Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Borbély László indította el az elektronikai hulladékok szelektív gyűjtését szorgalmazó bukaresti kampányt
2011. 5. 27.

Május 25-én Borbély László miniszter jelenlétében indult a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium és az Environ Egyesület bukaresti, elektronikai hulladékok begyűjtését és újrahasznosítását célzó rendezvénye.

A minisztérium védnöksége alatt megrendezett, május 25-től július 25-ig tartó kampány egy 2010 novemberében kivitelezett bukaresti teszt-projekten alapul. Az akkor megrendezett hulladék-begyűjtési akció során 8 ezer kilogramm elektronikai hulladék gyűlt össze, és több mint 100 lakótársulás, intézmény és cég kapott információt a tudatosítási kampány keretén belül. 2011 januárjában a minisztérium és az Environ Egyesület közös programja Maros megyében is elindult.  A kampány során Maros megyében 9 tonna elektronikai hulladék gyűlt összes.

Borbély László vélemény szerint vannak még tennivalók az elektronikai hulladékok szelektív gyűjtése terén. 2010-ben, az uniós előírások által megcélzott fejenkénti 4 kg elektronikai hulladék helyett fejenként csupán 1,5 kilogrammot gyűjtöttünk ily módon– emelte ki a miniszter.

A szelektíven gyűjtött mennyiség növelése érdekében 2010-ben módosítottuk az elektronikai hulladékmenedzsmenttel kapcsolatos jogszabályokat – mondta a környezetvédelmi miniszter kiemelve: az új jogszabálynak megfelelően, ha egy település lakosainak száma meghaladja az 50 ezret, a helyi hatóságoknak biztosítaniuk kell számukra egy külön hulladékbegyűjtő pont létestését és működtetését. A módosított jogszabálynak megfelelően egy új elektronikai cikk vásárlásakor az adott cég köteles elszállítani a régi elektronikai cikket anélkül, hogy ezért a szolgáltatásért a vásárló külön fizetne.

Andrei Orban, az Environ Egyesület elnökének véleménye szerint a mostani kampánynak köszönhetően a közeljövőben egyre több cég és polgár fogja szelektíven gyűjteni az elektronikai hulladékot.

Reményeim szerint az elektronikai hulladékok begyűjtését és újrahasznosítását célzó kampányunkat hamarosan az ország minden megyéjére kiterjesszük – mondta Borbély László.

A kampányban való részvételre az Environ Egyesület honlapján (www.environ.ro) lehet feliratkozni. Az elektronikai hulladékok szelektív begyűjtését célzó kampány ideje alatt a szervezők versenyeket fognak szervezni a legzöldebb lakótársulás, hivatal, cég, polgár kiválasztása érdekében.   Címkék: Bodor László, Környezetvédelem
Archívum »