Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Erdély újabb gyöngyszeme: a bonchidai Bánffy kastély - Sógor Csaba Kolozs megyében kampányol
2009. 5. 27.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselőjelölt szerdán délelőtt a válaszúti szórványkollégium látogatásával kezdte Kolozs megyei kampánykörútját. Itt Kallós Zoltánnal, a szórványkollégium megálmodójával találkozott, aki elmondta, jelenleg 52 bentlakó gyerek és több mint 70 óvodás tanul Válaszúton. „Sajnálatos tény, hogy Kolozs megyében is egyre több az olyan falu, ahonnan eltűnőben vannak a magyarok, ilyen például Derzs, ahol csupán két magyar él még” – ismertette Kallós Zoltán. „Viszont jó hír az, hogy a szórványkollégium diákjai közül nagyon sokan vegyes házasságokból származnak, ezek a gyerekek alig vagy nem is tudtak magyarul, amikor idekerültek, most viszont folyékonyan beszélnek, és ezen a nyelven folyatatják tovább tanulmányaikat” – tájékoztatta Sógor Csabát a válaszúti szórványkollégium vezetője. 

„A bonchidai Bánffy-kastélyt is el kell vinnünk Brüsszelbe, mutassuk meg minél több embernek és lobbyzzunk annak érdekében, hogy minél több támogatás érkezzen a kastély helyreállítására” – jelentette ki Sógor Csaba azt követően, hogy Hegedűs Csilla programigazgató, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója megmutatta a Bánffy kastélyt. „Ez is egy olyan gyöngyszeme Erdélynek, amelyet minél szélesebb körben meg kell ismertetnünk Európával. Éppen ezért úgy, ahogy a Teleki Tékával vagy a Bolyai Egyetemmel tettük, be kell mutatnunk Brüsszelben, az Európai Parlamentben” – ismertette elképzeléseit Sógor Csaba. 

Az európai parlamenti képviselő szerdán, délután Kolozsváron mutatja be az Élő Erdély című angol és francia nyelvű kötetet. A kiadvány azokat az előadásokat tartalmazza, amelyek a 2008 novemberében Brüsszelben sorra került, Élő Erdély elnevezésű konferencián hangzottak el. A kétnyelvű kötet bemutatóján, a vendéglátó Sógor Csaba mellett, jelen lesznek a brüsszeli konferencia előadói: Egyed Péter, Smaranda Enache, Markó Béla, Tánczos Vilmos és Tompa Gábor. A bemutatóra a kolozsvári Tranzit Házban kerül sor, 17 órai kezdettel. Címkék: EP választások, Kampány, Kolozs, Sógor Csaba
Archívum »