Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Fehér
Ülésezett a Fehér megyei Önkormányzati Tanács
2011. 11. 30.

2011. november 29-én a nagyenyedi Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban tartotta ülését a Fehér megyei Önkormányzati Tanács (FÖNT). »

Címkék: Fehér, Horváth Anna

Székelyföld a Szórványért
2011. 11. 14.

Kovászna és Fehér megye közel egy éves kapcsolatát ünnepélyes keretek között is szentesítették. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve a Dr. Szász Pál Egyesület és a Bod Péter Alapítvány elnökei együttműködési megállapodást írtak alá. Az eseménynek a nagyenyedi református vártemplom adott otthont vasárnap, a délelőtti istentiszteletet követően. »

Címkék: Fehér, Kovászna, Tamás Sándor

Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

1400 km-ben a szórványkaraván a 4. napon
2011. 10. 21.

„Legyünk majd minél többen a népszámlálás után” – fogalmazott Kováts Krisztián, a Fehér megyei RMDSZ elnöke csütörtökön a zsúfolásig megtelt magyarlapádi kultúrotthonban, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván utolsó Fehér megyei állomásán. A szórványkaraván csapata előbb Torockóra és Torockószentgyörgyre látogatott el, majd Nagyenyed után Csombord, Magyarbece és Magyarlapád utcáit járták be a népszámlálási tájékoztatót osztó önkéntesek. Ezt követően értek Magyarlapádra, ahol a helyi kultúrotthonban hasonlóképpen népszámlálással kapcsolatos tájékoztatás hangzott el. »

Címkék: Fehér, Népszámlálás, Szórvány

Utolsó hetéhez érkezett az RMDSZ népszámlálási karavánja
2011. 10. 19.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos tájékoztató kampányának keretén belül utolsó hetéhez érkezett a népszámlálás karaván, amely a következő napokban Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye szórvány településein népszerűsíti a magyarság vállalásának fontosságát. »

Címkék: Fehér, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár

Befejeződtek a gyulafehérvári székesegyház szentélyének restaurálási munkálatai
2011. 9. 29.

Ünnepi szentmise keretében adtak hálát a gyulafehérvári katolikus hívek, hogy sikerült elvégezni a középkori székesegyház 18. század közepén átalakított szentélyének a restaurálási munkálatait. Szeptember 29-én, Szent Mihálynak, a főegyházmegye és a gyulafehérvári székesegyház védőszentjének napján ünnepi szentmise keretében áldotta meg a katedrális felújított szentélyét Nm. és Ft. dr. Jakubinyi György érsek. .
»

Címkék: Fehér, Kelemen Hunor, Kultúra

Erdély legrégebbi templomának feltárását támogatja a Kelemen Hunor vezette Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium
2011. 8. 4.

Templomromra bukkantak a gyulafehérvári római katolikus székesegyház előtti téren, a jelenlegi főkaputól 24 méterre. Erről a helyszínen kutató, dr. Daniela Marcu Istrate vezette régészcsapat számolt be 2011. április 13-án. Az időközben két szakaszban (április–május, valamint június–augusztus) elvégzett feltárás nyomán bizonyossá vált: a templom a 10. században épült, ily módon ez Erdély legrégibb temploma, valószínűleg a Konstantinápolyban megkeresztelkedett Gyula alapította. »

Címkék: Fehér, Hegedüs Csilla, Kelemen Hunor, Kultúra

Állásfoglalás
2011. 6. 21.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan visszautasítja és elítéli azt a vandál tettet, amelyet a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektora ellen követtek el a hétvégén. Az Oláh Zoltán ellen elkövetett agresszió nem csak személye ellen szólt, hiszen az ittas állapotban lévő fiatalok magyarellenes szólamokat is kiabáltak, így az erdélyi magyarság egészét érintő vandalizmusnak vagyunk a tanúi. »

Címkék: Fehér, Kelemen Hunor, RMDSZ, Román-magyar

Reneszánsz ünnep a Bethlen Gábor Kollégiumban
2011. 6. 17.

Közel húsz éves múltra tekint vissza a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium régizene- és táncegyüttese, a Collegium Gabrielense, amely  2011. június 16-án reneszánsz napot tartott a tanintézmény újonnan átadott konviktusában. Az iskolai rendezvény vendége volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is, aki évek óta részt vesz az intézmény keresztszülő programjában, mely a székelyföldi fiatalok taníttatását támogatja. »

Címkék: Fehér, Sógor Csaba, Ünnep

A Brassó és Fehér megyei RMDSZ szervezetek Kelemen Hunort támogatják
2011. 1. 11.

A Fehér megyei RMDSZ Küldöttek Tanácsa hétfőn este gyűlt össze Nagyenyeden, ahol a küldöttek előtt bemutatkozott és rövid programismertetőt tartott Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter valamint Eckstein Kovács Péter. »

Címkék: Brassó, Eckstein-Kovács Péter, Fehér, Kelemen Hunor

Tavaszköszöntő gulyásfesztivál Nagyenyeden
2010. 4. 19.

A dr. Szász Pál Egyesület és az RMDSZ Fehér megyei szervezete gulyásfőző fesztivált szervez 2010 április 24-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel a dr. Szász Pál Magyar Közösségi Ház Egyesület udvarán (Nagyenyed, Malom utca 24 szám). A versenyen készítendő gulyáshoz a húst, a krumplit és a fát a szervezők biztosítják, a fűszereket valamint a többi kelléket a versenyzőknek kell magukkal hozniuk. »

Címkék: Fehér, Rendezvények

Új elnök a Fehér megyei RMDSZ élén
2009. 10. 5.

Kováts Krisztián, volt nagyenyedi alpolgármester a Fehér megyei RMDSZ új elnöke. A döntés október 2-án, Nagyenyeden, a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban tartott megyei tisztújító küldöttgyűlésen született. »

Címkék: Fehér, RMDSZ

Tanulás a közösség érdekében - Kelemen Hunor a Bethlen Gábor Kollégium tanévnyitó ünnepségén
2009. 9. 14.

„A Bethlen Gábor Kollégium mindig is az erdélyi szellemiség fellegvára volt, az maradt és ezután is az lesz” – ezekkel a szavakkal indította Kelemen Hunor beszédét Nagyenyeden, a református kollégium tanévnyitó ünnepségén. »

Címkék: Államfőjelölt, Fehér, Kelemen Hunor

Kovács: a Fehér megyei magyarság nélkül nem teljes az erdélyi magyarság
2009. 6. 1.

A Fehér megyei magyarság választásokon való részvétele mindig példaértékű volt: annak ellenére, hogy tudták, kevés esélyük van saját képviselő bejuttatására a bukaresti parlamentbe vagy a megyei tanácsba, mindig fegyelmezetten járultak az urnákhoz. Tették ezt annak tudatában, hogy szavazataikkal az erdélyi magyarság egységes képviseletét erősítik – fogalmazott Kovács Péter Nagyenyeden, a zsúfolásig megtelt művelődési házban. A Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje mellett itt jelen volt Kötő József is, aki parlamenti képviselőként felvállalta a Fehér megyei magyarság képviseletét, Rácz Levente, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, ugyanakkor fellépett a Maros Művészegyüttes is. »

Címkék: EP választások, Fehér, Kampány, Kovács Péter

Méltányos támogatási rendszert az erdélyi gazdáknak - Sógor Csaba Fehér megyében kampányolt
2009. 5. 26.

Közel tíz Fehér megyei településre vitte el kedden Sógor Csaba a Magyar Összefogás üzenetét. Az alig 2oo lelket számláló Nagymedvésen nagyszámú érdeklődő előtt beszélt a képviselőjelölt az Európai Unió megalakulásáról. „Az unió gondolata akkor született meg, amikor a nemzetek elfogadták, hogy nem legyőzni, hanem meggyőzni kell egymást. A csatát akkor tudjuk az erdélyi magyarok javára fordítani, ha magunk mellé tudjuk állítani a több mint 700 európai parlamenti képviselő többségét. Ebbe a harcba az emberek a választáskor tudnak bekapcsolódni, hiszen szavazatukkal befolyásolhatják az Európai Unió alakulását” – ismertette Sógor Csaba. »

Címkék: EP választások, Fehér, Mezőgazdaság, Sógor Csaba

Winkler: Mandátumunkat az erdélyi magyaroktól kapjuk
2009. 5. 18.

Eszközök kellenek a politikusok kezébe, az európai parlamenti képviselet egy ilyen eszköz - fogalmazott Winkler Gyula Torockón, ahol Fehér megyei kampánykörútját kezdte hétfő délelőtt. „Az RMDSZ-nek következetesen kell dolgoznia, eszközöket kell keresnie, most amikor már nem vagyunk tagjai a kormánynak, erős önkormányzatainkra támaszkodunk. Ezt a munkát most ki kell egészítenünk erős európai parlamenti képviselettel. Ugyanakkor úgy kell az ellenzéki szerepben bírálnia, amikor nem mennek az országban a dolgok rendesen, hogy javaslatokat, megoldásokat is megfogalmaz” – jelentette ki Winkler, aki szerint a jelenlegi kormányzattal az a legnagyobb gond, hogy nem kezeli a válságot, hanem épp, hogy generálja. »

Címkék: EP választások, Fehér, Kampány, Winkler Gyula

Kötő József a Maros megyei főtanfelügyelővel egyeztetett a beiskolázási tervről
2009. 1. 26.

A múlt hét végén Kötő József képviselő telefonon egyeztetett Ion Tuşnea Maros megyei főtanfelügyelővel az elfogadásra készülő 2009-2010-re beiskolázási tervről. »

Címkék: Fehér, , Oktatásügyek

Megemlékeztek az Alsó-Fehér vármegyei magyarellenes vérengzésekről - Sógor Csaba: nekünk hősi túlélőknek kell lennünk
2009. 1. 12.

A Fehér megyei RMDSZ szervezésében három napos rendezvénnyel emlékeztek meg az elmúlt hét végén az 1849 januárjában elkövetett magyarellenes vérengzések 160. évfordulójáról. »

Címkék: Fehér, Megemlékezés, Sógor Csaba

A Fehér megyei RMDSZ várja a képviselő- és szenátorjelöltek jelentkezését
2008. 7. 18.

A Fehér megyei RMDSZ 2008. augusztus 5. és 14. között várja a képviselő- és szenátorjelöltek jelentkezését. Információkkal a Fehér megyei RMDSZ nagyenyedi irodájában (Morii-Malom u. 24 szám, tel: 861258, e-mail: feher@rmdsz.ro) szolgálnak. »

Címkék: Fehér, Parlamenti választások, RMDSZ

Közös tervekről tanácskoztak Tordán Fehér és Kolozs megyei RMDSZ-es önkormányzati képviselők
2008. 5. 22.

A találkozó Rácz Levente és László Attila az RMDSZ Fehér, illetve Kolozs megyei elnökeinek kezdeményezésére jött létre. A megyei szervezetek elnökein kívül jelen volt Köble Csaba nagyenyedi tanácsos jelölt, Vincze András Felvinc alpolgármestere, Máté András Levente Kolozs megyei tanácselnökjelölt, Balázs-Bécsi Attila, Vákár István, Sztranyiczki Szilárd, Boros János és Szedilek Lenke megyei tanácsos jelöltek. »

Címkék: Fehér, Infrastruktúra, , Kolozs,

Archívum »