Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Régiók átszervezése
Vitafórum a közigazgatási átszervezésről Marosvásárhelyen
2011. 11. 18.

“Románia 1968-as közigazgatási felosztását újra kell gondolni, de nem lehet egyik napról a másikra: ehhez közvitára, tanulmányokra van szükség” – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kós Károly Akadémia Alapítvány és az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett marosvásárhelyi vitaesten. A résztvevõk arra a kérdésre keresték a választ: van-e szükség közigazgatási átszervezésre Romániában? Az est házigazdája Markó Béla volt, elõadói pedig a szövetségi elnök mellett Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Csutak István fejlesztéspolitikai szakértõ, valamint Novák Zoltán történész.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Markó Béla, Régiók átszervezése, Tamás Sándor

Egységes álláspont a Szövetségi Képviselők Tanácsán
2011. 6. 25.

Egységes álláspont alakult ki a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülésén. A képviselők elsősorban a közigazgatási reformról, a kisebbségi törvényről és a Szövetség kormányzati szerepvállalásáról mondtak véleményt és alakítottak ki álláspontot. Az SZKT a képviselők mandátumának igazolásával és a testület elnökének megválasztásával indult, majd Kelemen Hunor szövetségi elnök az elmúlt fél év mérlegét vonta meg poltikai beszámolójában. »

Címkék: Borbély László, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Lakatos Péter, Markó Béla, Régiók átszervezése, RMDSZ, SZKT

A szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása a tagállamokat is kötelezi - Sógor Csaba a romániai regionalizációs problémáról az EP-ben
2011. 6. 24.

Romániában jelenleg olyan reformról folyik a vita, amely során a jelenlegi 41, megyének nevezett, NUTS 3-as szintű közigazgatási egységből nyolc NUTS 2-es szintű közigazgatási egység jönne létre, figyelmen kívül hagyva a gazdasági, szociális, kulturális realitásokat. A kérdést övező viták leginkább a romániai magyarságról szólnak, ez az őshonos nemzeti kisebbség a reform után ugyanis többé egyetlen közigazgatási egységben sem lenne többségben – dacára az Európa Tanácsvonatkozó egyezményében foglaltakkal –, így elvesztené önkormányzatiságának (self government) alapfeltételeit. »

Címkék: Európai Parlament, Régiók átszervezése, Sógor Csaba

Levélben fordult Borboly Csaba, megyeitanács-elnök Johannes Hahn európai biztoshoz
2011. 6. 21.

A jelenlegi 41 megyés közigazgatási rendszer 8 megyésre történő átalakítása kapcsán az elmúlt tíz napban számos pro- és kontra érv felmerült. Az átalakítást szorgalmazók egyik, mondhatni meghatározó érve az európai uniós fejlesztési rendszernek, politikának megfelelő közigazgatási rendszer kialakítása jelentette. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezért időszerűnek gondolja, hogy a fejlesztési kérdésekben legilletékesebb személyhez, Johannes Hahn regionális fejlesztéspolitikai biztoshoz forduljon, hogy álláspontját kérje, a közigazgatási rendszerhez kapcsolódó politikai vitában elhangzó érvek tisztázáshoz. »

Címkék: Borboly Csaba, Régiók átszervezése

A székelyföldi régió létrehozása nem etnikai, hanem fejlesztéspolitikai kérdés - Borboly Csaba szerint a román pártok közigazgatási felosztásra vonatkozó tervei a latin-amerikai modellt követik
2011. 6. 17.

Az RMDSZ-nek a fejlesztési régiók újraszervezésére vonatkozó tervét fejlesztéspolitikai, nem pedig etnikai szempontból kell vizsgálni – jelentette ki június 17-én, pénteken Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke csíkszeredai sajtótájékoztatóján. »

Címkék: Borboly Csaba, Régiók átszervezése, Székelyföld

Márton Árpád képviselő a közigazgatás átszervezéséről
2011. 6. 15.

Hamis az államelnök azon kijelentése, mely szerint az európai pénzek lehívása céljából a jelenlegi fejlesztési régiókat megyékké kell alakítani, figyelmeztetett keddi napirend előtti felszólalásában Márton Árpád képviselő. Amit tennünk kellene - és erre vonatkozóan kaptunk már figyelmeztetéseket – azon fejlesztési régiók módosítása, amelyek sem a lakosság számát tekintve, sem a megrajzolási mód vonatkozásában nem megfelelőek – hangsúlyozta a honatya. »

Címkék: Márton Árpád, Régiók átszervezése

Archívum »