Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Arad
Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

Rendellenességek Erdélyben a népszámlálás során
2011. 10. 20.

Rendellenességre hívta fel a figyelmet Marthy Mátyás, a Brassó megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség képviselője azzal kapcsolatban fordult a Brassó városi és megyei népszámlálási bizottsághoz, hogy október 19-én egy népszámlálási biztos egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre, és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal vezette fel, hogy ezekre nem kötelező válaszolni. A válaszadó jelezte, hogy nyilatkozni szeretne ezekről a kérdésekről, amit a népszámlálási biztos csak többszöri felszólításra volt tudomásul venni. »

Címkék: Arad, Bihar, Brassó, Háromszék, Kolozs, Népszámlálás

A népszámlálás az elkövetkező tíz év legfontosabb eseménye
2011. 10. 10.

Az elmúlt hétvége folyamán Arad és Bihar megye szórvány településein járt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálás karavánja, melynek célkitűzése arra buzdítani a magyar lakosságot, hogy a népszámlálás során bátran vállalja fel nemzeti, vallási és kulturális hovatartozását. A karaván önkénteseihez a Szövetség országos, megyei és helyi képviselői is csatlakoztak, akik a népszámlálás hasznos technikai tudnivalóit ismertették a beszélgetések során a véleményformálókkal.
»

Címkék: Arad, Bihar, Bognár Levente, Faragó Péter, Kovács Péter, Népszámlálás

Bihar és Arad megye szórvány településeivel folytatja útját az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 7.

Pénteken, október 7-én folytatja útját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálási tájékoztató és tudatosító karavánja, amely során ezúttal Bihar és Arad megye szórvány településeinek magyar lakosságát buzdítják nemzeti, vallási és kulturális hovatartozásának felvállalására a Szövetség képviselői és önkéntesei egyaránt. »

Címkék: Arad, Bihar, Népszámlálás

Tanulnunk kell történelmünkből: a megosztás okozta a szabadságharc vesztét!
2011. 10. 7.

Zala György monumentális alkotása, az aradi Szabadság-szobor árnyékában zajlott idén is az aradi 13 vértanú emlékére szervezett megemlékező, ünnepi rendezvény. Kelemen Hunor szövetségi elnök megemlékező beszédét azzal a kérdéssel indította, hogy miért foglal el olyan előkelő helyet a történelemben az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom. „A szabadság szeretetét, a népek önrendelkezés iránti vágyát elfojtani véglegesen nem lehet. »

Címkék: Arad, Kelemen Hunor

A választási rendszer megváltoztatása az elkövetkező időszak legfontosabb kihívása az RMDSZ számára
2011. 10. 6.

Aktuálpolitikai kérdésekről és október 6-a jelentőségéről beszélt Kelemen Hunor szövetségi elnök Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke, Király András államtitkár és Faragó Péter parlamenti képviselő társaságában, Aradon. A szövetségi elnök az aradi 13 vértanú emlékére szervezett megemlékező, egész napos ünnepi rendezvényre érkezett a „magyar Golgotára”. »

Címkék: Arad, Bognár Levente, Faragó Péter, Kelemen Hunor, Király András

Aradon és Temesváron találkozott a küldöttekkel Eckstein-Kovács Péter
2011. 2. 11.

Tegnap, február 9.-én, szerdán, Eckstein-Kovács Péter Aradon találkozott az Arad megyei RMDSZ kongresszusi küldötteivel. Ma délután sajtótájékoztatót tartott Temesváron, majd Kelemen Hunorral elnökjelölttel közösen találkozott a Temes megyei küldöttekkel. »

Címkék: Arad, Eckstein-Kovács Péter, Temes

Különböző cselekvési tervet a Partiumnak és a Szórványnak - Kelemen Hunor Temes, Arad és Szatmár megyékben tett látogatást
2011. 2. 11.

„A szórványban élők számára másféle cselekvési tervet kell kidolgoznunk, mint a Székelyföld, a Partium vagy mint Közép-Erdély számára. Ez nem azt jelenti, hogy többféleképpen kommunikálunk, hanem azt, hogy a specifikus, regionális problémákra specifikus válaszokat, megoldásokat kell találnunk” – jelentette ki Kelemen Hunor temesvári, aradi és szatmári látogatása összegzéseként. »

Címkék: Arad, Kelemen Hunor, Szatmár, Temes

A szórvány Kelemen Hunort támogatja - Látogatás Hunyad és Beszterce-Naszód megyében
2011. 1. 29.

„Ott kell jelen lennünk, ahol a magyar emberek élnek. Kétségkívül nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az erdélyi jelenlétre, hiszen a magyar emberek érdekeinek feltárása csupán helyben történhet meg. Nekünk egyetlen örök szövetségesünk van: az Erdélyben élő magyarok közössége” – összegezte Kelemen Hunor az emberközeli RMDSZ vezérelvét két napos, Hunyad és Beszterce-Naszód megyében tett látogatása során. »

Címkék: Arad, Beszterce-Naszód, Hunyad, Kelemen Hunor, Szeben, Szórvány

Markó Béla szövetségi elnök Aradon
2010. 4. 18.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes pénteken Aradon találkozott a megye vezetőivel, a sajtóval, a magyarság képviselőivel is. A találkozók sora a prefektúrán kezdődött, ahol megbeszélést folytatott Călin Bibarţ prefektussal, Horváth Levente alprefektussal, Nicolae Ioţcu megyei elnökkel, Bognár Levente alpolgármesterrel, de jelen volt Király András oktatási államtitkár és Faragó Péter képviselő is. »

Címkék: Arad, Markó Béla

Borbély László és az Arad Megyei Tanács elnöke 29 millió euró értékben írt alá szerződést
2010. 2. 22.

Integrált hulladékkezelő rendszerének kiépítését célzó terv szerződését írt alá Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter és az Arad Megyei Tanács elnöke, Ioţcu Nicolae február 22-én. Az uniós forrásokból finanszírozott beruházásokkal kapcsolatosan Borbély László elmondta: Anastasios Bougas (aki Romániáért felel az EU-s strukturális alapokat illetően) véleménye szerint a Környezetvédelmi Operatív Program az egyik legjobban felépített uniós program.
»

Címkék: Arad, Borbély László

Az aradi vértanúk szelleme itt él közöttünk - Több ezren emlékeztek a magyar szabadságharc tizenhárom kivégzett tábornokára
2009. 10. 6.

-A Szabadság-szobor tíz évvel ezelőtti kiszabadítása azt bizonyítja, hogy változik a világ, változik Erdély és a román-magyar viszony: azt bizonyítja, hogy az aradi vértanúk szelleme, szabadság-szeretete ideköltözött, itt él közöttünk - hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök Aradon, a tizenhárom aradi vértanú halálának 160. évfordulója alkalmából tartott megemlékező ünnepségen. »

Címkék: Arad, Megemlékezés

Markó Béla szövetségi elnök beszéde az október 6-i, aradi megemlékezésen
2009. 10. 6.

Tisztelt emlékező közönség!
Kedves aradiak!
Magyarok mindenhonnan!

Többféle kerek évfordulót ülünk az idén itt Aradon, emlékezünk tragikus pillanatokra, de felemelő eseményekre is. Százhatvan esztendeje oltották ki a tizenhárom nagyszerű férfiúnak, a magyar szabadságharc tábornokainak az életét a hóhérok. »

Címkék: Arad, Markó Béla, Megemlékezés

"A referendum ne legyen az államelnök játéka"- KELEMEN HUNOR államelnökjelölt sajtótájékoztatója Aradon
2009. 10. 6.

„Úgy kellene módosítani Románia referendum-törvényét, hogy az éppen hivatalban lévő államelnök ne használhassa fel a népszavazás kiírásának lehetőségét saját személyes előnyére” – hangsúlyozta Kelemen Hunor államelnökjelölt keddi aradi sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: a törvénybe, közvetlenül a választások lejárta után azt kell lefektetni, hogy az államelnök, hat hónappal a választások előtt, ne írhasson ki referendumot. »

Címkék: Államfőjelölt, Arad, Kelemen Hunor

"Közösségünk jövőjét ma politikai cselekedettel tudjuk meghatározni" - KELEMEN HUNOR államelnökjelölt beszéde az aradi vértanúk emlékére szervezett ünnepségen
2009. 10. 5.

„Románia húszéves átmeneti korszak után fordulóponthoz érkezett. Most nekünk is meg kell próbálnunk alakítani közös jövőnket” - jelentette ki Kelemen Hunor államelnökjelölt hétfőn este az aradi Ioan Slavici Színházban, a tizenhárom aradi vértanú tiszteletére szervezett emlékünnepségen. »

Címkék: Államfőjelölt, Arad, Kelemen Hunor, Megemlékezés

Az urnáktól való távolmaradás - normalitás? - Faragó Péter Arad megyei képviselő napirend előtti felszólalása
2009. 6. 10.

A képviselő szerdai beszédében azt nehezményezte, hogy a választási eredmények kapcsán a politikusok, politológusok újságírók egyaránt azokról a „furcsa” egyénekről beszélnek, akik képviselni fogják Romániát Brüsszelben, viszont alig esik szó az igazi nagy problémáról: az urnáktól való távolmaradás egyetlen korábbihoz sem hasonlíthatóan magas szintjéről. Könnyen megnyugtathatjuk magunkat azzal, hogy szavazni egy jogot jelent, nem pedig kötelességet – figyelmeztetett a honatya. »

Címkék: Arad, Faragó Péter, Képviselőház

Winkler: az Európai Uniónak köszönhetően ismét együvé tartoznak a szétszakított nemzetrészek
2009. 6. 5.

„Ma már Európa bármely iskolájában, egyetemén tanulhattok, míg ez szüleitek generációjának elérhetetlen álom volt. Én azt ajánlom nektek, hogy ismerjétek meg minél jobban Európát, majd az ott szerzett tudást itthon, a szülőföldön kamatoztassátok. Sok sikert kívánok nektek” – mondta Winkler Gyula. »

Címkék: Arad, EP választások, Kampány, Winkler Gyula

Archívum »