Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Szociális
Módosulhat a napszámos törvény két cikkelye
2011. 11. 22.

A szenátus plénuma hétfőn, november 21-én elfogadta a napszámos törvény két cikkelyének módosítását. A szóban forgó törvény az RMDSZ kezdeményezése, amely 1. bekezdésének a. és b. pontjában történtek változások. Az elfogadott módosítások előírják, hogy azon személyek is vállalhatnak alkalmi munkát, akik minimálbéren vannak, anélkül, hogy elveszítenék azt a jövedelmüket. A b. pontban az új cikkely leszögezi, hogy a napszámos nem csak cégnél vagy részvénytársaságnál vállalhat munkát, hanem, a módosítás értelmében, jogi személyektől valamint engedéllyel rendelkező természetes személyektől is. »

Címkék: Szenátus, Szociális

Otthontalan gyerekek számára épült befogadó központ Sepsiszentgyörgyön
2011. 11. 17.

Az otthontalan gyerekek számára épült befogadó központ Sepsiszentgyörgyön. Az épületet jól időzítve, a szélsőséges hideg beállta előtt adták át november 17-én, csütörtökön. »

Címkék: Sepsiszentgyörgy, Szociális, Tamás Sándor

A civil konzultáció első sikere
2011. 11. 16.

Sikeresen rajtol az a konzultációsorozat, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezett a szociális területen működő szervezetekkel. Az első eredmények ugyanis már az első találkozó során megvitatott téma, a szociális ellátást szabályozó kerettörvény kapcsán megmutatkoztak: két civil szervezet javaslatai, az RMDSZ képviselőinek köszönhetően, bekerültek a törvénytervezet új szövegébe – jelentette ki Tonk Gabriella, a konzultáció koordinátora. »

Címkék: Civil szféra, RMDSZ, Szociális

A szociális ellátás törvénytervezete a Képviselőházban
2011. 11. 16.

A Képviselőház cikkelyenként megvitatta a Szociális ellátás törvénytervezetét, amelyet kvórum hiányában még nem fogadott el. Nagy formátumú kerettörvény, ami teljes képet nyújt a román társadalom szociális problémáiról és azoknak orvoslati lehetőségeiről. Kevesebb pénzből , mint eddig, de kétségkívül célirányosabban. Az EU elvárásoknak megfelelően, de tagadhatatlanul a Nemzetközi Valutaalap szorításában, a kormány csökkenteni kényszerült az állam költségvetési kiadásait, így  a szociális kiadásokat is. »

Címkék: Képviselőház, RMDSZ, Szociális

Tüzet is nyithatnak a rendőrök a törvényes keretek között
2011. 10. 20.

A rendőröknek van pisztolya és a törvényes keretek közt fogják is használni – közölte Dr. Ioan Aron, a Kovászna Megyei Rendőrség főfelügyelője, október 20-án, csütörtökön. A Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának épületében zajló tanácskozáson a megye polgármesterei a rendőrség átszervezésével bekövetkezett változásokról számoltak be. »

Címkék: Kovászna, Szociális

Segítség nagycsaládosoknak - Megérkezett az első mobilház Tordátfalvára
2011. 10. 12.

Megérkezett az első, sokgyerekes családnak szánt mobilház a hét elején Tordátfalvára. A Siménfalva községhez tartozó faluba Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének közbenjárására összesen négy mobilházat szállítanak négy nagycsalád számára Bákó megyéből, a Hargita és a Bákó megyei prefektusi hivatal, illetve a sürgősségi esetek felügyelőségének (ISU) segítségével; a szállítás költségeit a polgármesteri hivatal állja. A fémvázas, műanyag falú, hőszigetelt szerkezetek egyből rácsatlakoztathatók az elektromos hálózatra, konnektorokkal, kapcsolószekrénnyel, neontesttel vannak felszerelve. Hosszuk 6 méter, szélességük 2,4 méter, magasságuk 2,5 méter. A rászoruló családok régi, omladozó házban élnek, és nincs pénzük a felújítására. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Szociális

Stratégiai érdek a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása - Esélyegyenlőségi konferencia Kolozsváron
2011. 10. 2.

A nők, a fogyatékkal élők, valamint az idősek munkapiaci esélyegyenlőségének előmozdítását célozza meg az a nagyszabású, három fejlesztési régióban is zajló, uniós alapokból finanszírozott projekt, melynek soros tematikus konferenciájára szeptember 30-án, a kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Püspökség diakóniai termében került sor. A brassói Novum Egyesület által vezetett CENTRUM projekt kolozsvári partnere az Életfa Családsegítő Egyesület. Az ESÉLYEGYENLŐ(TLEN)SÉG címmel megszervezett találkozón az érintettek és az őket képviselő szervezetek Sógor Csaba EP-képviselőtől, valamint az illetékes állami intézmények képviselőitől értesülhettek a témakörben várható uniós és nemzeti fejleményekről. »

Címkék: Kolozsvár, Sógor Csaba, Szociális

Új otthont építenek a csíkszeredai Szent Anna iskola diákjainak
2011. 9. 28.

A csíkszeredai Szent Anna Elhelyezőközpont bezárását, illetve hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozását célozza meg az a projekt, amelyet szeptember 27-i sajtótájékoztatóján mutatott be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Elekes Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője »

Címkék: Borboly Csaba, Csíkszereda, Szociális

Gyerekotthonban nevelkedett magyar egyetemisták számára szervez klubot az RMDSZ Főtitkársága
2011. 9. 19.

A Főtitkárság megalakulásakor megígértük, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a társadalomszervezési tevékenysége, ennek értelmében az idei tanévben folytatjuk az egy éve működő, szülők nélkül, állami gyerekotthonokban nevelkedett, jelenleg pedig Kolozsváron tanuló egyetemisták klubjának támogatását – jelentette be Kovács Péter 2011. szeptember 19-én. »

Címkék: Ifjúság, Kovács Péter, Oktatásügyek, RMDSZ, Szociális

A gyermekvállalási kedv növeléséhez családbarát intézkedések kellenek - Sógor Csaba Tusványoson tartott előadást
2011. 7. 21.

A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Áldás, népesség! címmel tartott előadást 2011. július 20-án az Erdélyi Mentőszolgálat sátrában.
»

Címkék: Sógor Csaba, Szociális

A szociális Európa mozgatóereje lehet a Nemzetközi Családév 20. évfordulójának előkészítése
2011. 7. 1.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) által 1994-ben meghirdetett Nemzetközi Családév 20. évfordulójának tervezett eseménysorozatát hosszas munkálatok készítik elő. Ezek első mozzanatát képezte az "Interregionális szolidaritás: felfogások, jogok, felelősségek" című nemzetközi konferencia, melyre Brüsszelben, az Európai Parlamentben (EP), szerdán, június 29-én került sor. »

Címkék: ENSZ, Sógor Csaba, Szociális

RMDSZ-javaslat a nyugdíjtörvény módosítására
2011. 5. 4.

Az egységes nyugdíjrendszerre vonatkozó 2010. évi 263. számú jogszabályhoz nyújtott be módosító törvénykezdeményezést Kerekes Károly Maros megyei és Máté András Levente Kolozs megyei képviselő. A módosítás egyfelől azon méltánytalanságok kiküszöbölését célozza, amelyek a nyugdíjak kifizetésénél tapasztalható késésekből fakadnak, azok megállapítását követően. »

Címkék: Kerekes Károly, Maté András, Szociális

Európai Beszélgető Estek: fogyatékosügyi politika és foglalkoztatási kérdések - Sógor Csaba meghívott előadója volt dr. Kósa Ádám, a fogyatékkal élők szakembere
2011. 4. 4.

A Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő által kezdeményezett Európai Beszélgető Estek rendezvénysorozat újabb előadásokkal folytatódott. A beszélgető est meghívott vendége ezúttal Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő volt, aki Új távlatok az Európai Unió fogyatékosügyi politikájában címmel, március 31-én Sepsiszentgyörgyön, illetve április 1-jén Kolozsváron tartott vitaindító előadást.
»

Címkék: Sógor Csaba, Szociális

Sógor Csaba és Winkler Gyula Brüsszelben a Diakónia Projektfejlesztő Hálózat képviselőivel találkozott
2011. 3. 23.

Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselők kedden délelőtt (2011. március 22.) Brüsszelben az erdélyi Diakónia Projektfejlesztő Hálózat munkatársaival találkoztak. Ez az informális jellegű szakmai háló négy erdélyi, egyház közeli szociális tevékenységet folytató szervezet tevékenységét fogja össze. A küldöttségben a Lámpás Alapítvány, a Diakónia Keresztény Alapítvány, a Szász Lutheránus Egyház Diakóniája, valamint a Reménység Háza Református Keresztény Központ munkatársai vettek részt. »

Címkék: Sógor Csaba, Szociális, Winkler Gyula

Még befizethető a nyugdíjalapi hozzájárulás
2010. 12. 8.

A köztudatban kevésbé ismert az a tény, hogy december 31-éig befizethetik a nyugdíjalapi hozzájárulást azok, akiknek valamilyen oknál fogva az utóbbi öt évben erre nem volt lehetőségük — például nem álltak alkalmazásban vagy külföldön tartózkodtak. »

Címkék: Günthner Tibor, Szociális

Az RMDSZ nem ért egyet a 2 éves gyereknevelési támogatás csökkentésével
2010. 11. 30.

„Lehetőséget kell találni arra, hogy a gyereknevelési támogatás átruházható legyen az apára vagy a nagyszülőkre, mert biztosítani kell a lehetőséget azon kismamák számára is, akik hamarabb vissza szeretnének térni munkahelyükre. A gyerek fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy az első két évet családi környezetben töltse. Az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy a gyes időtartama nem kell csökkenjen. Amennyiben a minisztérium úgy látja, hogy megszorító, spórolási intézkedésekre van szükség, akkor beszélhetünk arról, hogy töröljék el a jelenlegi, a fizetés 85%-át biztosító gyest, és állapítsunk meg egy felső határértéket, egy fix összeget, erről egyeztethetünk” - mondta Kelemen Hunor. »

Címkék: Kelemen Hunor, Szociális

Az európai nyugdíjrendszerek jövőjéről vitáztak az Európai Parlamentben
2010. 11. 23.

"A megfelelő, fenntartható és biztonságos európai nyugdíjrendszerek felé" címmel, témagazda minőségben tartott rendkívüli ülést folyó év november 22-én az Európai Parlament (EP) Foglalkoztatási és szociális ügyek szakbizottsága (EMPL), melynek póttagja Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő is. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba, Szociális

Hivatalosan is elindult a Keresztszülő program Nagyenyeden - A Bethlen Gábor Kollégium támogatási programja a nehéz szociális helyzetben levő diákok megsegítését célozza
2010. 3. 15.

Hétvégén tartották a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium hagyományos bálját, amely nem csupán a tanintézmény végzős diákjainak jelent búcsúzás előtti közös mulatozást, hanem a helyi magyarságnak is sajátos összejövetele. Az idei bál alkalmat adott a kollégium Keresztszülő programjának hivatalos megnyitójára is. »

Címkék: Sógor Csaba, Szociális

2010 - A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve - Sógor Csaba a civil kezdeményezés erejében is bízik
2010. 1. 29.

A 2010-es évet az Európai Unió a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének nyilvánította. A kezdeményezés célja, hogy az európai polgárokban jobban tudatosuljon a szegénység különböző formáinak súlyossága és az a törekvés, hogy a társadalmi kohézió fokozása hozzájárulhat egy jobb, igazságosabb és befogadóbb Európa megteremtéséhez. »

Címkék: Sógor Csaba, Szociális

Archívum »