Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Hírek

Példamutató székiek: Kelemen Hunor szövetségi elnök Szent-Bertalan napján
2011. 8. 25.

Kelemen Hunor szövetségi elnök augusztus 24-én, szerdán részt vett Széken a Szent-Bertalan napja alkalmából tartott istentiszteleten és az ezt követő, a község központjában szervezett ünnepi programon.

Minden év augusztus 24-én a székiek megemlékeznek az 1717-es tatárpusztításról, melynek fő színhelye a templom és környéke volt. A tatárok felgyújtották az egész települést és rengeteg embert legyilkoltak, sokat rabságba ejtettek és elhurcoltak. A fogságba esettek közül nagyon kevesen szabadultak ki, és akik megmenekültek, nagyrészük az akkor pusztító pestis áldozatává vált. Így történhetett meg, hogy 1717-ben Széken alig 100 lakos maradt életben. A települést ekkor ért szerencsétlenség példátlan, ezért a székiek minden évben háromszori istentisztelettel emlékeznek meg erről a napról.

Kelemen Hunor szövetségi elnök beszédében a leggyászosabb napnak nevezte augusztus 24-ét a székiek életében, ám kiemelte, az elmúlt évszázadok tragédiáit, nehézségeit a település lakói túlélték, tovább tudtak lépni, újrakezdték az építkezést a semmiből, itthon, a szülőföldön.

 „Példamutató ősökre emlékezünk minden évben, akik túlélték a legszörnyűbb, leggyászosabb időket. Ennek a példamutató közösségnek az erejét, összetartozását kell felmutatnunk, megmutatnunk Erdély minden magyar emberének. Szinte példátlan a történelemben, hogy egy ilyen pusztítást túléljen egy közösség, és utána képes legyen újjászervezni magát. Erre a közösségre mi büszkék vagyunk itt Kolozs megyében, de büszkék rájuk egész Erdélyben, Magyarországon és a Kárpát-medencében, mindenhol, ahol magyarok élnek. Nagy szükségünk van arra, hogy ismerjük a történelmet, elődeink cselekedeteit és szerepét ahhoz, hogy itthon, szülőföldünkön teremtsük meg magunkat a jövőt. Szék ilyen szempontból is példamutató volt és továbbra is az” – hangsúlyozta beszédében a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor arra is kitért, hogy szintén a székiek erejét bizonyítja az a tény, hogy ezt a gyásznapot megtartva, az emlékezés után ünnepelni tudnak, hiszen Szent-Bertalan napja nem csak a pusztulásról szól, hanem arról a hihetetlen erőről és élni akarásról, amely az elmúlt 3oo esztendőben megtartotta ezt a közösséget.

 Címkék: Kelemen Hunor, Kolozs, Megemlékezés
Archívum »