Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Kultúra
RMDSZ által támogatott könyvek a Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásáron
2011. 11. 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség anyagi támogatásával megjelent könyvek is megtalálhatók a 18. Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár standjain – tájékoztatott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális kérdésekért felelős főtitkárhelyettese. A könyvvásárnak ezúttal is a bukaresti Romexpo ad otthont 2011. november 23–27 között. »

Címkék: Kultúra, RMDSZ

Vasárnap ért véget a XIII. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat
2011. 10. 24.

Vasárnap zárult a XIII. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat. A Szeben megyei magyar közösség a Magyar Napok második hétvégéjén is színes és gazdag programok, események között választhatott. »

Címkék: Háromszék, Kultúra, Szeben

100 éve tették le a Székely Nemzeti Múzeum alapkövét
2011. 10. 24.

A Kós Károly által tervezett Székely Nemzeti Múzeum Háromszék egyik legjellegzetesebb és egyben leghíresebb épülete. Az épület a Finn Nemzeti Múzeumhoz hasonló elképzelés alapján született, hiszen már önmagában is a táj építészetére jellemző vonásokat összesíti. Ennek jegyében alakították ki a vártemplomot idéző udvart, a bástyaszerű tornyot, vagy a kápolnaszerű jobb oldali sarkat. »

Címkék: Háromszék, Kultúra, Megemlékezés

Markó Béla könyvbemutatója Nyárádszeredában
2011. 10. 23.

Az erdélyi magyarság és az RMDSZ elmúlt két évtizedes történelmét készül megírni Markó Béla  - ezt maga a költő-politikus jelentette be szombaton, Nyárádszeredában tartott könyvbemutatóján. A Nyárádszereda Polgármesteri Hivatala és a Pallas Akadémia Könyvkiadó által szervezett teltházas író-olvasó találkozón a szerző „Kié itt a tér” és „Visszabontás” című köteteit mutatták be. A könyveket Nagy Miklós Kund méltatta, házigazda Tóth Sándor alpolgármester volt. »

Címkék: Kultúra, Markó Béla, Maros

Mindig magunkért, soha mások ellen - Dsida Jenő-könyvbemutató Marosvásárhelyen
2011. 10. 16.

A Kós Károly Akadémia Alapítvány újabb rangos kulturális rendezvénnyel lépett a marosvásárelyi közönség elé: október 14-én, pénteken délután 5 órakor, a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében mutatták be a Dsida Jenő összegyűjtött verseit tartalmazó kötetet, amelyet Láng Gusztáv szerkesztett. A rendezvényen jelen lesz Fűzfa Balázs, a könyvet gondozó Savaria University Press Alapítvány elnöke is. »

Címkék: Kós Károly Akadémia, Kultúra, Markó Béla

Ingyenes szakképzés kulturális szakembereknek és civilszervezetek képviselőinek
2011. 10. 12.

Hargita Megye Tanácsa és annak kulturális alintézményei kétnapos szakmai képzést szerveznek csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószárhegyi helyszínekkel kulturális szakemberek és civilszervezetek képviselői számára. A képzés részleteit sajtótájékoztatón ismertette október 12-én a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a szervező alintézmények vezetői: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója. »

Címkék: Hargita, Kultúra

Szorosabb kulturális kapcsolatok a Vatikán és Románia között
2011. 10. 11.

Gianfranco Ravasi bíborossal, a Kultúra Pápai Tanácsának elnökével folytatott ma, október 11-én, kedden, hivatalos tárgyalást Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter. A Szentszék hivatalos küldöttségének tagja volt még Franco Javier Lozano érsek, nuncius, a Szentszék bukaresti nagykövete, dr.Kovács Gergely, pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, Bogdan Tătaru-Cazaban, Románia vatikáni nagykövete. A hivatalos találkozóra Kelemen Hunor tárcavezető meghívására került sor, a vatikáni küldöttség október 10 és 13-a között tartózkodik Romániában. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra, Külkapcsolatok

Újra Szonda Szabolcs lesz a Bod Péter Megyei könyvtár igazgatója
2011. 10. 5.

Több mint három hónapon át nem volt igazgatója a Bod Péter Megyei Könyvtárnak. Gyakran magyarellenesnek bélyegzett törvényszéki döntés nyomán eltávolított Szonda Szabolcs volt az egyetlen jelentkező az intézményvezetői tisztségre: ő az október 5-én tartott versenyvizsgán 9,98-as átlaggal vizsgázott. »

Címkék: Kovászna, Kultúra, Tamás Sándor

Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok
2011. 9. 30.

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napokat a hétvégén. A lupényi RMDSZ és az Eben Haezer Egyesület által szeptember 30-a és október 2-a között zajló rendezvény-sorozat többek között kulturális programokat, kerekasztal beszélgetést kínál a közönségnek, de a szórakoztató programok sem hiányoznak a műsorkínálatból. »

Címkék: Kultúra, Szórvány, Winkler Gyula

Befejeződtek a gyulafehérvári székesegyház szentélyének restaurálási munkálatai
2011. 9. 29.

Ünnepi szentmise keretében adtak hálát a gyulafehérvári katolikus hívek, hogy sikerült elvégezni a középkori székesegyház 18. század közepén átalakított szentélyének a restaurálási munkálatait. Szeptember 29-én, Szent Mihálynak, a főegyházmegye és a gyulafehérvári székesegyház védőszentjének napján ünnepi szentmise keretében áldotta meg a katedrális felújított szentélyét Nm. és Ft. dr. Jakubinyi György érsek. .
»

Címkék: Fehér, Kelemen Hunor, Kultúra

Csak egy jelentkező a Kovászna megyei könyvtár élére
2011. 9. 22.

Csupán egy jelentkező adta le iratcsomóját a megyei könyvtár vezetői tisztségére Kovászna Megye Tanácsának humán erőforrás osztályán: a jelentkezési határidő ma, szeptember 22-én, csütörtökön 16 órakor járt le. »

Címkék: Kovászna, Kultúra

"Felkaroljuk az emberek kezdeményezését" - Incze László nevét veheti fel a Kézdivásárhelyi Céhtörténeti múzeum
2011. 9. 22.

Közel 4 500 személy írta alá interneten, illetve nyomtatott formában azt a kérvényt melynek célja, hogy vegye fel Incze László nevét a Kézdivásárhelyi Céhtörténeti múzeum.
»

Címkék: Kézdivásárhely, Kultúra, Tamás Sándor

Újabb kulturális örökségvédelmi programot indít a szaktárca
2011. 9. 18.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter szeptember 18-án, vasárnap, az Európai Örökség Napján jelentette be, hogy az általa vezetett tárca újabb örökségvédelmi programokat indít el. A kulturális miniszter a Szilágy megyei Krasznán elmondta, kezdeményezi az „Épített örökségünk felmérése, védelme és hasznosítása” nevű programcsomagot. Ennek célja elsősorban számba venni mindazt, ami nem szerepel az országos a műemlékvédelmi listán, ám védelemre érdemes, s ugyanakkor egy olyan hasznosítási stratégia kidolgozása, amely magában foglalja a kulturális turizmust, a helyi termékek piacának kiszélesítését valamint új munkahelyek teremtését. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra, Szilágy

A Világörökség részévé válhat a csíksomlyói búcsú
2011. 9. 13.

A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozó, Országos Szellemi Örökség Bizottság ma, szeptember 13-án, megszavazta azt a javaslatot, mely szerint felterjesztik a világörökség státusz elnyerésére a csíksomlyói búcsút. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra

Erdély legrégebbi templomának feltárását támogatja a Kelemen Hunor vezette Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium
2011. 8. 4.

Templomromra bukkantak a gyulafehérvári római katolikus székesegyház előtti téren, a jelenlegi főkaputól 24 méterre. Erről a helyszínen kutató, dr. Daniela Marcu Istrate vezette régészcsapat számolt be 2011. április 13-án. Az időközben két szakaszban (április–május, valamint június–augusztus) elvégzett feltárás nyomán bizonyossá vált: a templom a 10. században épült, ily módon ez Erdély legrégibb temploma, valószínűleg a Konstantinápolyban megkeresztelkedett Gyula alapította. »

Címkék: Fehér, Hegedüs Csilla, Kelemen Hunor, Kultúra

Kolozsvári Mátyás szobor: a kulturális tárca büntetőeljárást kezdeményez
2011. 7. 20.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter aláírta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben kéri a büntetőeljárás elindítását a kolozsvári Mátyás szoborcsoport elé törvénytelenül kihelyezett bronztábla ügyében. A feljelentést a kulturális tárca a kolozsvári ügyészséghez, Eugen Crisan főügyészhez küldte el. A dokumentum ismerteti az elmúlt időszak eseményeit: jelen pillanatban a kolozsvári Főtéren álló szoborcsoportot övező gyepen két tábla fekszik. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra

EU Tábor - 3. nap
2011. 7. 9.

A péntek délelőtti első plénumon az Európai Unió 2020-as stratégiája került terítékre az EU Táborban Winkler Gyula, EP képviselő és Sógor Csaba, EP képviselő előadásai során. Winkler Gyula tájékoztatta a táborlakókat a stratégiáról. „Ez egy olyan téma, amelyről sok szó fog még esni, hiszen a tartalma egy egész évtized célkitűzéseit foglalja magában. Arról szól, hogy hogyan képzelik el az Európai Uniós intézmények a felzárkózást, az élen maradást, egy olyan környezetben, ahol a globális verseny tényleg nagyon éles.” A képviselő elmondása alapján az elmúlt időszakban két beszélgetésre is sor került, ami a pénteki előadás keretét meghatározta: José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Böjte Csabával, aki Európai Polgár elismerést szerzett 2011 júniusában. »

Címkék: EU, Ifjúság, Kultúra

Szórvány gyerekotthonokhoz jutottak a kolozsvári könyvadományok
2011. 6. 30.

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alkalmával az RMDSZ Főtitkársága könyvadományozási akciót szervezett a szórványban élő magyar iskolák, gyerekotthonok támogatása céljából. A kezdeményezés során, a kolozsvári lakosok jóvoltából a rendezvény végére több mint 100 új, illetve használt könyv gyűlt össze, melyeket az RMDSZ Főtitkársága a Possibilitas Alapítvány által működtetett Beszterce-Naszód megyei Szent Anna és Szent István gyerekotthonoknak juttatott el.
»

Címkék: Bodor László, Főtitkárság, Ifjúság, Kultúra, RMDSZ

Kelemen Hunor kezdeményezésére megkezdődött a Házsongárdi temető műemléksírjainak a felmérése - Az első felmérést Hegedüs Csilla miniszteri tanácsos, az RMDSZ főtitkárhelyettese irányította -
2011. 6. 27.

A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Kolozs megyei igazgatósága és az általa felkért szakértők ma délelőtt megkezdték a kolozsvári Házsongárdi temető műemléksírjainak a felmérését. A nagyméretű akció – amelynek lebonyolítása a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik kiemelt prioritása – célja a lehető legmagasabb fokú védelem biztosítása a több mint 400 éves temető számára, amelyet 40 évvel ezelőtt nyilvánítottak műemlékké. »

Címkék: Hegedüs Csilla, Kelemen Hunor, Kolozs, Kultúra

Állami kitüntetés Fátyol Rudolfnak, az erdélyi zenei élet kiemelkedő tagjának
2011. 6. 27.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter a kulturális érdemrend lovagkeresztjét adta át Fátyol Rudolf István hegedűművésznek, a szatmárnémeti „Dinu Lipatti” Filharmónia igazgatójának vasárnap este a nagykárolyi Szőlős Fogadóban. Az ünnepségen Kelemen Hunor elmondta, egy olyan művésznek adhatja át ezt a kitüntetést, aki évtizedek óta hűséggel szolgálja a komolyzenét. „Számomra a zenészek mágusok, akik olyasvalamire képesek, amit mi, hétköznapi emberek nem tudunk megvalósítani. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kultúra, RMDSZ, Szatmár, Szilágy

Archívum »