Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Kolozs
A 2012-es választásokon is csak magunkra számíthatunk - Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kolozs Megyei Önkormányzati Tanácskozáson
2011. 12. 4.

Elsősorban az önkormányzatok szerepéről és súlyáról, valamint aktuálpolitikai témákról beszélt szombaton, december 3-án Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kolozs megyei Várfalván megtartott önkormányzati tanácskozáson, amelyen több mint 120 képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének elnöksége és a Főtitkárság munkatársai voltak jelen. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs

Együttműködési szerződés a partnerség jegyében - Hargita megye megerősítette kapcsolatát Aranyosszékkel
2011. 11. 20.

Tavaly október 8–9. között első ízben a Tordán megrendezett Összetartozunk szórványkonferencia fő mozzanatát a Hargita megye és Aranyosszék közötti együttműködési szerződés aláírása jelentette Hargita Megye Tanácsa közösségépítő programja keretében. A gyümölcsöző kapcsolat megerősítéséről újabb egy évre szóló szerződést írtak alá november 19-én a Tordán megrendezett Pedagógusok Fóruma megnyitóján.
»

Címkék: Hargita, Kolozs

Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

Rendellenességek Erdélyben a népszámlálás során
2011. 10. 20.

Rendellenességre hívta fel a figyelmet Marthy Mátyás, a Brassó megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség képviselője azzal kapcsolatban fordult a Brassó városi és megyei népszámlálási bizottsághoz, hogy október 19-én egy népszámlálási biztos egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre, és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal vezette fel, hogy ezekre nem kötelező válaszolni. A válaszadó jelezte, hogy nyilatkozni szeretne ezekről a kérdésekről, amit a népszámlálási biztos csak többszöri felszólításra volt tudomásul venni. »

Címkék: Arad, Bihar, Brassó, Háromszék, Kolozs, Népszámlálás

Fontos, hogy mindannyian megszámláltassunk!
2011. 10. 2.

A magyar identitás vállalásának fontosságára, ennek jövőre vonatkozó kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet az RMDSZ Főtitkársága által koordinált népszámlálás karaván szeptember 30. és október 1. között. A karavánt Kolozs megyében Máté András, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Dimény Emese ügyvezető elnök, valamint Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kísérte el, míg Szilágy megyében Lakatos Sándor, az RMDSZ Zilah-körzeti elnöke segítette a csapat munkáját, a Főtitkárság képviseletében pedig Horváth Anna és Bodor László főtitkár-helyettesek látogattak el a két megye településeire. »

Címkék: Kolozs, Népszámlálás, Szilágy

4250 km 14 nap alatt - Útjára indult az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 9. 30.

Pénteken, szeptember 30-án útjára indult Kolozsvárról az RMDSZ Főtitkársága által koordinált népszámlálási karaván, mely a következő hetekben, október 23-ig, 14 napon keresztül járja Erdély különböző vidékeit.
A karaván célja a 2011. október 20-31. közötti időszakban sorra kerülő népszámlálásról való tájékoztatás. Szeretnénk eljuttatni minden fontos technikai tudnivalót az emberekhez, arra buzdítva mindenkit, hogy bátran és büszkén vállalja magyar identitását, anyanyelvét, és vallási hovatartozását.” »

Címkék: Kolozs, Kovács Péter, Népszámlálás

Részvétnyilvánítás
2011. 8. 30.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendüléssel értesült kollégánk, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője, Pálffy Mózes Zoltán elhunytáról. Pálffy Mózes Zoltán az RMDSZ alapító tagja, 1989 decembere óta a Szövetség hiteles és fáradhatatlan munkatársaként tevékenykedett. 1996 és 2004 között a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának a tagja, 2004 és 2008 között pedig a Megyei Tanács alelnöke volt. 2008-tól az RMDSZ parlamenti képviselője, a Honvédelmi, közrend és nemzetbiztonsági szakbizottság tagja.
»

Címkék: Kolozs, Pálffy Mózes

Példamutató székiek: Kelemen Hunor szövetségi elnök Szent-Bertalan napján
2011. 8. 25.

Kelemen Hunor szövetségi elnök augusztus 24-én, szerdán részt vett Széken a Szent-Bertalan napja alkalmából tartott istentiszteleten és az ezt követő, a község központjában szervezett ünnepi programon. Minden év augusztus 24-én a székiek megemlékeznek az 1717-es tatárpusztításról, melynek fő színhelye a templom és környéke volt. A tatárok felgyújtották az egész települést és rengeteg embert legyilkoltak, sokat rabságba ejtettek és elhurcoltak. A fogságba esettek közül nagyon kevesen szabadultak ki, és akik megmenekültek, nagyrészük az akkor pusztító pestis áldozatává vált. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs, Megemlékezés

Kelemen Hunor kezdeményezésére megkezdődött a Házsongárdi temető műemléksírjainak a felmérése - Az első felmérést Hegedüs Csilla miniszteri tanácsos, az RMDSZ főtitkárhelyettese irányította -
2011. 6. 27.

A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Kolozs megyei igazgatósága és az általa felkért szakértők ma délelőtt megkezdték a kolozsvári Házsongárdi temető műemléksírjainak a felmérését. A nagyméretű akció – amelynek lebonyolítása a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik kiemelt prioritása – célja a lehető legmagasabb fokú védelem biztosítása a több mint 400 éves temető számára, amelyet 40 évvel ezelőtt nyilvánítottak műemlékké. »

Címkék: Hegedüs Csilla, Kelemen Hunor, Kolozs, Kultúra

Akadályozza a kolozsvári polgármester az RMDSZ által kezdeményezett Erdélyi Konzultációt!
2011. 6. 10.

A kolozsvári polgármesteri hivatal újabb magyarellenes megnyilvánulásának lehetünk tanúi. A hivatal büntetést ró ki az RMDSZ által kezdeményezett Erdélyi Konzultáció magyar nyelvű óriásplakátjainak kifüggesztése miatt. Jogi kiskapukat keresve, képzelt vádak megfogalmazása által, a magyar nyelvű hirdetések eltávolítására törekednek. »

Címkék: Erdélyi Konzultáció, Kolozs

Példaértékű műemlék-felújítás Kolozs megyében
2011. 6. 6.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter vasárnap este megtekintette a kolozsvári Kétágú templom tornyainak helyreállítási munkálatait, amelyek idén áprilisban kezdődtek el a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium támogatásával. A tárca fontosnak tartotta a templom felújítását, hisz annak építése és karbantartása mindeddig a felekezet tagjainak adományaiból történt, s emiatt is Kolozsvár magyar lakosságának egyik szívügye a templom.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs, Kultúra

A jövőt mi magunk, itthon teremetjük meg: Kelemen Hunor szövetségi elnök Detrehemtelepen
2011. 6. 5.

Az RMDSZ elnöke június 4-én, szombaton részt vett az Aranyosegerbegy határában zajló, a II. világháború során csatában elesett, és a detrehemtelepi református temetőben eltemetett hatvan honvéd emlékére állított kopjafás emlékmű avatóünnepségén. A detrehemtelepi és az aranyosegerbegyi magyarság nagy számban vett részt ezen a megemlékezésen, amelyet a tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság és a helyi RMDSZ szervezett. Az ünnepi istentisztelet után a résztvevők átvonultak a temetőbe, ahol felavatták a hatvan honvéd emlékére felállított kopjafát. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs

Új közösségi célokra van szükség - A Kolozs megyei Kisbácsban kezdődtek az idei márciusi ünnepségek
2011. 3. 13.

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek március 12-én Kisbácsban. A magyar nemzet legfontosabb szabadságharcának 163. évfordulóján a Kolozsvár melletti település magyar közösségével ünnepelt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, illetve Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. Az ünneplő közönség a 140 tagú szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjét követhette végig.
»

Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs, Megemlékezés, Sógor Csaba

A Kolozs megyei RMDSZ kinevezte pénzügyi felelősét a bonchidai választásokra
2010. 2. 3.

2010. február 02.-án a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Kolozs megyei vezetősége kinevezte a megyei szervezet pénzügyi felelősét, a 2010. február 21.-én megtartandó bonchidai (Kolozs megye) polgármester-választás kampányára, Horváth Anna közgazdász-jogász személyében.
»

Címkék: Kolozs, RMDSZ

Szék a kötelesség teljesítésének példáját mutatta meg nekünk - Az 1717. évi tatárjárásra emlékeztek Széken
2009. 8. 25.

Szék példája számos üzenetet hordoz magában, ezek közül legfontosabb a kötelesség teljesítésének példája. Az 1717. évi események, valamint az ezt követő évek megmutatták a széki ember erejét és rendkívüli kötelességtudatát: a szülőföldet nem csak akkor kell szeretni, amikor kapunk tőle valamit, hanem akkor is, amikor nekünk kell adnunk, nyújtanunk valamit – fogalmazott Markó Béla szövetségi elnök hétfőn, Szent-Bertalan napján Széken, a tatárjárás 292. évfordulójára rendezett megemlékezésen. Az RMDSZ elnöke mellett a rendezvényen jelen voltak Máté András Levente és Kötő József parlamenti képviselők, Fekete Emőke, a Kolozs megyei tanács elnöke, Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója, valamint László Attila Kolozs megyei elnök. »

Címkék: Kolozs, Megemlékezés

Annyian vagyunk, ahányan szavazunk - Sógor Csaba Kolozs megyében
2009. 5. 29.

Mezőkeszűbe, Mócsra, Vajdakamarásra, Búzára és Székre látogatott csütörtökön Kolozs megyei körútja során Sógor Csaba európai parlamenti képviselőjelölt. Búzán az összefogásnak köszönhetően lett magyar polgármester. Ezt a példát kell követni – jelentette ki az európai parlamenti képviselőjelölt ottjártakor. A székiek kettős örömmel fogadták Sógor Csabát: nem csak a képviselőjelölt, hanem a hetek óta várt eső is megérkezett a településre. A jelölt elmondta, mindig örömmel jön ide és dicséretesnek meg példamutatónak tartja a székiekek összefogását, akik román környezetben is megőrizték szokásaikat, viseletüket és falujuk integritását. »

Címkék: EP választások, Kampány, Kolozs, Sógor Csaba

Erdély újabb gyöngyszeme: a bonchidai Bánffy kastély - Sógor Csaba Kolozs megyében kampányol
2009. 5. 27.

„A bonchidai Bánffy-kastélyt is el kell vinnünk Brüsszelbe, mutassuk meg minél több embernek és lobbyzzunk annak érdekében, hogy minél több támogatás érkezzen a kastély helyreállítására” – jelentette ki Sógor Csaba azt követően, hogy Hegedűs Csilla programigazgató, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója megmutatta a Bánffy kastélyt.  »

Címkék: EP választások, Kampány, Kolozs, Sógor Csaba

7. Országos Gyűlését tartotta a Szabadelvű Kör
2009. 5. 25.

Vasárnap, 2009 május 24.-én Bonchidán, a műemléképület Bánffy-kastély konferenciatermében tartotta az RMDSZ liberális platformja, a Szabadelvű Kör 7. Országos Gyűlését. A fórum a platform legfelsőbb döntéshozó szerveként elfogadta az új alapszabályzatot és az új politikai program munkadokumentumát, új elnökséget választott és négy állásfoglalást fogadott el az erdélyi magyar társadalom és politikai élettel kapcsolatban. »

Címkék: Czika Tihamér, Eckstein-Kovács Péter, Kelemen Hunor, Kolozs, László Attila, Szabadelvű Kör

Archívum »