Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Székelyföld
Közel hatvanezer euró Madéfalvának - A RobinWood Plus ELWOOD alprojektjére aláírták a finanszírozási szerződést
2011. 11. 17.

Aláírták Madéfalván, november 16-án a RobinWood Plus projekt ELWOOD alprojektjére a finanszírozási szerződést. Hargita Megye Tanácsa RobinWood Plus INTERREG IV C projektje keretében nemzetközi pályázatokat írtak ki erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó témakörökben, aminek eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jut támogatáshoz az elkövetkező időszakban, ezek egyike Madéfalva önkormányzata. Az alprojekt témája a fa helyi feldolgozása/megmunkálása, értéke: 58 620 euró. »

Címkék: Borboly Csaba, Gazdaság, Székelyföld

"Székelyföld mondjon le támogatásokról a szórvány javára!" - A magyar szórvány napját ünnepelték Déván
2011. 11. 13.

– Mivel a szórványmegyékben élőknek nagyobb támogatásra van szükségük identitásuk megőrzésében, itt az ideje annak, hogy a pozitív diszkrimináció elve alapján a székelyföldi megyék lemondjanak a javukra a Communitas Alapítvány kiírásairól, amelyekre így csak a szórványban dolgozó szervezetek palyazhatnának – javasolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 12-én Déván, A magyar szórvány napja című rendezvényen, amelyet első ízben rendeztek meg. A Hargita megyei tanácselnök szerint Székelyföld felelős a szórványban élő magyarságért, ezért áldozatot kell hoznia a szolidaritás jegyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Székelyföld, Szórvány

Székelyföld fényképeken
2011. 11. 13.

Már a székelyföldi emberek is tudják, hogy apró csoda számba megy a falusi kovács, a kemencében kenyeret, vagy ünnepi kalácsot sütő néni. A Camera Club Siculorum és a Kép VIDÉK Alkotócsoport sepsiszentgyörgyi tárlatának anyaga, amely a Varázsképek Székelyföldről címet viseli, Budapesti sikeres látogatása után Háromszéken is megtekinthető. »

Címkék: Székelyföld

Van-e élet az egyetem után Székelyföldön? - A térségi felsőfokú képzésről tanácskoztak Csíkszeredában
2011. 11. 13.

A felsőoktatás térségi szerepvállalásának és gyakorlatiasabbá tételének fontosságát hangsúlyozták november 11-én Csíkszeredában, a megyeházán tartott Sikeres Székelyföld konferencián. A 2009-ben elkezdett rendezvénysorozat szervezői Hargita és Kovászna megye tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Székelyföld Fejlesztési Intézet, a Háromszék Fejlesztési és Kutatási Központ, valamint a Hargita Népe Kiadó. A szakmai fórumon a székelyföldi felsőoktatási intézmények vezetői, illetve munkatársai, önkormányzati vezetők, társadalomkutatók, középiskolai tanárok, közéleti szereplők vettek részt a térség felsőfokú képzését elemezve.
»

Címkék: Oktatásügyek, Székelyföld

Új lehetőségek oktatásban és pályázásban - Székelyföldi Akadémia Csíkkozmáson másodszor
2011. 11. 7.

Éljenek az új tanügyi törvény adta lehetőségekkel! – biztatta a pedagógusokat Csíkkozmáson Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő november 7-én, a Székelyföldi Akadémián. Hargita Megye Tanácsának rendezvénysorozata immár másodszor érkezett Kozmásra, ezúttal az új tanügyi törvény, valamint az európai uniós pályázati lehetőségek témájával. A vidéken élő értelmiségieknek szóló Székelyföldi Akadémián összesen 32 témakörből választhatnak a helybéliek kettőt-kettőt. »

Címkék: Székelyföld

Támogatás székelyruhákra
2011. 11. 7.

November 6-án, vasárnap, Kézdiszentléleken, a Perkő Néptáncegyüttes fennállásának 35. évfordulóján jelentette be Tamás Sándor, hogy a megyei önkormányzat Székely Ruházati Alapot hozott létre. A projekt célja, hogy a támogassa a székely népi viselet megmaradását, illetve segítséget nyújtóson azoknak az együtteseknek, szervezeteknek, amelyek működéséhez elengedhetetlen a népi viselet.
»

Címkék: Hagyományápolás, Székelyföld, Tamás Sándor

Harmadszor mutatkozik be Székelyföld a bukaresti Nemzetközi Turisztikai Vásáron
2011. 11. 6.

Ismét nagy érdeklődésnek örvend Székelyföld standja a bukaresti Romexpón megnyílt nemzetközi turisztikai vásáron. A 26. alkalommal megszervezett vásár megnyitóját Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár is részt vett. Mint elmondta, fontosnak tartja, hogy a térségre jellemző székelyföldi értékek ott legyenek az országos és nemzetközi vásárokon, hogy a köztudat elfogadja Székelyföld létezését. »

Címkék: Székelyföld, Tánczos Barna

A Tündérkert kapuja - Székelyföld ismét bemutatkozott a Romexpón
2011. 11. 4.

Ismét hatalmas érdeklődéssel fogadták a Székelyföld-standot a TTR–Románia Turisztikai Vásáron, amelyet a bukaresti Romexpo kiállítócsarnokaiban szerveztek, immár 26. alkalommal. A Hargita, Kovászna és Maros megye közös standjával zajló vásár november 3–6. között tartja nyitva kapuit. »

Címkék: Székelyföld

Jól szerepeltek a székelyföldi megyék a 322-es támogatás kiírásakor
2011. 10. 28.

Több mint 30 millió euró juthat el a székelyföldi megyékbe a 2010-es árvizek során bekövetkezett infrastrukturális károk helyreállítását támogató 322-es intézkedés d. alpontjára leadott pályázatoknak értelmében. 
»

Címkék: Székelyföld

Hatvan iskola vett részt idén a Barangoljunk Székelyföldön! programban
2011. 10. 28.

Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata munkatársai idén több mint ötven iskolába látogattak el a Barangoljunk Székelyföldön! című program során, felkészítve az általuk szervezett táborokra, tájékozódási versenyekre a diákokat. »

Címkék: Ifjúság, Székelyföld

Székelyföldi fiókot nyit a kisebbségkutató intézet
2011. 10. 22.

Az Elemzések a Székelyföldről című műhelykonferencia keretében, Árkoson, október 22–én, szombaton, jelentette be Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető, hogy a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet székelyföldi irodát nyit Sepsiszentgyörgyön. »

Címkék: Háromszék, Székelyföld, Tamás Sándor

Az RMDSZ támogatja a székely termelőket
2011. 10. 20.

Kelemen Hunor szövetségi elnök október 20-án, csütörtökön látogatást tett Bukarestben, az IndAgra nemzetközi agrárvásár Székelyföld-standjánál. Az ötnapos rendezvényen Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa szervezésében, tavalyhoz hasonlóan, ismét együtt jelentek meg a székelyföldi termelők portékáikkal. »

Címkék: Mezőgazdaság, RMDSZ, Székelyföld

A székely terméknek már presztízse van - Székelyföld idén is bemutatkozott a bukaresti IndAgra nemzetközi agrárvásáron
2011. 10. 19.

A székely termékek bárhol megállják a helyüket – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 19-én Bukarestben, az IndAgra nemzetközi agrárvásár Székelyföld-standjánál. Az ötnapos rendezvényen Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa szervezésében, tavalyhoz hasonlóan, ismét együtt jelentek meg a székelyföldi termelők portékáikkal. Az IndAgrát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium védnökségével szervezik meg a bukaresti Romexpón.
»

Címkék: Mezőgazdaság, Székelyföld

Turisztikai irodával népszerűsítik Máréfalvát és környékét
2011. 10. 18.

Székelyföldön egyedülálló turisztikai információs központot avattak Máréfalva központjában, az Emlékezés parkja szomszédságában október 18-án délután. A település turisztikai információs irodáját Máréfalva Polgármesteri Hivatala az Európai Unió és Hargita Megye Tanácsa támogatásával készítette el.
»

Címkék: Székelyföld, Turizmus

Székelyföldön is fontos a magyarság vállalása
2011. 10. 16.

A RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván harmadik hetén a főként fiatal önkéntesekből és humoristákból álló stáb Kovászna és Hargita megyébe látogatott el, mely során a két megye szórvány magyar településéin tájékoztatták a lakosságot a közeledő népszámlálásról. Ezen vidékeken is szórólapozás, hangos-buszozás, valamint lakossági fórumok, helyi véleményformálókkal való beszélgetések keretén belül hívták fel a figyelmet az október 20. és 31. között zajló népszámlálás hasznos tudnivalóira, annak hosszú távon való meghatározó jellegére. »

Címkék: Népszámlálás, Székelyföld

Összehangolják a környezetvédelmi munkát Székelyföldön
2011. 10. 14.

A Natura 2000 programban résztvevő szervezetek tanácskoztak Sepsiszentgyörgyön: céljuk, hogy Székelyföld különböző pontjain természetvédelmi övezetek fölött gondoskodó egyesületek szakmai tapasztalatot cserélhessenek, a közös problémákra megoldást találjanak. »

Címkék: Környezetvédelem, Székelyföld

Hinni kell a közös gondolkodás erejében - Székelyföldi Akadémiát rendeztek Kőrispatakon
2011. 10. 12.

Az ökogazdálkodás és az agrárpolitika volt a témája az az október 11-én Kőrispatakon megrendezett Székelyföldi Akadémiának. Szőcs László, Etéd község polgármestere köszöntötte a résztvevőket és az előadókat. Beszédében elmondta, hogy első alkalommal a sajtóból értesült Hargita Megye Tanácsa rendezvénysorozatáról, és nagyon örült, hogy Kőrispatakon is megszervezik.
»

Címkék: Borboly Csaba, Székelyföld

Újabb nyolc termék nyerte el a Székely termék minősítést
2011. 10. 7.

Újabb nyolc termelőnek ítélte oda Hargita Megye Tanácsának Székely termék védjegyét az erre a célra létrehozott elbírálóbizottság, így összesen már 24 székelyföldi termelő büszkélkedhet ezzel a minősítéssel. Az újabb Székely termékek közül ötöt Kovászna megyei termelő nyert el, ezeket az elbírálóbizottság Kovászna megyei albizottsága javasolta minősítésre.
»

Címkék: Gazdaság, Székelyföld

Az iskola a vidéki települések motorja lehetne - Székelyföldi Akadémiát rendeztek Gyergyóalfaluban
2011. 10. 5.

A romániai oktatás helyzetéről és a székely történelmi szimbólumokról hallgathattak előadást október 4-én Gyergyóalfaluban a Székelyföldi Akadémián jelen lévők. »

Címkék: Gyergyó, Székelyföld

"Tenni kell a Székelyföld felemelkedéséért"
2011. 10. 1.

Összesen hét, európai uniós alapokból finanszírozott beruházás finanszírozási szerződését írták alá pénteken, szeptember 30-án, a megyei önkormányzat székhelyén, Elena Udrea, fejlesztési és turisztikai miniszter, illetve Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy, valamint Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere.  A fejlesztési projektek összértéke 115 millió lej.
»

Címkék: Fejlesztési Minisztérium, Székelyföld

Archívum »