Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Kelemen Hunor
A 2012-es választásokon is csak magunkra számíthatunk - Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kolozs Megyei Önkormányzati Tanácskozáson
2011. 12. 4.

Elsősorban az önkormányzatok szerepéről és súlyáról, valamint aktuálpolitikai témákról beszélt szombaton, december 3-án Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kolozs megyei Várfalván megtartott önkormányzati tanácskozáson, amelyen több mint 120 képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének elnöksége és a Főtitkárság munkatársai voltak jelen. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs

Részvétnyilvánítás
2011. 11. 30.

Mély megdöbbenéssel értesültünk szeretett kollegánk, Pálosi Ferenc, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Konstanca megyei szervezete elnökének hirtelen elhunytáról. Halálával egy olyan személyiséget veszítettünk el, aki elkötelezetten küzdött a Konstanca megyei magyarság megmaradásáért, munkásságát a közösségéért érzett felelősség, az etnikumközi párbeszéd, kooperáció erejébe vetett töretlen hit határozta meg.   »

Címkék: Kelemen Hunor, Részvétnyilvánítás

Székelyföld infrastrukturális fejlesztése továbbra is prioritás
2011. 11. 27.

„Az elmúlt években a Székelyföldön jelentős előrelépések történtek, ami a közlekedési infrastruktúrát illeti. A megyei és a helyi önkormányzatok számtalan kormányprogram és pályázat révén nem csak az úthálózat javítására és felújítására szereztek támogatást, hanem a víz-, csatornahálózatok kiépítésén és a gázellátás terén is hatalmas fejlődés történt a térségben” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök november 26-án, szombaton, Székelykeresztúron, ahol részt vett a város egyik legfontosabb közlekedési csomópontjának az átadásán. A székelyföldi kisvárosban a majdnem egy kilométer hosszúságú, összekötő út megépülése a megyei és a helyi önkormányzat közös erőfeszítésének köszönhető.  
»

Címkék: Infrastruktúra, Kelemen Hunor, Székelykeresztúr

Kelemen Hunor és Orbán Viktor találkozója - Jó úton az RMDSZ és a FIDESZ kapcsolatának rendezése
2011. 11. 24.

Hivatalos találkozóra került sor Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Orbán Viktor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség elnöke között, ma, november 24-én, Budapesten. A magas szintű találkozón a felek megállapították, hogy a FIDESZ és az RMDSZ közötti kapcsolat rendezése „jó úton halad, hiszen ugyanabba az európai, politikai családba tartozunk, nemzetstratégiai és nemzetpolitikai kérdésekben ugyanazt az álláspontot képviseljük”. »

Címkék: Bíró Rozália, Budapest, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Magyar-magyar

Orbán Viktor és Kelemen Hunor találkozója
2011. 11. 24.

Hivatalos találkozóra kerül sor Orbán Viktor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke között, ma délután, Budapesten. A magas szintű, FIDESZ - RMDSZ találkozón a Szövetség részéről jelen lesz Kovács Péter főtitkár,
Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, Nagy Zoltán államtitkár, a Szövetségi Elnöki Hivatal kabinetigazgatója és Porcsalmi Bálint politikai tanácsadó.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Magyar-magyar

Erős Magyarországra van szükség - Kelemen Hunor szövetségi elnök felszólalása a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésén
2011. 11. 24.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, az erdélyi és a Kárpát-medencei magyaroknak az a közös érdekük, hogy Magyarország erős és hiteles legyen a régióban, tekintélye legyen Európában, mert akkor tudja segíteni a Kárpát-medencei magyarok érdekérvényesítését” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Magyar Állandó Értekezlet mai, plenáris ülésén, Budapesten. »

Címkék: Budapest, Kelemen Hunor, Magyar-magyar, Román-magyar

Az RMDSZ kormányzati szinten is fellép a nyárádszeredai per ügyében
2011. 11. 22.

- Az RMDSZ vezetői felkérték Emil Boc kormányfőt, utasítsa Marius Pascan Maros megyei prefektust, hogy vonja vissza a nyárádszeredai önkormányzati képviselők ellen indított perét – jelentette be Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke az Erdélyi Magyar Televízió „Metszet” című közéleti elemző műsorának adott interjújában kifejtette: ezzel az ok és indok nélküli lépéssel a prefektus túllépte a hatáskörét. - Az RMDSZ emellett minden jogi segítséget és asszisztenciát megad a nyárádszeredai önkormányzati képviselőknek – mondta a szövetségi elnök. 
»

Címkék: Kelemen Hunor, Kerekes Károly, Markó Béla, Maros

A transzilván szellemiség újabb, jeles személyiségének állítottak emléket - Csutak Vilmos szoboravató Sepsiszentgyörgyön
2011. 11. 20.

„Ismét egy olyan napon gyűlünk össze, amikor az erdélyi magyarság történelméből egy szeletet visszahozunk a köztudatba. Ezt tesszük több mint két évtizede, szerte Erdélyben” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter november 19-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön. »

Címkék: Kelemen Hunor, Sepsiszentgyörgy

Aktuálpolitikai kérdések a terítéken
2011. 11. 20.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter a háromszéki sajtó képviselőivel találkozott november 19-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön. A kötetlen hangulatú sajtóbeszélgetésen sorra kerültek a közvéleményt foglalkoztató témák: a jövő évi költségvetés, a választási rendszer, a magyar-magyar párbeszéd, de a kulturális tárca tevékenysége és tervei is. »

Címkék: Antal Árpád, Kelemen Hunor, Sepsiszentgyörgy, Tamás Sándor

Vitafórum a közigazgatási átszervezésről Marosvásárhelyen
2011. 11. 18.

“Románia 1968-as közigazgatási felosztását újra kell gondolni, de nem lehet egyik napról a másikra: ehhez közvitára, tanulmányokra van szükség” – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kós Károly Akadémia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett marosvásárhelyi vitaesten. A résztvevõk arra a kérdésre keresték a választ: van-e szükség közigazgatási átszervezésre Romániában? Az est házigazdája Markó Béla volt, elõadói pedig a szövetségi elnök mellett Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Csutak István fejlesztéspolitikai szakértõ, valamint Novák Zoltán történész.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Markó Béla, Régiók átszervezése, Tamás Sándor

A Magyar Szórvány Napja - egyedülálló kezdeményezés a magyar nemzetközösségben
2011. 11. 12.

„Itt kell megvessük a lábunkat annak érdekében, hogy a szórvány ne tűnjön el, hogy a tömb megerősödjön, és ne szórványosodjon el” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton, Déván, a Magyar Szórvány Napjának megnyitóján. Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének a napját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveztek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Hunyad, Kelemen Hunor, Szórvány, Tamás Sándor, Winkler Gyula

Kelemen Hunor szövetségi elnök közleménye a népszámlálás lezárulta alkalmából
2011. 11. 1.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében köszönetemet fejezem ki a romániai magyarok felelősségteljes hozzáállásáért, amit a népszámlálási folyamat során tanúsítottak. A Szövetség üzenete, amelyben a nemzetiségünk, anyanyelvünk, illetve felekezeti hovatartozásunk büszke és bátor vállalására biztattunk, csak úgy tudott elérni minden magyar emberhez, ha ebben a helyi magyar közösségek tagjai is segítettek nekünk. A magyar családok pozitívan válaszoltak az RMDSZ felkérésére, és ezáltal bebizonyosodott, hogy a minden magyar számít nem csak egy szlogen, hanem egy mozgalmi jellegű hívó szó is.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Népszámlálás

Kelemen Hunor válasza a Fidesz - KDNP brüsszeli képviselőinek nyílt levelére
2011. 11. 1.

21 év után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség életében új fejezetet kezdtünk el idén februárban. Az elnökválasztáson elért több mint kétharmados többség arra kötelez, hogy őszinte partnerségre törekedjek mindazon pártokkal és szervezetekkel, akik hisznek a magyar ügyben, és elkötelezettek a Kárpát-medencei magyarságért. »

Címkék: Kelemen Hunor

"A bizalom kötelék, amely megerősíti a közösséget" - Kelemen Hunor szövetségi elnök a Reformáció ünnepén, Alsórákoson és Tatrangban
2011. 10. 31.

„Be kell lakni ezt a földet, nem szabad feladni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor az ünneplő alsórákosi közösségnek, amely református erődtemploma megépítésének 335. évfordulóját, valamint a reformációt ünnepelte október 30-án, vasárnap. Az RMDSZ szövetségi elnöke ünnepi beszédében utalt a helyi magyar közösség közelmúltban megélt nehézségeire, és kijelentette: ilyenkor a remény hangján kell szólni, arról kell beszélni, ami megerősíti a társadalmat, a szűkebb és tágabb közösséget.
»

Címkék: Brassó, Kelemen Hunor, Ünnep

Újabb rendellenességekre hívja fel az Országos Statisztikai Hivatal figyelmét az RMDSZ
2011. 10. 25.

Kelemen Hunor szövetségi elnök ismét levélben fordult Vergil Voineaguhoz, az Országos Statisztikai Hivatal elnökéhez, amelyben egy sor rendellenesség megoldását kéri. A hibák közül nagyon sokat az RMDSZ zöld vonalán jeleztek a lakosok, ugyanakkor a Szövetség területi és helyi szervezeteit is felkeresték panaszaikkal. Kelemen Hunor ma elküldött levelében jelezte, a szabálytalanságok egyrészt a népszámlálási biztosok viselkedésére vonatkoznak, másrészt a népszámlálási útmutató helytelen alkalmazására. »

Címkék: Kelemen Hunor, Népszámlálás

Az új tanügyi törvény világosan fogalmaz - A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetét ismertette Kelemen Hunor az Európa Tanács bizottságának
2011. 10. 20.

A Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről alkalmazását felügyelő Európa Tanács-i bizottság tagjait tájékoztatta ma, október 20-án, Bukarestben Kelemen Hunor szövetségi elnök. Bevezetőjében elmondta, amikor az új törvényt előkészítették, az RMDSZ szakemberei azt tartották szem előtt, hogy az óvodától az egyetemig biztosítani lehessen a kisebbségek nyelvén való oktatást. A bizottság tagjai kiemelt figyelmet szenteltek a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet elemzésére. »

Címkék: Kelemen Hunor, Oktatásügyek

A miniszterelnökhöz fordult Kelemen Hunor a népszámlálás ügyében
2011. 10. 17.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn személyesen tájékoztatta Emil Boc miniszterelnököt a népszámlálás kapcsán felmerült félretájékoztatásokról, három, a magyar közösség számára kiemelten fontos erdélyi nagyvárosban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron. Ezeken a településeken a megyei Statisztikai Hivatalok által tartott számlálóbiztosi képzéseken a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált kiképzők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak a kérdezéskor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak. »

Címkék: Kelemen Hunor, Népszámlálás

A Szórványban élők identitásának erősítése kiemelten fontos a Szövetség számára
2011. 10. 15.

A Szeben megyei RMDSZ választmány tagjaival és a magyar tisztségviselőkkel találkozott a medgyesi Millenium Házban Kelemen Hunor szövetségi elnök, Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke és Nagy Zoltán államtitkár, a Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat megnyitója előtt. Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke bemutatta a megyei szervezet jelenlegi prioritásait, külön kiemelve az anyanyelvű oktatást és a népszámlálást érintő problémákat. »

Címkék: Kelemen Hunor, Szeben

Szükséges a választási rendszer reformja - Az RMDSZ az arányos képviselet biztosítását szorgalmazza
2011. 10. 14.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség fenntartja az arányos képviseletet biztosító vegyes választási rendszer bevezetését – jelentette be mai kolozsvári sajtóértekezletén Kelemen Hunor. A Szövetség által a koalíciós partnerek elé terjesztett javaslat szerint a képviselőházi mandátumok 55-60%-át egyéni választókerületből, a többi mandátumot az országos listáról lehetne elnyerni, amelyre hasonlóképpen szavazni kellene. „Az RMDSZ javaslata szerint az országos listán csak olyan jelöltek szerepelhetnének, akik az ország valamely egyéni választókerületében is megméretkeznek” – tájékoztatott Kelemen. »

Címkék: Kelemen Hunor, RMDSZ

A Szövetség kéri a népszámlálási metodológia tiszteletben tartását
2011. 10. 14.

Az elmúlt napokban Maros és Bihar megyében tartott kérdezőbiztosi felkészítők során tévesen értelmezték a népszámlálás módszertanát – jelentette be mai sajtóértekezletén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Kelemen Hunor elmondta: a Szövetség határozottan kéri a népszámlálás metodológiájának tiszteletben tartását, ez ugyanis kimondja: ha valaki nincs személyesen jelen a kérdezésnél, a róla nyilatkozó családtag vagy háztartástag bediktálhatja az ő nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását. Ez abban az esetben is így történik, ha a nem jelenlévő személy a településen, az ország másik településén vagy akár külföldön tartózkodik. »

Címkék: Kelemen Hunor, Népszámlálás

Archívum »