Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Brassó
"A bizalom kötelék, amely megerősíti a közösséget" - Kelemen Hunor szövetségi elnök a Reformáció ünnepén, Alsórákoson és Tatrangban
2011. 10. 31.

„Be kell lakni ezt a földet, nem szabad feladni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor az ünneplő alsórákosi közösségnek, amely református erődtemploma megépítésének 335. évfordulóját, valamint a reformációt ünnepelte október 30-án, vasárnap. Az RMDSZ szövetségi elnöke ünnepi beszédében utalt a helyi magyar közösség közelmúltban megélt nehézségeire, és kijelentette: ilyenkor a remény hangján kell szólni, arról kell beszélni, ami megerősíti a társadalmat, a szűkebb és tágabb közösséget.
»

Címkék: Brassó, Kelemen Hunor, Ünnep

Rendellenességek Erdélyben a népszámlálás során
2011. 10. 20.

Rendellenességre hívta fel a figyelmet Marthy Mátyás, a Brassó megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség képviselője azzal kapcsolatban fordult a Brassó városi és megyei népszámlálási bizottsághoz, hogy október 19-én egy népszámlálási biztos egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre, és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal vezette fel, hogy ezekre nem kötelező válaszolni. A válaszadó jelezte, hogy nyilatkozni szeretne ezekről a kérdésekről, amit a népszámlálási biztos csak többszöri felszólításra volt tudomásul venni. »

Címkék: Arad, Bihar, Brassó, Háromszék, Kolozs, Népszámlálás

A magyar kérdezőbiztos a biztos - Népszámlálási tájékoztató Brassóban
2011. 9. 29.

Két egyformán fontos célközönsége van az RMDSZ népszámlálási identitás-kampányának: a válaszadó és a kérdezőbiztos – jelentette ki Brassóban, a magyar kérdezőbiztosok tájékoztatására szervezett találkozón Markó Attila államtitkár, az Országos Népszámlálási Bizottság tagja. Az államtitkár szerint jelentős előrelépés, hogy 2011-ben többnyelvű a népszámlálási kampány: magyar nyelvű űrlap, plakát, kézikönyv, rádió- és tévéreklám is készült állami költségvetésből. »

Címkék: Brassó, Markó Attila, Népszámlálás

Magyar nyelvű történelem és földrajz tankönyvek ősztől - Az RMDSZ szerint az iskolarendszer decentralizációjának már a tavasszal végbe kell mennie
2011. 1. 20.

- Az új oktatási törvény, az 1999-es jogszabályhoz hasonlóan, mérföldkő az anyanyelvű oktatásban, hiszen megteremti a teljeskörű magyar oktatást, és legalább tíz évre biztosítja a minőségi oktatás feltételeit – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes csütörtökön Brassóban, a magyar oktatásért felelős tanfelügyelők, valamint az RMDSZ szakpolitikusainak tanácskozásán. »

Címkék: Brassó, Markó Béla, Oktatásügyek

A Brassó és Fehér megyei RMDSZ szervezetek Kelemen Hunort támogatják
2011. 1. 11.

A Fehér megyei RMDSZ Küldöttek Tanácsa hétfőn este gyűlt össze Nagyenyeden, ahol a küldöttek előtt bemutatkozott és rövid programismertetőt tartott Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter valamint Eckstein Kovács Péter. »

Címkék: Brassó, Eckstein-Kovács Péter, Fehér, Kelemen Hunor

Hagyományőrzés évről évre a Barcaságban
2010. 4. 21.

A Brassó megyei RMDSZ és az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület közös szervezésében kerül sor ötödik alkalommal szombaton, április 24-én a Barcasági Néptánctalálkozóra. A négyfalusi Csángó Házban sorra kerülő rendezvényen 18 hagyományőrző néptánccsoport, több mint 300 táncos lép fel 14 órai kezdettel. »

Címkék: Brassó

Hivatalosan beiktatták Brassó megye alprefektusát
2010. 2. 2.

Kedden, február 2-án iktatták be Ambrus Károlyt  Brassó megye alprefektusi tisztségébe. Ambrus Károly a megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőségi tagja volt, a Brassó megyei szervezet ügyvezető alelnöke. »

Címkék: Brassó

A magántulajdont ugyanúgy kell óvni, mint bármely más alkotmányos jogot - Farkas Anna-Lili politikai nyilatkozata
2009. 6. 23.

Brassói területi irodájához érkezett olyan levelek kapcsán szólalt fel Farkas Anna-Lili képviselő, amelyek olyan személyektől érkeztek, akiknek a rendszerváltás óta eltelt 20 év alatt nem sikerült visszaszerezniük 1945 után elkobzott ingatlanaikat »

Címkék: Brassó, Farkas Anna

Az összefogás a szórványban életforma - Winkler Gyula Brassóban
2009. 5. 17.

Kőhalom és Datk után Brassóban, a hagyományossá vált, a helyi református templom udvarán megszervezett tavaszi Sokadalomban tolmácsolta Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ képviselőjelöltje azt az üzenetet, amely tíz nappal korábban, a sepsiszentgyörgyi közös kampánynyitón hangzott el először. „Nem csak arra kérjük önöket, hogy június 7-én támogassanak bennünket a tulipánra helyezve a pecsétet, hanem azt is együtt hirdetjük, hogy ez az összefogás a jövőről szól. Együtt fogunk dolgozni, egyeztetünk majd közös ügyeinkben, és így fogunk tovább menni, haladni a brüsszeli úton” - fogalmazott brassói látogatóján az RMDSZ-jelöltje. »

Címkék: Brassó, EP választások, Winkler Gyula

Winkler: Teljes jogú közösség kell legyen az erdélyi magyarság
2009. 5. 16.

Optimista vállalkozókkal mindig jó találkozni, mondta a Brassó megyei Kőhalomban Winkler Gyula, aki egy olyan bútorgyárba látogatott, ahol régi bútorokat újítanak fel, de kérésre rusztikus bútorokat is készítenek. A házigazda elmondta, mindent megtesznek azért, hogy megtartsák embereiket és legyenek rendeléseik. „Válságra leginkább az ötletes kis- és közepes vállalkozók tudnak válaszolni. A gazdasági válság elsősorban a nagyipart érinti, ott szűnnek meg leginkább a munkahelyek” – mutatott rá az európai parlamenti képviselő. »

Címkék: Brassó, EP választások, Kampány, Winkler Gyula

A brassói magyarság körében Kovács Péter
2009. 5. 15.

Az európai parlamenti képviselőjelölt pénteken részt vett a Brassó megyei Hétlétra vízesésnél szervezett szemétszedési akción, amelynek célja: megtisztítani a közkedvelt turistalátványosság környékét. Az Erdélyi Kárpát Egyesület és a négyfalúi polgármesteri hivatal által kezdeményezett környezetvédelmi eseményen Kovács megjegyezte, hogy fontosnak tartja, hogy ezen a területen a törvényeket minél szigorúbban betartassák Romániában. »

Címkék: Brassó, EP választások, Kampány, Kovács Péter

A roma kérdés megoldását Brüsszeltől várják - Sógor Csaba Alsórákoson, Ürmösön és Apácán
2009. 5. 12.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselőjelölt kedden a erdővidéki falvakat látogatta meg. Az itt élő magyar közösségek egyik kiemelkedő gondja a roma nemzetiséggel való együttélés. Ez iránt érdeklődtek Alsórákoson, Ürmösön és Apácán is. Sógor Csaba elmondta, az elmúlt évek történései az Unió számára is bebizonyították, hogy a Kelet-európai roma kisebbség sorsát fel kell vállalni és rendezni kell. »

Címkék: Brassó, EP választások, Kampány, Sógor Csaba

A középiskolai tanulmányok folytonossága a káosz és következetlenség áldozata - Farkas Anna-Lili politikai nyilatkozata
2009. 4. 7.

A képviselő a középiskolai oktatás két súlyos működési zavarára mutatott rá beszédében, mindkettő a tanügyminisztérium kaotikus és következetlen intézkedéseinek sorába illeszkedik, amelyek egy sebezhető és teljesítményhiányos rendszert körvonalaznak. Az egyik rendellenesség a szakiskolai képzés bizonyos területeit érinti, a minisztérium által januárban kiadott alkalmazási norma következményeként a IX., X. és XI. osztályos szakiskolai képzésben részt vevő diákokat megfosztották attól a joguktól, hogy elkezdett képesítésükben tovább tudjanak tanulni. »

Címkék: Brassó, Farkas Anna, Oktatásügyek

Diszkriminatív a gyereknevelési segély-rendszer
2009. 2. 17.

Diszkriminatív a gyereknevelési segély-rendszer »

Címkék: Brassó, Diszkrimináció, Farkas Anna

Aktív ellenzéki szerepet kíván betölteni az RMDSZ
2009. 1. 29.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő csütörtökön délelőtt, Kovács Attila Brassó megyei RMDSZ-elnök és a Brassó Megyei Tanács alelnökének meghívására a megye RMDSZ-es önkormányzati tisztségviselőivel találkozott.  »

Címkék: Brassó, Winkler Gyula

RMDSZ különdíjak a Bartalis szavalóversenyen
2008. 11. 10.

Az idén 15-ik alkalommal szervezte meg az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület Brassóban az Apácán született költő, Bartalis János nevét viselő országos vers és énekmondó versenyt. »

Címkék: Brassó, Művelődés

Ahhoz, hogy sorsunkat magunk alakítsuk, össze kell fognunk - Kampányindító Brassó megyében
2008. 11. 4.

Nem szabad azt hinnünk, hogy a mi munkánk csupán a kisebb horderejű kérdések megoldására korlátozódik. A mi munkánk lényege, hogy a legfontosabb kérdésekben hozott döntéseket befolyásoljuk. Befolyásoljuk, ahogyan a magyarság érdekei kívánják Románia és Erdély sorsát: Erdélyét, ahol élünk. »

Címkék: Brassó, Jelöltek, Kampány, Parlamenti választások

Sólyom László Apácára is ellátogatott
2008. 10. 25.

Erdővidék egyik leghíresebb népszokását, a kakaslövést is megtekintette Sólyom László magyar köztársasági elnök pénteken október 24-én, a Brassó megyei Apácán. A magas rangú vendég itt meglátogatta az 1804-ben épült evangélikus templomot és a helyi iskolát is. »

Címkék: Brassó, Magyar-magyar

Mi továbbra is csak együttműködés és egység által tudunk eredményt elérni - Templomot avattak Zajzonban
2008. 10. 13.

Vasárnap, október 12-én, a Tatrang községhez tartozó Zajzonban (Brassó megye) hálaadó istentiszteletet tartottak a felújított evangélikus-lutheránus templomért. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Markó Béla szövetségi elnök, Kiss József tatrangi polgármester és szenátorjelölt, valamint Ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök. »

Címkék: Brassó, Egyházügyek, Markó Béla

Minden szavazat számít - Kovács Attila Brassó megyei elnök sajtótájékoztatója
2008. 10. 9.

Brassó megyében elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megyei szervezete véglegesítette jelöltlistáját a november 30-i választásokra - közölte Kovács Attila, a megyei szervezet elnöke csütörtöki sajtóértekezletén. »

Címkék: Brassó, Parlamenti választások, Sajtóértekezlet

Archívum »