Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Szilágy
Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

Fontos, hogy mindannyian megszámláltassunk!
2011. 10. 2.

A magyar identitás vállalásának fontosságára, ennek jövőre vonatkozó kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet az RMDSZ Főtitkársága által koordinált népszámlálás karaván szeptember 30. és október 1. között. A karavánt Kolozs megyében Máté András, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Dimény Emese ügyvezető elnök, valamint Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kísérte el, míg Szilágy megyében Lakatos Sándor, az RMDSZ Zilah-körzeti elnöke segítette a csapat munkáját, a Főtitkárság képviseletében pedig Horváth Anna és Bodor László főtitkár-helyettesek látogattak el a két megye településeire. »

Címkék: Kolozs, Népszámlálás, Szilágy

Újabb kulturális örökségvédelmi programot indít a szaktárca
2011. 9. 18.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter szeptember 18-án, vasárnap, az Európai Örökség Napján jelentette be, hogy az általa vezetett tárca újabb örökségvédelmi programokat indít el. A kulturális miniszter a Szilágy megyei Krasznán elmondta, kezdeményezi az „Épített örökségünk felmérése, védelme és hasznosítása” nevű programcsomagot. Ennek célja elsősorban számba venni mindazt, ami nem szerepel az országos a műemlékvédelmi listán, ám védelemre érdemes, s ugyanakkor egy olyan hasznosítási stratégia kidolgozása, amely magában foglalja a kulturális turizmust, a helyi termékek piacának kiszélesítését valamint új munkahelyek teremtését. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra, Szilágy

Eredményeket csak csapatmunkával érhetünk el - Ünnepi avatók és rendezvények a Sarmasági Napokon
2011. 8. 29.

A 11. Sarmasági Napok alkalmával szervezett ünnepségsorozaton vett részt vasárnap, augusztus 28-án Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese. A rendezvény keretén belül több, a község életében meghatározó szerepet játszó intézmény új, illetve felújított épületét is átadták: mostantól korszerű, európai standardoknak megfelelő polgármesteri hivatal, új orvosi rendelő és felújított művelődési otthon várja a szilágysági település lakóit. »

Címkék: Horváth Anna, RMDSZ, Szilágy

A valódi multikulturalitás egyenrangú kultúrák együttélését feltételezi - Interetnikus fórum a szilágysági ifjúsági fesztiválon
2011. 7. 18.

Az ötödik szilágysági ifjúsági fesztivál, a Youth Fest vendége volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki Multikulturalitás az Európai Unióban címmel tartott előadást az interetnikus fórum keretében egybegyűlt fiataloknak.
»

Címkék: Sógor Csaba, Szilágy

Az erdélyi magyarság csak önmagára számíthat
2011. 7. 2.

- Az ország adminisztratív átszervezéséről zajló viták egyetlen pozitív hozadéka az, hogy egyértelművé vált: az erdélyi magyarság képes megakadályozni az ellene irányuló szándékokat, és senki másra, csak önmagára számíthat az őt érintő fontos kérdések megoldásában – jelentette ki Markó Béla pénteken, Zilahon, a Szilágy megyei önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélésén. A miniszterelnök-helyettes két napos látogatása során a megyei RMDSZ-szervezet vezetőivel, többek között Seres Dénes elnökkel, Szilágyi Róbert István ügyvezető elnökkel, Fekete Szabó András frakcióvezetővel, polgármesterekkel, valamint a megye magyar prefektusával, Végh Sándorral találkozott, de legújabb köteteit is bemutatta a zilahi megyei múzeum kiállítótermében. Ez utóbbi eseményen közel kétszázan vettek részt. »

Címkék: Markó Béla, Szilágy

Ritka betegségek központját avatták fel Zilahon
2011. 6. 28.

„Idén júliusban az Egészségügyi Minisztérium kiegészíti a ritka betegségek kezelését biztosító országos alprogram költségvetését 8 millió lejjel, így a program keretében további 44, ritka betegségekben szenvedő páciens részesülhet kezelésben: 7 Hunter-kóros eset, 3 Harler-kórban szenvedő beteg, egy kongenitális fibrinogénhiánnyal diagnosztizált, továbbá 33, veleszületett elsődleges immundeficienciával küzdő beteg” – nyilatkozta Cseke Attila ma Zilahon.
»

Címkék: Cseke Attila, Egészségügy, Szilágy

Állami kitüntetés Fátyol Rudolfnak, az erdélyi zenei élet kiemelkedő tagjának
2011. 6. 27.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter a kulturális érdemrend lovagkeresztjét adta át Fátyol Rudolf István hegedűművésznek, a szatmárnémeti „Dinu Lipatti” Filharmónia igazgatójának vasárnap este a nagykárolyi Szőlős Fogadóban. Az ünnepségen Kelemen Hunor elmondta, egy olyan művésznek adhatja át ezt a kitüntetést, aki évtizedek óta hűséggel szolgálja a komolyzenét. „Számomra a zenészek mágusok, akik olyasvalamire képesek, amit mi, hétköznapi emberek nem tudunk megvalósítani. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra, RMDSZ, Szatmár, Szilágy

Nyílt év - Nyílt napok az RMDSZ Szilágy megyei szervezeténél
2011. 4. 14.

Az RMDSZ Főtitkársága által meghirdetett Nyílt év-Nyílt napok program keretén belül a Szövetség Szilágy megyei szervezete is megnyitja kapuit, és minden érdeklődő számára betekintést nyújt a szervezet mindennapi életébe, munkájába. A cél: közelebb hozni a Szövetséget az emberekhez, akik számára oly sokszor távolinak tűnik az érdekképviseleti szervezet élete – jelentette ma be Zilahon Szilágyi Róbert, a Szövetség Szilágy megyei ügyvezető elnöke. »

Címkék: Nyílt év, Szilágy

Kelemen Hunor szövetségi elnök: Március 15. az erdélyi magyarság folyamatos szabadságharcának ünnepe is!
2011. 3. 13.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezés-sorozatát a Szilágyságban kezdte Kelemen Hunor szövetségi elnök. Kárásztelek és Sarmaság után Lompért, Perecseny és Kraszna községekben is részt vett Kelemen Hunor a március 15-i megemlékező ünnepségeken, ahol koszorúzással és főhajtással tisztelgett a forradalom és szabadságharc hősei előtt. »

Címkék: Kelemen Hunor, Megemlékezés, Szilágy

Az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének közleménye
2011. 1. 5.

Az RMDSZ Szilágy megyei szervezete tiszteletben tartotta és tartja a mindenkori Magyar Országgyűlés döntéseit, és minden erejével és szakértelmével segíti azok alkalmazását, a lakosság tájékoztatását. Mintegy 20 éve folyamatosan ezt tette és teszi most is a szervezet, amikor több ezer kérvényt kezelt a hadifogságot elszenvedettek kárpótlási ügyeiben, amikor több tízezer Magyar Igazolvány igénylését intézte és az igazolványokat eljuttatta az érintettekhez, amikor több tízezer, magyar nyelven tanuló diák és pedagógus támogatási igénylését intézte a magyar hatóságok felé – amint ezt még novemberben továbbra is felajánlotta a magyarországi szakállamtitkárnak. »

Címkék: RMDSZ, Szilágy

Látogatható a Szilágy megyei RMDSZ honlapja
2010. 6. 22.

Beindította hivatalos honlapját az RMDSZ Szilágy megyei szervezete. A www.szilagyrmdsz.ro oldalon megtalálhatók a szervezettel és a szervezetépítéssel kapcsolatos hírek, ugyanakkor napvilágot látnak más olyan közhasznú információk is, amelyek a szilágysági magyar közösség érdekeit szolgálják. „Célunk, hogy ez egy életképes közösségi portál legyen, ahol mindenki megkapja a számára lényeges tudnivalókat” – fogalmazott az indítást követően Szilágyi Róbert, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének ügyvezető elnöke.
»

Címkék: Szilágy

Nem elég megnyerni a pályázatot, kell tudni lebonyolítani azokat - Borbély László Szilágy megyében
2010. 6. 14.

– Az Európai tagállamok között elsők vagyunk az infrastrukturális alapokra megkötött finanszírozási szerződések tekintetében, sajnos utolsók vagyunk az alapok lehívásában. Ez azt jelenti, hogy még nem tanultuk meg a pályázatok lebonyolításának menedzselését. – jelentette ki Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter Szilágy megyei látogatása alkalmával. »

Címkék: Borbély László, Szilágy

Biztonságosabb lesz a közlekedés Szilágy megyében
2010. 4. 27.

Beadványban fordult Seres Dénes Szilágy megyei képviselő a Szállításügyi Minisztérium és a Kormány fele ami a Szilágy megyei utak biztonságosabbá tételét illeti. Szilágy megyében ugyanis ebben az évben nem hivatalos információk szerint 17 súlyos és 8 halálos kimenetelű baleset történt.
»

Címkék: Seres Dénes, Szilágy

Van jövője a kis gazdaságoknak az Európai Unióban - Mezőgazdasági információs karaván indult Szilágy megyében
2010. 3. 29.

Az Európai Parlament (EP) Romániai Tájékoztató Irodája mezőgazdasági információs kampányt bonyolít le ezen a héten Szilágy megyében. A tájékoztató kampány ünnepélyes megnyitóval indult hétfőn, március 29-én Zilahon, majd az elkövetkező napokban információs pontok felavatásával folytatódik Zsibón, Szilágycsehben és Szilágysomlyón. »

Címkék: Európai Parlament, Mezőgazdaság, Sógor Csaba, Szilágy

Tervez a szilágysági ifjúság
2010. 2. 17.

„2010 eseményteli évnek ígérkezik a Szilágy megyei magyar ifjúság számára” – hangzott el a február 16.-i Szilágy megyei MIÉRT-küldöttgyűlés alkalmával.  A keddi találkozó keretében a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SZIT) elnöksége, valamint a jelen levő 27 tagszervezet képviselői a tavalyi eredmények számbavétele után, a 2010-es év feladatairól és kihívásairól tartott megbeszélést. »

Címkék: Ifjúság, Szilágy

Szilágy megyébe látogat Winkler Gyula
2010. 2. 17.

Szilágy megyébe látogat február 18-án Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Fiatalok a szilágysági fiatalokért című konferencián vesz rész Mocsolyán. »

Címkék: Szilágy, Winkler Gyula

Kelemen Hunor miniszter a Szilágy Megyei Kulturális, Vallásügyi és Örökségvédelmi Igazgatóság felavatásán
2010. 2. 12.

”Bármennyire megértőek vagyunk a műemlékvédelemre leosztott támogatás tekintetében, ezeknek a létesítmények gazdasági válság idején is naponta romlik az állapota. Ezért finanszírozási lehetőségeket kell találnunk legalább azok számára, amelyek halaszthatatlan beavatkozást igényelnek – jelentette ki Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter Zilahon, a Szilágy Megyei Kulturális, Vallásügyi és Örökségvédelmi Igazgatóság felavató ünnepségén. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra, Szilágy

Cseke Attila Szilágy megyében - Az első miniszteri vizit Zsibón és Szilágycsehben
2010. 2. 8.

„Soha nem járt még egészségügyi miniszter nálunk” – ezzel fogadták Cseke Attila tárcavezetőt minden városi és községi egészségügyi intézményben Szilágy megyében. A miniszter szombat délelőtt a megyei kórházat látogatta meg, délután Szilágycseh és Zsibó városi kórházaiban, este pedig a Kraszna községben működő krónikus betegeket ellátó kórházban tett látogatást.
»

Címkék: Cseke Attila, Egészségügy, Szilágy

Archívum »