Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Főtitkárság
Könyvadományok a szórványnak
2011. 12. 2.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a „Minden magyar számít” mottó alatt indítja útjára azt a programot, amelynek keretén belül könyvadományokkal támogatja a magyar szórványiskolákat. »

Címkék: Bodor László, Főtitkárság, Kovács Péter

Van magyar jövő Erdélyben - a népszámlálási adatokról tartottak sajtótájékoztatót az RMDSZ Főtitkárságán
2011. 11. 21.

A 2011. évi népszámlálás részeredményei alapján megállapítható, hogy igenis van magyar jövő Erdélyben – jelentette ki Kovács Péter ma, november 21-én, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán tartott sajtóértekezleten. A Szövetség főtitkára, Székely István főtitkárhelyettes, a Szövetség népszámlálási munkacsoportjának vezetője, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád közösen elemezték a népszámlálás eddig ismert eredményeit, és vonták le a Szövetség által folytatott tájékoztató-tudatosító kampány konklúzióit.
»

Címkék: Antal Árpád, Főtitkárság, Kovács Péter, Népszámlálás, Székely István

Részleges népszámlálási adatok ismertetése az RMDSZ Főtitkárságán
2011. 11. 20.

2011. november 21-én, hétfőn, 12 órától a magyar sajtó képviselői számára tartanak tájékoztatást Kolozsváron, az RMDSZ Főtitkárságán.
»

Címkék: Főtitkárság, Népszámlálás

Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában - ülésezett az RMDSZ Főtitkársága
2011. 11. 14.

A Magyar Szórvány Napja alkalmával elfogadott Zárónyilatkozat irányelveinek megvalósíthatósága szerepelt az RMDSZ Főtitkárságának mai, november 14-i ülésének napirendjén. A gyűlést követően Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: „Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában, meg kell őrizni, és tovább kell fejleszteni az eddigi eredményeket, azonban a legnagyobb kihívásnak a nagyvárosi szórványok feltérképezését, a sajátos helyzetüknek megfelelő programok kidolgozását tartjuk. »

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter, RMDSZ, Szórvány

Újabb társadalomszervezői tevékenységet indít útjára az RMDSZ Főtitkársága
2011. 10. 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkársága 2011. októberében elindítja azt a széleskörű konzultációs folyamatot, melynek célja az erdélyi magyar közösségben, közösségért tevékenykedő civil szervezetek minél közvetlenebb bevonása a törvényhozási folyamatba – jelentette be Kovács Péter. A Szövetség főtitkára szerint a társadalmi párbeszéd hozzásegít ahhoz, hogy a civil szervezetek által felhalmozott értékes, gyakorlati tapasztalatra épülő tudás a jogszabályokban is tükröződjön. »

Címkék: Főtitkárság, Kormányzás, Parlament, RMDSZ

Az RMDSZ Főtitkárságán járt az Európa Tanács küldöttsége
2011. 10. 18.

Az elmúlt években jelentős eredményeket értünk el a kisebbségi jogok terén, de még sok a megoldásra váró kérdés – jelentette ki Kovács Péter ma Kolozsváron. Az RMDSZ főtitkára a Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről alkalmazását felügyelő Európa Tanács-i bizottság tagjaival találkozott. A kétoldalú megbeszélésen a Szövetség részéről jelen voltak Magyari Tivadar és Bodor László főtitkárhelyettesek, valamint Miklósi Ildikó sajtótanácsos is. »

Címkék: Bodor László, Európa Tanács, Főtitkárság, Magyari Tivadar, RMDSZ

Magyari Tivadar: a MOGYE román vezetősége úgy viselkedik, mint egy dacos óvodás
2011. 9. 14.

Az új oktatási törvény 135. cikkelyének alkalmazási módszertanát kell kérnünk a minisztériumtól – fogalmazott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese, 2011. szeptember 14-én, Kolozsváron, majd hozzátette: eredetileg a több tucat alkalmazási rendelet között kevés olyant tervezett a minisztérium, ami a felsőoktatásra vonatkozott, tekintettel az egyetemi autonómiákra. »

Címkék: Főtitkárság, Magyari Tivadar, Oktatásügyek

Ingyenesen hívható telefonvonalat működtet az RMDSZ a népszámlálás lebonyolításáig
2011. 8. 29.

Az RMDSZ Főtitkársága a mai naptól kezdve zöld vonalat üzemelt be, amely 2011. október végéig tartó népszámlálási folyamat lezárulásáig működik – jelentette be Kolozsváron Kovács Péter, a Szövetség főtitkára. A 0800-802009 számú telefonvonal által az a célunk, hogy a népszámlálást helyi szinten lebonyolító önkormányzatok mellett, a kérdező biztosok és a válaszadók számára is naprakész információkat nyújtsunk. »

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter, Népszámlálás, RMDSZ

Az RMDSZ Főtitkársága beazonosította az őszi prioritásokat
2011. 8. 23.

Kovács Péter főtitkár tájékoztatása szerint a népszámlálás, az Erdélyi és az Önkormányzati Konzultáció, az Építjük Erdélyt képzési program, valamint a szervezetépítés szerepelt az RMDSZ Főtitkárságának mai, kolozsvári ülésén.
»

Címkék: Erdélyi Konzultáció, Főtitkárság, Népszámlálás

Szórvány gyerekotthonokhoz jutottak a kolozsvári könyvadományok
2011. 6. 30.

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alkalmával az RMDSZ Főtitkársága könyvadományozási akciót szervezett a szórványban élő magyar iskolák, gyerekotthonok támogatása céljából. A kezdeményezés során, a kolozsvári lakosok jóvoltából a rendezvény végére több mint 100 új, illetve használt könyv gyűlt össze, melyeket az RMDSZ Főtitkársága a Possibilitas Alapítvány által működtetett Beszterce-Naszód megyei Szent Anna és Szent István gyerekotthonoknak juttatott el.
»

Címkék: Bodor László, Főtitkárság, Ifjúság, Kultúra, RMDSZ

Újdonságok az EU Táborban
2011. 6. 22.

Javában folynak a 8-ik EU Tábor előkészületi munkálatai: körvonalazódnak az előadások, zajlanak az egyeztetések, gyakorolnak a fellépők és gyűlnek a szabadidős tevékenységek. A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia EMTE hagyományos rendezvényének kezdetéig még két hét van hátra, amikor majd a „Transzilván jövőkép” témakörén belül a szakmai programok és szórakozási lehetőségek sokassága fogadja Marosfőn az ország minden területéről érkező fiatalokat.
»

Címkék: EU, Főtitkárság, Ifjúság, MIÉRT

50 fiatal vezető képzése zárult le az Erdélyt Építjük programban
2011. 6. 14.

Kedden, június 14-én véget ért az Építjük Erdélyt szórvány közösségi vezetőképző harmadik hete, mellyel egyben lezárult az RMDSZ Főtitkársága és a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett 18 hónapos országos képzéssorozat első szakasza. A közösségi vezetőképző tavaly novemberben, Székelyföldön vette kezdetét, majd idén márciustól Partiumban és szórványban folytatódott, minden térségben három egyhetes, más-más tematikára épülő képzést foglalva magába. »

Címkék: Főtitkárság, Ifjúság, Kovács Péter, MIÉRT, RMDSZ

A népszámlálásról nem elég beszélni: dolgozni is kell a megfelelő eredmény érdekében! - Ülésezett az RMDSZ főtitkársága
2011. 6. 9.

A népszámlálás előkészítése, az idei EU-tábor, valamint az RMDSZ főtitkársága által meghirdetett Nyílt Év első szakaszának kiértékelése szerepelt a testület tegnapi ülésén – tudtuk meg Kovács Péter főtitkártól. A népszámlálási kampány kapcsán elhangzott: megtörtént azoknak a településeknek a beazonosítása, ahol hangsúlyosan oda kell figyelni a népszámlálás kérdésére. Olyan településekről van szó, ahol a 2002. évi népszámlálás során a magyarok mért aránya 18,5-23 % közötti sávban mozgott. »

Címkék: Főtitkárság, Ifjúság, Kovács Péter, Népszámlálás

Mától lehet jelentkezni a 8. EU Táborba
2011. 6. 8.

„Mától, azaz június 8-tól július 1-ig várjuk a jelentkezéseket a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Főtitkársága és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának szervezésében, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság és a Hargita Megye Tanács társszervezésében, Marosfőn, július 5. és 10. között sorra kerülő nyolcadik EU Táborba” – ismertette Jakab Adorján, EU Tábor szervező, a mai kolozsvári sajtótájékoztatón.
»

Címkék: Főtitkárság, Ifjúság, MIÉRT

Megtartotta alakuló ülését a Szövetség Főtitkársága
2011. 5. 31.

Kovács Péter főtitkár, Bodor László, Horváth Anna, Hegedűs Csilla és Székely István főtitkár-helyettesek részvételével ma megtartotta alakuló ülését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkársága. A Főtitkárság kolozsvári székházában lezajlott tanácskozáson döntés született arra vonatkozóan, hogy a javában zajló Erdélyi Konzultáció, amelynek célja a magyarság céljainak, a Szövetséggel szembeni elvárásainak a feltérképezése, kiegészül egy átfogó önkormányzati konzultációval. »

Címkék: Bodor László, Főtitkárság, Hegedüs Csilla, Horváth Anna, Kovács Péter, Székely István

Építjük Erdélyt: Utolsó hét Partiumban
2011. 5. 25.

A mai nappal kezdődően kezdetét veszi az RMDSZ Főtitkársága és a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett Építjük Erdélyt országos képzéssorozat közösségi vezetőképzőjének utolsó partiumi hete Szilágycsehben. Az előző két hét alkalmával már összeszokott, 17 résztvevőből álló csapat a képzések záróakkordjaként hétfőig a kommunikációs készségek fejlesztésén, illetve a jövőbeni közös projektek megtervezésén dolgozik.
»

Címkék: Főtitkárság, Ifjúság, RMDSZ

Idén is várhatók magyar helyek a rendőrakadémián
2011. 5. 12.

Előreláthatóan az idén is lesznek magyar nemzetiségű fiatalok számára fenntartott helyek az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián – jelentette be ma Kolozsváron Kovács Péter. A Szövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ kezdeményezésére már az elmúlt évben 37 helyet írtak ki magyar anyanyelvű román állampolgárok számára a felsőoktatási intézményben. Az idén, nagy valószínűség szerint ismét lehetőségük lesz a tiszti pálya iránt érdeklődő magyar nemzetiségű fiataloknak, hogy számukra elkülönített helyekre felvételizzenek.
»

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter

Főtitkár-helyetteseket nevezett ki Kelemen Hunor
2011. 5. 5.

Hegedűs Csilla, Horváth Anna és Bodor László töltik be az elkövetkezőkben az RMDSZ főtitkár-helyettesi tisztségeit – jelentette be mai kolozsvári sajtóértekezletén Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki a három tisztségviselőt Kovács Péter főtitkár javaslatára nevezte ki. A döntést a június végén ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsának kell megerősítenie. »

Címkék: Főtitkárság, RMDSZ

Ötlettől a megvalósításig - projektmenedzsment a közösségi vezetőképzőn
2011. 4. 29.

Az RMDSZ Főtitkársága és a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett Építjük Erdélyt országos képzéssorozat szórvány és partiumi közösségi vezetőképzőjén az elmúlt napokban a projektmenedzsment került előtérbe. A második hét nyitóbeszélgetéseit követően a résztvevők folytatták a már elkezdett közös munkát és tanulást, melyek ez alkalommal a programok, projektek, közpolitikák, stratégiák, illetve a pályázatok területeire összpontosítanak.
»

Címkék: Főtitkárság, MIÉRT, RMDSZ

Szilágysomlyón és Medgyesen folytatódik az Építjük Erdélyt
2011. 4. 27.

Szerdán, április 27-én vette kezdetét az Építjük Erdélyt országos képzéssorozat partiumi és szórvány közösségi vezetőképzőjének második hete. A 17, illetve 15 személyből álló csapatok ezúttal Szilágysomlyón, valamint Medgyesen találkoztak a közel egy hetes intenzív tanulás és közös munka céljából.  »

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter

Archívum »