Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

A jövőt mi magunk, itthon teremetjük meg: Kelemen Hunor szövetségi elnök Detrehemtelepen
2011. 6. 5.

Az RMDSZ elnöke június 4-én, szombaton részt vett az Aranyosegerbegy határában zajló, a II. világháború során csatában elesett, és a detrehemtelepi református temetőben eltemetett hatvan honvéd emlékére állított kopjafás emlékmű avatóünnepségén. A detrehemtelepi és az aranyosegerbegyi magyarság nagy számban vett részt ezen a megemlékezésen, amelyet a tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság és a helyi RMDSZ szervezett. Az ünnepi istentisztelet után a résztvevők átvonultak a temetőbe, ahol felavatták a hatvan honvéd emlékére felállított kopjafát.

Kelemen Hunor felszólalásában arról beszélt, hogy a magyarok történelme a XX. század során remények és kiábrándulások hosszú sorozata volt, az első világháborútól kezdődően az 1989-es fordulatig. „A múlt fele fordulva, a magyar történelem eseményeit értelmezve és ismerve, nekünk a jövőnkre kell gondolnunk. A magyar összetartozás akkor lesz értelemmel és tartalommal teli számunkra, ha egymás iránt kölcsönös tiszteletet tanúsítunk, ha partneri kapcsolatban állunk. A magyar összetartozás akkor teljesedik ki, ha mi, erdélyi magyarok a szülőföldünkön élhetünk, azt soha fel nem adva” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. A szövetségi elnök néma főhajtással és egy koszorú elhelyezésével emlékezett meg az elhunyt honvédekről.

„A háború az ember bűne” – mondta főtiszteletű Papp Géza református püspök a detrehemtelepi templomban tartott ünnepi istentiszteleten, aki arról beszélt, hogy a háború nem Isten akarata, hanem az emberé, akinek a bűne lesz végül a büntetése, amelynek következményeit mindannyian viseljük.

Pataki József, a tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnöke felszólalásában elmondta, szándékaik szerint a közeljövőben Kolozs megye más településein is emléket állítanak és azonosítják a II. világháborúban elhunyt honvédeket, kiemelve, hogy az itteni kopjafaállítás a közösség tenni akaró személyeinek összefogásával valósult meg.

A megemlékező ünnepségen jelen volt még Máté András, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, Kötő József parlamenti képviselő és László Attila, Kolozsvár alpolgármestere.Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs
Archívum »