Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Ünnep
550 éves Aldoboly
2011. 11. 21.

Aldoboly írásos említésének 550. évfordulóját ünnepelték a sepsiszéki faluban, vasárnap, november 20-án. »

Címkék: Háromszék, Tamás Sándor, Ünnep

"A bizalom kötelék, amely megerősíti a közösséget" - Kelemen Hunor szövetségi elnök a Reformáció ünnepén, Alsórákoson és Tatrangban
2011. 10. 31.

„Be kell lakni ezt a földet, nem szabad feladni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor az ünneplő alsórákosi közösségnek, amely református erődtemploma megépítésének 335. évfordulóját, valamint a reformációt ünnepelte október 30-án, vasárnap. Az RMDSZ szövetségi elnöke ünnepi beszédében utalt a helyi magyar közösség közelmúltban megélt nehézségeire, és kijelentette: ilyenkor a remény hangján kell szólni, arról kell beszélni, ami megerősíti a társadalmat, a szűkebb és tágabb közösséget.
»

Címkék: Brassó, Kelemen Hunor, Ünnep

Hétvégi események Hargita megyében
2011. 9. 19.

A sajtó fontosságáról, a társadalomban betöltött szerepéről beszélt a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) szombat esti gyergyószárhegyi díjkiosztó gáláján Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A gála a szakmai szervezet hagyományos évi táborának zárómomentuma volt. Az idei MÚRE-tábor 2011. szeptember 16–17. között zajlott Gyergyószárhegyen, a Kulturális és Művészeti Központban. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Ünnep

Visszakerült méltó helyére Cserei Mihály mellszobra - Falunapok keretében avatták fel Csíkrákos emlékparkját
2011. 9. 12.

Ismét Csíkrákos központját ékesíti Cserei Mihály mellszobra. A település híres szülöttjének adományok segítségével állítottak újra emléket. A neves történetíró új szobrát, az 1940-ben Szervátiusz Jenő szobrászművész által készített, idén restaurált kopjafát, valamint a szintén új köntösbe öltöztetett központi parkot a csíkrákosi kisboldogasszony falunapok keretében 2011. szeptember 9-én, pénteken adták át hivatalosan. »

Címkék: Csík, Sógor Csaba, Ünnep

I. Örmény Művészeti Fesztivál
2011. 9. 10.

Többnapos rendezvénysorozatot szerveznek szeptember 9–11. között a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom Kisboldogasszony-napi templombúcsúja köré. Az I. Örmény Művészeti Fesztiválon a nemzet történelmi, művészeti értékeiből kaphatnak szemelvényeket az érdeklődők. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Ünnep

Az erdélyi magyarságnak nemcsak kapnia kell a szülőföldtől, de adnia is - Keresztszentelés a deményházi búcsún
2011. 9. 5.

Keresztet szenteltek a deményházi búcsún. A nyárádmenti faluban egyházi méltóságok, RMDSZ-politikusok és önkormányzati vezetők, valamint többszáz résztetvő jelenlétében leplezték le a bronzból formázott corpust, amelyet az elismert marosvásárhelyi képzőművész, Gyarmathy János készített. - A deményházi Krisztus-szobor nemcsak egyházi kegyhely, hanem minden bizonnyal Erdély egyik kiemelkedő művészi értékű emlékműve is – hangzott el a rendezvényen. »

Címkék: Markó Béla, Maros, Ünnep

"Legyetek éberek!" - Megemlékezést tartottak a nyerges-tetői csata 162. évfordulóján
2011. 7. 31.

Valamennyi szónok az összefogás fontosságát hangsúlyozta a Nyerges-tetőn szervezett megemlékezésen, július 31-én, a nyerges-tetői csata 162. évfordulóján. A Csíkkozmás Polgármesteri Hivatala által szervezett eseményen Csík- és Kászonszék lakói emlékeztek. »

Címkék: Borboly Csaba, Székelyföld, Ünnep

Templomépítésének 200. évfordulóját ünnepelte a Bácsfalusi Evangélikus - Lutheránus Egyházközség
2011. 7. 25.

Kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal emlékezett a Bácsfalusi Evangélikus – Lutheránus Egyházközség 2011. július 23-24. között templomépítésének 200. évfordulójára. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kalmár Ferenc parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke és Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője is a bácsfalusiakkal ünnepelt.
»

Címkék: Markó Attila, Sógor Csaba, Ünnep

"Székelyföld azoké, akik hisznek benne" - 800 éves Miklósvár
2011. 7. 25.

„Sok és kevés is nyolcszáz esztendő, de amikor az ember kimondja meg is borzong kissé. Kevés, ha arra gondolunk, hogy nemrégiben pont itt Miklósváron töltötte be századik életévét egy bácsi, hiszen ebben a megvilágításban nyolc ember életéről beszélünk. Ha viszont úgy tekintünk erre a jubileumi momentumra, hogy nyolcszáz év egy nemzet történetében, akkor bizony rengeteg” – mutatott rá ünnepi felszólalásában Kelemen Hunor vasárnap Miklósváron, a település 800 éves fennállása alkalmából szervezett kétnapos ünnepségen, az ünnepi szentmisét követő emlékjelavatón és zászlószentelés alkalmából. »

Címkék: Háromszék, Kelemen Hunor, Tamás Sándor, Ünnep

Akkor lehet a magyar nemzet szabad, ha minden részében szabaddá válik - Magyar Szabadságért-díjat kapott Markó Béla
2011. 6. 20.

- Nem lehet egy ország szabad, ha a nemzet egésze nem szabad, különösen, ha az ország és a nemzet, az állam és nemzet nem esik egybe. Akkor lesz szabad a magyar nemzet, ha minden részében szabadon élheti meg a magyarságát Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban és Kárpátalján is - jelentette ki a Magyar Szabadságért-díj idei kitüntetettje, Markó Béla  költő, író, politikus vasárnap Gödöllőn. »

Címkék: Magyar-magyar, Markó Béla, Ünnep

Reneszánsz ünnep a Bethlen Gábor Kollégiumban
2011. 6. 17.

Közel húsz éves múltra tekint vissza a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium régizene- és táncegyüttese, a Collegium Gabrielense, amely  2011. június 16-án reneszánsz napot tartott a tanintézmény újonnan átadott konviktusában. Az iskolai rendezvény vendége volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is, aki évek óta részt vesz az intézmény keresztszülő programjában, mely a székelyföldi fiatalok taníttatását támogatja. »

Címkék: Fehér, Sógor Csaba, Ünnep

Kolozsvári Ünnepi Könyvhét: "A hagyományt a jövőben is éltetni kell, és éltetni is fogjuk"
2011. 6. 6.

Vasárnap, június 5-én délután véget ért a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, az RMDSZ Főtitkársága és a Romániai Magyar Könyves Céh által közösen megszervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A rendezvény az elmúlt pár nap leforgása alatt több helyszínen változatos kulturális programokkal, számos könyvbemutatóval, dedikálással és temérdek könyvvel várta a Mátyás szülőháza előtti térre látogatókat. »

Címkék: Kolozsvár, Kultúra, Ünnep

Gyerekek a Hunyad Megyei Magyar Napokon
2011. 6. 2.

Gyerekeké volt a főszerep a II. Hunyad Megyei Magyar Napok szerdai napján, Déván és Vajdahunyadon a Magyar Házban zajlottak a rendezvények, Lupényban és Petrozsényban Téglaszórásra került sor, míg Csernakeresztúron a tájház udvarán szervezték meg a gyereknapi programokat.
»

Címkék: Hunyad, Ünnep

Nemzeti Összetartozás Napja Háromszéken
2011. 6. 2.

Sajtótájékoztató keretén belül ismertette a hétvégi rendezvény részleteit Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tischler Ferenc a Háromszék Területi RMDSZ ügyvezető elnöke és Grüman Róbert a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke. A rendezvényt a Háromszék Területi RMDSZ és a Háromszéki Ifjúsági Tanács közösen szervezi meg Kézdivásárhelyen, Baróton, Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán. »

Címkék: Háromszék, Ünnep

Gyereknap megyeháza-látogatással - Kisiskolások szavaztak Hargita Megye Tanácsánál
2011. 6. 1.

Gyerekzsivajtól és muzsikaszótól volt hangos június elsején a csíkszeredai Szabadság tér a Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Anyák Egyesülete által szervezett gyereknapi rendezvényen. Csíki Csongor megyei tanácsos nyitotta meg délelőtt az egész napos eseményt, amelyen a gyerekek néptáncot és zumbát tanulhattak, aszfaltrajz-versenyen vehettek részt, mesét hallgathattak, bábszínházat nézhettek, a végén pedig a helyi Role együttes lépett fel. »

Címkék: Hargita, Ifjúság, Ünnep

Hunyad Megyei Magyar Napok - Ismerjük meg régi templomainkat
2011. 6. 1.

Dél-erdélyi építészeti emlékeket látogatott meg egy 34 tagú vajdahunyadi csoport, amely a régi templomokat járta végig Zsargó János református lelkész és Kun Árpád nyugalmazott református lelkész vezetésével. »

Címkék: Hunyad, Ünnep

Hunyad Megyei Magyar Napok - Reneszánsz nap Vajdahunyadon
2011. 5. 31.

Mátyás király udvarába repített vissza a hétfő délutáni reneszánsz nap, a Hunyadi-várban íjászbemutatón, lovagi tornán és korabeli úri mulatságon is részt vehetett a nagyérdemű.
»

Címkék: Hunyad, Ünnep

MIÉNK ITT A TÉR Vajdahunyadon
2011. 5. 31.

Vasárnap két településen vették birtokba a közteret a Hunyad megyei magyarok. Csernakeresztúron és Vajdahunyadon a központban zajlottak az események. »

Címkék: Hunyad, Ünnep

Szórványkonferencia a Hunyad Megyei Magyar Napok nyitórendezvénye
2011. 5. 27.

A II. Hunyad Megyei Magyar Napok szombaton 14 órakor a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban kezdődnek a második alkalommal megszervezett Összetartozunk szórványkonferenciával. A megnyitón részt vesz Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Dézsi Attila, Hunyad megye prefektusa és Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.
»

Címkék: Hunyad, Ünnep

MIÉNK ITT A TÉR Hunyad megyében is - Szombaton rajtol a II. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat
2011. 5. 24.

Szombaton kezdődik a II. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat, amely szórványvidéken a legnagyobb ilyen jellegű, egész megyét átfogó megmozdulás. A május 28-a és június 5-e között sorra kerülő eseménysorozat 23, magyarok lakta településen zajlik. »

Címkék: Hunyad, Ünnep

Archívum »