Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Népszámlálás
Van magyar jövő Erdélyben - a népszámlálási adatokról tartottak sajtótájékoztatót az RMDSZ Főtitkárságán
2011. 11. 21.

A 2011. évi népszámlálás részeredményei alapján megállapítható, hogy igenis van magyar jövő Erdélyben – jelentette ki Kovács Péter ma, november 21-én, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán tartott sajtóértekezleten. A Szövetség főtitkára, Székely István főtitkárhelyettes, a Szövetség népszámlálási munkacsoportjának vezetője, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád közösen elemezték a népszámlálás eddig ismert eredményeit, és vonták le a Szövetség által folytatott tájékoztató-tudatosító kampány konklúzióit.
»

Címkék: Antal Árpád, Főtitkárság, Kovács Péter, Népszámlálás, Székely István

Részleges népszámlálási adatok ismertetése az RMDSZ Főtitkárságán
2011. 11. 20.

2011. november 21-én, hétfőn, 12 órától a magyar sajtó képviselői számára tartanak tájékoztatást Kolozsváron, az RMDSZ Főtitkárságán.
»

Címkék: Főtitkárság, Népszámlálás

Kelemen Hunor szövetségi elnök közleménye a népszámlálás lezárulta alkalmából
2011. 11. 1.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében köszönetemet fejezem ki a romániai magyarok felelősségteljes hozzáállásáért, amit a népszámlálási folyamat során tanúsítottak. A Szövetség üzenete, amelyben a nemzetiségünk, anyanyelvünk, illetve felekezeti hovatartozásunk büszke és bátor vállalására biztattunk, csak úgy tudott elérni minden magyar emberhez, ha ebben a helyi magyar közösségek tagjai is segítettek nekünk. A magyar családok pozitívan válaszoltak az RMDSZ felkérésére, és ezáltal bebizonyosodott, hogy a minden magyar számít nem csak egy szlogen, hanem egy mozgalmi jellegű hívó szó is.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Népszámlálás

Akit még nem számoltak meg, keresse fel a polgármesteri hivatalt!
2011. 10. 30.

Akit mind a mai napig nem számoltak meg, felkérjük, hogy hétfőn, október 31-én személyesen menjen el a polgármesteri hivatalba és adja meg az adatait – nyilatkozta Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy az október 31-i határidőre a számlálóbiztosok nem jutnak el minden háztartásba, ezért több polgármesteri hivatalban külön ügyfélszolgálatot működtetnek, ahol a népszámlálási adatokat regisztrálják. A minden magyar számít szlogenünk a népszámlálás utolsó napján is aktuális, hiszen fontos, hogy minden magyar embert nyilvántartásba vegyenek – mondta a politikus. »

Címkék: Kovács Péter, Népszámlálás

Kötelező a személyi szám megadása a népszámlálás során
2011. 10. 25.

Ma délben a Statisztikai Hivatal bejelentette: a népszámlálás során kötelező módon be kell diktálni a személyi számot (CNP) is – nyilatkozta ma Kolozsváron Kovács Péter. A Szövetség főtitkára a Statisztikai Hivatal bejelentésére reagálva sajnálatosnak tartotta, hogy az elmúlt napokban fokozott bizonytalanság alakult ki mind a számlálóbiztosokban, mind a lakosságban amiatt, hogy szükséges-e vagy sem a személyi szám megadása. Ezzel kapcsolatosan ugyanis állandóan ellentmondó bejelentések hangzottak el. „A népszámlálás metodológiájában az áll, hogy a személyi szám bediktálása nem kötelező, ezt jelentette be az elmúlt napokban a Statisztikai Hivatal is. »

Címkék: Kovács Péter, Népszámlálás

Újabb rendellenességekre hívja fel az Országos Statisztikai Hivatal figyelmét az RMDSZ
2011. 10. 25.

Kelemen Hunor szövetségi elnök ismét levélben fordult Vergil Voineaguhoz, az Országos Statisztikai Hivatal elnökéhez, amelyben egy sor rendellenesség megoldását kéri. A hibák közül nagyon sokat az RMDSZ zöld vonalán jeleztek a lakosok, ugyanakkor a Szövetség területi és helyi szervezeteit is felkeresték panaszaikkal. Kelemen Hunor ma elküldött levelében jelezte, a szabálytalanságok egyrészt a népszámlálási biztosok viselkedésére vonatkoznak, másrészt a népszámlálási útmutató helytelen alkalmazására. »

Címkék: Kelemen Hunor, Népszámlálás

Továbbra is sok a népszámlálással kapcsolatos panasz
2011. 10. 24.

További problémákat jeleztek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által működtetett zöld vonalon mindazok a romániai magyarok, akik valamilyen rendellenességet tapasztaltak vagy akadályba ütköztek a népszámlálás során. A felmerülő gondok között általános jellegűek is vannak, de továbbra is az etno-kulturális adatokkal kapcsolatos visszaéléseket nehezményezik a legtöbben. »

Címkék: Népszámlálás

Mutassuk meg szórványban is, hogy magyarok vagyunk! - Szórványkaraván negyedszerre
2011. 10. 24.

Hat nap, hat megye és 1800 km után Medgyesen zárult az idei szórványkaraván. A Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság közös rendezvénysorozata kettős céllal indult útjára: kulturális szórakozási lehetőséget teremteni olyan településeken, ahol ritkábban van hasonló esemény, illetve felhívni a lakosság figyelmét a népszámlálás legfontosabb tudnivalóira. »

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

Folyamatosan jelzik a visszaéléseket az RMDSZ zöld vonalán
2011. 10. 23.

A hétvége folyamán is működtetett telefonos ügyelet során elsősorban az etno-kulturális adatokkal kapcsolatos visszaéléseket jeleztek a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnél – nyilatkozta Kolozsváron Kovács Péter. A főtitkár szerint a Szövetség munkatársainak az időben jelzett problémákat sikerült orvosolniuk, hiszen a panasztevőknek minden esetben igazuk volt. »

Címkék: Népszámlálás

Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

Sógor: tíz évre határozza meg az életünket a népszámlálás eredménye
2011. 10. 22.

Az RMDSZ népszámlálási karavánjának utolsó hétvégéjén Maros megyébe látogatott el a szövetség önkéntescsapata. A karaván október 21-én Radnóton és Marosludason is megfordult, ahol lakossági fórum keretén belül Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, valamint Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese nyomatékosította a helyi magyarok számára a népszámlálás fontosságát. »

Címkék: Maros, Népszámlálás, Sógor Csaba, Székely István

További rendellenességeket jeleznek a magyar megkérdezettek
2011. 10. 21.

Folyamatosan érkeznek Erdély különböző településeiről a népszámlálási rendellenségekről szóló bejelentések. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által működtetett zöld számon legtöbben azt jelzik, hogy a népszámlálási biztosok nem hajlandóak beírni a nemzetiséget, vagy csak többszöri felszólítás után teszik azt meg. Gyakori panaszként fogalmazódik meg az is, hogy a nemzetiséget csak ceruzával jegyzik, vagy csak kódot írnak be, annak ellenére, hogy azt kötelező módon betűkkel kell kiírni. Hasonló eseteket jeleztek ma Temesvárról, Kolozsvárról, Jegenyéről, Szebenből, Marosvásárhelyről, Nagyváradról. »

Címkék: Népszámlálás

1400 km-ben a szórványkaraván a 4. napon
2011. 10. 21.

„Legyünk majd minél többen a népszámlálás után” – fogalmazott Kováts Krisztián, a Fehér megyei RMDSZ elnöke csütörtökön a zsúfolásig megtelt magyarlapádi kultúrotthonban, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván utolsó Fehér megyei állomásán. A szórványkaraván csapata előbb Torockóra és Torockószentgyörgyre látogatott el, majd Nagyenyed után Csombord, Magyarbece és Magyarlapád utcáit járták be a népszámlálási tájékoztatót osztó önkéntesek. Ezt követően értek Magyarlapádra, ahol a helyi kultúrotthonban hasonlóképpen népszámlálással kapcsolatos tájékoztatás hangzott el. »

Címkék: Fehér, Népszámlálás, Szórvány

A magyarság segítőkészségétől függ a népszámlálás kimenetele
2011. 10. 21.

Az RMDSZ országos népszámlálási kampányának keretén belül Szatmár és Máramaros megye után Maros megyében hívják fel a karaván önkéntesei a lakosság figyelmét a népszámláláson való részvétel fontosságára és arra, hogy bátran vállalják nemzeti identitásukat. »

Címkék: Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár

Rendellenességek Erdélyben a népszámlálás során
2011. 10. 20.

Rendellenességre hívta fel a figyelmet Marthy Mátyás, a Brassó megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség képviselője azzal kapcsolatban fordult a Brassó városi és megyei népszámlálási bizottsághoz, hogy október 19-én egy népszámlálási biztos egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre, és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal vezette fel, hogy ezekre nem kötelező válaszolni. A válaszadó jelezte, hogy nyilatkozni szeretne ezekről a kérdésekről, amit a népszámlálási biztos csak többszöri felszólításra volt tudomásul venni. »

Címkék: Arad, Bihar, Brassó, Háromszék, Kolozs, Népszámlálás

Minden magyar számít - Brüsszelben is!
2011. 10. 20.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Sógor Csaba és Winkler Gyula körlevélben fordultak a Brüsszelben dolgozó vagy tanuló magyar fiatalokhoz, tájékoztatva őket a népszámlálásra vonatkozó hasznos információkról. Winkler Gyula csütörtökön délután személyesen is találkozott a parlamentben az uniós intézményekben dolgozó erdélyi magyarokkal, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az otthon éppen megkezdődő népszámlálásra. »

Címkék: Brüsszel, Népszámlálás, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Vastaps a szórványkaravánnak Déván
2011. 10. 20.

„Közösségünk tíz évben egyszer mérettetik meg, és tíz évig e számok alapján döntik el, mekkora súlya van Romániában a magyarságnak, mennyire kell minket komolyan venni, mennyire számít ez a közösség” – fogalmazott Horváth Anna, az RMDSZ főtitkárhelyettese szerdán a dévai Művész Színházban, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván Hunyad megyei állomásán. »

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

"Minden egyes esetben valljuk meg nemzetiségünket, anyanyelvünket, felekezeti hovatartozásunkat!"
2011. 10. 19.

Október 22-én, kedden Arad megyébe érkezett a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván, mely ezúttal is a népszámlálás fontosságára hívta fel a figyelmet, de gazdag kulturális műsort is kínált az aradi Kultúrpalota közönségének. Kisiratoson és Nagyiratoson az önkéntesek tájékoztató füzeteket osztogattak, ugyanakkor szóban is felhívták a járókelők figyelmét az október 20-án kezdődő népszámlálás legfontosabb tudnivalóira. »

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

Utolsó hetéhez érkezett az RMDSZ népszámlálási karavánja
2011. 10. 19.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos tájékoztató kampányának keretén belül utolsó hetéhez érkezett a népszámlálás karaván, amely a következő napokban Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye szórvány településein népszerűsíti a magyarság vállalásának fontosságát. »

Címkék: Fehér, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár

A hiányzó családtagok etnikumáról is nyilatkozhatunk - Pontosít az Országos Statisztikai Hivatal
2011. 10. 19.

Figyelmeztette Bihar, Kolozs és Maros megye népszámlálási bizottságait az Országos Statisztikai Hivatal. Erről az intézmény elnöke, dr. Vergil Voineagu hivatalos levélben tájékoztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét. »

Címkék: Népszámlálás

Archívum »