Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Kovács Péter
Könyvadományok a szórványnak
2011. 12. 2.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a „Minden magyar számít” mottó alatt indítja útjára azt a programot, amelynek keretén belül könyvadományokkal támogatja a magyar szórványiskolákat. »

Címkék: Bodor László, Főtitkárság, Kovács Péter

Kelemen Hunor és Orbán Viktor találkozója - Jó úton az RMDSZ és a FIDESZ kapcsolatának rendezése
2011. 11. 24.

Hivatalos találkozóra került sor Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Orbán Viktor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség elnöke között, ma, november 24-én, Budapesten. A magas szintű találkozón a felek megállapították, hogy a FIDESZ és az RMDSZ közötti kapcsolat rendezése „jó úton halad, hiszen ugyanabba az európai, politikai családba tartozunk, nemzetstratégiai és nemzetpolitikai kérdésekben ugyanazt az álláspontot képviseljük”. »

Címkék: Bíró Rozália, Budapest, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Magyar-magyar

Van magyar jövő Erdélyben - a népszámlálási adatokról tartottak sajtótájékoztatót az RMDSZ Főtitkárságán
2011. 11. 21.

A 2011. évi népszámlálás részeredményei alapján megállapítható, hogy igenis van magyar jövő Erdélyben – jelentette ki Kovács Péter ma, november 21-én, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán tartott sajtóértekezleten. A Szövetség főtitkára, Székely István főtitkárhelyettes, a Szövetség népszámlálási munkacsoportjának vezetője, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád közösen elemezték a népszámlálás eddig ismert eredményeit, és vonták le a Szövetség által folytatott tájékoztató-tudatosító kampány konklúzióit.
»

Címkék: Antal Árpád, Főtitkárság, Kovács Péter, Népszámlálás, Székely István

Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában - ülésezett az RMDSZ Főtitkársága
2011. 11. 14.

A Magyar Szórvány Napja alkalmával elfogadott Zárónyilatkozat irányelveinek megvalósíthatósága szerepelt az RMDSZ Főtitkárságának mai, november 14-i ülésének napirendjén. A gyűlést követően Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: „Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában, meg kell őrizni, és tovább kell fejleszteni az eddigi eredményeket, azonban a legnagyobb kihívásnak a nagyvárosi szórványok feltérképezését, a sajátos helyzetüknek megfelelő programok kidolgozását tartjuk. »

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter, RMDSZ, Szórvány

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkárának felszólalása a Magyar Szocialista Párt soron kívüli Kongresszusán
2011. 11. 12.

Fontosnak és örvendetesnek tartjuk, hogy az MSZP a nemzetpolitikájának újraértékelésére készül, ezáltal nagyobb nyitást tanúsítva a határon túli régiók irányába. Megítélésünk szerint nem elsősorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Koalíció Pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség vagy más politikai szervezet, hanem a magyar emberek, a magyar családok irányába kell nyitni. Azon emberek fele kell nyitni, akik nem tudják elfelejteni 2004. december 5-ét. »

Címkék: Kovács Péter, Magyar-magyar

Akit még nem számoltak meg, keresse fel a polgármesteri hivatalt!
2011. 10. 30.

Akit mind a mai napig nem számoltak meg, felkérjük, hogy hétfőn, október 31-én személyesen menjen el a polgármesteri hivatalba és adja meg az adatait – nyilatkozta Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy az október 31-i határidőre a számlálóbiztosok nem jutnak el minden háztartásba, ezért több polgármesteri hivatalban külön ügyfélszolgálatot működtetnek, ahol a népszámlálási adatokat regisztrálják. A minden magyar számít szlogenünk a népszámlálás utolsó napján is aktuális, hiszen fontos, hogy minden magyar embert nyilvántartásba vegyenek – mondta a politikus. »

Címkék: Kovács Péter, Népszámlálás

Útjára indult az Erdélyi Magyar Civil Konzultáció
2011. 10. 29.

Erdélyi Magyar Civil Konzultáció címszó alatt indította el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt a párbeszéd sorozatot, melynek célja az erdélyi magyar közösségben, közösségért tevékenykedő civil szervezetek minél közvetlenebb bevonása a törvényhozási folyamatba, fontos ugyanis, hogy e szervezetek által felhalmozott értékes, gyakorlati tapasztalatra épülő tudás a jogszabályokban is tükröződjön. »

Címkék: Kerekes Károly, Kovács Péter, Sógor Csaba

Kötelező a személyi szám megadása a népszámlálás során
2011. 10. 25.

Ma délben a Statisztikai Hivatal bejelentette: a népszámlálás során kötelező módon be kell diktálni a személyi számot (CNP) is – nyilatkozta ma Kolozsváron Kovács Péter. A Szövetség főtitkára a Statisztikai Hivatal bejelentésére reagálva sajnálatosnak tartotta, hogy az elmúlt napokban fokozott bizonytalanság alakult ki mind a számlálóbiztosokban, mind a lakosságban amiatt, hogy szükséges-e vagy sem a személyi szám megadása. Ezzel kapcsolatosan ugyanis állandóan ellentmondó bejelentések hangzottak el. „A népszámlálás metodológiájában az áll, hogy a személyi szám bediktálása nem kötelező, ezt jelentette be az elmúlt napokban a Statisztikai Hivatal is. »

Címkék: Kovács Péter, Népszámlálás

Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 10. 23.

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról. »

Címkék: Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovács Péter, Kovászna, Máramaros, Maros, Népszámlálás, Szatmár, Szilágy

Tájékoztatás a Szövetség autonómia koncepciójáról - Kovács Péter főtitkár a KMAT ülésén
2011. 10. 21.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség három szintű autonómia koncepciójáról tájékoztatta a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) résztvevőit Kovács Péter főtitkár. »

Címkék: Autonómia, Kovács Péter

Határon túli magyarok szimpóziuma Budapesten
2011. 10. 17.

Határtalanul címmel szervezett a múlt hétvégén kétnapos szimpóziumot a budapesti székhelyű Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnökségében szervezett rendezvénysorozat keretén belül egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyben a határon túli szervezetek képviselői vázolták a Kárpát-medencei országokban élő magyar közösségek lehetőségeit, jövőképét. A Románia Magyar Demokrata Szövetséget Kovács Péter főtitkár képviselte. »

Címkék: Budapest, Kovács Péter, Magyar-magyar

A népszámlálás az elkövetkező tíz év legfontosabb eseménye
2011. 10. 10.

Az elmúlt hétvége folyamán Arad és Bihar megye szórvány településein járt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálás karavánja, melynek célkitűzése arra buzdítani a magyar lakosságot, hogy a népszámlálás során bátran vállalja fel nemzeti, vallási és kulturális hovatartozását. A karaván önkénteseihez a Szövetség országos, megyei és helyi képviselői is csatlakoztak, akik a népszámlálás hasznos technikai tudnivalóit ismertették a beszélgetések során a véleményformálókkal.
»

Címkék: Arad, Bihar, Bognár Levente, Faragó Péter, Kovács Péter, Népszámlálás

4250 km 14 nap alatt - Útjára indult az RMDSZ népszámlálás karavánja
2011. 9. 30.

Pénteken, szeptember 30-án útjára indult Kolozsvárról az RMDSZ Főtitkársága által koordinált népszámlálási karaván, mely a következő hetekben, október 23-ig, 14 napon keresztül járja Erdély különböző vidékeit.
A karaván célja a 2011. október 20-31. közötti időszakban sorra kerülő népszámlálásról való tájékoztatás. Szeretnénk eljuttatni minden fontos technikai tudnivalót az emberekhez, arra buzdítva mindenkit, hogy bátran és büszkén vállalja magyar identitását, anyanyelvét, és vallási hovatartozását.” »

Címkék: Kolozs, Kovács Péter, Népszámlálás

Közérdekű üzenet a Quimby erdélyi koncertkörútján: Minden magyar számít!
2011. 9. 21.

Az októberi népszámlálás fontosságára is szeretnék felhívni a rajongók figyelmét a Quimby erdélyi turnéjának szervezői. Mint ismeretes, a rendkívül népszerű együttes 2011. október 5-8. között négy erdélyi nagyvárosban lép fel: október 5-én Marosvásárhelyen, 6-án Kolozsváron, 7-én Székelyudvarhelyen, 8-án pedig Nagyváradon. »

Címkék: Kovács Péter, Népszámlálás, RMDSZ

Gyerekotthonban nevelkedett magyar egyetemisták számára szervez klubot az RMDSZ Főtitkársága
2011. 9. 19.

A Főtitkárság megalakulásakor megígértük, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a társadalomszervezési tevékenysége, ennek értelmében az idei tanévben folytatjuk az egy éve működő, szülők nélkül, állami gyerekotthonokban nevelkedett, jelenleg pedig Kolozsváron tanuló egyetemisták klubjának támogatását – jelentette be Kovács Péter 2011. szeptember 19-én. »

Címkék: Ifjúság, Kovács Péter, Oktatásügyek, RMDSZ, Szociális

Szövetségi Képviselők Tanácsa - a választási rendszer megváltoztatása az elkövetkező időszak legfontosabb kihívása az RMDSZ számára
2011. 9. 17.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi, szombati ülésén Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, az elmúlt 2-3 hónap politikai szempontból nem volt unalmas, egy olyan időszak volt, amikor a Szövetség által meghozott döntések a koalícióban és a kormányban befolyásolják a következő évek sorsát. »

Címkék: Borbély László, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Markó Béla, RMDSZ, SZKT

Ingyenesen hívható telefonvonalat működtet az RMDSZ a népszámlálás lebonyolításáig
2011. 8. 29.

Az RMDSZ Főtitkársága a mai naptól kezdve zöld vonalat üzemelt be, amely 2011. október végéig tartó népszámlálási folyamat lezárulásáig működik – jelentette be Kolozsváron Kovács Péter, a Szövetség főtitkára. A 0800-802009 számú telefonvonal által az a célunk, hogy a népszámlálást helyi szinten lebonyolító önkormányzatok mellett, a kérdező biztosok és a válaszadók számára is naprakész információkat nyújtsunk. »

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter, Népszámlálás, RMDSZ

Zajlik a népszámlálási biztosok toborozása
2011. 8. 3.

Augusztus 1-én hivatalosan is megkezdődött a népszámlálási biztosok toborozása – jelentette be ma Kolozsváron Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. A jogszabályok értelmében a Helyi Népszámlálási Bizottságok toborozzák és választják ki a számlálóbiztosokat, akik elsősorban polgármesteri hivatalokban dolgozó közalkalmazottak, illetve helyi tanárok lesznek, ha belőlük nem telik ki a létszám, számlálóbiztosoknak nyugdíjasokat vagy diákokat toboroznak.
»

Címkék: Kovács Péter, Népszámlálás

8. EU Tábor, Marosfő - Erdélyinek lenni jó!
2011. 7. 6.

Szerdán, július 6-án került sor a 8-ik EU Tábor hivatalos megnyitójára Marosfőn, amely során a meghívottak és a szervezők köszöntötték az egybegyűlt fiatalokat. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszédében kiemelte a Szövetség és a MIÉRT együttműködésen és hagyományokon alapuló kapcsolatának alapcéljait, közös értékeit, melyeket az évek folyamán mindvégig a magyar érdekképviselet megerősítése, az új utak, lehetőségek keresése vezérelt. „Az EU Tábor ilyen szempontból is egy fontos nyári rendezvénynek tekinthető, ahol évről évre jelentős gondolatok hangzanak el, párbeszédek alakulnak ki és lehetőség nyílik arra, hogy a fiatalok bekerüljenek a politikai életbe.” »

Címkék: Bodor László, Borboly Csaba, Kelemen Hunor, Korodi Attila, Kovács Péter, MIÉRT, RMDSZ

Egységes álláspont a Szövetségi Képviselők Tanácsán
2011. 6. 25.

Egységes álláspont alakult ki a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülésén. A képviselők elsősorban a közigazgatási reformról, a kisebbségi törvényről és a Szövetség kormányzati szerepvállalásáról mondtak véleményt és alakítottak ki álláspontot. Az SZKT a képviselők mandátumának igazolásával és a testület elnökének megválasztásával indult, majd Kelemen Hunor szövetségi elnök az elmúlt fél év mérlegét vonta meg poltikai beszámolójában. »

Címkék: Borbély László, Kelemen Hunor, Kovács Péter, Lakatos Péter, Markó Béla, Régiók átszervezése, RMDSZ, SZKT

Archívum »