Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Szék a kötelesség teljesítésének példáját mutatta meg nekünk - Az 1717. évi tatárjárásra emlékeztek Széken
2009. 8. 25.

Szék példája számos üzenetet hordoz magában, ezek közül legfontosabb a kötelesség teljesítésének példája. Az 1717. évi események, valamint az ezt követő évek megmutatták a széki ember erejét és rendkívüli kötelességtudatát: a szülőföldet nem csak akkor kell szeretni, amikor kapunk tőle valamit, hanem akkor is, amikor nekünk kell adnunk, nyújtanunk valamit – fogalmazott Markó Béla szövetségi elnök hétfőn, Szent-Bertalan napján Széken, a tatárjárás 292. évfordulójára rendezett megemlékezésen. Az RMDSZ elnöke mellett a rendezvényen jelen voltak Máté András Levente és Kötő József parlamenti képviselők, Fekete Emőke, a Kolozs megyei tanács elnöke, Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója, valamint László Attila Kolozs megyei elnök.

Ünnepi beszédében Markó Béla kiemelte: a széki ember tudja, hogy gyakran máshol kell megkeresnie kenyerét, de ennek ellenére mindig visszatér, hogy hazahozza azt, amit otthonától távol megszerzett. Ez a kötelességtudat, a hazaszeretet igazi példája, mutatott rá a Szövetség elnöke, aki szerint Szent-Bertalan napjának van egy másik üzenete is. A tatárok fél évezreddel az európai tatárjárások után, 1717-ben pusztították el Széket, annak ellenére, hogy voltak, akik vállalták az erdélyi közösségek védelmét, de nem teljesítették feladatukat Erdéllyel és Székkel szemben: ez a kötelesség elmulasztásának példája. „A székiek azonban teljesítették feladatukat, hiszen újjáépítették ezt a községet. Közel 300 év után is fontos nekünk, hogy rájuk emlékezzünk, azokra, akik tudták, hogy kötelességük van egymással, szülőföldjükkel szemben” – emlékeztette a múlt előtt tisztelgő közönséget az RMDSZ vezetője. Arra figyelmeztetett, hogy ma is olyan időket élünk, amikor szolidárisaknak kell lennünk. „Bebizonyítottuk, hogy össze tudunk fogni, hogy van magyar összefogás. Kötelességünk van Székkel szemben, segítenünk kell mindabban, amit önmaga nem tud megoldani: például a templom javításában vagy az utak aszfaltozásában. Ez a mi munkánk, nehéz, de nem lehetetlen, hiszen Szék a szülőföld szeretetének, feladataink teljesítésének példáját teremtette meg mindannyiunknak” – mondta Markó Béla.

A megemlékezés a község központjában felállított világháborús emlékmű megkoszorúzásával zárult: Markó Béla és Szepessy László az RMDSZ országos vezetőségének koszorúját helyezte el.Címkék: Kolozs, Megemlékezés
Archívum »