Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Markó Béla
Az RMDSZ kormányzati szinten is fellép a nyárádszeredai per ügyében
2011. 11. 22.

- Az RMDSZ vezetői felkérték Emil Boc kormányfőt, utasítsa Marius Pascan Maros megyei prefektust, hogy vonja vissza a nyárádszeredai önkormányzati képviselők ellen indított perét – jelentette be Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke az Erdélyi Magyar Televízió „Metszet” című közéleti elemző műsorának adott interjújában kifejtette: ezzel az ok és indok nélküli lépéssel a prefektus túllépte a hatáskörét. - Az RMDSZ emellett minden jogi segítséget és asszisztenciát megad a nyárádszeredai önkormányzati képviselőknek – mondta a szövetségi elnök. 
»

Címkék: Kelemen Hunor, Kerekes Károly, Markó Béla, Maros

Vitafórum a közigazgatási átszervezésről Marosvásárhelyen
2011. 11. 18.

“Románia 1968-as közigazgatási felosztását újra kell gondolni, de nem lehet egyik napról a másikra: ehhez közvitára, tanulmányokra van szükség” – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kós Károly Akadémia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett marosvásárhelyi vitaesten. A résztvevõk arra a kérdésre keresték a választ: van-e szükség közigazgatási átszervezésre Romániában? Az est házigazdája Markó Béla volt, elõadói pedig a szövetségi elnök mellett Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Csutak István fejlesztéspolitikai szakértõ, valamint Novák Zoltán történész.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Markó Béla, Régiók átszervezése, Tamás Sándor

Megkezdődött a XVII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
2011. 11. 10.

A könyv kizárólag a kiadók közötti versenynek lehet a tárgya, nem rendelhető alá a piacgazdaság törvényeinek. Nem értek egyet azzal, hogy a könyvet, a kultúrát válságos időkben segítség nélkül kell hagyni, sőt, az anyagilag nehéz időszakokban még nagyobb szükség van arra, hogy a kormány, az állam támogassa a kultúrát – hangsúlyozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes csütörtökön, Marosvásárhelyen, a Könyvvásár megnyitóján. »

Címkék: Markó Béla, Marosvásárhely

Markó Béla miniszterelnök-helyettes fogadta Samuel ®bogart, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét
2011. 11. 9.

November 9-én, szerdán, Markó Béla miniszterelnök-helyettes hivatalában fogadta Samuel ®bogart, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét. A találkozón többek között a két ország nagyon jó politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatairól, valamint a közös programokban való együttműködés fontosságáról beszéltek. »

Címkék: Külkapcsolatok, Markó Béla

Markó Béla a nagyváradi Könyvmaratonon
2011. 11. 6.

- Az Európai Unió jövője nem elsősorban a gazdasági kérdésekre adott válaszoktól függ, hanem mindenek előtt attól, hogy sikerül-e olyan megoldásokat találni, amelyek nem egybeolvasztják az európai nemzeti identitásokat, hanem biztostják ezek számára a fennmaradás hosszútávú feltételeit- mondta Markó Béla pénteken, Nagyváradon tartott könyvbemutatóján.  
»

Címkék: Markó Béla, Nagyvárad

Markó Béla fogadta Karel Schwarzenberg cseh miniszterelnök-helyettest és külügyminisztert
2011. 10. 25.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes 2011. október 25-én  hivatalában fogadta Karel Schwarzenberg cseh miniszterelnök-helyettest és külügyminisztert. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a két ország közti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok jók, ugyanakkor szükséges azok elmélyítése és továbbfejlesztése. Kiemelte, hogy számtalan olyan program és projekt létezik, melyek keretében a két ország sikeresen együttműködhet, ilyen például a Duna Stratégia. Ebben a cseh részvételnek hangsúlyosabbnak kell lennie, jegyezte meg Markó Béla. Ugyanakkor elmondta, hogy különös figyelemmel kísérik a Visegrádi Csoport tevékenységét. »

Címkék: Külkapcsolatok, Markó Béla

Markó Béla könyvbemutatója Nyárádszeredában
2011. 10. 23.

Az erdélyi magyarság és az RMDSZ elmúlt két évtizedes történelmét készül megírni Markó Béla  - ezt maga a költő-politikus jelentette be szombaton, Nyárádszeredában tartott könyvbemutatóján. A Nyárádszereda Polgármesteri Hivatala és a Pallas Akadémia Könyvkiadó által szervezett teltházas író-olvasó találkozón a szerző „Kié itt a tér” és „Visszabontás” című köteteit mutatták be. A könyveket Nagy Miklós Kund méltatta, házigazda Tóth Sándor alpolgármester volt. »

Címkék: Kultúra, Markó Béla, Maros

Bernády-díjban részesült Markó Béla miniszterelnök-helyettes
2011. 10. 23.

Bernády-emlékplakettel tüntették ki Markó Béla miniszterelnök-helyettest pénteken, a Bernády Napok keretében, amelyet 14. alkalommal szervezetek meg Marosvásárhelyen. A Bernády György nevét viselő alapítvány minden év október végén megünnepli azt a szellemiséget, amelyet a 20. század eleji polgármesternek köszönhet Marosvásárhely. »

Címkék: Borbély László, Markó Béla

NEMZETI IDENTITÁSOK AZ EGYESÜLT EURÓPÁBAN - Markó Béla Brüsszelben
2011. 10. 20.

Amikor 1989 decemberében Romániában a kommunista-nacionalista diktatúra megbukott, kétféle kihívással kellett szembenézniük azoknak, akik a régi rendszer lebontására és egy új rendszer felépítésére vállalkoztak. Ez a feladat némiképpen talán különbözött a volt szocialista tömb egyik-másik országának problémáitól, hiszen nem csupán a demokrácia általánosan érvényes elveit és intézményeit kellett újra meghonosítani, hanem a nemzeti-etnikai kérdésre is helyes választ kellett adni. Ugyanis Romániában olyan jelentős, több mint másfél milliós magyar közösség él, amelynek a román többséggel való viszonyát politikai-közigazgatási eszközökkel is rendezni kellett, nem lett volna elegendő csupán, ahogy mondani szokták, „a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak” megadásáról beszélni. »

Címkék: Brüsszel, Markó Béla

A székely szombatosok közösségének sorsát ismertették Brüsszelben
2011. 10. 19.

A székely szombatosok közösségének sorsáról, a kisebbségi lét és identitás kérdéséről szervezett beszélgető estet Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, folyó év október 18-án este a brüsszeli Balassi Intézetben, azaz a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának Székházában. A házigazda meghívottjai az erdélyi származású, 1988-tól Budapesten élő Szávai Géza író, az est névadó művének szerzője, Bernard Le Calloc'h breton egyetemi professzor, történész, Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, költő és Miholcsa Gyula, a Román Televízió Magyar adásának operatőr-szerkesztője voltak. »

Címkék: Markó Béla, Sógor Csaba

Az Európai Unió jövője a nemzeti-etnikai kérdés rendezésétől függ - Markó Béla előadása az Európai Parlamentben tartott kisebbségi konferencián
2011. 10. 18.

- Az Európai Uniónak közösen kell megoldásokat keresnie a nemzeti, kulturális, nyelvi identitások védelmére: az Unió jövője ugyanis nem elsősorban a gazdasági válságra adott válaszoktól függ, hanem a rendkívül komplex – természetesen gazdasági elemeket is tartalmazó – nemzeti identitások egybeillesztésétől – jelentette ki Markó Béla kedden, Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A miniszterelnök-helyettes az RMDSZ EP-képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba által szervezett kisebbségi konferencián tartott előadást a nemzeti identitás kérdésének európai vonatkozásairól, a romániai magyar érdekvédelmi politizálás alapvető kérdéseiről. A rendezvényen jelen volt az Európai Parlament kisebbségi frakció-közi csoportjának számos képviselője is.   »

Címkék: Brüsszel, Markó Béla, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Mindig magunkért, soha mások ellen - Dsida Jenő-könyvbemutató Marosvásárhelyen
2011. 10. 16.

A Kós Károly Akadémia Alapítvány újabb rangos kulturális rendezvénnyel lépett a marosvásárelyi közönség elé: október 14-én, pénteken délután 5 órakor, a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében mutatták be a Dsida Jenő összegyűjtött verseit tartalmazó kötetet, amelyet Láng Gusztáv szerkesztett. A rendezvényen jelen lesz Fűzfa Balázs, a könyvet gondozó Savaria University Press Alapítvány elnöke is. »

Címkék: Kós Károly Akadémia, Kultúra, Markó Béla

Visszabontás - Markó Béla könyvbemutatója Marosvásárhelyen
2011. 10. 10.

Újabb rendezvénnyel jelentkezett pénteken este a Kós Károly Akadémia Alapítvány, amely keretében Markó Béla Visszabontás című szonettkötetét mutatták be Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Markó Bélát versírásról, versírási szokásokról, az olvasókhoz való viszonyulásról Kovács András Ferenc és Láng Zsolt, a Látó főszerkesztője, illetve szerkesztője faggatta. »

Címkék: Kós Károly Akadémia, Markó Béla, Marosvásárhely

A Tanügyminisztérium a multikulturális jelleg érvényesítésére szólítja fel a MOGYE vezetőségét
2011. 10. 6.

Markó Béla miniszterelnök-helyettesi hivatalának tájékoztatása szerint, a Tanügyminisztérium október 5-én hivatalos átiratban kérte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetőségét, hogy maradéktalanul érvényesítse a multikulturális jelleget az egyetemi Chartában, és az erre vonatkozó törvénycikkelyeket kötelező módon mindenütt tüntessék fel. A kért módosítások biztosítják a magyar tagozat, valamint az ehhez szükséges külön intézetek létrehozásának és működésének feltételeit is. »

Címkék: Markó Béla, Oktatásügyek

Egy ország teljesítményét nemcsak nemzeti össztermékben, hanem kultúrában is mérik - Megkezdődött a tanév a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen
2011. 10. 3.

- Egy ország teljesítményét gazdasági mutatókkal szokták mérni, számokkal, nemzeti össztermékkel, de van egy másfajta nemzeti össztermék, amely nincs a statisztikákban, de ami a legfontosabb: a kultúra – hangsúlyozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes hétfőn, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem tanévnyitó rendezvényén. »

Címkék: Markó Béla, Oktatásügyek

A népszámlálás eredményeitől függ számos alapvető kisebbségi jog is - Kerekasztal beszélgetés a Kós Károly Akadámia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Televízió szervezésében
2011. 10. 2.

- A népszámlálás eredménye, „sikeressége” rendkívül fontos az erdélyi magyarság közérzete szempontjából, de ennek a szimbolikus üzeneten túl, konkrét, jogi tétje is van: a magyar közösség valós számától függ ugyanis több, az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó alapvető jog is – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes pénteken, Marosvásárhelyen tartott kerekasztal beszélgetésen. »

Címkék: Markó Béla, Népszámlálás, Székely István

Felavatták Potsa József szobrát
2011. 9. 26.

Több mint száz jelenlévő sereglett össze Kovászna Megye Tanácsának előcsarnokában, ahol Háromszék Vármegye egykori főispánja, Potsa József mellszobrát leplezték le. Miután Potsa József 1903-ban elhunyt, Sepsiszentgyörgy parkját, amelynek kialakítását a főispán kezdeményezte és anyagilag is támogatta, Potsa parknak nevezték el, és a parkban emlékére mellszobrot kívántak elhelyezni. A mellszobor állítására 108 évet kellett várni” – fogalmazott a Vármegye Napján mondott köszöntő beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. »

Címkék: Háromszék, Markó Béla, Tamás Sándor

Konkrétabb és hatékonyabb európai szabályrendszerre van szükség a kisebbségi jogok terén - Markó Béla miniszterelnök-helyettes az EPP bukaresti konferenciáján
2011. 9. 25.

Napjaink gazdasági kihívásai mellett, az Európai Uniónak hosszú távú megoldásokat kell találnia a nemzeti önazonosságot érintő kérdésekre is: úgy értékeltem, hogy miközben politikai, morális és gazdasági téren közös európai identitás kialakítására van szükség, nem szabad lemondanunk a sajátos nemzeti identitásunkról, a nyelvi, kulturális és vallási önazonosságunkról. Ez immár nem csak a nemzeti kisebbségek, hanem az összes európai nemzet alapvető érdeke – jelentette ki Maró Béla miniszterelnök-helyettes pénteken, Bukarestben, az Európai Néppárt (EPP) által szervezett konferencián.         
»

Címkék: EPP, Markó Béla

Tanévnyitó a Sapientián - Összefogásra van szükség
2011. 9. 20.

Több mint 300 elsőéves hallgatónak kezdődött meg a tanév tegnap délután a marosvásárhelyi Sapientia EMTE campusában. A tanévnyitó ünnepségen Markó Béla miniszterelnök-helyettes mellett jelen volt Dávid László, a Sapientia rektora, Székely Gyula dékán, Lokodi Edit Emőke megyei tanácselnök, valamint Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere. »

Címkék: Lokodi Emőke, Markó Béla, Maros, Oktatásügyek

Szövetségi Képviselők Tanácsa - a választási rendszer megváltoztatása az elkövetkező időszak legfontosabb kihívása az RMDSZ számára
2011. 9. 17.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi, szombati ülésén Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, az elmúlt 2-3 hónap politikai szempontból nem volt unalmas, egy olyan időszak volt, amikor a Szövetség által meghozott döntések a koalícióban és a kormányban befolyásolják a következő évek sorsát. »

Címkék: Borbély László, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Markó Béla, RMDSZ, SZKT

Archívum »