Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Szórvány
Kezdeményező szórványpolitika - Szemléletváltás az RMDSZ szórványpolitikájában
2011. 12. 4.

Az RMDSZ új szórványpolitikája kezdeményező, proaktív, fogalmazhatunk úgy is, hogy offenzív jellegű, nem pedig egy belenyugvó, önsirató, deffenzív politika – fogalmazott Winkler Gyula szombaton Vajdahunyadon az RMDSZ városi szervezetének tisztújító közgyűlésén tartott politikai tájékoztatójában.
»

Címkék: Szórvány, Winkler Gyula

Az RMDSZ szórványpolitikájában bekövetkezett szemléletváltásról beszélt Budapesten a KMKF szórvány munkacsoportjának ülésén Winkler Gyula
2011. 11. 23.

Szemléletváltás történt az RMDSZ szórványpolitikájában, hiszen új kihívásoknak kell megfelelni, ezért új eszközökre és új programokra van szükség – mondta Winkler Gyula kedden, Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Szórvány és diaszpóra munkacsoportjának az Országgyűlésben megtartott alakuló ülésén. Az ülésen részt vettek a KMKF tagszervezetei által jelölt küldöttek, valamint a nyugati magyarság szervezeteinek képviselői. »

Címkék: KMKF, Szórvány, Winkler Gyula

Szórványstratégia és szemléletváltás - Hegedűs Csilla a Kolozsvári TV meghívottja volt
2011. 11. 18.

Az elmúlt húsz évben az RMDSZ politikájában, a „Minden magyar számít” szlogen alapján, a szórvány kiemelt helyet kapott. Nekünk minden magyar ember fontos, függetlenül attól, hogy faluban vagy nagyvárosban él – fogalmazott Hegedűs Csilla, az RMDSZ főtitkárhelyettese a Kolozsvári TV „Szórványstratégia és szemléletváltás” című műsorában. »

Címkék: Hegedüs Csilla, RMDSZ, Szórvány

Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában - ülésezett az RMDSZ Főtitkársága
2011. 11. 14.

A Magyar Szórvány Napja alkalmával elfogadott Zárónyilatkozat irányelveinek megvalósíthatósága szerepelt az RMDSZ Főtitkárságának mai, november 14-i ülésének napirendjén. A gyűlést követően Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: „Szemléletváltásra van szükség a szórványpolitikában, meg kell őrizni, és tovább kell fejleszteni az eddigi eredményeket, azonban a legnagyobb kihívásnak a nagyvárosi szórványok feltérképezését, a sajátos helyzetüknek megfelelő programok kidolgozását tartjuk. »

Címkék: Főtitkárság, Kovács Péter, RMDSZ, Szórvány

A Magyar Szórvány Napja Marosillyén
2011. 11. 13.

A Magyar Szórvány Napja rendezvénysorozat vasárnap Marosillyén, a Bethlen Gábor szülőházának tartott Veres bástyában megtartott ünnepséggel zárult. 15 órától zászlófelvonásra került sor, majd a dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek és a Téglás Gábor Iskolaközpont diákjai bemutatták reneszánsz előadásukat. »

Címkék: Hunyad, Szórvány

"Székelyföld mondjon le támogatásokról a szórvány javára!" - A magyar szórvány napját ünnepelték Déván
2011. 11. 13.

– Mivel a szórványmegyékben élőknek nagyobb támogatásra van szükségük identitásuk megőrzésében, itt az ideje annak, hogy a pozitív diszkrimináció elve alapján a székelyföldi megyék lemondjanak a javukra a Communitas Alapítvány kiírásairól, amelyekre így csak a szórványban dolgozó szervezetek palyazhatnának – javasolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 12-én Déván, A magyar szórvány napja című rendezvényen, amelyet első ízben rendeztek meg. A Hargita megyei tanácselnök szerint Székelyföld felelős a szórványban élő magyarságért, ezért áldozatot kell hoznia a szolidaritás jegyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Székelyföld, Szórvány

A Magyar Szórvány Napja - egyedülálló kezdeményezés a magyar nemzetközösségben
2011. 11. 12.

„Itt kell megvessük a lábunkat annak érdekében, hogy a szórvány ne tűnjön el, hogy a tömb megerősödjön, és ne szórványosodjon el” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton, Déván, a Magyar Szórvány Napjának megnyitóján. Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének a napját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveztek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében. »

Címkék: Borboly Csaba, Hunyad, Kelemen Hunor, Szórvány, Tamás Sándor, Winkler Gyula

A Magyar Szórvány Napja alkalmából szervezett szórványkonferencia zárónyilatkozata
2011. 11. 13.

A RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor fejedelem születésének napját, az Összefogás jegyében, a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Kitűnő alkalom ez arra, hogy leltárt készítsünk: vegyük számba eddigi megvalósításainkat, térképezzük fel további teendőinket, tűzzük ki céljainkat.
»

Címkék: RMDSZ, Szórvány

A Magyar Szórvány Napját ünneplik Hunyad megyében
2011. 11. 11.

Az RMDSZ 10. kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésnapját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Ennek jegyében szerveznek hétvégén kétnapos rendezvénysorozatot Hunyad megyében, amelynek keretében szombaton szórványkonferenciát tartanak, leleplezik Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopát, a gálaesten pedig a Kézdivásárhelyi Városi Színház előadását megelőzően átadják a Hunyad Megyei Oktatási és Kulturális Központ birtoklevelét. Vasárnap a marosillyei Veres Bástyában, Bethlen Gábor szülőházában tartanak megemlékezést. »

Címkék: Hunyad, Szórvány

Mutassuk meg szórványban is, hogy magyarok vagyunk! - Szórványkaraván negyedszerre
2011. 10. 24.

Hat nap, hat megye és 1800 km után Medgyesen zárult az idei szórványkaraván. A Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság közös rendezvénysorozata kettős céllal indult útjára: kulturális szórakozási lehetőséget teremteni olyan településeken, ahol ritkábban van hasonló esemény, illetve felhívni a lakosság figyelmét a népszámlálás legfontosabb tudnivalóira. »

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

1400 km-ben a szórványkaraván a 4. napon
2011. 10. 21.

„Legyünk majd minél többen a népszámlálás után” – fogalmazott Kováts Krisztián, a Fehér megyei RMDSZ elnöke csütörtökön a zsúfolásig megtelt magyarlapádi kultúrotthonban, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván utolsó Fehér megyei állomásán. A szórványkaraván csapata előbb Torockóra és Torockószentgyörgyre látogatott el, majd Nagyenyed után Csombord, Magyarbece és Magyarlapád utcáit járták be a népszámlálási tájékoztatót osztó önkéntesek. Ezt követően értek Magyarlapádra, ahol a helyi kultúrotthonban hasonlóképpen népszámlálással kapcsolatos tájékoztatás hangzott el. »

Címkék: Fehér, Népszámlálás, Szórvány

Vastaps a szórványkaravánnak Déván
2011. 10. 20.

„Közösségünk tíz évben egyszer mérettetik meg, és tíz évig e számok alapján döntik el, mekkora súlya van Romániában a magyarságnak, mennyire kell minket komolyan venni, mennyire számít ez a közösség” – fogalmazott Horváth Anna, az RMDSZ főtitkárhelyettese szerdán a dévai Művész Színházban, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván Hunyad megyei állomásán. »

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

"Minden egyes esetben valljuk meg nemzetiségünket, anyanyelvünket, felekezeti hovatartozásunkat!"
2011. 10. 19.

Október 22-én, kedden Arad megyébe érkezett a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván, mely ezúttal is a népszámlálás fontosságára hívta fel a figyelmet, de gazdag kulturális műsort is kínált az aradi Kultúrpalota közönségének. Kisiratoson és Nagyiratoson az önkéntesek tájékoztató füzeteket osztogattak, ugyanakkor szóban is felhívták a járókelők figyelmét az október 20-án kezdődő népszámlálás legfontosabb tudnivalóira. »

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

Elindult a szórványkaraván
2011. 10. 17.

Ma reggel indult útjára a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván, amely idén kiemelt figyelmet fordít a közelgő népszámlálásra. A csapat október 17-22. között, 1800 km-es útja során hat megye közel harminc településére látogat el.
»

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

Idén a szórványkaraván is a népszámlálást népszerűsíti
2011. 10. 12.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság szervezésében idén október 17. és 22. között kerül sor a már hagyományosnak tekinthető szórványkaravánra, amely ez alkalommal hangsúlyosan a közeledő népszámlálásra koncentrál. A rendezvénysorozat céljáról, valamint részletes programjáról Kassay Boglárka, a Kolozs Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság alelnöke és Jakab Adorján, a szórványkaraván koordinátora tájékoztatta a sajtó képviselőit.
»

Címkék: Népszámlálás, Szórvány

Magyarok a Zsil-völgyében
2011. 10. 2.

Szórványban folyamatosan megpróbáltatásoknak vagyunk kitéve, de ebben a pillanatban a népszámlálás a legfontosabb – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, EP-képviselő szombaton Lupényban, ahol a nyolcadik alkalommal megszervezett Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok zajlanak. A rendezvény-sorozat szombati kiemelkedő eseménye a Szórványtengely-mozgalom által szervezett Magyarok a Zsil-völgyében címet viselő civil kerekasztal-beszélgetés volt. »

Címkék: Szórvány, Winkler Gyula

Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok
2011. 9. 30.

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napokat a hétvégén. A lupényi RMDSZ és az Eben Haezer Egyesület által szeptember 30-a és október 2-a között zajló rendezvény-sorozat többek között kulturális programokat, kerekasztal beszélgetést kínál a közönségnek, de a szórakoztató programok sem hiányoznak a műsorkínálatból. »

Címkék: Kultúra, Szórvány, Winkler Gyula

Új magyar óvoda Resicabányán
2011. 9. 25.

Ünnepi istentiszteletet tartottak vasárnap Resicabányán abból az alkalomból, hogy új magyar napközi nyílt a református egyház multifunkcionális épületében. Winkler Gyula, EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke Megyasszai Bíró Attila református lelkész és Bálint Mihály, az RMDSZ Krassó-Szörény megyei elnöke meghívására vett részt a rendezvényen. Az ünnepi istentiszteleten Fazakas Csaba Temesvár református esperese hirdetett igét. »

Címkék: Oktatásügyek, Szórvány, Winkler Gyula

Folytatja munkáját az SZKT szórvány frakciója
2011. 6. 27.

A szombati SZKT-én újraalakult frakciók között a Szórvány Frakció is folytatja munkáját. A Szórvány Frakció Brassó, Szeben, Hunyad, Krassó-Szörény és Beszterce-Naszód SZKT képviselőiből újraalakított frakció, amely a sajátos szórványérdeket kívánja megjeleníteni, és így hozzájárulni az SZKT dokumentumaihoz és állásfoglalásaihoz. »

Címkék: RMDSZ, Szórvány, Winkler Gyula

Építjük Erdélyt: utolsó hét szórványban
2011. 6. 10.

Szórványban is elérkezett az RMDSZ Főtitkársága és a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett Építjük Erdélyt közösségi vezetőképzőjének utolsó hete, melyet a résztvevők ezúttal Enyeden töltenek. »

Címkék: Ifjúság, RMDSZ, Szórvány

Archívum »