Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

A népszámlálásról nem elég beszélni: dolgozni is kell a megfelelő eredmény érdekében! - Ülésezett az RMDSZ főtitkársága
2011. 6. 9.

A népszámlálás előkészítése, az idei EU-tábor, valamint az RMDSZ főtitkársága által meghirdetett Nyílt Év első szakaszának kiértékelése szerepelt a testület tegnapi ülésén – tudtuk meg Kovács Péter főtitkártól.

A népszámlálási kampány kapcsán elhangzott: megtörtént azoknak a településeknek a beazonosítása, ahol hangsúlyosan oda kell figyelni a népszámlálás kérdésére. Olyan településekről van szó, ahol a 2002. évi népszámlálás során a magyarok mért aránya 18,5-23 % közötti sávban mozgott. „Ezekre a településekre hangsúlyosan oda kell figyelnünk, hiszen a nyelvi jogoknak a közigazgatásban való használata 20 %-tól függ” – hangsúlyozta Kovács, aki elmondta azt is, hogy ezeknek a településeknek a jegyzékét továbbították az illetékes megyéknek, ugyanakkor egyeztettek a megyék megbízottjaival az elkövetkező időszak legfontosabb teendőiről. „Nem elég a szlogenek puffogtatása, ebben a folyamatban mindennapi, Erdély-szinten koordinált munkára van szükség, – szögezte le a főtitkár.

A népszámlás előkészítésében a Szövetség hangsúlyt fektet a kérdezőbiztosok felkészítésére is. Mint ismeretes, az önkormányzati alkalmazottak mellett, a pedagógusok adatfelvevőként vesznek részt a népszámlálásban. „Fontosnak tartjuk, hogy még a nyári szünet előtt tudatosítsuk a pedagógusokkal e folyamatban való részvételük fontosságát. A Statisztikai Hivatal csak augusztusra tervezi a pedagógusok összegyűjtését, amikor ők szabadságon vannak. Számunkra prioritás, hogy még a nyári szünidő előtt bevonjuk a felkészülési folyamatba a pedagógusok szervezeteit, az önkormányzatokat, az RMDSZ helyi szervezeteit. Ennek érdekében levelet intéztünk minden romániai magyar pedagógushoz, amelyben segítségüket kérjük” – mutatott rá Kovács Péter.

A főtitkárság ülésén felvázolták az idei EU-tábor előkészületeit is. „Kiemelt fontossággal bír, hogy a 2011. július 5-10. időszakban sorra kerülő EU-Tábort az RMDSZ idén is partnerségben szervezi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetemmel, illetve a Magyar Ifjúsági Értekezlettel – mondta Kovács Péter, majd hozzáfűzte: a politikum, az egyetemi körök, illetve az ifjúsági szervezetek együttműködése garancia arra, hogy a nyár egyik kiemelkedő erdélyi eseményére kerüljön sor Marosfőn. A főtitkársági ülésen áttekintették a programtervezetet, véleményezték az előadók körét, illetve jóváhagyták a rendezvény szlogenjét: Erdélyinek lenni jó!

A mai gyűlés során kiértékelésre került a főtitkárság által meghirdetett Nyílt Év első szakasza, amely során mindazok jelentkezését várták, akik betekintést szeretnének nyerni az intézmény mindennapi munkájába, rendezvényeinek megszervezési, lebonyolítási folyamatába. Ennek kapcsán Kovács Péter kifejtette: „A Nyílt Év az eddigiekben főként a fiatalok körében örvendett nagy népszerűségnek. A jelentkezők többségében társadalomtudományok (kommunikáció, politológia, szociológia, filozófia, újságírás) szakon tanuló egyetemisták, akik elsősorban rendezvényeink iránt érdeklődnek. Ennek következtében az elmúlt időszakban néhányan az Építjük Erdélyt képzéssorozaton végezték a szakmai gyakorlatukat (beszámolóik az RMDSZ honlapján olvashatók), továbbá több mint 30 diák jelentkezett a nyári rendezvényekre (EU Tábor, Félsziget)” – értékelte a programot a főtitkár.

Címkék: Főtitkárság, Ifjúság, Kovács Péter, Népszámlálás
Archívum »