Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Folytatja munkáját az SZKT szórvány frakciója
2011. 6. 27.

A szombati SZKT-én újraalakult frakciók között a Szórvány Frakció is folytatja munkáját. A Szórvány Frakció Brassó, Szeben, Hunyad, Krassó-Szörény és Beszterce-Naszód SZKT képviselőiből újraalakított frakció, amely a sajátos szórványérdeket kívánja megjeleníteni, és így hozzájárulni az SZKT dokumentumaihoz és állásfoglalásaihoz.

Az SZKT állandó bizottságához küldött nyilatkozatban Winkler Gyula frakcióvezető, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke és Kovács Attila frakcióvezető-helyettes, a Brassó megyei szervezet elnöke az érdekképviselet egyik legnagyobb kihívásának tartja, hogy a szórványban élők magyarként megmaradjanak és közösségként megerősödjenek, ehhez azonban a Szórvány Frakció elengedhetetlen tartja ennek a kérdésnek a folyamatos napirendben tartását, a szórványstratégia alkalmazását és a szórvány minden eszközzel való támogatását.

A Szórvány Frakció tagjai úgy látják, hogy sajátos szerepük van, hiszen a Szövetségi Képviselők Tanácsában nemcsak a politikai, ideológiai sokszínűséget fontos képviselni, hanem a magyar közösségek társadalmi, földrajzi és történelmi sajátosságait. A nyilatkozat ugyanakkor kiemeli a székely-szórvány együttműködés eredményességét, hiszen újból bebizonyította a romániai magyarság szolidaritását.

Alább a Szórvány Frakció Nyilatkozatnak teljes szövegét olvashatják.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Szövetségi Képviselők Tanácsa
Szórvány Frakció


NYILATKOZAT

A szórvány-kérdés Szövetségünk közösségpolitikájának egyik meghatározó összetevője, hiszen a számbeli kisebbségben élő magyarok közel egyharmadát teszik ki a romániai magyar közösségnek. Az érdekképviselet egyik legnagyobb kihívása, hogy a szórványban élők magyarként megmaradjanak és közösségként megerősödjenek, ehhez azonban elengedhetetlen ennek a kérdésnek a folyamatos napirendben tartása, a szórványstratégia alkalmazása és a szórvány minden eszközzel való támogatása. Ezeket a célokat jeleníti meg a Szövetségi Képviselők Tanácsában a Szórvány Frakció.

A Szórvány Frakció tagjai úgy látják, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsában nemcsak a politikai, ideológiai sokszínűséget fontos képviselni, hanem közösségeink társadalmi, földrajzi és történelmi sajátosságait. A romániai magyar nemzeti közösség megmaradásának záloga az egymásra figyelés, az együttdolgozás és egymás támogatása; az elmúlt két évben a székely-szórvány együttműködés újból bebizonyította a romániai magyarság szolidaritását, az erős magyar közösségek segítették a külső segítségre szoruló magyarokat, de a Székelyföld is erősebb lesz azáltal, hogy törődik a szórványban és interetnikus környezetben élőkkel. Az együttműködést a Szórvány Frakció folytatni kívánja és lehetőség szerint kiterjeszteni minél több szórvány vidéken. A székely-szórvány együttműködés eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy még a nyelvi és kulturális szempontból nehéz körülmények között élő magyar közösségeket is sikerült megszólítani és aktivizálni.

Az SZKT Szórvány Frakciója folytatja munkáját a szórványstratégia megvalósításában és kiterjesztésében, különösképpen az oktatás és a kultúra: a tanintézmények és oktatási programok, a Magyar Házak hálózata, az anyanyelvű művelődési programok elérése, az épített örökség megtartása és felújítása terén. A Szórvány Frakció képviselői következetesen jelenítik meg a sajátos szórvány érdeket, és ilyen módon járulnak hozzá az SZKT dokumentumaihoz és állásfoglalásaihoz.


Winkler Gyula                    Kovács Attila
frakcióvezető                    frakcióvezető helyettes
Címkék: RMDSZ, Szórvány, Winkler Gyula
Archívum »