Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Csíkszereda
Tizenöt éves a csíkszeredai Talentum Alapítvány - Sógor Csaba: Az erős és cselekvő társadalomba kreatív emberek kellenek
2011. 12. 4.

Tizenöt évvel ezelőtt fiatal, lelkes pedagógusok és barátaik közös kezdeményezésére jött létre a Talentum Alapítvány Csíkszeredában, azzal a céllal, hogy szabadidős tevékenységeket szervezzen Hargita megyei gyerekek számára. Az elmúlt évek alatt, a naptári év jeles eseményei, vagy a város nagyszabású rendezvényei kapcsán több száz gyereket mozgattak meg a népszerű játszóházakkal. »

Címkék: Csíkszereda, Sógor Csaba

Beleszólhatunk abba, mire költsön az Unió - A 2014-2020-as EU-s fejlesztési tervekről tanácskoztak Csíkszeredában
2011. 11. 15.

Az Európai Unió 2014–2020-as fejlesztési terveiről tartottak megbeszélést a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) munkatársai, valamint Hargita Megye Tanácsának pályázati szakemberei és dekoncentrált intézmények képviselői november 15-én a csíkszeredai megyeházán. »

Címkék: Csíkszereda, EU, Gazdaság

Jubileumi Csángó Nap Csíkszeredában
2011. 11. 15.

Sógor Csaba: emlékeztetnünk kell a román politikumot arra, hogy az Európa Tanács 1521/2001-es Ajánlása, amely a csángó kultúra védelméért született több egy egyszerű felhívásnál. »

Címkék: Csángók, Csíkszereda, Hargita, Sógor Csaba

"Moldovának tájairól érkezem..." - Tizedszer rendezték meg a Csángó Napot Csíkszeredában
2011. 11. 14.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ november 13-án, vasárnap immár tizedik alkalommal szervezte meg a moldvai csángó kultúrát, néphagyományt ismertető és népszerűsítő Csángó Napot Csíkszeredában, melynek mottója a száz éve született Lakatos Demeter csángó költő verssora: „Moldovának tájairól érkezem...”.
»

Címkék: Borboly Csaba, Csángók, Csíkszereda

Gazdasági helyzetkép itthon és az unióban
2011. 10. 10.

A munkahelyteremtés támogatásának szükségességére hívta fel a figyelmet Gyerkó László szenátor pénteken, a Megyeházán tartott gazdasági témájú megbeszélésen. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő pedig az unió hosszú távú stratégiáinak fontosságáról beszélt. A találkozó része volt annak a kétnapos megbeszélés-sorozatnak, amely Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen zajlott Gyerkó László szenátor, valamint Moldován József távközlési államtitkár kezdeményezésére, helyi vezetők, gazdasági szakemberek és vállalkozók részvételével. »

Címkék: Csíkszereda, Gazdaság, Gyerkó László, Moldován József, Sógor Csaba, Winkler Gyula

Hétvégi eseménybeszámolók Hargita megyéből
2011. 10. 2.

Idősnapi díszelőadást szervezett a Hargita Megyei Idősek Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa társszervezésében, szombaton, október 1-jén Csíkszeredában. A díszelőadás Máthé Rudolf, a Hargita Megyei Idősek Tanácsa elnökének megnyitóbeszédével kezdődött. »

Címkék: Borboly Csaba, Csíkszereda

Új otthont építenek a csíkszeredai Szent Anna iskola diákjainak
2011. 9. 28.

A csíkszeredai Szent Anna Elhelyezőközpont bezárását, illetve hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozását célozza meg az a projekt, amelyet szeptember 27-i sajtótájékoztatóján mutatott be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Elekes Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője »

Címkék: Borboly Csaba, Csíkszereda, Szociális

Marketingképzés kistermelőknek és kisvállalkozóknak Csíkszeredában
2011. 8. 11.

Hargita Megye Tanácsa programjai között szerepel a Székely termékek népszerűsítése című program, melynek keretében támogatja a termelőket, illetve a kisvállalkozókat termékeik népszerűsítésében és értékesítésében. Ennek részeként a megyei tanács képzést szervez augusztus 12–13-án Kisvállalkozók és kistermelők marketingképzése országos és nemzetközi viszonylatban címmel, a csíkszeredai megyeháza márványtermében. Előadó Bocskay István, a Szentesi Ipari Park vezetője. »

Címkék: Csíkszereda, Gazdaság, Hargita

Elkezdődött az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Program Csíkszeredában
2011. 8. 1.

A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány, a CTP Transylvánia Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa idén is közösen szervezte meg az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Programot, amelyre augusztus 1-6. között kerül sor. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő nyitotta meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületében zajló rendezvényt.. »

Címkék: Csíkszereda, Gazdaság, Ifjúság, Sógor Csaba

Bélyegzőre került a százéves Márton Áron Gimnázium - Postai emlék az iskolának
2011. 6. 7.

A Román Posta Hargita megyei kirendeltségének igazgatója, Barti Tihamér a Hargita Megyei Bélyeggyűjtő Egyesülettel (Harfila) együttműködve emlékbélyegzőt készíttetett a Márton Áron Gimnázium felszentelésének centenáriumára, 2011. június 5-re.  A százesztendős gimnázium emlékére június 4-én, szombaton a csíkszeredai 1. számú postahivatalban feladott leveleket ezzel az emlékbélyegzővel pecsételték le. »

Címkék: Barti Tihamér, Csíkszereda, Moldován József

50 levelet postáztak ma Csíkszeredában, címzett a Szenátus oktatásügyi bizottsága
2011. 5. 26.

Pedagógusok, szülők és diákok gyűlekeztek május 25-én délután 5 órakor Csíkszeredában a Kossuth utcában a Román Posta csíkszeredai székháza előtt. Amint megtudtuk mindannyian azért érkeztek oda, hogy levelet küldjenek a Szenátus Oktatásügyi Bizottságához, amelyben arra kérik a bizottsági tagokat, ne fogadják el, illetve ne véleményezzék kezdvezően azt a törvénymódosító javaslatot, amely a múlt héten ment át a Képviselőházon, és amely értelmében kivennék az oktatási törvényből azt, hogy a kisebbségek anyanyelvükön tanulhassák a történelmet és a földrajzot. »

Címkék: Csíkszereda, Oktatásügyek

Székelyzászló-felvonás és eskütétel Csíkszeredában - Tettben és lélekben egy a nemzet
2011. 3. 15.

A március 15-i események a székely zászló felvonásával kezdődtek a megyeszékhelyen. Hargita Megye Tanácsának székhelye előtt, a megyezászló felvonásán részt vett Semjén Zsolt, a Magyar Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Répás Zsuzsanna, a Magyar Köztársaság nemzetpolitikai helyettes államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, illetve kulturális és örökségvédelmi miniszter, Borboly Csaba, Hargita megye, Lokodi Edit Emőke, Maros megye és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke. »

Címkék: Borboly Csaba, Csíkszereda, Kelemen Hunor, Székelyföld, Ünnep

Minisztériumi támogatás kórházi műszerek vásárlására
2011. 2. 3.

Műszervásárlásra és épület-felújításra hagyott jóvá támogatást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára Cseke Attila RMDSZ-es egészségügyi miniszter. »

Címkék: Csíkszereda, Egészségügy

A Magyar Kultúra Napja Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen
2011. 1. 24.

Kiosztották az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat a székelyudvarhelyi művelődési házban január 22-én, szombaton a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, valamint a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közös szervezésében. Csíkszeredában január 21-én, pénteken a  Kriterion Galériában nyílt meg a csíkmadarasi fotótábor anyagából készült fotókiállítás, ugyancsak a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében. »

Címkék: Csíkszereda, Kultúra, Udvarhelyszék

Vákár Lajos-emlékünnepség Csíkszeredában
2010. 9. 9.

A legnépszerűbb csíki sportág, a jégkorong meghonosítója, Vákár Lajos György születésének századik évfordulójára emlékeztek a csíki jégkorong rajongói 2010. szeptember 8-án, szerdán, a jégkorongozó nevét viselő csíkszeredai műjégpálya előcsarnokában. »

Címkék: Csíkszereda, Megemlékezés, Moldován József

Csíkszeredában a Székelyföldi Grafikai Biennále
2010. 8. 9.

Augusztus 12-étől kezdődően egy hónapig Csíkszeredában is megtekinthetik az érdeklődők a Grafikai Szemle – I. Székelyföldi Grafikai Biennále alkotásait. »

Címkék: Csíkszereda, Kultúra

Nagykorú a Csűrdöngölő - Több mint 1200 gyerek ropta a táncot Csíkszeredában
2010. 5. 21.

18. alkalommal rendezték meg a Csűrdöngölő fesztivált Csíkszeredában, ezúttal az I. Székelyföld Napok keretében. Az eső miatt a Szakszervezetek Művelődési Házában mutatta be néptánctudását a rendezvényen részt vevő mintegy 1200 gyerek. A táncosokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte, lelkükre kötve, hogy legyenek büszkék erre a tánctudásra, amelyet évről évre gyarapítanak, és amelyet majd továbbadhatnak, amikor rajtuk lesz a sor. »

Címkék: Csíkszereda, Kultúra

Székelyföldi kézművesek vására és könyvvásár Csíkszeredában
2010. 5. 18.

Az I. Székelyföld Napok keretében megszervezett csíkszeredai vásáron a hagyományőrző kézművesek mesterségbemutatókat tartanak, lesz szalmakalapvarrás, taplófeldolgozás, kötélverés, vesszőfonás, papírmerítés, fazakalás, székelykapu-faragás, csipkeverés, szövés, gyapjúfonás, kenderfonás, gardonkészítés, kopjafafaragás, szemügyre vehetik a kádárt, a csizmadiát munka közben. »

Címkék: Csíkszereda, Székelyföld

"A jó plakát kézen fogja az embert" - Plakátkiállítás nyílt Csíkszeredában az I. Székelyföld Napok keretében
2010. 5. 17.

A Hargita Megye Tanácsa és alintézményei által az elmúlt két évben szervezett, illetve társszervezett programok plakátjaiból szerveztek kiállítást a csíkszeredai megyeházán, a megnyitóját május 17-én tartották.

„Mindennapjaink elengedhetetlen kelléke a plakát. Eseményeket hirdetünk, előadásokról adunk hírt, avagy vásárlókat toborzunk – megannyiszor a plakát által kínált lehetőségekkel élünk. »

Címkék: Csíkszereda, Kultúra

Európa Napi vetélkedő Csíkszeredában - Sógor Csaba Európa Napi vetélkedő zsűrizője volt
2010. 5. 9.

Öt középiskola részvételével szervezett május 9.-én, Európa-napján vetélkedőt a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal. A versenyen nem csupán az Európai Unióval kapcsolatos általános ismereteikkel, hanem kreativitásukkal is jeleskedhettek a diákok. »

Címkék: Csíkszereda, Sógor Csaba

Archívum »