Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: EP választások
A kormány inkompetenciája mélyíti a recessziót
2009. 8. 4.

Inkompetencia és tehetetlenség – Winkler Gyula szerint leginkább ezek a tulajdonságok jellemzik a nagykoalíció által támogatott kormány tevékenységét. Az EP-képviselő erről keddi, dévai sajtótájékoztatóján beszélt. »

Címkék: EP választások, Winkler Gyula

Átvették európai parlamenti mandátumukat az RMDSZ EP-képviselői
2009. 6. 11.

Június 11-én, ünnepélyes keretek közt vehették át mandátumukat Románia frissen választott európai parlamenti képviselői. Az eseményen beszédet mondott Traian Basescu államelnök, a politikai pártok vezetői, köztük Markó Béla szövetségi elnök, gratuláltak a 33 bejutónak. »

Címkék: EP választások, EPP, Sógor Csaba, Winkler Gyula

A választások eredménye a magyarság erejét bizonyítja - Markó Béla szövetségi elnök bukaresti sajtótájékoztatója
2009. 6. 9.

A magyar választók megértették a szolidaritás üzenetét, az összefogás rendeltetését, célját, így sikerült az RMDSZ-nek ilyen előzménytelen, közel 9%-os eredményt elérnie az európai parlamenti választásokon - jelentette ki keddi, bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla szövetségi elnök. Hozzátette,  ennek a felismerésnek köszönhető a nagyon jó eredmény, amely a romániai magyar közösség erejét, a magyar választók fegyelmezettségét bizonyítja, akik nagyarányban járultak az urnák elé.  A szövetségi elnök rámutatott, a választások eredményeként az RMDSZ hat megyében (Hargita, Kovászna, Maros, Bihar, Szatmár és Szilágy) a legerősebb politikai alakulat. Szerinte ez az eredmény, de más megyéké is, tulajdonképpen határozott válasz a kormány intézkedéseire, arra, hogy tovább folytatódik a magyar intézményvezetők eltávolítása a dekoncentrált hivatalokból. »

Címkék: EP választások, Markó Béla

KÖZLEMÉNY
2009. 6. 8.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos vezetősége nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik részt vettek a június 7-i európai parlamenti választásokon, és szavazatukkal az RMDSZ listáját, a Magyar Összefogást támogatták. A vasárnapi szavazáson előzménytelenül nagy eredményt értünk el: köszönettel tartozunk ezért a romániai magyar közösségnek, amely példát mutatott összefogásból, és nagyszámban vett részt a választásokon. Ez a támogatás komoly erőt ad nekünk elkövetkező politikai munkánkban és küzdelmünkben magyar közösségünk érdekeinek érvényesítéséért, a teljes jogegyenlőségért, a kulturális és területi autonómiáért, Erdély magyarlakta régióinak gazdasági felemelkedéséért. »

Címkék: EP választások, Markó Béla

Szavazási feltételek Romániában és külföldön a június 7-i európai parlamenti választásokon
2009. 6. 4.

Kik szavazhatnak?
Mivel lehet szavazni?
Hol lehet szavazni?
Kik szavazhatnak külföldön?
Mivel lehet szavazni külföldön?
Hol lehet szavazni külföldön?
Hol lehet szavazni Magyarországon? 
»

Címkék: EP választások

A magyarság, a romániai társadalom és Európa szolidaritására szavazott Markó Béla szövetségi elnök
2009. 6. 7.

A romániai magyarok érdekeit tisztességgel képviselőkre, a magyar közösség, a romániai társadalom és Európa szolidaritására szavazott vasárnap Markó Béla szövetségi elnök. Az RMDSZ vezetője reggel  9-kor, a Maros megyei Marosszentkirályon adta le voksát. »

Címkék: EP választások, Markó Béla

Erős romániai magyar képviseletért szavazott Winkler Gyula
2009. 6. 7.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ jelöltje vasárnap, június 7-én 11 órakor szülővárosában, Vajdahunyadon szavazott. „Erős romániai magyar képviseletért szavaztam és azért, hogy befolyásolhassuk az Európai Unió jövőjét” – nyilatkozta a szavazást követően Winkler Gyula. »

Címkék: EP választások, Winkler Gyula

Az erdélyi magyar közösség az összefogást választotta
2009. 6. 8.

A romániai magyarság példaadóan kiállt az összefogás mellett, ez erőt és hitet ad a további munkához – értékelte az exit-poll eredményeket Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője vasárnap este, aki megköszönte a magyar közösségnek, hogy a tulipánt választotta. »

Címkék: EP választások, Winkler Gyula

Az erdélyi magyarság példát mutatott összefogásból
2009. 6. 8.

A Magyar Összefogás listája kiváló, előzménytelenül nagy eredményt el az EP-választásokon: köszönettel tartozunk az erdélyi magyaroknak, akik példát mutattak összefogásból és választási részvételből is. Ez az eredmény komoly támogatást jelent a magyar közösség részéről, és komoly erőt ad nekünk abban, hogy választott utunkon az elkövetkezőkben is tovább menjünk – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök vasárnap, az urnázárást követő exit poll-eredmények közzététele után. Az elnök az RMDSZ választási központjában  a Szövetség több vezetőjével és számos EP-jelölttel együtt várta a kilenc órás urnazárást követő első felméréseket. »

Címkék: EP választások, Markó Béla

Winkler: az Európai Uniónak köszönhetően ismét együvé tartoznak a szétszakított nemzetrészek
2009. 6. 5.

„Ma már Európa bármely iskolájában, egyetemén tanulhattok, míg ez szüleitek generációjának elérhetetlen álom volt. Én azt ajánlom nektek, hogy ismerjétek meg minél jobban Európát, majd az ott szerzett tudást itthon, a szülőföldön kamatoztassátok. Sok sikert kívánok nektek” – mondta Winkler Gyula. »

Címkék: Arad, EP választások, Kampány, Winkler Gyula

A fiatalok választási programjára szavazott Kovács Péter
2009. 6. 7.

A szavazólap legszebb virágára, a tulipánra pecsételtem, és remélem, hogy ez a virág, a ma elért eredményeket követően, még szebben fog virágozni – nyilatkozta Kovács Péter, a Magyar Összefogás jelöltje azt követően, hogy a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemen élt szavazati jogával. »

Címkék: EP választások, Kovács Péter

Sógor: Június 7-én egyesítsük a magyar nemzetet
2009. 6. 5.

„Olyan rendkívüli pillanat előtt áll a Kárpát-medencei magyarság, amely csak kevés nemzetnek adatik meg. Amit 1920 június 4-én egy tollvonással elvettek tőlünk, azt június 7-én sok-sok pecséttel visszaszerezhetjük. Tőlünk függ, hogy tudjuk-e egyesíteni a magyar nemzetet, össze tudunk-e a fogni a nagy cél érdekében." »

Címkék: EP választások, Gyergyószentmiklós, Kampány, Sógor Csaba

Kovács Péter: Nem csak kampányban kell odafigyelni az emberekre
2009. 6. 5.

„Hogy a karavánunk a kampány végéig megőrizze a frissességét, ötletességét, utolsó napra, egy településen „fordított kampánynapot” tartottunk, aminek az volt a lényege, hogy a jelölt és egy önkéntes egy kis időre helyet, illetve feladatkört cserélt.” »

Címkék: Bihar, EP választások, Kampány, Kovács Péter

Kovács Péter 7000 kilométeres kampánya
2009. 6. 4.

Kovács Péter európai parlamenti képviselőjelölt aradi sajtótájékoztatóján a megszokottól eltérően önkéntes-csapatának koordinátorát, Száfta Szendét bízta meg az újságírók tájékoztatásával. „Ez a kampány nagyrészt a fiatalokról szólt, adjunk lehetőséget és hangot nekik az élet minden területén.” – vezette fel Kovács Péter Száfta bemutatóját, majd elmondta: a kampány végén a jelölt nem tud sok újat mondani, ezért az egyik önkéntesünket kérem meg, hogy számoljon be élményeiről, tapasztalatairól. »

Címkék: Arad, EP választások, Kampány, Kovács Péter

Winkler: be kell bizonyítanunk, hogy vagyunk és lenni akarunk
2009. 6. 5.

„A Hunyad megyei magyar közösség, akárcsak az Európai Unió, olyan, mint egy színes mozaik. Ha elindulunk Urikányból át a Hátszegen, a Sztrigy völgyén keresztül eljutva Déváig, Piski-ig, megérkezve Brád vidékére, kiderül, hogy sok mindenben különbözünk egymástól, de egy nemzethez tartozunk” – fogalmazott Winkler Gyula csütörtök este Vajdahunyadon, ahol a Hunyad megyei RMDSZ zárta európai parlamenti választási kampányát. »

Címkék: EP választások, Hunyad, Kampány, Winkler Gyula

Winkler: Emberközeli kampányt folytattunk
2009. 6. 4.

“Emberközeli kampányt folytattunk, amelynek során az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy az Európai Parlament az egyetlen olyan uniós intézmény, amely az állampolgárokat képviseli” – jelentette ki Winkler Gyula csütörtöki dévai kampányzáró sajtótájékoztatóján. Mint mondta, európai parlamenti képviselőként fontosnak tartotta, hogy a magyar közösségnek beszámoljon az elmúlt másfél év tevékenységéről, elismerő és bíráló szavakat egyaránt meghallgatva. „Az elmúlt négy hétben több mint 120 településen jártam, 11 000 kilométer van a hátam mögött, több ezer emberrel fogtam kezet, néztem a szemükbe és hallgattam meg észrevételeiket” – számolt be Winkler Gyula »

Címkék: EP választások, Hunyad, Kampány, Winkler Gyula

Kovács Péter: Az EU fölülírja Trianont
2009. 6. 4.

“Míg Székelyföldön a területi autonómiáért állunk ki, legalább annyira fontos kiállni azért, hogy a szórványban megvalósuljon a kulturális autonómia, mert csak ez által maradhatunk meg magyaroknak egy román többségű vidéken - mondta Kovács Péter európai parlamenti képviselőjelölt szerdán, a Temes megyei Pusztakeresztúron. »

Címkék: EP választások, Kampány, Kovács Péter, Temes

Sógor - Székelyföld gazdasági felemelkedése az összefogáson múlik
2009. 6. 4.

Gyergyóremetén kezdte csütörtöki kampányát Sógor Csaba, ahol utcai kampányt folytatott. Az európai parlamenti képviselőjelölt a település lakóival folytatott párbeszéd során az összefogás és a június 7. nap fontosságát hangsúlyozta. Gyergyóditróban díszvendégként vett részt a község új vízhálózatának az avatóünnepségén Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnökének társaságában. »

Címkék: EP választások, Gyergyó, Kampány, Sógor Csaba

Sógor Csaba marosvásárhelyi kampányzárón elhangzott beszéde
2009. 6. 4.

Engedjétek meg, hogy elsősorban azokhoz szóljak, akik 2009 június 7 .-én is otthon akarnak maradni. Van közöttük olyan, aki azt mondja, a székelyeket nincs aki képviselje. Székelyföldön, Udvarhelyszéken, Siklódon van egy sírhant ezzel a felirattal: “Hegyi Sándor élt 88 évet, meghalt 1916 november 16 –án , a románok bejövetelekor, ölés által.” Ő az én üknagyapám. Kezét- lábát fejszével vágták le, mert nem tudott dolgozni, behódolni az új hatalomnak. Öt gyermeke nem gondolta, hogy nemsokára, 1920 június 4-én egy egész országot darabolnak fel a trianoni békeszerződéssel. Mintha mind az ötüknek levágták volna mind a tíz ujját. Mintha azóta is mindannyiunknak levágnák mind a tíz ujját azért, hogy ne tudjunk dolgozni, tollat ragadni, ne tudjunk imádkozni, vagy akár most június hetedikén kézbevenni egy pecsétet és azt a tulipánra nyomni. »

Címkék: EP választások, Kampány, Marosvásárhely, Sógor Csaba

A marosvásárhelyi tiltakozó nagygyűlésen elfogadott Kiáltvány
2009. 6. 4.

Mi, Marosvásárhelyen összegyűlt erdélyi magyarok, közösségünk nevében egységes akarattal kinyilvánítjuk: 1. Nemzeti közösségünk önkormányzati és önrendelkezési jogait érvényesíteni kell, beleértve a magyar többségű régiók területi autonómiáját.
2. Helyi és regionális szinten biztosítani kell a nemzeti kisebbségek anyanyelvének hivatalos nyelvként való használatát.

»

Címkék: EP választások, Kampány, Marosvásárhely

Archívum »