Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Európai Parlament
Legyen-e az EU huszonnyolcadik tagállama Horvátország a jelenlegi válság körülményeinek ellenére?
2011. 12. 1.

Legyen-e az EU huszonnyolcadik tagállama Horvátország a jelenlegi válság körülményeinek ellenére? Az EP képviselői a kérdésről tegnap, november 30-án vitáztak, és ma, december 1-én a bővítés mellett foglaltak állást.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő felszólalásában a nyugat-balkáni államok integrációja mellett foglalt állást, de kizárólag az őshonos nemzeti kisebbségi közösségek problémáinak kezelése után. Beszédének szövege alább olvasható: »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Öt magyar ajkú EP képviselő az állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar színész ügyében emelt szót
2011. 12. 1.

Tegnap, november 30-án, a brüsszeli plenáris ülésen, napirenden kívül, öt magyar ajkú európai parlamenti (EP) képviselő - Bauer Edit, Gál Kinga, Mészáros Alajos, Sógor Csaba és Tőkés László - emelt szót a felvidéki színész, Boldoghy Olivér ügyében, akit a szlovák belügyminisztérium levele nyomán megfosztottak szlovák állampolgárságától csak azért, mert felvette egy másik tagállam, Magyarország állampolgárságát. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Átadták a 2011-es Európai Ifjúsági Károly-díjat
2011. 11. 25.

Az Európai Ifjúsági Károly-díjat az Európai Parlament és az aacheni székhelyű Nemzetközi Károly-díj Alapítvány közösen ítéli oda minden évben olyan fiataloknak, akik projektjükkel az európai fiatalok közti tapasztalatcserét és egymás kultúrájának megismerését segítik elő.
»

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Winkler Gyula: Kisebbségi kérdésekben következetesen lépjünk fel a kettős mérce alkalmazása ellen
2011. 11. 17.

A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult magyarellenes és törvénytelen helyzetről tartott tájékoztatót Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának ma délelőtti (2011. november 17.) ülésén Brassai Attila professzor, a MOGYE tanszékvezetője. A kisebbségi Intergroup azt követően hallgatta meg a marosvásárhelyi professzort, hogy az egyetem szenátusa több alkalommal is elutasította a törvény alkalmazását és az önálló magyar nyelvű kar létrehozását. »

Címkék: Egészségügy, Európai Parlament, Winkler Gyula

Különbségek elismerése és kultúrák párbeszéde az Európai Örökség révén
2011. 11. 16.

Az Európai Parlament (EP) döntő többséggel szavazta meg ma, november 16-án az "Európai Örökség" címre irányuló Európai Uniós fellépés létrehozását, mely az Európai Unió (EU) és polgárai közötti távolságot hivatott áthidalni. Az intézkedés valójában több európai ország kormányközi programját emeli hivatalos uniós intézkedéssé. Jelentősége abban áll, hogy némi közösségi forrás igénybevételével szorgalmazza a határon átnyúló együttműködést. Erre - a többszörös válság ellenére - kifejezett igény van a polgárok részéről: az európai értékrendszer megerősítésére, a fiatalság európai kötődésének fokozása a legjobb válságkezelő eszköz - mutattak rá a szavazást megelőző vita során a képviselők. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

A romániai restitúciós folyamat akadálytalan folytatását sürgette Sógor Csaba az EP-ben
2011. 11. 15.

Folyó év november 14-én, Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) novemberi plenáris ülésszakának nyitányaként, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő a romániai restitúciós folyamat paradoxonára hívta fel napirenden kívül a házelnök, valamint képviselőtársainak figyelmét. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Az EU kiskereskedelmi kifizetési szolgáltatásai - választhatnak-e a polgárok?
2011. 11. 9.

Az Európai Parlamentben (EP) a kiskereskedelmi szolgáltatások kifizetését szabályozó új európai rendszerről szervezett vitát európai döntéshozókkal, valamint pénzügyi intézmények, illetve nem kormányzati szervezetek (NGO-k) vezetőivel Marian Harkin, ír liberális képviselőasszony folyó év november 8-án. A rendezvény egyik résztvevője Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő volt. 
»

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

EP-vita a tibeti, egyiptomi és szíriai helyzettel kapcsolatosan
2011. 10. 29.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének záró mozzanatát rendszeresen a harmadik országbeli alapjogi kérdések megvitatása képezi, "Vita az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését érintő ügyekről" címmel. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Fókuszban a szociális ügyek
2011. 10. 26.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén tegnap, folyó év október 25-én a képviselők kézfelemeléssel megszavazták Dr. Kósa Ádám, fideszes néppárti EP-képviselő jelentését a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és befogadásáról, valamint a 2010–2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról.  A "befogadóbb társadalomért" néven is ismert jelentés nagyon nagy támogatottságot élvezett, és a Parlament foglalkoztatásügyi szakbizottsága is megvitatta. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Winkler Gyula: sok EP-képviselő beszél Európa jövőjéről anélkül, hogy hinne benne
2011. 9. 29.

Az Európai Unió jövője nem kormányközi, hanem közösségi módszereken alapszik, fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője szerdán Strasbourgban a szavazatindokláskor. Az Európai Parlament plénuma szerdán többek között a Gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagról szavazott.
»

Címkék: EPP, Európai Parlament, Winkler Gyula

Brüsszelben bemutatták az Európai On-line Nyelvi Figyelő honlapját
2011. 9. 21.

A Nyelvek Európai Napját a héten negyedik alkalommal ünneplik az Európai Unió (EU) legnagyobb nyelvi sokszínűséget biztosító intézményében, az Európai Parlamentben (EP). Szeptember 23-a idén egyben a Nyelvek Európai Éve elnevezésű uniós akció 10. évfordulóját fémjelzi. A Nyelvek Európai Éve volt az európai nyelvek használatával kapcsolatos, első tervszerűsített programja az Európai Bizottságnak. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Az EP hatáskörének bővítése mellett foglalt állást Winkler Gyula
2011. 9. 15.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az EP hatáskörének bővítése mellett foglalt állást, oly formában, hogy az intézmény szavatolni tudja: folytatódik a tagállamok szuverenitásának átruházása Brüsszelre, és ez az Európai Unió 500 millió állampolgárának előnyére válik. »

Címkék: Európai Parlament, Winkler Gyula

Parlamenti évadnyitás Strasbourgban - Sógor Csaba a FRONTEX-jelentésről, illetve a hajléktalansággal kapcsolatos stratégiáról
2011. 9. 15.

Az Európai Parlament (EP) évadkezdő plenáris ülésszakán, kedden, folyó év szeptember 13-án a 2004-ben létesített FRONTEX (Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség) működésének módosítását szavazták meg nagy többséggel a képviselők. (431 mellette, 49 ellene és 48 tartózkodott). »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Szolidaritás és közösségépítés - Tevékenységi beszámoló
2011. 7. 26.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kedden Déván sajtótájékoztatón mutatta be az elmúlt egy év tevékenységének mérlegét. Az EP-képviselő elmondta, európai parlamenti, de politikusi tevékenysége is 2010 szeptembere és 2011 júliusa között két fontos célkitűzés mentén zajlott: szolidaritás Európában és közösségépítés otthon, ugyanakkor az európai közösség erősítése Brüsszelben és a magyar közösségek közötti szolidaritás kifejeződése otthon.
»

Címkék: Európai Parlament, Winkler Gyula

Winkler Gyula: Az oktatási és az ifjúsági programok alkalmazása nélkül Európa nem lehet sikeres
2011. 7. 6.

Az oktatási és az ifjúsági összetevők a legfontosabb elemei az Európa 2020 stratégiának, alkalmazásuk nélkül az egész európai erőfeszítés sikertelen lesz - fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a strasbourgi plénumban. »

Címkék: Európai Parlament, Oktatásügyek, Winkler Gyula

A Magas Természeti Értékű Mezőgazdaság jövőjéről az EP-ben
2011. 6. 29.

A Magas Természeti Értékű Mezőgazdaságnak (High Nature Value Farming - HNVF) a Közös Agrárpolitikában betöltött szerepéről és az uniós agrárpolitika jövőjéről szerveztek együttes konferenciát az Európai Parlamentben (EP) folyó év június 28-án Sógor Csaba RMDSZ-es, George Lyon skót liberális és Iratxe García Pérez baszk szocialista képviselők. »

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba, Tánczos Barna

A szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása a tagállamokat is kötelezi - Sógor Csaba a romániai regionalizációs problémáról az EP-ben
2011. 6. 24.

Romániában jelenleg olyan reformról folyik a vita, amely során a jelenlegi 41, megyének nevezett, NUTS 3-as szintű közigazgatási egységből nyolc NUTS 2-es szintű közigazgatási egység jönne létre, figyelmen kívül hagyva a gazdasági, szociális, kulturális realitásokat. A kérdést övező viták leginkább a romániai magyarságról szólnak, ez az őshonos nemzeti kisebbség a reform után ugyanis többé egyetlen közigazgatási egységben sem lenne többségben – dacára az Európa Tanácsvonatkozó egyezményében foglaltakkal –, így elvesztené önkormányzatiságának (self government) alapfeltételeit. »

Címkék: Európai Parlament, Régiók átszervezése, Sógor Csaba

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Jerzy Buzek házelnökhöz címzett nyílt levele
2011. 6. 17.

Az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel-és igazságügy szakbizottságának (LIBE) június 15-i ülésén történt sajnálatos incidensre szeretném felhívni figyelmét.  Egyben azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy házelnöki minőségében az eljárási szabályzat 20., illetve 152. cikkeinek értelmében szíveskedjen intézkedni. Remélem, az Ön közbenjárásának köszönhetően a velem történtek nem fognak egyetlen kollégámmal sem megismétlődni.
»

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

Román nyelvi agresszió az EP-ben - Sógor Csabára rászólt szocialista képviselőtársa
2011. 6. 16.

Az Európai Parlament (EP) Állampolgári jogok, bel-és igazságügy (LIBE) szerdai szakbizottsági ülésén, június 16-án, az Európai Unió (EU) soros elnökségi feladatait ellátó Magyarország szakminiszterei, Navrasics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter beszámoltak a magyar uniós elnökség tevékenységéről, és válaszoltak az EP képviselők kérdéseire.
»

Címkék: Európai Parlament, Sógor Csaba

A színház zenéje az Európai Parlamentben
2011. 6. 10.

A színház zenéje címmel öt erdélyi művész és az Apassionato kórus lépett fel csütörtökön Strasbourgban, az Európai Parlament Bronislaw Geremek Agóra nevet viselő belső udvarán. A művészek Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője meghívására érkeztek az intézménybe. Cári Tibor, Tóth Tünde, Veress Albert, Radu Guți és Răzvan Anemțoaei előadásában Bartók Béla és Johannes Brahms művek csendültek fel, de Cári Tibor zeneszerzőként is bemutatkozott a közönségnek. »

Címkék: Európai Parlament, Kultúra, Winkler Gyula

Archívum »