Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Autonómia
Tájékoztatás a Szövetség autonómia koncepciójáról - Kovács Péter főtitkár a KMAT ülésén
2011. 10. 21.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség három szintű autonómia koncepciójáról tájékoztatta a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) résztvevőit Kovács Péter főtitkár. »

Címkék: Autonómia, Kovács Péter

Herbert Dorfmann a Dél-Tiroli modellről tartott előadást az Európai Beszélgető Estek keretében
2011. 10. 21.

Herbert Dorfmann dél-tiroli európai parlamenti képviselő Sógor Csaba beszélgetőpartnere volt az Európai Beszélgető Estek rendezvénysorozat újabb eseményén. Ahogyan az ismert, az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő egy évvel ezelőtt indította útjra az Európai Beszélgető Esteket, amelyen különböző témák kapcsán több EP-képviselővel is értekezett.
»

Címkék: Autonómia, Sógor Csaba

Az autonómia gazdasági fellendülést hoz - Dél-tiroli vendégek Kovászna megyében
2011. 9. 15.

Südtirol - Alto-Adige olaszországi tartomány sikerének magyarázata a helyi többnyelvű, több nemzetiségből összetevődő közösség összefogásának köszönhető. Ezt támasztja alá a prof. Christoph Pan, a dott. Davide Zaffi és a dott. Lucio Giudiceandrea által Sepsiszentgyörgyön tartott szimpózium, amelynek moderátora Komlossy József autonómia szakértő volt. »

Címkék: Antal Árpád, Autonómia, Székelyföld, Tamás Sándor

Kitartás, türelem és makacsság szükséges az autonómia eléréséhez - Kelemen Hunor szövetségi elnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen
2011. 7. 22.

Kelemen Hunor szövetségi elnök július 22-én, pénteken 10 órától részt vett a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor „Az autonómia változó feltételei” című nemzetpolitikai kerekasztalán. Előadásában az RMDSZ elnöke elsősorban az erdélyi magyar közösség azon igényéről beszélt, hogy itthon, magyarként, szabadon és biztonságban akarnak élni. Ehhez az elmúlt húsz év megteremtette az alapvető feltételeket, az autonómia eléréséhez pedig meg kell vizsgálni, melyik a járható út. „Lépésről-lépésre, párbeszéddel, partnereket keresve kell nekünk az autonómia kereteit megteremteni úgy, hogy figyelembe vesszük, milyen igényei és elvárásai vannak Székelyföldnek, a Partiumnak, az interetnikus közegben élő magyaroknak. »

Címkék: Autonómia, Kelemen Hunor, Magyar-magyar

"Csak autonóm ember képes autonómiát építeni" - Siménfalván tartották a Székelyföldi Akadémia első előadását
2010. 7. 30.

Székelyföldi Akadémia címmel indította útjára Hargita Megye Tanácsa azt a rendezvénysorozatot, amelyet a Hargita megyei községek helyi értelmisége számára szerveznek. Az előadásokra képviselők, helyi egyházi vezetők, tanárok, orvosok, állatorvosok és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára. »

Címkék: Autonómia, Székelyföld

A nemzeti kérdést csak az autonómia oldhatja meg
2010. 6. 8.

- A nemzeti kisebbségek gondjait csak akkor lehet megoldani, amikor saját maguk dönthetnek arról, miként akarnak tanulni, és kultúrájukat hogyan akarják kifejezni és fejleszteni - mondta keddi, politikai nyilatkozatában Márton Árpád háromszéki képviselő. A második évezred olyan háborúktól és nemzeti felszabadítási harcoktól sújtott viszontagságos történelmet hozott Európának, amelynek konkrét gazdasági, vallásos vagy nemzeti céljai voltak. »

Címkék: Autonómia, Márton Árpád

Az autonómia az egész országnak fontos
2009. 9. 8.

Az RMDSZ csak akkor dönti el, hogy nyújt-e be vagy támogat-e egy bizalmatlansági indítványt, ha meglesz a kormány által felelősségvállalásra előterjesztett három törvénycsomag végleges változata - jelentette ki kedden, Bukarestben, heti sajtóértekezletén Markó Béla szövetségi elnök.
»

Címkék: Autonómia, Kormányzás, Markó Béla

"Ezerszer el kell magyaráznunk: senkitől semmit nem akarunk elvenni" - KELEMEN HUNOR államelnökjelölt beszéde a csíkszeredai Székely Önkormányzati Nagygyűlésen
2009. 9. 4.

„Nehéz dolgunk van, hiszen ezerszer el kell magyaráznunk román barátainknak, hogy az, amit mi akarunk és kérünk, nem valakik ellen akarjuk, nem valakik ellen kérjük. Ezerszer el kell magyaráznunk, hogy azt valakikért akarjuk, hogy nem akarunk elvenni senkitől semmit” – hangsúlyozta Kelemen Hunor azt a legfontosabb akadályt, amellyel a romániai magyar politikum és közösség szembesül, amikor céljai megvalósításáért küzd. A csíkszeredai Székely Önkormányzati Nagygyűlésen az RMDSZ államelnökjelöltje azt is elmondta: az autonómia nem lehet csodavárás tárgya, csak kemény munka eredménye. »

Címkék: Autonómia, Kelemen Hunor, Székelyföld

EMEF-ülés és az EMEF autonómia-munkacsoportjának alakuló ülése Kolozsváron
2009. 6. 24.

Június 25-én, csütörtökön, 12 órakor ülést tart az RMDSZ és az EMNT által létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF). Az Ügyvezető Elnökség kolozsvári székházában (Republicii/Majális 60) szervezett megbeszélésen az RMDSZ-t Markó Béla szövetségi elnök, Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető, Borbély László és Kovács Péter ügyvezető alelnökök, Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója, valamint Bodor László MIÉRT-elnök képviseli. Az EMNT részéről jelen lesz Tőkés László elnök, Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt alelnökök, valamint a MIT, az EMI és a MACISZESZ egy-egy képviselője. »

Címkék: Autonómia, EMEF

Magyar összefogással az autonómiáért - Aláírták az RMDSZ és az EMNT közötti megállapodást
2009. 2. 22.

- Az RMDSZ és az EMNT közötti megállapodás elfogadása egy fontos és ünnepi pillanat mindannyiunk számára: meggyőződésünk, hogy csakis összefogással, szolidaritással és együttműködéssel tudjuk igazán hatékonyan képviselni a romániai magyarság célkitűzéseit, az autonómiát – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök vasárnap, Marosvásárhelyen, azt követően, hogy Tőkés Lászlóval, az EMNT elnökével együtt aláírták a két szervezet között létrejövő, az Európai Parlamenti választásokon való együttműködésről és a közösségi autonómia-formák közös képviseletéről, valamint az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrehozásáról szóló megállapodásokat. A Kultúrpalota patinás Tükörtermében tartott ünnepi eseményen jelen volt a két szervezet számos vezető tisztségviselője, valamint a magyar történelmi egyházak több képviselője is. »

Címkék: Autonómia, EP választások, Markó Béla, Tőkés László

Markó Béla szövetségi elnök politikai nyilatkozata a Szenátus február 16-i ülésén
2009. 2. 16.

Az állam elnöke, Traian Basescu időszakonként eltölt néhány napot Hargita és Kovászna megyében, és ezen látogatások alkalmával a térségben található helyi önkormányzatok és a dekoncentrált intézmények képviselőivel találkozik. Értékeljük az elnök úr szándékát, hogy megismerje a Székelyföld problémáit, annál is inkább, mert más román politikus nagyon ritkán fordult meg Hargita és Kovászna megyében. »

Címkék: Államelnök, Autonómia, Markó Béla, Székelyföld, Szenátus

80 év adósságát törlesztené az államelnök
2009. 2. 16.

„Ha Traian Băsescu eleget tesz azoknak az ígéreteknek, amelyeket Kovásznán tett, akkor nem szívességet tesz, hanem több mint nyolcvan év adósságát törleszti!” – fogalmazott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Február 16-án, hétfőn Sepsiszentgyörgyön közös sajtótájékoztatót tartott Kovászna és Hargita megye elnöke Tamás Sándor és Borboly Csaba, Henning László a Kovászna megyei tanács alelnöke és Antal Árpád polgármester. »

Címkék: Antal Árpád, Autonómia, Borboly Csaba, Hargita, Kovászna, Tamás Sándor

Az RMDSZ-nek egy kemény, világos, de egyben konstruktív ellenzéki szerepet kell vállalnia
2009. 2. 14.

Az RMDSZ-nek egy kemény, világos, de ugyanakkor konstruktív ellenzéki szerepet kell vállalnia, és határozottan szót kell emelnie minden, a magyarság érdekeit sértő intézkedés ellen – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szombaton, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén. Az időszerű politikai kérdések megvitatása mellett az ülés napirendjén az Ügyvezető Elnökség féléves beszámolójának a meghallgatása és a Kongresszussal kapcsolatos döntések meghozatala szerepelt. A testület egyhangúlag elfogadta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) kötött együttműködési megállapodást is. »

Címkék: Autonómia, EMNT, Markó Béla, Marosvásárhely, SZKT, Ügyvezető Elnökség

Találkozó az államelnökkel - Székelyföldi önkormányzati vezetők nyilatkozatai
2009. 2. 14.

A két székely megye, Kovászna és Hargita tanácsainak elnöke, illetve a székelyföldi polgármesterek eleget tettek Traian Băsescu meghívásának. A találkozó előtt a következő nyilatkozatok hangzottak el:

 

»

Címkék: Államelnök, Antal Árpád, Autonómia, Borboly Csaba, Tamás Sándor

Szélesebb körű autonómiát ígér az elnök
2009. 2. 14.

„Megegyeztünk Traian Băsescu államelnökkel arról, hogy az autonómia fontos. Számítottunk arra, hogy a területi autonómiát korábbi kijelentéseivel összhangban ellenezni fogja, azonban ő is egyetértett a helyi autonómia minél nagyobb kiszélesítésével. Egyetért azzal, hogy az olyan állami intézmények, mint amilyen a rendőrség, egészségügy és oktatás lokális irányítás alá kerüljenek. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az államelnök, a szubszidiaritás elvének mentén támogatja a helyi autonómiát.” – nyilatkozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. »

Címkék: Államelnök, Antal Árpád, Autonómia, Borboly Csaba, Tamás Sándor

Több mint 6 000 ember vonult az utcára a kisebbségi jogokért Sepsiszentgyörgyön
2009. 2. 7.

Az erdélyi történelmi egyházak által kezdeményezett tiltakozó megmozdulás túlmutat minden eddigi hasonló kezdeményezésen. Sepsiszentgyörgyön megközelítőleg hatezren tüntettek az ellen, hogy az új PDL – PSD kormány leváltsa funkciójából a háromszéki magyar tisztviselőket. A szimpátia-tüntetésen nem csak a hely történelmi egyházak képviselői, háromszéki RMDSZ-es, illetve MPP-s politikusok vettek részt, hanem jelen volt Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sógor Csaba EP képviselő, Korodi Attila, Gyerkó László és Pál Árpád Hargita megyei honatyák. »

Címkék: Antal Árpád, Autonómia, Kisebbségvédelem, Sepsiszentgyörgy, Sógor Csaba, Székelyföld, Tamás Sándor

Az erdélyi magyarság legfőként önmagára számíthat az autonómia-küzdelemben
2008. 11. 23.

Az erdélyi magyarság csupán „mérsékelten és visszafogottan hatékony” támogatásra számíthat autonómia-ügyben Magyarországtól és a nemzetközi politikától, ezért saját erejére kell támaszkodnia autonómia-céljainak megvalósítása érdekében. »

Címkék: Autonómia, Jelöltek, Kampány, Markó Béla, Parlamenti választások

Beszélgetés a területi autonómiáról az amerikai attaséval
2008. 11. 18.

Stephen Ruken, az Amerikai Egyesült Államok politikai attaséja Sepsiszentgyörgyön, zárt ajtók mögött Tamás Sándorral (Kovászna Megye Tanácsának elnöke), Antal Árpáddal (Sepsiszentgyörgy polgármestere) és György Ervinnel (Kovászna Megye prefektusa) tárgyalt.
»

Címkék: Autonómia, Kovászna, Külkapcsolatok

Markó Béla szövetségi elnök az autonómiáról
2008. 11. 15.

Az RMDSZ az elmúlt időszakban Erdélyben a gazdasági megmozdulásért, Székelyföld felemeléséért dolgozott és meggyőződésem, hogy gazdasági erő nélkül nem tudunk autonómiát teremteni. »

Címkék: Autonómia, Kampány, Markó Béla,

Archívum »