Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Címke: Ifjúság
Orvosi rendelőket az iskolákba
2011. 11. 22.

Hétfőn, november 21-én tárgyalta a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely szorgalmazza orvosi rendelők létrehozását az iskolákban. A rendelőket állami finanszírozásból hoznák létre és tartanák fent, és nem csak orvosi ellátásra szolgálna, hanem a szükséges elsősegély nyújtást is megtanulhatnák itt a diákok.
»

Címkék: Egészségügy, Ifjúság, Szenátus

Winkler Gyula: a fiatalok ne essenek a populizmus csapdájába
2011. 11. 16.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője azt javasolja a fiataloknak, hogy ne essenek egyes politikusok populista diskurzusainak csapdájába, akik kihasználva a világválság következményeit, szegregáló üzeneteket fogalmaznak meg, vagy a határok és egyéb korlátok újraállítását szorgalmazzák az Európai Unióban. Az EP-képviselő szerdán Strasbourgban találkozott a Belfort-Montbeliard Egyetemi Intézet 38 diákjával és tanárjával, akik Jean-Jaques Wagner professzor vezetésével látogatták meg az Európai Parlamentet.
»

Címkék: Gazdaság, Ifjúság, Winkler Gyula

Hatvan iskola vett részt idén a Barangoljunk Székelyföldön! programban
2011. 10. 28.

Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata munkatársai idén több mint ötven iskolába látogattak el a Barangoljunk Székelyföldön! című program során, felkészítve az általuk szervezett táborokra, tájékozódási versenyekre a diákokat. »

Címkék: Ifjúság, Székelyföld

Bölcs diákok - Országos vetélkedő a Communitas Alapítvány szervezésében
2011. 10. 25.

Második alkalommal szervezi meg a Communitas Alapítvány és a Magyaroktatás.ro a Bölcs diákok elnevezésű országos vetélkedőt. Erről Mihályfalvi Katalin pedagógus, a program koordinátora, valamint Molnár Tamara, a Communitas Alapítvány programfelelőse számolt be mai, kolozsvári sajtóértekezletén. »

Címkék: Communitas, Ifjúság

Atlétikaverseny - magas színvonalon
2011. 10. 24.

Hetedik alkalommal került sor a „Péter László” Atlétika Emlékversenyre, amely október 21-22. között zajlott Zilahon. A Communitas Alapítvány és az RMDSZ Főtitkársága által szervezett kétnapos eseményre Szilágy, Kolozs, Hargita, és Kovászna megyéből érkeztek csapatok. »

Címkék: Ifjúság, RMDSZ, Sport

Beszámoló a hétvégi Hargita megyei eseményekről
2011. 10. 24.

Böjte Csaba testvér kezdeményezésére a csíksomlyói kegytemplomban október 21-én szentmisével emlékeztek meg az 1661. évi török betörés áldozatairól. A megemlékezés második részeként 22-én faültető lelki napot tartottak ugyancsak Csíksomlyón, a Szent István-ház udvarán lévő Mária-kertben. Itt ültette el mintegy ötven gyerek az emlékfák csemetéit. A munkához szükséges szerszámokat Hargita Megye Tanácsa bocsátotta az emlékfaültetők rendelkezésére, és az ültetésben Borboly Csaba tanácselnök is részt vett. »

Címkék: Egészségügy, Hargita, Ifjúság, Megemlékezés

Politikai pályára készülnek a háromszéki fiatalok - Sógor Csaba is támogatja a HÁRIT kezdeményezését
2011. 10. 16.

A 100 fiatalt a háromszéki önkormányzatokba program rendezvényeként konferenciát szervezett Árkoson a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), 2011. október 14-16. között. Ahogyan az ismert, pár hónappal ezelőtt hirdette meg a háromszéki fiatalokat tömörítő szervezet, hogy biztosítani kívánja a fiatalok érdekképviseletét a legtöbb önkormányzatban, így a jövő évi helyhatósági választások során száz fiatal jelöltet támogat.  »

Címkék: Háromszék, Ifjúság, Sógor Csaba

Jól áll a magyarság! - Egyetemisták számára szervez tájékoztató kampányt a MIÉRT és az OMDSZ
2011. 10. 5.

Szerdán, október 5-én kezdetét vette a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Magyar Diákszövetség által szervezett népszámlálással kapcsolatos országos tájékoztató kampány egyetemisták számára. A délelőtt folyamán az Erdély minden részéről (Brassó, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmár) összegyűlt ifjúsági szervezetek képviselőivel tartottak megbeszélést az RMDSZ Főtitkárságán a következő időszakban ország-szinten összhangban megvalósuló kampány menetéről, majd ezt követően Bodor László, MIÉRT elnök és Ravai Levente, OMDSZ elnök a kolozsvári bentlakás negyedben tájékoztatta a sajtó képviselőit a megmozdulás céljáról. »

Címkék: Ifjúság, MIÉRT, Népszámlálás

Kézdiszék is nyitott a fiatal jelöltek támogatására
2011. 10. 3.

Sajtótájékoztató keretén belül mutatkoztak be a kézdivásárhelyi, gelencei, ozsdolai és esztelneki fiatalok, akik részt kívánnak venni a 100 fiatalt a háromszéki önkormányzatokba programban.
»

Címkék: Háromszék, Ifjúság, Önkormányzatok

Egyedülálló kezdeményezések Nagyváradon a diákok és fiatalok érdekében
2011. 9. 29.

Országosan is példátlan kezdeményezések sorozatát folytatja a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-es frakciója legújabb, fiatalokat támogató programjával. »

Címkék: Bihar, Bíró Rozália, Ifjúság

Családcentrikus kezdeményezés - Megyei összefogás a gyerekek korai fejlesztése érdekében
2011. 9. 28.

Közösségközi fejlesztési társulás (ADI) megalakításáról döntöttek szeptember 27-én a csíkszeredai megyeházán Hargita Megye Tanácsa, a sürgősségi kórház, a tanfelügyelőség, valamint helyi önkormányzatok képviselői. »

Címkék: Borboly Csaba, Egészségügy, Hargita, Ifjúság

A bizalom a legfontosabb!
2011. 9. 19.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter szeptember 19-én, hétfőn délelőtt részt vett Kolozsvárott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának tanévnyitó ünnepségén. Az RMDSZ elnöke az egyetem székházában, a Bocskai-házban találkozott dr. Dávid László rektorral és dr. Tonk Márton dékánnal, valamint dr. Mezey Barnával, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem rektorával, majd közösen vonultak a Farkas utcai református templomhoz, ahol az összesereglett diákok várták őket. »

Címkék: Ifjúság, Kelemen Hunor, Oktatásügyek

Gyerekotthonban nevelkedett magyar egyetemisták számára szervez klubot az RMDSZ Főtitkársága
2011. 9. 19.

A Főtitkárság megalakulásakor megígértük, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a társadalomszervezési tevékenysége, ennek értelmében az idei tanévben folytatjuk az egy éve működő, szülők nélkül, állami gyerekotthonokban nevelkedett, jelenleg pedig Kolozsváron tanuló egyetemisták klubjának támogatását – jelentette be Kovács Péter 2011. szeptember 19-én. »

Címkék: Ifjúság, Kovács Péter, Oktatásügyek, RMDSZ, Szociális

Szükség van a fiatalításra - Polgármester-találkozóra is sor került a Demokrata Ifjak Szövetségének homoródfürdői képzésén
2011. 9. 16.

Hargita megyei polgármesterek találkoztak 2011. szeptember 14-én Homoródfürdőn. Az egybegyűlt településvezetőket Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte, majd megtárgyalták a fiatalok helyzetének kérdését az önkormányzati szférában, továbbá a térség útjainak, a hulladékgazdálkodásnak, valamint a szociális szolgáltatásoknak és beruházásoknak a problémáját. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában hangsúlyozta: szükség van a fiatalításra. »

Címkék: Hargita, Ifjúság

A környezetvédelem a jövő szakmája
2011. 9. 16.

Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter, az RMDSZ politikai alelnöke pénteken, szeptember 16-án előadást tartott a X.-ik Miért Akadémián Püspökfördőn. Az Akadémia idei témája: „AZ IFJÚSÁG JÖVŐKÉPE AZ EURÓPAI ERDÉLYBEN – Hogyan tovább, fiatalság?”
»

Címkék: Borbély László, Ifjúság, Környezetvédelem, MIÉRT

Az RMDSZ pályázati kiírása az ifjúság közéleti tevékenységének támogatására
2011. 9. 15.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2011. évi alapjából az ifjúság közéleti tevékenységének támogatására. A támogatásra jogi személyiséggel rendelkező civil szervezetek és diákszervezetek, valamint azok tagszervezetei és diáktanácsok pályázhatnak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg. »

Címkék: Communitas, Ifjúság, RMDSZ

Önálló magyar iskolák alakultak Erdély-szerte az új tanévben: Kelemen Hunor szövetségi elnök Margittán és Szatmárnémetiben
2011. 9. 12.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szeptember 12-én, hétfőn Szatmárnémetiben, majd Margittán vett részt az idei tanév ünnepélyes megnyitóján. Mindkét településen a tanévnyitó-ünnepség keretén belül iskolaépületet is avattak. A Bihar megyei Margittán 900 magyar diák kezdi az új tanévet az önálló, magyar nyelvű iskolában. »

Címkék: Ifjúság, Kelemen Hunor, Szatmárnémeti

A kiváló érettségi eredmények is igazolják: jó bolyaisnak lenni - Markó Béla miniszterelnök-helyettes a Bolyai Farkas Líceum tanévnyitóján
2011. 9. 12.

Hétfőtől országszerte megkezdődött az új tanév. Erdélyben mintegy 60 önálló magyar tanintézményben indul a magyar nyelvű oktatás, kettővel több iskolában, mint a tavaly, ugyanis idéntől a partiumi Margitán és Szalontán is önáló magyar iskola létesült. »

Címkék: Ifjúság, Markó Béla, Oktatásügyek

Konferencia a székelyföldi fiatalok karrierlehetőségeiről
2011. 9. 12.

Karrier és ifjúság, valamint karrierlehetőségek Székelyföldön volt a témája annak a konferenciának, melyre idén szeptember 9-11. között, Csíkszeredában a Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központban került sor. A rendezvénysorozat keretében Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az Európai Parlamentben elvégezhető szakmai gyakorlatról számolt be előadásában. »

Címkék: Ifjúság, Sógor Csaba

Elkezdődött az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Program Csíkszeredában
2011. 8. 1.

A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány, a CTP Transylvánia Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa idén is közösen szervezte meg az Erdélyi Ifjúsági Üzleti Programot, amelyre augusztus 1-6. között kerül sor. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő nyitotta meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületében zajló rendezvényt.. »

Címkék: Csíkszereda, Gazdaság, Ifjúság, Sógor Csaba

Archívum »