Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Bihar
Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

Rendellenességek Erdélyben a népszámlálás során
2011. 10. 20.

Rendellenességre hívta fel a figyelmet Marthy Mátyás, a Brassó megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség képviselője azzal kapcsolatban fordult a Brassó városi és megyei népszámlálási bizottsághoz, hogy október 19-én egy népszámlálási biztos egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre, és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal vezette fel, hogy ezekre nem kötelező válaszolni. A válaszadó jelezte, hogy nyilatkozni szeretne ezekről a kérdésekről, amit a népszámlálási biztos csak többszöri felszólításra volt tudomásul venni. »

Címkék: Arad, Bihar, Brassó, Háromszék, Kolozs, Népszámlálás

A népszámlálás az elkövetkező tíz év legfontosabb eseménye
2011. 10. 10.

Az elmúlt hétvége folyamán Arad és Bihar megye szórvány településein járt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálás karavánja, melynek célkitűzése arra buzdítani a magyar lakosságot, hogy a népszámlálás során bátran vállalja fel nemzeti, vallási és kulturális hovatartozását. A karaván önkénteseihez a Szövetség országos, megyei és helyi képviselői is csatlakoztak, akik a népszámlálás hasznos technikai tudnivalóit ismertették a beszélgetések során a véleményformálókkal.
»

Címkék: Arad, Bihar, Bognár Levente, Faragó Péter, Kovács Péter, Népszámlálás

Bihar és Arad megye szórvány településeivel folytatja útját az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 7.

Pénteken, október 7-én folytatja útját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálási tájékoztató és tudatosító karavánja, amely során ezúttal Bihar és Arad megye szórvány településeinek magyar lakosságát buzdítják nemzeti, vallási és kulturális hovatartozásának felvállalására a Szövetség képviselői és önkéntesei egyaránt. »

Címkék: Arad, Bihar, Népszámlálás

Egyedülálló kezdeményezések Nagyváradon a diákok és fiatalok érdekében
2011. 9. 29.

Országosan is példátlan kezdeményezések sorozatát folytatja a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-es frakciója legújabb, fiatalokat támogató programjával. »

Címkék: Bihar, Bíró Rozália, Ifjúság

Nagyváradon a "postakaraván" - Bihar megyei polgármesterekkel találkozott Moldován József államtitkár
2011. 5. 31.

Bihar megyei polgármesterekkel találkozott május 31-én, hétfőn Moldován József, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára. A Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke által moderált beszélgetésen – amelynek témája a jelenleg is zajló postai átszervezés volt – a megyei postavállalat vezetősége részéről részt vett Fehér Angéla igazgató is.
»

Címkék: Bihar, Moldován József

Március 15. a fiatalság ünnepe - Cseke Attila vasárnap Margittán ünnepelt
2010. 3. 14.

Március tizenötödike a fiatalság ünnepe, de a változás soha nem valósulhat meg az idősek bölcsessége nélkül – erről beszélt Cseke Attila egészségügyi miniszter Margittán. A Bihar megyei municípiumban a vasárnap délelőtti istentisztelet után ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek az 1848-as forradalomra.
»

Címkék: Bihar, Cseke Attila, Nemzeti ünnep

Magyar alprefektus Bihar megyében
2010. 2. 5.

A pénteki kormányülésen Emil Boc miniszterelnök aláírta Sarkadi Zsolt Csaba kinevezését Bihar megye alprefektusi tisztségébe.
»

Címkék: Bihar

A politika ne önmagáról szóljon Romániában - KELEMEN HUNOR Nagyváradon, Belényesen és Nagyszalontán
2009. 11. 11.

„A román államelnökjelöltek lefordítják a választási plakátjaikat magyarra, de ez nem üzenet, ez csupán udvarlás, szavazatgyűjtés. Valódi üzenet az lett volna, ha politikai programjaikba is beépítenek néhányat a magyarság céljai közül” – jelentette ki Nagyszalontán Kelemen Hunor. Az RMDSZ államelnökjelöltje azt hangsúlyozta a határ-menti kisvárosban megszervezett fórumon, hogy a magyarság döntheti el az államelnök-választás második fordulójában, hogy ki vezeti az országot a következő öt évben. »

Címkék: Államelnök, Bihar, Kampány, Kelemen Hunor

Cseke Attila interpellációja a miniszterelnökhöz - Mikor fizetik vissza az iskolások bérletének árát?
2009. 10. 5.

Azoknak az iskoláskorú gyerekeknek, akik lakhelyükön nem beiskolázhatók, a minisztérium fizeti a szállítási költségeket – legalábbis elméletben, mert a gyakorlatban ez idén nem történt meg. Erre vonatkozik Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-szenátor hétfői interpellációja a miniszterelnökhöz, annak ideiglenes tanügyminiszteri minőségben. »

Címkék: Bihar, Cseke Attila, Oktatásügyek

"Túl sok már a gyásznapunk!" - Október hatodikára emlékeztek Margittán
2009. 10. 5.

Évek óta hagyomány, hogy Margittán az október hatodikához közeli vasárnapon emlékeznek meg az aradi vértanúkról. Ebben az évben vasárnap, október negyedikén gyűlt össze a Bihar megyei kisváros magyarsága emlékezni az 1848-49-es forradalom vérbefojtására »

Címkék: Bihar, Cseke Attila

Cseke Attila javaslata: "Első szekér" kormányprogramot a bihariaknak!
2009. 9. 11.

“Nincsenek országútjaitok, hagyjatok fel az autósztrádával!” – ezt az üzenetet hagyta egy arra járó a DN 19B országút Bihar megyei szakaszán elhelyezett tájékoztató táblán.  Dólya közelében a tábla arra hívja fel a figyelmet, hogy az útszakaszon közlekednek az Észak-erdélyi autópálya – azóta félbehagyott – építkezésén dolgozó teherautók. Ez a környék volt a helyszíne Cseke Attila RMDSZ-szenátor csütörtöki sajtótájékoztatójának, miután a politikus az országút Szilágy megyei részét is bemutatta a sajtó képviselőinek. »

Címkék: Bihar, Cseke Attila

"A krízist nem az emberek egészségén kellene leverni"
2009. 9. 8.

„A patikák ettől a hónaptól nem tudnak már kiadni ingyenes és ártámogatott gyógyszereket, az Egészségügyi Minisztérium április óta nem fizette ki a szubvenciót. Miniszter Úr, mikor fogjuk ezt a kérdést egyszer s mindenkorra végre megoldani? Kérem, tájékoztasson, milyen konkrét lépéseket tesz a szaktárca, hogy megszüntesse a bizonytalanságot az ingyenes és kedvezményes gyógyszerek támogatási rendszerében” – fogalmaz Cseke Attila RMDSZ-szenátor a szakminiszterhez hétfőn intézett kérdésében. »

Címkék: Bihar, Cseke Attila, Egészségügy

Célba értek a vizitdíj-ellenes aláírások
2009. 9. 8.

Átadták az Egészségügyi Minisztériumban a vizitdíj bevezetése ellen tiltakozók aláírásait a Bihar megyei RMDSZ küldöttei. Cseke Attila szenátor és Derzsi Ákos képviselő hétfő délelőtt iktatta a szaktárcánál azt a csomagot, amely a több mint 11.000 aláírást tartalmazza. A bihariak üzenetét hordozó küldeményt korábban a Képviselőház és a Szenátus illetékes bizottságaihoz is eljuttatták a honatyák. »

Címkék: Bihar, Cseke Attila, Derzsi Ákos, Egészségügy

Ötven bihari utazik a dunaszerdahelyi nagygyűlésre: A Bihar megyei RMDSZ választmányának állásfoglalását viszik
2009. 8. 27.

Kiállunk a jogainkért címmel szeptember elsején a dunaszerdahelyi futballstadionban szervez nagygyűlést a Magyar Koalíció Pártja (MKP). Mint ismeretes, a Bihar megyei RMDSZ választmányának július végi, rendkívüli ülésén részt vett Duray Miklós, a MPK stratégiai alelnöke, Farkas Iván parlamenti képviselő, az MKP Országos Tanácsának elnöke, a civil szervezetek képviseletében Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők szövetségének vezetője és Nagy Péter, az MKP ifjúsági tagozatnak elnöke, akik tájékoztatták a jelenlévőket a szeptember 1-jétől életbe lépő nyelvtörvény rendelkezéseiről. Ezt követően született az a kezdeményezés, amelynek eredményeképpen a területi RMDSZ-szervezetek, a történelmi egyházak és civil szervezetek képviselői is a bihariak, és általuk a szlovákiai magyarok mellé álltak. »

Címkék: Bihar, Nyelvi jogok

Érsemjéni Falunapok: Fráter-szobrot avattak a bihari szülőfaluban
2009. 8. 24.

A múltnak, jelennek és jövőnek egyaránt fontos szerepe van, ezért jó, ha mindegyik jelen van  életünkben – erről beszélt Cseke Attila szenátor Érsemjénben vasárnap délelőtt. A Bihar megyei község központi parkjában a település nagy szülöttjének, Fráter Lóránd nótaszerzőnek a szobrát is felavatták az idei falunapokon. »

Címkék: Bihar

Önazonosságunk megőrzéséért mindent meg kell tennünk - Kelemen Hunor államelnökjelölt Bihar megyében
2009. 8. 1.

„Ott leszünk, számíthattok ránk” – mondta Kelemen Hunor államelnökjelölt július 31-én, Nagyváradon a felvidéki magyar küldöttségnek, amely a Bihar Megyei RMDSZ meghívására érkezett a Partiumba, hogy ismertesse a Szövetség politikusaival az európai közfelháborodást kiváltó szlovák államnyelvtörvényt.  Kelemen Hunor hangsúlyozta, az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezete szolidáris a felvidéki magyarokkal, az RMDSZ képviselői ott lesznek a szeptember 1-jére tervezett tiltakozó nagygyűlésen, Dunaszerdahelyen. »

Címkék: Államfőjelölt, Bihar, Kelemen Hunor

"Ne nyúljon a kormány az emberek zsebébe" - Kelemen Hunor államelnökjelölt a vizitdíj eltörlése mellett foglalt állást Nagyváradon
2009. 7. 31.

„Mélyen az emberek zsebébe nyúl a kormány az azonnali bevételszerzést célzó intézkedéseivel” – jelentette ki Kelemen Hunor államelnökjelölt Nagyváradon, Biró Rozália polgármesterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ jelöltje támogatásáról biztosította a Bihar Megyei RMDSZ-t, „helyes és szükséges” kezdeményezésnek nevezte a vizitdíj eltörléséért megszervezett aláírásgyűjtést. »

Címkék: Államfőjelölt, Bihar, Bíró Rozália, Kelemen Hunor

Fényes a múlt és a jövő is - Megemlékezés a bihari Csokalyon
2009. 7. 13.

Nem a név, a születési hely vagy a származás határozza meg az ember életét, sokkal inkább a kapott útravaló – erről beszélt Cseke Attila szenátor vasárnap a Bihar megyei Csokalyon, ahol a falu szülöttére, Fényes Elekre, a közgazdasági statisztika első magyarországi jeles képviselőjére emlékeztek születésének évfordulóján. »

Címkék: Bihar, Cseke Attila

Alulfinanszírozott a bihari egészségügy - Cseke Attila sajtótájékoztatója Nagyváradon
2009. 6. 19.

Bihar megye korántsem olyan fontos a kormánynak, mint azt megérdemelné az ország nyugati határa mentén fekvő térségként – jelentette ki Cseke Attila szenátor pénteken Nagyváradon. Sajtótájékoztatójának napirendjén szerepelt a Bihar megyei egészségügynek szánt központi finanszírozás helyzete és a polgári törvénykönyv-tervezet válásra vonatkozó fejezete. »

Címkék: Bihar, Cseke Attila, Egészségügy

Archívum »