Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

7. Országos Gyűlését tartotta a Szabadelvű Kör
2009. 5. 25.

Vasárnap, 2009 május 24.-én Bonchidán, a műemléképület Bánffy-kastély konferenciatermében tartotta az RMDSZ liberális platformja, a Szabadelvű Kör 7. Országos Gyűlését. A fórum a platform legfelsőbb döntéshozó szerveként elfogadta az új alapszabályzatot és az új politikai program munkadokumentumát, új elnökséget választott és négy állásfoglalást fogadott el az erdélyi magyar társadalom és politikai élettel kapcsolatban.

Hegedűs Csilla, a Bánffy kastélyt restauráló és adminisztráló Transylvania Trust Alapítvány ügyvezető igazgatója házigazdaként, Eckstein-Kovács Péter pedig a platform elnökeként üdvözülte a résztvevőket. Köszöntötték az Országos Gyűlést sorrendben, Kelemen Hunor, az RMDSZ Ügyvezető elnöke, Eörsi Mátyás, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője, és László Attila, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Kolozsvár alpolgármestere. A RMDSZ ideológia platformjai közül Kelemen Kálmán a Keresztény-Demokrata Platform, Kira Miklós, a Szociál-Demokrata Platform és Dénes István a Nemzeti Szabadelvű Kör képviseletében köszöntötték a tanácskozást.Az Országos Gyűlés küldöttei előtt Eckstein-Kovács Péter beszámolt az utóbbi évek tevékenységéről, eredményeiről, de hiányosságairól is. Eckstein kiemelte: „A Szabadelvű Kör minden helyzetben az RMDSZ-t a liberális értékekhez, a jobboldali koalíciók kötéséhez próbálta közelebb hozni. Az idő igazolta ezt a törekvést.” Az elnök beszámolt a különböző szakmai konferenciákról, találkozókról, korteshadjáratokról amelyeket a platform lefolytatott. A beszámolót az Országos Gyűlés egyhangúlag elfogadta.

A tanácskozás belső szervezeti dokumentumok közül a platform új, bővített alapszabályzatát illetve az új politikai programja munkaanyagát. A küldöttek ugyanakkor elfogadtak 4 politikai dokumentumot, amely az aktuális erdélyi magyar társadalmi és politikai kérdéseket érintik.A tolerancia védelméről szóló határozat megállapítja, hogy az utóbbi időben megszaporodott a szélsőséges eszmék jelenléte az erdélyi magyar közéletben és Romániában általában. A gyűlöletbeszéd kilépett a honlapok, blogok világából és változatos módszerekkel kíván híveket szerezni a mássággal szembeni intoleráns eszméknek. A határozat felkéri a magyar és román pedagógusokat, újságírókat, civil szervezeteket és pártokat, hogy lépjenek fel az intoleráns eszmék és azok képviselőivel szemben: „az intoleranciával szemben minden körülmények között meg kell védenünk a toleranciát.”

A Magyar Összefogás listájának támogatásáról illetve az EMEF-ben való liberális részvételről szóló határozat elégtétellel veszi tudomásul a 2009 februárjában megvalósult RMDSZ – EMNT kiegyezést, majd kijelenti, hogy a Szabadelvű Kör támogatja a Magyar Összefogás EP Listáját. Ugyanakkor a Szabadelvű Kör igényli részvételét az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum minden testületében az RMDSZ küldöttségének a részeként, hisz „az erdélyi magyar összefogás nem lehet teljes az erdélyi magyar liberális értékek, liberális politikai képviselet nélkül.”

A harmadik állásfoglalás a kolozsvári műemlék-épületekre kihelyezendő többnyelvű táblák kérdését tárgyalja. A dokumentum kijelenti, hogy Kolozsvár épített öröksége szervesen kapcsolódik a magyar és német kultúrához, építészekhez, korabeli személyiségekhez és a város egykori és mai lakosaihoz. Természetes igényünk, hogy szerény megemlékezésként az épített örökséghez való hozzájárulásukat nyelvükön/nyelvünkön való feliratozással tiszteljék meg. A dokumentum felszólítja a helyi tanácsot, hogy bírálja felül a polgármester álláspontját és rendelje el a magyar és német nyelvű feliratozást is.

Negyedik határozatában a Szabadelvű Kör egy saját egyesület bejegyzésére kötelezte el magát, amelynek célja a liberális értékek népszerűsítése, tematikus rendezvények szervezése, projektek lebonyolítása.

Bonchidán új Elnökséget is választott a liberális platform legmagasabb fóruma. Eckstein-Kovács Péter-t újra megerősítette elnöki tisztségében. Eckstein-Kovács miután megköszönte a bizalmat elmondta: ez az utolsó elnöki mandátuma. 2 év múlva nem kíván indulni az elnöki tisztségért.
A Szabadelvű Kör új elnökségének tagjai lettek: Czika Tihamér, szervezeti és kommunikációért felelős alelnök, Egyed Péter, kulturális, oktatási és kutatási ügyekért felelős alelnök, Hegedűs Csilla, civil szervezetért felelős alelnök, Magyari Nándor, külkapcsolatokért és pártkapcsolatokért felelős alelnök, Péter Pál, gazdasági szakpolitikákért felelős alelnök, Péter Hunor, ifjúsági alelnök.

Az Országos Gyűlés állófogadással zárult.

 Címkék: Czika Tihamér, Eckstein-Kovács Péter, Kelemen Hunor, Kolozs, László Attila, Szabadelvű Kör
Archívum »