Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Példaértékű műemlék-felújítás Kolozs megyében
2011. 6. 6.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter vasárnap este megtekintette a kolozsvári Kétágú templom tornyainak helyreállítási munkálatait, amelyek idén áprilisban kezdődtek el a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium támogatásával. A tárca fontosnak tartotta a templom felújítását, hisz annak építése és karbantartása mindeddig a felekezet tagjainak adományaiból történt, s emiatt is Kolozsvár magyar lakosságának egyik szívügye a templom.

Adorjáni László református lelkipásztor elmondta, a tervezési költségeket az egyházközség fizette, a kulturális minisztérium pedig a kivitelezési munkálatokat támogatta 530.000 lej értékben. Ebből az összegből a tornyok helyreállítása valósul meg.

Kelemen Hunort a helyszínen tájékoztatták, hogy a munkálatok valószínűleg az idén befejeződnek, bár a helyreállítás során kiderült, hogy a kőelemek károsodottabbak, mint gondolták, de ez csak a torony felállványozása után derült ki. A kőelemek javítási tervét májusban adták le az Országos Műemlékvédelmi Bizottsághoz engedélyeztetés végett.  Az engedélyt pénteken, június 3-án írta alá Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter. A helyreállítási munkálatokat (falazatjavítás, vakolatjavítás, kőelemek javítása és cseréje) a Kolozsvári Decorint Kft. műemlék-helyreállításra szakosodott szakemberei végzik.

Kolozs megyében ez az első elkezdődött kivitelezés, amelyet a Kelemen Hunor által vezetett tárca finanszíroz. A többi helyszínen - a kalotaszegi református templomok (Gyerőmonostor, Magyarvalkó), a tordai katolikus templom, az ótordai református templom, a kolozsvári unitárius püspöki palota, az evangélikus-lutheránus templom, a kolozsvári Kakasos templom, a kolozsmonostori Kálvária templom - esetében a tervek készítése illetve az engedélyeztetésük történik.

A restaurálási munkálatok megtekintése után Kelemen Hunor szövetségi elnök részt vett a "Koncertek az orgonáért" jótékonysági hangversenyen a kolozsvári Kétágú templomban, amelynek a kulturális tárcavezető a fővédnöke az Alsóvárosi Református Egyházközség felkérésére. Rövid felszólalásában Kelemen Hunor példamutatónak és kiemelkedőnek nevezte az egyházközség kezdeményezését, ami a Michael Kestner kolozsvári orgonaépítő által 1775-ben készített orgona restaurálására vonatkozik. „Azért vállaltam el ennek a hangverseny-sorozatnak a fővédnökségét, mert ez egy olyan kezdeményezés, amely a közösség akaratát és cselekvőképességét fejezi ki elsősorban” – mondta el Kelemen Hunor vasárnap este a Kétágú templomban. Az áhítatot és a koncertet követően a szövetségi elnök megnyitotta a Michael Kestner XVIII. századi orgonaépítő munkásságát bemutató kiállítást.

Az orgona helyreállítási költsége 20.000 euró, a „Koncertek az orgonáért” jótékonysági hangverseny-sorozat által pedig már több mint 2000 euró gyűlt össze. Az orgona szekrénye jelenleg a templom déli karzatán található. Visszahozott darabjait szintén itt és a torony alatti helyiségben őrzi az egyházközség.Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs, Kultúra
Archívum »