Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Székely István
Van magyar jövő Erdélyben - a népszámlálási adatokról tartottak sajtótájékoztatót az RMDSZ Főtitkárságán
2011. 11. 21.

A 2011. évi népszámlálás részeredményei alapján megállapítható, hogy igenis van magyar jövő Erdélyben – jelentette ki Kovács Péter ma, november 21-én, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán tartott sajtóértekezleten. A Szövetség főtitkára, Székely István főtitkárhelyettes, a Szövetség népszámlálási munkacsoportjának vezetője, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád közösen elemezték a népszámlálás eddig ismert eredményeit, és vonták le a Szövetség által folytatott tájékoztató-tudatosító kampány konklúzióit.
»

Címkék: Antal Árpád, Főtitkárság, Kovács Péter, Népszámlálás, Székely István

Sógor: tíz évre határozza meg az életünket a népszámlálás eredménye
2011. 10. 22.

Az RMDSZ népszámlálási karavánjának utolsó hétvégéjén Maros megyébe látogatott el a szövetség önkéntescsapata. A karaván október 21-én Radnóton és Marosludason is megfordult, ahol lakossági fórum keretén belül Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, valamint Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese nyomatékosította a helyi magyarok számára a népszámlálás fontosságát. »

Címkék: Maros, Népszámlálás, Sógor Csaba, Székely István

Minden magyar számít! - Erdély különböző településein a Szövetség képviselői
2011. 10. 17.

Az elkövetkező napokban folytatja útját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálás karavánja, valamint a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szórványkaravánja. Ezek Erdély különböző településein hívják fel a figyelmet a népszámlálás fontosságára, valamint arra, hogy mindenki vállalja fel nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását. »

Címkék: Bodor László, Hegedüs Csilla, Horváth Anna, Magyari Tivadar, Népszámlálás, RMDSZ, Székely István

A népszámlálás eredményeitől függ számos alapvető kisebbségi jog is - Kerekasztal beszélgetés a Kós Károly Akadámia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Televízió szervezésében
2011. 10. 2.

- A népszámlálás eredménye, „sikeressége” rendkívül fontos az erdélyi magyarság közérzete szempontjából, de ennek a szimbolikus üzeneten túl, konkrét, jogi tétje is van: a magyar közösség valós számától függ ugyanis több, az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó alapvető jog is – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes pénteken, Marosvásárhelyen tartott kerekasztal beszélgetésen. »

Címkék: Markó Béla, Népszámlálás, Székely István

Célegyenesbe érkezett a népszámlálási biztosok toborzása
2011. 8. 18.

Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese, a Szövetség népszámlálási munkacsoportjának vezetője ma részt vett a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül szervezett, népszámlásról szóló beszélgetésen. »

Címkék: Népszámlálás, Székely István

Pozitív demográfiai változások az erdélyi magyarság körében - Székely István demográfiai folyamatokról tartott előadást
2011. 7. 2.

Az erdélyi magyar társadalom demográfiai folyamatairól tartott előadást Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese június 30-án Homoródkarácsonyfalván. Itt a falugazdáknak a szociális kérdések megoldásában játszott szerepéről szerevezett tanácskozást Balázs Sándor, a Romániai Falugondnokok Szövetségének elnöke. A tanácskozáson népes magyarországi küldöttség is részt vett, amelyet Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkára vezetett. »

Címkék: Népszámlálás, Székely István

ETV: Nem csökken a magyarság számaránya Romániában
2011. 6. 8.

- Az elmúlt évek mérései azt igazolják, hogy a romániai magyar nők gyermekvállalási hajlandósága, különösen az egyetemet végzett nők esetében magasabb, mint a román nemzetiségű nők esetében, a kivándorlás mértéke pedig évek óta nagyobb a románoknál, mint a magyaroknál. Ez a két tényező minden valószínűség szerint ellensúlyozni tudja az asszimilációs folyamatokat, azaz a közelgő népszámlálás várható eredményei szerint a magyarság számaránya nem csökkent a román többségi nemzetéhez  képest – jelentette ki Székely István politológus az Erdélyi Magyar  Televízióban (ETV). »

Címkék: Székely István

Fókuszban a népszámlálás - Munkacsoportokat hoz létre a Szövetség
2011. 6. 3.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálási munkacsoportot hoz létre Nagyváradon és Marosvásárhelyen, annak érdekében, hogy az idei népszámlálás sikeres legyen. Ennek a tétje óriási, hiszen attól, hogy hányan vallják magukat magyarnak, függ az elkövetkező években többek között a magyar nyelv hivatalos használata, a magyarlakta településeknek juttatott támogatások mértéke, a magyarlakta régiók fejlődése – nyilatkozta ma Székely István azt követően, hogy a Szövetség Maros és Bihar megyei ügyvezető elnökével folytatott tárgyalásokat. »

Címkék: Népszámlálás, Székely István

Megtartotta alakuló ülését a Szövetség Főtitkársága
2011. 5. 31.

Kovács Péter főtitkár, Bodor László, Horváth Anna, Hegedűs Csilla és Székely István főtitkár-helyettesek részvételével ma megtartotta alakuló ülését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkársága. A Főtitkárság kolozsvári székházában lezajlott tanácskozáson döntés született arra vonatkozóan, hogy a javában zajló Erdélyi Konzultáció, amelynek célja a magyarság céljainak, a Szövetséggel szembeni elvárásainak a feltérképezése, kiegészül egy átfogó önkormányzati konzultációval. »

Címkék: Bodor László, Főtitkárság, Hegedüs Csilla, Horváth Anna, Kovács Péter, Székely István

Újabb főtitkár-helyettest nevezett ki Kelemen Hunor
2011. 5. 27.

Kelemen Hunor szövetségi elnök mai határozata szerint Székely István tölti be az RMDSZ Főtitkárságának Társadalomszervezésért felelős főosztályának vezetői tisztségét. A Kovács Péter javaslatára kinevezett főtitkár-helyettest az RMDSZ Alapszabályzata szerint a júniusban sorra kerülő Szövetségi Képviselők Tanácsának kell megerősítenie. »

Címkék: Kelemen Hunor, Székely István

Archívum »