »

Címkék: Maros, RMDSZ, SZKT

Maros megye Kelemen Hunort támogatja
2011. 1. 28.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter támogatásáról döntött csütörtökön, január 27-én az RMDSZ Maros megyei szervezetének küldöttgyűlése. A titkos szavazást követően az eredmény a következő lett: Kelemen Hunor 53 szavazattal elnyerte a Maros megyei szervezet támogatását, 18 szavazatot kapott Eckstein Kovács Péter, 1-et Olosz Gergely. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kongresszus, Maros

Az RMDSZ kiállta az idő próbáját - Huszadik születésnapját ünnepelte az RMDSZ Maros megyei szervezete
2010. 1. 11.

Semmi jobban össze nem kovácsol egy közösséget, semmi jobban egységbe nem forraszt, mint a visszaszerzett szabadság érzete. Semmi nagyobb eufóriát, és sajnos, több illúziót nem teremthet miközöttünk mint az, amikor egyik napról a másikra visszaszerezzük a saját szabadságunkat és ez nyilván megismételhetetlen »

Címkék: Maros, RMDSZ

A nehéz időkben is lehetséges a fejlődés - KELEMEN HUNOR Nyárádszentlászlón és Búzásbesenyőn
2009. 11. 14.

Az Ilyés család befektetése az a nyárádszentlászlói szabadidőközpont, amelyben november 14-én megszervezték a Nyárádmenti Kistérség Turisztikai Vásárát. A tavaly átadott turisztikai beruházás új lendületet adott a Maros megyei falunak, az itt megszervezett eseményen a térség településének turisztikai vállalkozói vettek részt. Maros megyei kampánynapján Kelemen Hunor a Kerelőszentpál községhez tartozó Buzásbesenyőre is ellátogatott. A közég falvainak lakói a helyi kultúrházba sereglettek össze, hogy találkozzanak az RMDSZ államelnökjelöltjével. »

Címkék: Államelnök, Kelemen Hunor, Maros

Kitüntették Péter Ferencet, Szováta polgármesterét
2009. 6. 12.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az idén, június 9-én, a Milleniumi évben alapított „Polgármesteri Ezüstlánc Díjat” Péter Ferencnek, Szováta polgármesterének ítélte oda. A díjat azon polgármestereknek adományozzák, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, és életpályájukat az önkormányzatok ügyének szentelték. »

Címkék: Maros, Önkormányzatok

Kovács Péter: Átláthatóbb uniós pályázatokat Erdélynek
2009. 5. 29.

Utolsó napjához érkezett Kovács Péter európai parlamenti képviselőjelölt Maros megyei körútja, amelynek keretében a politikus péntek délelőtt Nagykend, Makfalva, Kibéd, Sóvárad, Vármező, Nyárádremete, Köszvényes, Mikháza és Deményháza lakosságával találkozott. »

Címkék: EP választások, Kampány, Kovács Péter, Maros

A fiatalok legyenek büszkék magyarságukra
2009. 5. 28.

Nem az a célom, hogy minél több embert összegyűjtsünk kultúrházakba, majd hangzatos beszédet intézzünk hozzájuk, hanem az, hogy minél több ember elmenjen szavazni június 7-én. Ezért nagyon fontos az, hogy minden településen találkozzunk a véleményformálókkal. »

Címkék: EP választások, Kampány, Kovács Péter, Maros

Archívum »