Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: RMDSZ
RMDSZ által támogatott könyvek a Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásáron
2011. 11. 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség anyagi támogatásával megjelent könyvek is megtalálhatók a 18. Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár standjain – tájékoztatott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális kérdésekért felelős főtitkárhelyettese. A könyvvásárnak ezúttal is a bukaresti Romexpo ad otthont 2011. november 23–27 között. »

Címkék: Kultúra, RMDSZ

Kihelyezett frakcióülés: Nagyváradon tanácskoztak az RMDSZ szenátorai
2011. 11. 18.

Nagyváradon tartott kihelyezett ülést az RMDSZ Szenátusi frakciója, Cseke Attila szenátor meghívására. A találkozón a honatyák a következő időszak parlamenti prioritásairól tanácskoztak: a jövő évi költségvetés kidolgozásáról, a választási törvény változásáról, valamint a decentralizáció folytatásának feltétlen szükségességéről. »

Címkék: RMDSZ, Szenátus

Szórványstratégia és szemléletváltás - Hegedűs Csilla a Kolozsvári TV meghívottja volt
2011. 11. 18.

Az elmúlt húsz évben az RMDSZ politikájában, a „Minden magyar számít” szlogen alapján, a szórvány kiemelt helyet kapott. Nekünk minden magyar ember fontos, függetlenül attól, hogy faluban vagy nagyvárosban él – fogalmazott Hegedűs Csilla, az RMDSZ főtitkárhelyettese a Kolozsvári TV „Szórványstratégia és szemléletváltás” című műsorában. »

Címkék: Hegedüs Csilla, RMDSZ, Szórvány

A civil konzultáció első sikere
2011. 11. 16.

Sikeresen rajtol az a konzultációsorozat, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezett a szociális területen működő szervezetekkel. Az első eredmények ugyanis már az első találkozó során megvitatott téma, a szociális ellátást szabályozó kerettörvény kapcsán megmutatkoztak: két civil szervezet javaslatai, az RMDSZ képviselőinek köszönhetően, bekerültek a törvénytervezet új szövegébe – jelentette ki Tonk Gabriella, a konzultáció koordinátora. »

Címkék: Civil szféra, RMDSZ, Szociális

A szociális ellátás törvénytervezete a Képviselőházban
2011. 11. 16.

A Képviselőház cikkelyenként megvitatta a Szociális ellátás törvénytervezetét, amelyet kvórum hiányában még nem fogadott el. Nagy formátumú kerettörvény, ami teljes képet nyújt a román társadalom szociális problémáiról és azoknak orvoslati lehetőségeiről. Kevesebb pénzből , mint eddig, de kétségkívül célirányosabban. Az EU elvárásoknak megfelelően, de tagadhatatlanul a Nemzetközi Valutaalap szorításában, a kormány csökkenteni kényszerült az állam költségvetési kiadásait, így  a szociális kiadásokat is. »

Címkék: Képviselőház, RMDSZ, Szociális

Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában - ülésezett az RMDSZ Főtitkársága
2011. 11. 14.

A Magyar Szórvány Napja alkalmával elfogadott Zárónyilatkozat irányelveinek megvalósíthatósága szerepelt az RMDSZ Főtitkárságának mai, november 14-i ülésének napirendjén. A gyűlést követően Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: „Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában, meg kell őrizni, és tovább kell fejleszteni az eddigi eredményeket, azonban a legnagyobb kihívásnak a nagyvárosi szórványok feltérképezését, a sajátos helyzetüknek megfelelő programok kidolgozását tartjuk. »

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter, RMDSZ, Szórvány

A Magyar Szórvány Napja alkalmából szervezett szórványkonferencia zárónyilatkozata
2011. 11. 13.

A RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor fejedelem születésének napját, az Összefogás jegyében, a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Kitűnő alkalom ez arra, hogy leltárt készítsünk: vegyük számba eddigi megvalósításainkat, térképezzük fel további teendőinket, tűzzük ki céljainkat.
»

Címkék: RMDSZ, Szórvány

Újabb társadalomszervezői tevékenységet indít útjára az RMDSZ Főtitkársága
2011. 10. 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkársága 2011. októberében elindítja azt a széleskörű konzultációs folyamatot, melynek célja az erdélyi magyar közösségben, közösségért tevékenykedő civil szervezetek minél közvetlenebb bevonása a törvényhozási folyamatba – jelentette be Kovács Péter. A Szövetség főtitkára szerint a társadalmi párbeszéd hozzásegít ahhoz, hogy a civil szervezetek által felhalmozott értékes, gyakorlati tapasztalatra épülő tudás a jogszabályokban is tükröződjön. »

Címkék: Főtitkárság, Kormányzás, Parlament, RMDSZ

Atlétikaverseny - magas színvonalon
2011. 10. 24.

Hetedik alkalommal került sor a „Péter László” Atlétika Emlékversenyre, amely október 21-22. között zajlott Zilahon. A Communitas Alapítvány és az RMDSZ Főtitkársága által szervezett kétnapos eseményre Szilágy, Kolozs, Hargita, és Kovászna megyéből érkeztek csapatok. »

Címkék: Ifjúság, RMDSZ, Sport

Az RMDSZ támogatja a székely termelőket
2011. 10. 20.

Kelemen Hunor szövetségi elnök október 20-án, csütörtökön látogatást tett Bukarestben, az IndAgra nemzetközi agrárvásár Székelyföld-standjánál. Az ötnapos rendezvényen Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa szervezésében, tavalyhoz hasonlóan, ismét együtt jelentek meg a székelyföldi termelők portékáikkal. »

Címkék: Mezőgazdaság, RMDSZ, Székelyföld

Az RMDSZ Főtitkárságán járt az Európa Tanács küldöttsége
2011. 10. 18.

Az elmúlt években jelentős eredményeket értünk el a kisebbségi jogok terén, de még sok a megoldásra váró kérdés – jelentette ki Kovács Péter ma Kolozsváron. Az RMDSZ főtitkára a Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről alkalmazását felügyelő Európa Tanács-i bizottság tagjaival találkozott. A kétoldalú megbeszélésen a Szövetség részéről jelen voltak Magyari Tivadar és Bodor László főtitkárhelyettesek, valamint Miklósi Ildikó sajtótanácsos is. »

Címkék: Bodor László, Európa Tanács, Főtitkárság, Magyari Tivadar, RMDSZ

Minden magyar számít! - Erdély különböző településein a Szövetség képviselői
2011. 10. 17.

Az elkövetkező napokban folytatja útját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálás karavánja, valamint a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szórványkaravánja. Ezek Erdély különböző településein hívják fel a figyelmet a népszámlálás fontosságára, valamint arra, hogy mindenki vállalja fel nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását. »

Címkék: Bodor László, Hegedüs Csilla, Horváth Anna, Magyari Tivadar, Népszámlálás, RMDSZ, Székely István

Szükséges a választási rendszer reformja - Az RMDSZ az arányos képviselet biztosítását szorgalmazza
2011. 10. 14.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség fenntartja az arányos képviseletet biztosító vegyes választási rendszer bevezetését – jelentette be mai kolozsvári sajtóértekezletén Kelemen Hunor. A Szövetség által a koalíciós partnerek elé terjesztett javaslat szerint a képviselőházi mandátumok 55-60%-át egyéni választókerületből, a többi mandátumot az országos listáról lehetne elnyerni, amelyre hasonlóképpen szavazni kellene. „Az RMDSZ javaslata szerint az országos listán csak olyan jelöltek szerepelhetnének, akik az ország valamely egyéni választókerületében is megméretkeznek” – tájékoztatott Kelemen. »

Címkék: Kelemen Hunor, RMDSZ

Makovecz Imre halálára
2011. 9. 27.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megdöbbenéssel értesült Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakjának hirtelen haláláról. Makovecz Imre az a kortárs magyar építész volt, akinek a hatása a leginkább érződik a Kárpát-medencei magyarlakta településeken. Az építészet klasszikus értelemben vett vonalát követte, nem csak épületeket, tereket, hanem emberléptékű életteret álmodott és valósított meg. »

Címkék: Részvétnyilvánítás, RMDSZ

A MOGYE ügyében szólalt fel Sógor Csaba Strasbourgban
2011. 9. 27.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, kedden, folyó év szeptember 26-án Strasbourgban, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő napirenden kívüli felszólalásával a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának ügyére irányította a figyelmet. »

Címkék: Oktatásügyek, RMDSZ

Winkler: Ne mélyüljenek el az Európai Unióban meglévő választóvonalak
2011. 9. 23.

Az Európai Unión belüli új választóvonalak kialakulásának és a meglévő különbségek elmélyülésének veszélyére figyelmeztetett Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az Európai Néppárt képviselőcsoportjának Bukarestben rendezett nyári egyetemén. Winkler Gyula véleménye szerint az említett jelenségek leküzdésének egyik eszköze az egységes európai piac megerősítése.
»

Címkék: EPP, RMDSZ, Winkler Gyula

Az Európai Néppárt az egységes magyar képviseletet támogatja
2011. 9. 22.

Az RMDSZ politikai szerepvállalásáról, a román-magyar politikai kapcsolatokról, a romániai magyar kisebbség jogairól és törekvéseiről folytatott kétoldalú megbeszélést Kelemen Hunor szövetségi elnök Wilfried Martenssel, az Európai Néppárt elnökével ma, szeptember 22-én, Bukarestben. Az RMDSZ-t a szövetségi elnök mellett Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők, Korodi Attila, a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke és Nagy Zoltán államtitkár, a Szövetségi Elnöki Hivatal kabinetigazgatója képviselte.
»

Címkék: EPP, Kelemen Hunor, Korodi Attila, Nagy Zoltán, RMDSZ, Sógor Csaba, Wilfried Martens, Winkler Gyula

Közérdekű üzenet a Quimby erdélyi koncertkörútján: Minden magyar számít!
2011. 9. 21.

Az októberi népszámlálás fontosságára is szeretnék felhívni a rajongók figyelmét a Quimby erdélyi turnéjának szervezői. Mint ismeretes, a rendkívül népszerű együttes 2011. október 5-8. között négy erdélyi nagyvárosban lép fel: október 5-én Marosvásárhelyen, 6-án Kolozsváron, 7-én Székelyudvarhelyen, 8-án pedig Nagyváradon. »

Címkék: Kovács Péter, Népszámlálás, RMDSZ

Gyerekotthonban nevelkedett magyar egyetemisták számára szervez klubot az RMDSZ Főtitkársága
2011. 9. 19.

A Főtitkárság megalakulásakor megígértük, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a társadalomszervezési tevékenysége, ennek értelmében az idei tanévben folytatjuk az egy éve működő, szülők nélkül, állami gyerekotthonokban nevelkedett, jelenleg pedig Kolozsváron tanuló egyetemisták klubjának támogatását – jelentette be Kovács Péter 2011. szeptember 19-én. »

Címkék: Ifjúság, Kovács Péter, Oktatásügyek, RMDSZ, Szociális

Szövetségi Képviselők Tanácsa - a választási rendszer megváltoztatása az elkövetkező időszak legfontosabb kihívása az RMDSZ számára
2011. 9. 17.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi, szombati ülésén Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, az elmúlt 2-3 hónap politikai szempontból nem volt unalmas, egy olyan időszak volt, amikor a Szövetség által meghozott döntések a koalícióban és a kormányban befolyásolják a következő évek sorsát. »

Címkék: Borbély László, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Markó Béla, RMDSZ, SZKT

Archívum »