Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Kormányzás
Újabb társadalomszervezői tevékenységet indít útjára az RMDSZ Főtitkársága
2011. 10. 25.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkársága 2011. októberében elindítja azt a széleskörű konzultációs folyamatot, melynek célja az erdélyi magyar közösségben, közösségért tevékenykedő civil szervezetek minél közvetlenebb bevonása a törvényhozási folyamatba – jelentette be Kovács Péter. A Szövetség főtitkára szerint a társadalmi párbeszéd hozzásegít ahhoz, hogy a civil szervezetek által felhalmozott értékes, gyakorlati tapasztalatra épülő tudás a jogszabályokban is tükröződjön. »

Címkék: Főtitkárság, Kormányzás, Parlament, RMDSZ

Kis- és közepes vállalkozások tehermentesítése
2011. 10. 12.

A 2011 október 6.-i Hivatalos Közlönyben megjelent 30/2011-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a kis- és közepes vállalkozások állam felé való tartozása kamatainak 50%-a eltörölhető bizonyos feltételek teljesítése esetén. A rendelet értelmében a 2011 augusztus 31.-ig esedékes tartozások fele törölhető el. Azon kis-és közepes vállalkozások, amelyek élni kívánnak a tartozás - kamatok eltörlésének lehetőségével, igényelniük kell a pénzügyi eljárás lébonyolítását. »

Címkék: Gazdaság, Kormányzás

A kormány jóváhagyta a gépjárművek környezetszennyezési adójáról szóló törvénytervezetet
2011. 9. 8.

A kormány augusztus 31-i ülésén jóváhagyta a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium által kezdeményezett a gépjárművek környezetszennyezési adójáról szóló törvénytervezetet, amely 25 százalékkal csökkenti a jelenlegi környezetszennyezési adó értékét. »

Címkék: Kormányzás, Környezetvédelem

Indul a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató Kogălniceanu program
2011. 9. 2.

Egy hét múlva, szeptember 9-én indul az RMDSZ által kezdeményezett Kogălniceanu kormányprogram, amely a romániai mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését hivatott ösztönözni, állami támogatású hitelkonstrukción keresztül. »

Címkék: Gazdaság, Kormányzás, RMDSZ

Az RMDSZ gazdaságélénkítő terve: Kogălniceanu Program a kis- és középvállalkozásoknak
2011. 6. 30.

A kormány szerdai ülésén elfogadta az RMDSZ gazdaságélénkítő tervét, a Kogălniceanu Program a kis- és középvállalkozásoknak nevű, többéves munkatervet, mely a kis- és középvállalkozások létrehozásának ösztönzését és fejlesztését célozza meg a 2011–2013-as időszakban, egy olyan hitelkeret révén, melynek maximális értéke 125.000 lej/KKV/év, részlegesen támogatott kamattal, állami garanciával. »

Címkék: Gazdaság, Kormányzás, RMDSZ

Állásfoglalás
2011. 4. 13.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség értetlenül figyeli az elmúlt napok heves és agresszív médiakampányát Cseke Attila egészségügyi miniszter ellen. A 2009-es kormányalakítás során világos volt, hogy az egyik legproblematikusabb tárca vezetését elvállaló RMDSZ politikusnak nem lesz könnyű dolga, ennek ellenére elfogadta a kinevezést és vállalta azt, hogy a romániai egészségügyi rendszer több, mint egy évtizede húzódó reformját beindítja és megvalósítja.
»

Címkék: Cseke Attila, Kelemen Hunor, Kormányzás, RMDSZ

Jelentős kormánytámogatásban részesülnek a magyarlakta megyék
2011. 3. 16.

A kormány jóváhagyta a vidéki infrastruktúrát és sportcsarnokokat finanszírozó 7/2006-os kormányrendelet idénre elkülönített költségvetését. Ennek értelmében, országosan 386 millió lej fordítható a programban részt vevő települések infrastrukturális, valamint sportcsarnok-építő munkálatainak finanszírozására. »

Címkék: Kormányzás

Sportpályákra, víz- és csatornahálózatra kapott pénzt Hargita megye
2011. 3. 14.

Összesen 12 499 000 lejt hagyott jóvá múlt héten a kormány Hargita megyei községek számára: 9 495 000 lejt víz- és csatornahálózat létrehozására és 3 004 000 lejt sportpályák építésére. Mindezt az RMDSZ képviseletének előterjesztésére, Hargita Megye Tanácsa javaslatára a 2006/7-es kormányrendelettel elfogadott program keretében utalták ki, amely a vidéki települések infrastruktúrájának és sportlétesítményeinek fejlesztését célozza. »

Címkék: Hargita, Kormányzás

Felelősséget vállalt a kormány
2011. 3. 8.

A kormány felelősséget vállalt a parlamentben a munkaügytörvénykönyv módosítására, amelyhez az RMDSZ frakciói és kormányzati képviselői is javaslatokat fogalmaztak meg, amelyekből néhányat elfogadtak. A jelenlegi szabályozás szerint a tömeges elbocsátások esetén a régi alkalmazottak elsőbbséget élveztek az újraalkalmazáskor, a koalíciós partner eme előírást törölni kívánta. Az RMDSZ álláspontja szerint e szabályozásnak helye van a törvényben, hiszen ezáltal – az esetleges idegen, olcsóbb munkaerő alkalmazásának perspektíváját tekintve – kivédhető egyes régiók, mint például a Székelyföld etnikai arányainak megváltoztatása. »

Címkék: Kormányzás, RMDSZ

Marad a két éves GYES
2010. 12. 8.

Az RMDSZ javaslatát fogadta el szerdán a kormány a gyereknevelési szabadságot illetően. Az elmúlt héten történt bejelentést követően, mely szerint Ioan Botiş munkaügyi miniszter egy évre csökkentette volna a gyereknevelési szabadságot, az RMDSZ kormányzati tisztségviselői következetesen kiálltak a két éves periódus megmaradása mellett. »

Címkék: Kelemen Hunor, Kormányzás, RMDSZ

KÖZLEMÉNY
2010. 11. 6.

A romániai magyar közösség érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásától kezdve következetesen keresi a partneri együttműködés lehetőségét a demokratikus román politikai erőkkel. Meggyőződésünk, hogy csakis ilyen együttműködés által  lehet az egész romániai társadalom és ezen belül a kisebbségi közösségek  gondjaira megoldást találni. Ezért tartottuk fontosnak a magyar képviselet parlamenti jelenlétét, és amennyiben megfelelő kormányprogramot sikerül kialakítani, a kormányzati részvételt is. »

Címkék: Kormányzás, RMDSZ, SZÁT

Az RMDSZ szerint az oktatási törvényt még az ősszel el kell fogadni
2010. 11. 4.

- Az RMDSZ csupán abban az esetben hajlandó továbbra is részt venni a kormányzásban, ha adottak a feltételek a általános társadalmi reform, a decentralizáció véghezvitelére, beleértve az oktatás reformját is. A Szövetségnek nem az az érdeke, hogy kilépjen a kormányból, hanem hogy a koalíció hatékonyan működjön, ez azonban a jelen pillanatban igen megkérdőjelezhető - jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes csütörtökön, Bukarestben tartott sajtóértekezletén.  »

Címkék: Kormányzás, Markó Béla, Oktatásügyek

Rugalmasabb IMF-hitelre van szükség
2010. 10. 6.

A jelenlegi hitelnél rugalmasabb, megengedőbb, a kormány számára tágabb cselevési teret biztosító IMF-hitelre van szüksége Romániának - jelentette ki Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter az Erdélyi Magyar Televízióban. A tárcavezető az ETV „Piactér” című gazdasági műsorában beszélt az ország gazdasági kilátásairól, a kormány cselekvési lehetőségeiről és nem utolsó sorban az RMDSZ által benyújtott gazdaságélénkítő intézkedéscsomagról. »

Címkék: Borbély László, Gazdaság, Kormányzás

Jóváhagyta a kormány a Nyelvi Kartában vállalt kötelezettségekről szóló országjelentést
2010. 9. 30.

A szeptember 29-i ülésén a kormány jóváhagyta az Európa Tanács  Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájához való csatlakozással vállalt kötelezettségek végrehajtásáról szóló első időszaki jelentést.
»

Címkék: Kormányzás, Nyelvi jogok

Archívum »