Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Hunyad
Tisztújítás a vajdahunyadi RMDSZ-ben
2011. 12. 4.

Szombaton délután tartotta tisztújító közgyűlését a Vajdahunyadi RMDSZ, a Magyar Házban megszervezett gyűlésen több mint 150-en vettek részt. Az elnöki tisztségre ketten pályáztak, Babos Aranka és Győrfi Jenő városi tanácsos. Babos Aranka 95 szavazattal újabb két évre szóló mandátumot nyert, míg Győrfi Jenő 56 voksot szerzett, 3 szavazat érvénytelen volt. »

Címkék: Hunyad

A Magyar Szórvány Napja Marosillyén
2011. 11. 13.

A Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozat vasárnap Marosillyén, a Bethlen Gábor szülőházának tartott Veres bástyában megtartott ünnepséggel zárult. 15 órától zászlófelvonásra került sor, majd a dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek és a Téglás Gábor Iskolaközpont diákjai bemutatták reneszánsz előadásukat. »

Címkék: Hunyad, Szórvány

A Magyar Szórvány Napja - egyedülálló kezdeményezés a magyar nemzetközösségben
2011. 11. 12.

„Itt kell megvessük a lábunkat annak érdekében, hogy a szórvány ne tűnjön el, hogy a tömb megerősödjön, és ne szórványosodjon el” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton, Déván, a Magyar Szórvány Napjának megnyitóján. Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének a napját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveztek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Hunyad, Kelemen Hunor, Szórvány, Tamás Sándor, Winkler Gyula

A Magyar Szórvány Napját ünneplik Hunyad megyében
2011. 11. 11.

Az RMDSZ 10. kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésnapját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveznek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében, amelynek keretében szombaton szórványkonferenciát tartanak, leleplezik Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopát, a gálaesten pedig a Kézdivásárhelyi Városi Színház előadását megelőzően átadják a Hunyad Megyei Oktatási és Kulturális Központ birtoklevelét. Vasárnap a marosillyei Veres Bástyában, Bethlen Gábor szülőházában tartanak megemlékezést. »

Címkék: Hunyad, Szórvány

MKT és tisztújítás Hunyad megyében
2011. 9. 16.

Pénteken délután Déván ülésezett a Megyei Képviselők Tanácsa, a gyűlésen tisztújításra is sor került. A megyei RMDSZ szervezet működési szabályzatának megfelelően öt alelnököt választottak meg: Ferenczi István (Vajdahunyad és környékéért felel), Balog Botár Csaba (Déva és környékéért felel), Benedekfi Dávid (Zsil-völgyéért felel), Babos Aranka (ifjúsági alelnök). A Hunyad megyei szervezetben újonnan létrehozott politikai alelnöki tisztséget a megyei elnök javaslatára Burián Gergely tölti be, míg az MKT elnökének Széll Lőrincz államtitkárhelyettest választották meg. »

Címkék: Hunyad, Winkler Gyula

Winkler: Hunyad megye jövőképén dolgozunk
2011. 8. 25.

Az állampolgár, a közösség és a fenntartható fejlesztés – ezek lesznek a Hunyad 2020 terv kulcsszavai, a program az RMDSZ Hunyad megyei, következő tíz évre szóló jövőképét tartalmazza. »

Címkék: Hunyad, Winkler Gyula

Hunyad 2020 - az RMDSZ jövőképe Hunyad megyében
2011. 7. 26.

Hunyad  2020 címmel indít programot a Hunyad megyei RMDSZ – jelentette be keddi dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki elmondta: az év végére elkészülő program a Szövetség jövőképét tartalmazza majd a megye elkövetkező tíz évre szóló fejlesztéseivel kapcsolatosan. Ez a fejlesztési stratégia tulajdonképpen a helyi önkormányzati választásokra készülő RMDSZ-es jelöltek programja is lesz egyben.
 
»

Címkék: Hunyad, RMDSZ, Winkler Gyula

Kún Kocsárd emléktáblát avattak Szászvároson
2011. 6. 5.

Régi álma valósult meg a szászvárosi magyar közösségnek, az 1918-ban elveszett, Gróf Kún Kocsárd emléktáblát helyezték el és avatták újra vasárnap. Az a közösség, amely tiszteli történelmét, a jövőben tiszteletnek fog örvendeni - fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, EP-képviselő az avatóünnepségen.
»

Címkék: Hunyad, Winkler Gyula

Gyerekek a Hunyad Megyei Magyar Napokon
2011. 6. 2.

Gyerekeké volt a főszerep a II. Hunyad Megyei Magyar Napok szerdai napján, Déván és Vajdahunyadon a Magyar Házban zajlottak a rendezvények, Lupényban és Petrozsényban Téglaszórásra került sor, míg Csernakeresztúron a tájház udvarán szervezték meg a gyereknapi programokat.
»

Címkék: Hunyad, Ünnep

Megyei küldöttgyűlés Déván
2011. 6. 2.

Küldöttgyűlést tartottak Déván csütörtök délután, amelyen a szervezet működési szabályzatát módosították és megválasztották az SZKT és a KAT Hunyad megyei tagját. »

Címkék: Hunyad, Winkler Gyula

Hunyad Megyei Magyar Napok - Ismerjük meg régi templomainkat
2011. 6. 1.

Dél-erdélyi építészeti emlékeket látogatott meg egy 34 tagú vajdahunyadi csoport, amely a régi templomokat járta végig Zsargó János református lelkész és Kun Árpád nyugalmazott református lelkész vezetésével. »

Címkék: Hunyad, Ünnep

Hunyad Megyei Magyar Napok - Reneszánsz nap Vajdahunyadon
2011. 5. 31.

Mátyás király udvarába repített vissza a hétfő délutáni reneszánsz nap, a Hunyadi-várban íjászbemutatón, lovagi tornán és korabeli úri mulatságon is részt vehetett a nagyérdemű.
»

Címkék: Hunyad, Ünnep

MIÉNK ITT A TÉR Vajdahunyadon
2011. 5. 31.

Vasárnap két településen vették birtokba a közteret a Hunyad megyei magyarok. Csernakeresztúron és Vajdahunyadon a központban zajlottak az események. »

Címkék: Hunyad, Ünnep

Hármas együttműködés a magyar jövőért - szórványkonferencia Hunyad megyében
2011. 5. 28.

A Székelyföld-Szórvány Partnerség magyarországi együttműködéssel egészül ki – a két éves Összetartozunk program kiértékelése mellett erről szólt az a szórványkonferencia, amely a szombaton kezdődő II. Hunyad Megyei Magyar Napok nyitórendezvénye volt. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke gratulált azoknak, akik a Székelyföld-Szórvány Partnerséget kezdeményezték: Borboly Csaba és Tamás Sándor székelyföldi tanácselnököknek és Winkler Gyulának, az RMDSZ Hunyad megyei elnökének. »

Címkék: Hunyad, Szórvány

Kelemen Hunor szövetségi elnök: optimista vagyok a kormánykoalíció sorsát illetően
2011. 5. 28.

A második alkalommal megszervezett Hunyadi Magyar Napok nyitórendezvényén vett részt Kelemen Hunor szövetségi elnök május 28-án, szombaton, Déván. Az „Összetartozunk” szórványkonferencián Kelemen Hunor arról beszélt, hogy az elmúlt esztendők elméleti értekezései után ma egy olyan kezdeményezésnek vagyunk szemtanúi, amely a cselekvést, a gyakorlati megvalósítást tűzte ki céljául. A szövetségi elnök a szórványkonferenciát megelőző, dévai sajtótájékoztatóján elmondta, az RMDSZ szórványstratégiájának a részeként értelmezhető a Székelyföld és a szórvány közötti együttműködés, amely elsősorban a személyes találkozókra, ember és ember közötti kapcsolatokra épül. »

Címkék: Hunyad, Kelemen Hunor

Szórványkonferencia a Hunyad Megyei Magyar Napok nyitórendezvénye
2011. 5. 27.

A II. Hunyad Megyei Magyar Napok szombaton 14 órakor a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban kezdődnek a második alkalommal megszervezett Összetartozunk szórványkonferenciával. A megnyitón részt vesz Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Dézsi Attila, Hunyad megye prefektusa és Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.
»

Címkék: Hunyad, Ünnep

MIÉNK ITT A TÉR Hunyad megyében is - Szombaton rajtol a II. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat
2011. 5. 24.

Szombaton kezdődik a II. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat, amely szórványvidéken a legnagyobb ilyen jellegű, egész megyét átfogó megmozdulás. A május 28-a és június 5-e között sorra kerülő eseménysorozat 23, magyarok lakta településen zajlik. »

Címkék: Hunyad, Ünnep

Az összefogás és az egységes magyar érdekképviselet biztosítja a magyar közösség jövőjét
2011. 5. 21.

Az összefogás, a szolidaritás és az egységes magyar érdekképviselet biztosítja a magyar közösség jövőjét – ez a legfontosabb következtetése annak a háromnapos lakossági fórumsorozatnak, amellyel Hunyad megyében indították az Erdélyi Konzultációt. »

Címkék: Erdélyi Konzultáció, Hunyad, Winkler Gyula

Hunyad megyében is elkezdődik az erdélyi magyar konzultáció
2011. 5. 19.

Az RMDSZ Hunyad megyei kérdezőbiztosai házról-házra járva, a napokban kezdik el munkájukat a magyarok lakta településeken. Június végéig összesen négyezer Hunyad megyei magyarhoz látogatnak el. Az adatfelvétel újabb szakasza annak a folyamatnak, amelyet az RMDSZ Hunyad megyei szervezete az elmúlt hetekben indított a magyarok mozgósítására, igényeik felmérésére.
»

Címkék: Erdélyi Konzultáció, Hunyad

Erdélyi Konzultáció Hunyad megyében
2011. 4. 30.

Szombaton a Vajdahunyadi Magyar Házban ülésezett a Megyei Képviselők Tanácsa, napirenden az új ügyvezető elnök megválasztása, az Erdélyi Konzultáció és a második Hunyad Megyei Magyar Napok megszervezése szerepelt. »

Címkék: Erdélyi Konzultáció, Hunyad

Archívum »