Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Oktatásügyek
Közösség és iskola: a romániai magyar oktatás aktuális kérdései a 2011-2012-es tanévben
2011. 11. 21.

Figyelembe véve a romániai magyar nyelvű oktatás fontosságát a magyar közösség megtartásában, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium, Király András György vezette Kisebbségi Oktatásért felelős Államtitkári Kabinet további találkozókat szervez azokban a megyékben, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. A tanácskozások témája továbbra is: Közösség és iskola: a romániai magyar oktatás aktuális kérdései a 2011-2012-es tanévben. »

Címkék: Király András, Oktatásügyek

Egyeztetés a marosvásárhelyi 2-es számú általános iskola ügyében
2011. 11. 22.

2011. november 16-án, az RMDSZ Maros megyei székházában dr. Kolozsvári Zoltán marosvásárhelyi önkormányzati RMDSZ frakcióvezető, Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő helyettes és Brassai Zsombor ügyvezető alelnök egyeztető megbeszélést folytatott a 2-es számú általános iskola magyar pedagógusaival, az intézmény elnevezése körül kialakult vita kapcsán. »

Címkék: Marosvásárhely, Oktatásügyek

Fontos előrelépés az erdélyi magyar felsőoktatásban
2011. 11. 15.

Fontos kérdésben döntött a szenátus Oktatási, Tudomány, Ifjúsági és Sport Bizottsága kedden, november 15-én. 2007 és 2010 között vizsgálta a Minőségellenőrző Bizottság (ARACIS), hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem eleget tesz-e a romániai akkreditációs követelményeknek. Az akkreditációs felmérések során bebizonyosodott, hogy az EMTE teljesíti az összes kritériumot, ezért a Bizottság 14 szak és az intézmény akkreditációját javasolta. »

Címkék: Bokor Tibor, Oktatásügyek, Szenátus

Van-e élet az egyetem után Székelyföldön? - A térségi felsőfokú képzésről tanácskoztak Csíkszeredában
2011. 11. 13.

A felsőoktatás térségi szerepvállalásának és gyakorlatiasabbá tételének fontosságát hangsúlyozták november 11-én Csíkszeredában, a megyeházán tartott Sikeres Székelyföld konferencián. A 2009-ben elkezdett rendezvénysorozat szervezői Hargita és Kovászna megye tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Székelyföld Fejlesztési Intézet, a Háromszék Fejlesztési és Kutatási Központ, valamint a Hargita Népe Kiadó. A szakmai fórumon a székelyföldi felsőoktatási intézmények vezetői, illetve munkatársai, önkormányzati vezetők, társadalomkutatók, középiskolai tanárok, közéleti szereplők vettek részt a térség felsőfokú képzését elemezve.
»

Címkék: Oktatásügyek, Székelyföld

Az oktatási törvény alkalmazása során tapasztalható súlyos jogszabálysértés újabb esetére figyelmeztetett szerdai napirend előtti felszólalásában Kötő József parlamenti képviselő
2011. 11. 2.

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen múlt héten kitört botrányról van szó – vázolta a honatya – amely intézmény dékánja kizárta a választási eljárásból a szenátusi képviseletre javasolt diákokat. »

Címkék: Képviselőház, Kötő József, Oktatásügyek

Fűtenek a balánbányai tanintézetekben
2011. 10. 31.

A balánbányai Havasi Gyopár napközibe és három iskolába látogatott el október 31-én, hétfőn reggel Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke arról akart meggyőződni, hogy valóra vált-e az az ígéret, miszerint hétfőn beindítják a fűtést. Valamennyi intézményben kimelegedtek a fűtőtestek, kivéve a Geo Bogza Általános Iskola egyik épületét, de ott is megoldották összevont órákkal a másik épületben, ahogy arról szó volt a múlt heti egyeztetéseken. »

Címkék: Borboly Csaba, Hargita, Oktatásügyek

Közösség és iskola: a romániai magyar oktatás aktuális kérdései a 2011-2012-es tanévben
2011. 10. 28.

Figyelembe véve a romániai magyar nyelvű oktatás fontosságát a magyar közösség megtartásában, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium, Király András György vezette Kisebbségi Oktatásért felelős Államtitkári Kabinet további találkozókat szervez azokban a megyékben, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. A tanácskozások témája továbbra is: Közösség és iskola: a romániai magyar oktatás aktuális kérdései a 2011-2012-es tanévben. »

Címkék: Oktatásügyek

Az új tanügyi törvény világosan fogalmaz - A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetét ismertette Kelemen Hunor az Európa Tanács bizottságának
2011. 10. 20.

A Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről alkalmazását felügyelő Európa Tanács-i bizottság tagjait tájékoztatta ma, október 20-án, Bukarestben Kelemen Hunor szövetségi elnök. Bevezetőjében elmondta, amikor az új törvényt előkészítették, az RMDSZ szakemberei azt tartották szem előtt, hogy az óvodától az egyetemig biztosítani lehessen a kisebbségek nyelvén való oktatást. A bizottság tagjai kiemelt figyelmet szenteltek a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet elemzésére. »

Címkék: Kelemen Hunor, Oktatásügyek

Európai Felsőoktatási Térség - a jóindulat már nem elég, legfelsőbb szinten hozott döntések szükségesek
2011. 10. 7.

Brüsszelben, október 5-én az Európai Felsőoktatási Térség (EHEA - European Higher Education Area) helyzetéről tartott közmeghallgatást Doris PACK (német, néppárti) képviselőasszony elnökletével az Európai Parlament (EP) Kultúra és oktatás (CULT) szakbizottsága. »

Címkék: Oktatásügyek, Sógor Csaba

A Tanügyminisztérium a multikulturális jelleg érvényesítésére szólítja fel a MOGYE vezetőségét
2011. 10. 6.

Markó Béla miniszterelnök-helyettesi hivatalának tájékoztatása szerint, a Tanügyminisztérium október 5-én hivatalos átiratban kérte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetőségét, hogy maradéktalanul érvényesítse a multikulturális jelleget az egyetemi Chartában, és az erre vonatkozó törvénycikkelyeket kötelező módon mindenütt tüntessék fel. A kért módosítások biztosítják a magyar tagozat, valamint az ehhez szükséges külön intézetek létrehozásának és működésének feltételeit is. »

Címkék: Markó Béla, Oktatásügyek

Az Európai Unió történelmét oktatni kellene az összes tagállam iskoláiban
2011. 10. 4.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint az európai öntudat erősítésében kiemelt szerepet foglalna el az Európai Unió történelmének oktatása mind a 27 tagállamban. Az EP-képviselő kedden a Hotnews hírportál meghívására online beszélgetésen vett részt, amelyen rámutatott: az európai polgárok támogatására van szükség ahhoz, hogy az EU politikai integrációja sikeres és demokratikus folyamat legyen, ehhez viszont arra is szükség van, hogy az európai állampolgárok ne csak Európa lakóiként, hanem európaiként is határozzák meg önmagukat. »

Címkék: EU, Oktatásügyek, Winkler Gyula

Egy ország teljesítményét nemcsak nemzeti össztermékben, hanem kultúrában is mérik - Megkezdődött a tanév a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen
2011. 10. 3.

- Egy ország teljesítményét gazdasági mutatókkal szokták mérni, számokkal, nemzeti össztermékkel, de van egy másfajta nemzeti össztermék, amely nincs a statisztikákban, de ami a legfontosabb: a kultúra – hangsúlyozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes hétfőn, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem tanévnyitó rendezvényén. »

Címkék: Markó Béla, Oktatásügyek

A MOGYE ügyében szólalt fel Sógor Csaba Strasbourgban
2011. 9. 27.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, kedden, folyó év szeptember 26-án Strasbourgban, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő napirenden kívüli felszólalásával a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának ügyére irányította a figyelmet. »

Címkék: Oktatásügyek, RMDSZ

Új magyar óvoda Resicabányán
2011. 9. 25.

Ünnepi istentiszteletet tartottak vasárnap Resicabányán abból az alkalomból, hogy új magyar napközi nyílt a református egyház multifunkcionális épületében. Winkler Gyula, EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke Megyasszai Bíró Attila református lelkész és Bálint Mihály, az RMDSZ Krassó-Szörény megyei elnöke meghívására vett részt a rendezvényen. Az ünnepi istentiszteleten Fazakas Csaba Temesvár református esperese hirdetett igét. »

Címkék: Oktatásügyek, Szórvány, Winkler Gyula

Tanévnyitó a Sapientián - Összefogásra van szükség
2011. 9. 20.

Több mint 300 elsőéves hallgatónak kezdődött meg a tanév tegnap délután a marosvásárhelyi Sapientia EMTE campusában. A tanévnyitó ünnepségen Markó Béla miniszterelnök-helyettes mellett jelen volt Dávid László, a Sapientia rektora, Székely Gyula dékán, Lokodi Edit Emőke megyei tanácselnök, valamint Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere. »

Címkék: Lokodi Emőke, Markó Béla, Maros, Oktatásügyek

A bizalom a legfontosabb!
2011. 9. 19.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter szeptember 19-én, hétfőn délelőtt részt vett Kolozsvárott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának tanévnyitó ünnepségén. Az RMDSZ elnöke az egyetem székházában, a Bocskai-házban találkozott dr. Dávid László rektorral és dr. Tonk Márton dékánnal, valamint dr. Mezey Barnával, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem rektorával, majd közösen vonultak a Farkas utcai református templomhoz, ahol az összesereglett diákok várták őket. »

Címkék: Ifjúság, Kelemen Hunor, Oktatásügyek

Gyerekotthonban nevelkedett magyar egyetemisták számára szervez klubot az RMDSZ Főtitkársága
2011. 9. 19.

A Főtitkárság megalakulásakor megígértük, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a társadalomszervezési tevékenysége, ennek értelmében az idei tanévben folytatjuk az egy éve működő, szülők nélkül, állami gyerekotthonokban nevelkedett, jelenleg pedig Kolozsváron tanuló egyetemisták klubjának támogatását – jelentette be Kovács Péter 2011. szeptember 19-én. »

Címkék: Ifjúság, Kovács Péter, Oktatásügyek, RMDSZ, Szociális

Magyari Tivadar: a MOGYE román vezetősége úgy viselkedik, mint egy dacos óvodás
2011. 9. 14.

Az új oktatási törvény 135. cikkelyének alkalmazási módszertanát kell kérnünk a minisztériumtól – fogalmazott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese, 2011. szeptember 14-én, Kolozsváron, majd hozzátette: eredetileg a több tucat alkalmazási rendelet között kevés olyant tervezett a minisztérium, ami a felsőoktatásra vonatkozott, tekintettel az egyetemi autonómiákra. »

Címkék: Főtitkárság, Magyari Tivadar, Oktatásügyek

Kötő József felszólalása a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetről
2011. 9. 13.

A hatályos törvénykezés súlyos megsértésére figyelmeztetett múlt heti parlamenti nyilatkozatában Kötő József képviselő, utalva az új oktatási törvény előírásainak megszegésére a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Szenátusa által.
»

Címkék: Kötő József, Oktatásügyek, Parlament

A kiváló érettségi eredmények is igazolják: jó bolyaisnak lenni - Markó Béla miniszterelnök-helyettes a Bolyai Farkas Líceum tanévnyitóján
2011. 9. 12.

Hétfőtől országszerte megkezdődött az új tanév. Erdélyben mintegy 60 önálló magyar tanintézményben indul a magyar nyelvű oktatás, kettővel több iskolában, mint a tavaly, ugyanis idéntől a partiumi Margitán és Szalontán is önáló magyar iskola létesült. »

Címkék: Ifjúság, Markó Béla, Oktatásügyek

Archívum »